Бисквитки

петък, 24 юли 2015 г.

Основният ремонт на улиците във Враца се изпълнява по график


            Програмата за основното асфалтиране на улици във Враца се изпълнява съгласно графика – това каза днес кметът на града инж. Николай Иванов. Той провери на мястото работа на екипите, като инспектира дейностите по ул. „Георги Бързашки”.  „Всичко, което планирахме като ремонти, се изпълнява поетапно, тъй като все още има места, където изчакваме пускането на вода по новите водопроводи. Фирмата-изпълнител на основните ремонти на улиците има достатъчен капацитет и се справя с поставените задачи. Разбира се, срещаме и трудности, но успяваме да ги решаваме своевременно” –  каза кметът на Враца. Той припомни, че вече има завършени участъци, където са направени основните ремонти – на ул. „Скакля”, бул. „Демокрация” в участъка от ул. „Екзарх Йосиф” до ул. „Спортна” , почти завършена е  и ул. „Славянска” в жк „Сениче”. В момента се работи по ул. „Георги Бързашки”, подготвят се за асфалтиране ул. „Вежен”, ул. „Веслец”, ул. „Иваница Данчов”. „Скоро се очаква строителите по водния цикъл да завършат дейностите по ул. „Скобелев” и да приключи привързването на абонатите към новата водоснабдителна мрежа на ул. „Подбалканска”, които също са предвидени за цялостно преасфалтиране.  След това ще преминем и към ремонта на другите улици, предвидени в програмата. Продължаваме усилена работа през цялото лято” – обобщи Николай Иванов.


Кмет: Електробусите имат място в градския транспорт на Враца


            Електробусите са една икономически изгодна алтернатива за градски транспорт. Този извод се налага след няколко дневните тестови пътувания на електробус във Враца. Разходът му на 100 км е едва 11 лева, което го прави без конкуренция сред останалите превозни средства, с които се осъществява обществения транспорт. Тези данни бяха изнесени днес на
пресконференция, която дадоха кметът на Враца Николай Иванов, Емил Кимак – представител за България на фирмата „СОР – Либхави” – Чехия и Николай Вълков – управител на „Тролейбусен транспорт” ЕООД.  Друго голямо предимство е, че за него не е необходимо изграждането на скъпоструващата контактна мрежа. Средствата, които се влагат в 1 км контактна мрежа са достатъчни за закупуването на два електробуса. „Тестовете, които бяха направени в тези няколко дни са от особено значение за нас. Тези пробни пътувания са свързани с една важна стратегия за развитието на Враца и един от най-важните ни проекти за следващите години. Това е проектът за интегриран градски транспорт на Враца, който е най-мащабният в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие” – каза кметът инж. Николай Иванов.  В рамките на този проект са разгледани и обсъдени възможностите за разширяване на трасетата на основния градски транспорт – тролейбусния. Разработени са не само трасетата, но и подробните устройствени планове, новите кръгови кръстовища по основните булеварди. Извършени са съответните съгласувателни процедури и публични обсъждания. Започнала е и подготовка на предпроектно проучване, направен е съответният финансов анализ и е обявена процедура за изготвяне на работни проекти. В момента вече се обсъжда стратегията и начинът, по който ще се реализира този проект. „Елетробусите са едно съвременно и общодостъпно решение, не само екологично съобразно, но и икономически и финансово изгодно, и по-добро в сравнение с конвенционалното, което е с изграждането на контактна мрежа. Разбира се, предстоят още много стъпки в тази посока, особено финалната – с осигуряването на финансиране за този проект. Този проект сме го защитили и той е приет като един от най-важните проекти за град Враца и за областта в Стратегията за развитието на Северозапада. Има подкрепата на всички институционални нива и очакваме, когато Стратегията с нейната инвестиционна програма бъде подготвена, Община Враца да получи подкрепата за реализацията на този проект” – обобщи кметът на Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





СЪОБЩЕНИЕ

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария,  водоподаването в района на блокове Химици  ще бъде спряно днес 24.07.2015год. до 15:00ч.
Във връзка с планираното изграждане на връзка стар - нов водопровод по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 24.07.2015г.  до 18:00ч водоподаването ще бъде спряно в ЦГЧ, а именно в района между бул."Никола Войводов", бул."Демокрация", ул."Стоян Заимов", бул."Мито Орозов" и бул."Васил Кънчов".

ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19

МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

четвъртък, 23 юли 2015 г.

Електробусът ще пътува вместо тролеибусите в петък във Враца



            В петък, 24 юли, когато няма да се движат тролейбусите във Враца, вместо тях ще пътува електробус. Алтернативният превоз ще има променен маршрут и временно разписание. Електробусът ще тръгва на всеки кръгъл час от бл. 26 в жк „Дъбника” и ще пътува до жк „Медковец”. Маршрутът ще е бл. 26, ул. „Околчица”, бул. „Мито Орозов”, надлез „Лукойл”, бул. „В. Кънчов”, бул. „Екзарх Йосиф”, бул . „2 юни”, жк „Медковец”. В обратната посока тръгването ще е на и 30 минути – 6.30 ч., 7.30 ч., 8.30 ч. и т.н. до 19.30 ч.        
            Електробусът е предоставен безплатно за тестови пътувания от фирмата-производител „СОР Либхави” ООД – Чехия.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Плащаме онлайн местни данъци и такси в сайта на НАП

        
Данъците за превозните средства и недвижимите имоти вече могат да се плащат онлайн чрез сайта на НАП. Услугата в момента работи  за общините Столична, Велико Търново, Пловдив и Варна.
През май НАП съвместно с Министерството на финансите пуснаха в експлоатация онлайн система за справка за местни данъци и такси, която чрез сайта на приходната агенция дава информация за задълженията на фирми и граждани към над 200 общини в страната. Услугата вече е надградена и позволява и онлайн плащания към 4 от най-големите общини в страната. В предстоящите месеци към софтуера ще бъдат присъединени и други  общини, сключили споразумения с Национална агенция за приходите.
Справките за задължения и плащанията на местни данъци и такси се извършват с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, който вече може да бъде получен от всеки офис на НАП, независимо къде е регистрирано лицето, което иска издаването му.
Допълнителна информация за новата услуга може да се получи на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

  Юлия Грънчарова   

Работна среща със секретарите на общини

Работна среща със секретарите на общини от област Враца и представители на териториалните структурни звена на МВР и на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ проведе днес Главният секретар на Областна администрация – Враца Мариана Каменова. Поводът за заседанието са влезлите в сила от 21.07.2015 г. изменения на Закона за гражданската регистрация и произтичащите от тях проверки на извършените адресни регистрации и промяна на адреси в периода 1 юли 2014 г.  – 30 април 2015 г. 
          На срещата стана ясно, че в срок до 24.07.2015 г., кметовете на общини следва да издадат заповеди за определяне на комисии, които да  извършат проверките. Съставът на комисията включва служители от съответната общинска администрация, представител от Областна администрация – Враца, както и представители от структурните звена на МВР и  ГРАО.
„Реално ще бъде направена проверка на всички лица, регистрирани за периода по постоянен и/или настоящ адрес, след което ще се провери дали броят на лицата отговаря на изискванията за допустимост за съответната жилищна площ“ - поясни Мариана Каменова. Тя допълни, че фактическата проверка по адресна регистрация ще бъде извършена заедно с представителите на МВР и ГРАО и ще приключи със съставяне на протокол, който ще бъде публично оповестен.
„Целта на проверките е да се заличат адресните регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на закона“ – заяви Главният секретар и припомни, че кметовете на общини носят административно-наказателна отговорност по Закона за гражданската регистрация.

Срокът за приключване на проверката по закон е 21 август 2015 г.

сряда, 22 юли 2015 г.

Самоосигуряващите се вече могат да декларират започване и спиране на дейност по интернет

   
Самоосигуряващите се[1]  вече могат да подават декларацията при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани[2], по интернет с безплатния персонален идентификационен код на НАП.
Декларацията се подава в 7-дневен срок от започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудовата дейност. С тази декларация самоосигуряващите се определят и вида на осигуряването си. Със същия документ се декларира и прекъсване или прекратяване на трудовата дейност, което е основание самоосигуряващите се да спрат да внасят осигурителни вноски за периода, в който не осъществяват трудова дейност, поясняват от НАП.
Новата услуга облекчава значително над 300 000 самоосигуряващи се, които вече няма да се налага да посещават приходната агенция, като освен възможност за подаване на формуляра, съществува и справочна част, която показва всички данни за започване, спиране или прекратяване на дейност. Този вид декларации могат да се подават по интернет  за периоди след началото на 2015 г.
До момента в офис на НАП Враца са регистрирани близо 6 300 самоосигуряващи се лица, които могат да се възползват от новата електронна услуга, предоставена от НАП чрез персоналния код.
Персоналният идентификационен код се издава безплатно във всеки офис на НАП за минути и дава достъп до множество електронни услуги на НАП, включително подаване на всички, изисквани от закона данъчни и осигурителни декларации от самоосигуряващите се лица.
Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700. 


Юлия Грънчарова     
[1] По смисъла на Кодекса за социално осигуряване
[2] Образец ОКД5

Тролейбусите няма да се движат в петък


            Изключително важни подготвителни работи по довършване на два от главните канализационни клонове на Враца ще бъдат извършени в петък 24 юли. Дейностите ще са в района на площад „Св. Софроний Врачански”. Екипи на „Воден цикъл 2011” ДЗЗД ще направят три проучвателни изкопа на площада – на изхода за улиците „Кръстьо Българията” и „Александър Стамболийски” и в района на тролейбусната спирка в посока жк „Дъбника”. Движението на площада ще бъде забранено изцяло за МПС. В този ден – петък, 24 юли – ще бъде преустановено изцяло движението на тролейбусите в града. Автобусите по различните линии ще се движат по промени маршрути, които ще включват най-близко прилежащите улици на площад „Св. Софроний Врачански”. За променените им маршрути гражданите ще бъдат уведомявани от фирмите-превозвачи.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





вторник, 21 юли 2015 г.

Електробус пътува във Враца

`           Пробни пътувания на електробус започнаха от днес във Враца. Електробусът се движи по линиите с номера 4 и 4А на тролейбусен транспорт. Тестовите пътувания ще продължат до 24 юли – петък. Електробусът е предоставен безплатно от фирмата-производител „СОР Либхави” ООД – Чехия. Пристигането във Враца е част от обиколката за представяне на електробусите в България. Всички технически данни и предимства на този вид транспорт ще бъдат презентирани на специална пресконференция, която ще се състои в петък в 10 ч. в заседателната зала на Общината.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Персоналният код на НАП вече се издава в избран офис на агенцията


Персоналният идентификационен код  (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите, вече може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите.
Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с кода физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги. Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможността за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията;  подаване на осигурителната декларация 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права), декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване), декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори.
Над 320 000 са фирмите и физическите лица, ползватели на персонални кодове до момента, съобщават още от НАП. През изминалата данъчна кампания всяка трета декларация за доходите беше подадена по интернет с персонален код, над 2 млн. са справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 г.
От началото на годината в офис Враца са подадени близо 1500 заявления за издаване на ПИК, общо издадените персонални кодове са над 4000.
Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700. 


 Юлия Грънчарова  

Съобщение


Поради извършване на планирани СМР свързани с изграждане на връзка стар -нов водопровод по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 21.07.2015г. от 9:00 до 17:00ч водоподаването ще бъде спряно в района между ул."Мито Орозов", бул."Христо Ботев" и бул."Васил Кънчов".

Поради извършване на планирани СМР свързани с изграждане на временна връзка със съществуващ водопровод ф200  по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 21.07.2015г. от 9:00ч до 17:00ч водоподаването ще бъде спряно в района на кв.Медковец, блококове Чавдар и Химици.

За информация:
Технически ръководител на на екипа изпълняващ СМР:
Емил Иванов - 0879/553929

понеделник, 20 юли 2015 г.

Съставът за автентичен фолклор „Калушари“ открива Националния събор в Копривщица

С шест – минутно изпълнение на обредния танц „Калуш“ на Състава за автентичен фолклор при НЧ „Н.Й. Вапцаров 1927“ - с. Хърлец ще започне официалното откриване на Юбилейното 50-то  издание на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица 2015. Народният обичай, в изпълнение на врачанските участници, е обявен за живо човешко съкровище и е вписан в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Самодейците от 19-те  читалища от област Враца, участващи в Националния събор, ще представят 4 часова програма на централната сцена в местността „Войводенец. Веднага след тържественото откриване на 7 август, се дава началото на специално подготвената за събитието културна проява  на 33-те танцови и певчески състави  и индивидуални изпълнители от област Враца.
Комисия в състав проф. Петър Льондев - Председател на Съюза на българските композитори, доц. д-р Ваня Матеева от Института по етнология и фолклористика към БАН и гл. ас. д-р Миглена Иванова ще оцени изпълнителите от област Враца и ще им връчи отличителни знаци.
            В програмата на фестивала са включени изяви на български и чуждестранни изпълнители. Като част от съпътстващата програма, участие ще вземат и гостите  от Белгия, Великобритания, Обединени арабски емирства, Съединени американски щати, Франция, Украйна, Чехия и Швейцария.
Националният събор на българското народно творчество се организира от Министерството на културата и Община Копривщица, с подкрепата на Областната администрация на София област, Българска национална телевизия и Българско национално радио. 

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Кметът откри турнира по шах „Тракийска принцеса”

            Кметът инж. Николай Иванов днес даде старт на откритото първенство на България по класически шах за жени „Тракийска принцеса”, което за 10 път се провежда във Враца. За него в града пристигнаха 29 участнички от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Русия и България. Сред тях са три от най-силните български шахматистки - гросмайсторът Маргарита Воиска, Адриана Николова и Елица Раева. И трите са били победителки в различни издания на турнира.
Първият ход днес бе даден от кмета на Враца. С приветствени думи към участниците се обърнаха Красимир Бочев – директор на турнира и председател на Спортния клуб по шахмат „Враца” и Николай Велчев – изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат. „Искам да изразя нашата благорност за помощта и подкрепата на инж. Николай Иванов за развитието на шаха във Враца през последните години. И за неговото категорично разбиране за ползата от развитието на аматьорския спорт. Огромни благодарности и считам, че  ще продължите в този дух” – каза Красимир Бочев. „Уважаеми участници и гости на 10-тия юбилеен турнир по шахмат „Тракийска принцеса”, искам първо да благодаря на вас г-н Бочев и г-н Стефанов за стоицизма и за огромното желание, с което организирате този изключителен турнир. Благодаря за подкрепата на Българската федерация по шахмат. И най-вече благодаря на участниците, защото без вас този празник във Враца нямаше да се състои. Щастлив съм, защото тази година трите шахматни турнира – завършилият вече турнир „Малкият принц”, настоящият, който сега откриваме и предстоящия в началото на август мъжки турнир, създават една прекрасна обстановка за лятото. Това е една уникална поредица от шахматни събития, с която ние, като домакини, се гордеем. Добре дошли и на всички желая успех!” – пожела кметът на Враца Николай Иванов.
Деветте кръга на турнира ще продължат до 26 юли, когато е финалът.
 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Четири медала завоюваха врачанските състезатели от СТМК –Враца

На 18 юли 2015г. на пистата за Автомоделни спортове в град Враца се проведе  Втори кръг от Държавния шампионат на БФАМС - радио управляеми автомодели с електродвигатели. Юлската жега не попречи на 26 състезатели да премерят сили в оспорваната надпревара. Представителят на Моделен Клуб Кинетик –Русе Кристиян Костадинов на 10 години,   завоюва четири златни медала в класовете  -               1/10   Electric Touring;  1:10 Electric Stock; 1:16 Electric и 1:10 Electric Team заедно със съотборника си Тодор Томов. Дебютантите от СТМК-Враца се представиха също блестящо – Любомир Цветомиров и Александър Вълков заеха съответно 4 и 6 място в  Клас 1/10 Electric Stock – деца.
Класиране в отделните  класове:
 Клас1/10  Electric Touring
1             Кристиян Костадинов  М.К. Кинетик - Русе
2             Константин Йорданов М.К. Кинетик - Русе
3             Тодор Томов    М.К. Кинетик - Русе
4             Николай Георгиев        Мод-Яхт-Пазарджик
5             Калин Кокошаров         Асоц. на моделистите
6             Атанас Георгиев            Мод-Яхт-Пазарджик

Клас 1/10 Electric Stock
1             Николай Георгиев        Мод. Яхт-клуб-Пазарджик
2             Борис Иванов  СТМК – Враца
3             Тони Янчев       Асоц. на моделистите
4             Атанас Георгиев            Мод. Яхт-клуб-Пазарджик
5             Румен Соколов              Асоц. на моделистите
6             Александър Георгиев Мод. Яхт-клуб-Пазарджик


 Клас 1/10 Electric Stock – деца
1             Кристиян Костадинов  М.К. Кинетик - Русе
2             Борис Иванов  СТМК - Враца
3             Кристиян Терчев           Асоц. на моделистите
4             Любомир Цветомиров              СТМК - Враца
5             Самуил Кулев  СТМК - Враца
6             Александър Вълков     СТМК - Враца
7             Мартина Кокошарова Асоц. на моделистите

Клас 1/12 Electric
1             Константин Йорданов М.К. Кинетик - Русе
2             Боби Иванов    СТМК - Враца
3             Самуил Кулев  СТМК – Враца

Клас 1/16 Electric
1             Кристиян Костадинов  М.К. Кинетик - Русе
2             Калоян Кокошаров       Асоц. на моделистите
3             Илиян Илиев   Асоц. на моделистите
4             Мартина Кокошарова Асоц. на моделистите

1/10 Electric Team
1             Кристиян Костадинов – Тодор Томов
2             Калин Кокошаров  - Константин Йорданов
3             Тони Янчев  - Кристиян Терчев
4             Николай Георгиев – Атанас Георгиев


Следващо състезание в което ще вземат участие състезатели на  СТМК-Враца е Европейско първенство в клас 1/5 Бъги , което ще се проведе в град Фехринг, Австрия в края на месеца. 

СЪОБЩЕНИЕ

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария  водоподаването в района разположен между ул. “Генерал Леонов”, ул. “Козлодуйски бряг”, бул. “Демокрация”, ул."Плиска", ул."28 Октомври" и ул."Генерал Скобелев"   ще бъде спряно днес 20.07.2015год. до 16:00ч.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19

МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Приемен ден в с. Хайредин организираха съвместно народните представители от ПП ГЕРБ и Областния управител на област Враца

Изнесена приемна в с. Хайредин, обл. Враца осъществиха народните представители от ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев, съвместно с областния управител на област Враца Малина Николова. На срещата жители на община Хайредин потърсиха съдействие за решаването на проблем, касаещ масовата смърт на пчели след авиационно пръскане.
Ощетените пчелари сигнализираха за нередности като авиационно пръскане по време на цъфтеж, пропуски при спазване реда и начина на уведомление от земеделските производители при пръскане с авиационна и наземна техника. Собствениците на унищожените пчелни семейства поискаха съдействие, компетентните органи да изготвят съответните констативни протоколи, да се уточни извършителя и да се вземат необходимите мерки подобни действия да не бъдат допускани в бъдеще.
Инициаторите на откритата приемна в Хайредин се ангажираха да проверят спазването на Закона за пчеларството и Наредба № 15/08.04.2004г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, действията на възложителя на третирането, действията на Областна дирекция по безопасност на храните, както и да внесат в Народното събрание изменения на нормативната уредба по предложение на пчеларите.
На срещата своите въпроси поставиха и физически засегнатите лица, пострадали от силно отровните пестициди, които се изсипали върху тях при отклоняването на самолет от предварително определения маршрут.
Народните представители и областния управител се ангажираха да окажат съдействие при решаването на дискутираните проблеми и да помогнат на пострадалите да намерят решение за възстановяване на щетите.

Реализирането на Проект  „Предпазна подпорна стена за укрепване на левия бряг на река Огоста в границите на село Хайредин“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ е другата тема, дискутирана по време на срещата. Предмет на проекта е изграждането на предпазна подпорна стена с дължина 472 метра, почистване на брега и на речното корито от растителност и натрупани наносни отложения, с което да се ограничат рисковете от наводнения.
Недоволството си от провала на този проект, на стойност 868 086 лв. изразиха жители, подали сигнал до контролните органи.
Народните представители и областният управител разгледаха изпълненото до момента и установиха разминаване между проекта и неговата реализация.


Община Враца отваря пункт за безплатно раздаване на вода



            Община Враца организира раздаването на безплатна минерална вода на гражданите, заради настъпилите горещини. Пунктът се намира пред централния вход на сградата на „Българския пощи” ЕАД в центъра на Враца. Той започва да работи днес от 11 ч. и раздаването на вода ще продължи до 17 ч.  Пунктът ще работи и в следващите дни, докато температурите са над 35 градуса. На мястото ще има и медицинско лице, което ще измерва също безплатно и при необходимост кръвното налягане.  В инициативата на Общината се включват и доброволци от Българския червен кръст във Враца.
Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността