Бисквитки

петък, 6 ноември 2015 г.

Спряно водоподаване

Във връзка с планираното изграждане на връзка със съществуващ водопровод по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 06.11.2015г.  до 16:00ч водоподаването ще бъде спряно в района между бул." Мито Орозов", ул."Стоян Кялъчев", ул."Г. С. Раковски", бул."Демокрация", бул."Н. Войводов" и бул."Васил Кънчов".

четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Първи цермонии на новоибрани кметове и съветници



Областният управител на област Враца Малина Николова свика с първите заседания на общинските съвети в общините Хайредин, Оряхово и Козлодуй, на които клетва положиха избраните за общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства.
„Изключително важно е днес да споменем, че Вие спечелихте доверието на гражданите, именно заради Вашите лични и професионални качества, волята и увереността Ви да работите за развитието на общината.
Нека управлението Ви се ръководи единствено и само от мисълта за открита и прозрачна местна власт, в името на доброто бъдеще на гражданите! – пожела Малина Николова.
Единадесет общински съветници в Общински съвет – Хайредин за мандат 2015 -2019 положиха клетва днес. На заседанието присъстваха заместник областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски. Да спазват Конституцията и законите на страната се заклеха също избраният за втори мандат кмет на Община Хайредин - Тодор  Тодоров и кметовете на кметства в общината – Тихомир Трифонов, Георги Георгиев, Стефан Ангелов и Иван Бешировски.
Областният управител Малина Николова връчи почетните символи на кмета на Община Хайредин и пожела успешна и ползотворна работа.
След конституирането на Общински съвет – Хайредин, с тайно гласуване, за Председател беше избрана Светла Петрова.
Втори успешен мандат и още повече реализирани цели и проекти си пожела кметът на Община Оряхово Росен Добрев. Днес той положи клетва заедно с общинските съветници и кметовете на кметства от община Оряхово. Областният управител Малина Николова връчи почетния символ на града и изрази своята подкрепа в цялостната дейност на общинската администрация, на кметовете на кметства и 17-те общински съветници. Росен Добрев благодари за доверието, което неговите съграждани са му гласували и изрази надеждата си за ползотворна съвместна работа. Заедно с общинските съветници и кмета на Общината, клетва положиха кметовете на кметства - Венера Цекова, Красимир Кръстев, Ирена Станкулова, Росица Койнова, Галина Светозарова и Иван Спасов.
След приключване на клетвената церемония, новоконституираният Общински съвет избра чрез тайно гласуване за свой Председател Румяна Декова.
Новоизбраният кмет на Община Козлодуй Маринела Николова встъпи в длъжност днес. На тържествената церемония в Заседателната зала на Общината, клетва положиха общинските съветници и кметовете на кметства. Кметът на община Козлодуй в мандат 2011 – 2015 г. Румен Маноев връчи почетната огърлица и пожела упоритост и последователна работа на целия екип.
В края на церемонията, Маринела Николова, заедно с Областния управител на област Враца засадиха вечнозелено дръвче като символ на едно добро начало и успешен мандат.
Четирима кметове на кметства в община Козлодуй също положиха клетва днес -  това са Илиян Иванов, Ивайло Иванов, Петко Петков и Огнемир Симов.
В рамките на заседанието на Общински съвет – Козлодуй, за Председател беше избрана Мая Занева.
                               

Г Р А Ф И К За изплащане на възнаграждения на СИК


за  избори за общински съветници и кметове и национален референдум на 25.10.2014 год. и 01.11.2015 год.

Дата
Секция №
09.11.2015 г.
1 – 35
10.11.2015 г.
36 – 50
11.11.2015 г.
51 – 85
12.11.2015г.
86 - 110

Понеделник 09.11.2015г.:
09:00 ч.  -  12:00 ч.;
13:00 ч.  -  16:00 ч.

Вторник 10.11.2015г.:
14.00 - 16.00 ч.

Сряда 11.11.2015 г.::
09:00 ч.  -  12:00 ч.;
13:00 ч.  -  16:00 ч.

Четвъртък 12.11.2015 г.::
09:00 ч.  -  12:00 ч.;
13:00 ч.  -  16:00 ч.


Възнагражденията се получават  Л И Ч Н О,
при представяне на удостоверение от ОИК и лична карта!

Моето слово за будителите



„Моето слово за будителите”- под този надслов протече срещата на творци и общественици в Клуб на дейците на културата във Враца. Будителите на България, будителите на Враца, както и будителите на нашето време бяха тема на дискусията, с която те отбелязаха Деня на будителите.

В своето есе доц.Златка Петрова припомни за искрата, запалена от Паисий Хилендарски с неговата „История славянобългарская”, както и за неговите последователи Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Петър Берон, Пенчо Р.Славейков, Каравелов, Ботев…За новите пътеки, които те са проправили в историята на духа, както и за техните следовници в годините- учители, просветни и културни дейци.

Преклонение пред майсторите на перото от Възраждането до днес, с исторически препратки, изрази и Евдокия Марангозова- председател на журналистическото дружество „Вратица”.

Журналистът Кирил Андровски сподели, че от дългогодишните си исторически изследвания се е убедил, че в мрачните години на турското робство манастирите са били единствените книжовни центрове, от които из страната са тръгвали българските будители. За Враца този книжовен център е бил манастирът „Иван Пусти”.

Краеведът Веско Лазаров разказа с почит за своя учител Тодор Бучински, на когото дължи избраната посока в живота и цитира неговото напътствие ”Бъди като камъче в обувката на нечестивеца…”- слова, които не са позволили да го погълне инерцията на живата. Лазаров разказа за големите врачански дарители, благодарение на които са изградени просветителски центрове - училища , читалище, църкви.
Припомни за Димитраки Хаджитошин, Иван Замбин, Тодор Балабанов ,Кръстьо Пишурка, Григория Найденов, Цвета Кръстенякова, Козма Тричков, Иванчо Младенов, Христанчо Матов, Васил Кънчов – личности, които през годините са формирали духа на Враца.

Кои са съвременните будители, как се отнася обществото към тях, какво е отношението на управниците към културните дейци и как се чества днес най-българския празник 24 май? Въпроси, по които проф.Ангел Кунов сподели своите размисли и препоръки.

Стихове и есета за Софроний Врачански, за Възраждането, за духовните измерения  на днешния ден прочетоха Цветана Иванова, Евдокия Марангозова, Златка Петрова, Анета Дилова и др.