Бисквитки

петък, 20 ноември 2015 г.

Осинови врачанско семейство



Калин Каменов се включи в традиционната благотворителната кампания „Осинови врачанско семейство”. За 13-ти пореден път в дните преди Коледните празници врачанските граждански организации обединяват усилия, за да подкрепят семейства в затруднено положение.

„Коледните празници са времето, когато семействата се събират около трапезата, но не всички имат възможност да празнуват. Ние трябва да бъдем полезни не само на себе си, но и на близките и познатитите, които имат нужда.” – заяви Каменов в своето приветствие към организаторите и гостите. Според него инициативата има не само благотворителна , но и възпитателна цел. Гости на събитието бяха и зам. областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски.

В края на тържеството кметът символично „осинови” момченце на три годинки, което си е пожелало за Коледа дънки, пуловер, количка с дистанционно и топка. Представители на други институции и организации, както и някои от дирекциите в Община Враца също се включиха в  „Осинови врачанско семейство” и ще зарадват малчуганите с желаните от тях подаръци под елхата.


Лотарията на данъчните хит в интернет




100 000 регистрирани касови бележки за 1,6 млн. лв. 
                                      
Лотарията на НАП и Министерството на финансите стана хит в интернет и социалните мрежи. До момента сайтът на играта kasovbon.bg е посетен над 290 000 пъти, регистрирани са близо 100 000 касови бележки на обща стойност 1,6 млн. лв. Потребители в социалните мрежи масово споделят информация по темата, а  на телефоните на НАП постъпват стотици телефонни обаждания всеки ден.
За първите три дни от началото на играта сайтът са посетили 539 врачани, от тях 471 участват активно с регистрация на 2379 касови бележки на стойност 29 198 лв.
Голямата награда лек автомобил с всички екстри ще бъде изтеглена по Коледа догодина, а дотогава всяка седмица след 20 декември данъчните ще дават смартфон, а всеки месец – 40 инчов смарт 3Д телевизор. Да участва в лотарията може всеки, навършил 14 години, който има профил в сайта kasovbon.bg и е регистрирал валидни касови бележки, издадени след 16.11.2015 г. включително. Няма ограничения за вида на покупката, нито изискване за минимална и максимална стойност, допълват от НАП. Данъчните обаче предупреждават, че задължително условие за получаване на награда е участникът да пази хартиено или сканирано копие от фискалния бон.
До седмица ще е достъпно и мобилно приложение за устройства с операционна система IOS, както и възможност за хората без достъп до интернет да регистрират бележки денонощно на телефона на НАП 0700 18 700.
„Изглежда лотарията стана хит в интернет. Освен това виждаме много по-активно поведение у хората да поискат касовата си бележка. Фискалният бон е не само път към късмета, но и единственият начин да търсим правата си като потребители, ако сме купили некачествена стока или услуга“, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

 Юлия Грънчарова       



„В и К“ ООД - Враца посрещна представители от Израел



Представители на израелската водна компания Мей Раанана бяха на тридневно работно посещение в местното водоснабдително дружество. Посещението е продължение на сключения през 2013г. договор за партньорство и взаимно сътрудничество между двете компании. Израел е страната с най-добрите практики в областта на ВиК технологиите, а Мей Раанана е сред водещите във сектора.
Експертите от Израел се запознаха с дейността на В и К дружеството, както и с използваните технологии и стратегии за администриране и експлоатация на водните системи. По време на посещението бе дискутирана технологичната схема на пречистване на отпадните води и процесите на обработка на утайките. Специално внимание бе обърнато на въведената автоматична система за управление на водоснабдяването, която позволява осъществяването на денонощен контрол върху системите за подаване на вода и управление на енергийните мощности.
Визитата бе ползотворна и за двете дружества и е пример за добро сътрудничество във ВиК сектора между двете държави.