Бисквитки

четвъртък, 25 август 2016 г.

Биопрепарати неутрализират миризмата от пречиствателната станция край Враца



Във връзка с десетките сигнали, които бяха получени в Община Враца от граждани, за неприятна миризма, усетена в различни части на града, кметът на Община Враца Калин Каменов направи проверка на Пречиствателната станция край града.
„Няма пречиствателна станция, която да не мирише. Спецификата тук е такава, че при ниско атмосферно налягане и различните въздушни течения разнасят миризмата към града.“, каза пред медиите Каменов. Той допълни, че Община Враца съвместно с Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ и ВиК - Враца са взели превантивни мерки, като са закупени биоактивни препарати.  С тях ще бъдат третирани полетата, където се разгражда твърдата маса от пречиствателната станция, за да се неутрализира неприятната миризма. Кметът на Община Враца добави, че действието на препарата е силно, тъй като той е концентрат и до 20 дни миризмата ще бъде неутрализирана. В случай, че се появи отново след 30 дни пак ще бъдат третирани полетата.
            Калин Каменов допълни още, че след приключване на участъка на пречиствателната станция е планирано залесяването на над 1 500 дръвчета, които да изградят естествената преграда за намаляване на потока на неприятната миризма извън обекта.  „Имам е обещанието от строителите, че до края на годината или началото на следващата ще бъдат монтирани три съоръжения, които допълнително ще спомагат за неутрализирането на неприятните миризми от пречиствателната станция. Уверението е, че това ще е една от най-обезопасените откъм вредни емисии пречиствателни станции в страната.“, каза още кметът на Враца и допълни, че  обектът е трябвало да бъде завършен, но заради забавяне и други причини се очаква да приключи до края на тази или началото на следващата година.
На проверката на Пречиствателната станция присъства и зам. областният управител на Враца Мирослав Комитски. Той заяви, че във връзка със зачестилите сигнали от граждани, относно качеството на атмосферния въздух, от 24 август, в ж. к. „Дъбника“ е монтирана допълнителна мобилна станция. „Мога да потвърдя, че към 12 ч. днес- 25.08.16 г. няма изменения и повишаване на параметрите, които характеризират качеството на атмосферния въздух. Анализите се правят през 72 ч. и ще бъдат запознати с резултатите тях и гражданите“, добави още Комитски.


Няма коментари:

Публикуване на коментар