Бисквитки

вторник, 16 август 2016 г.

Шестокласник от ПМГ – Враца донесе златен медал от SIMOC



Младият математик Георги Игнатов от ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца спечели златен медал на Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата (SIMOC). Състезанието се провежда сред 760 участници от 15 страни. България бе представена от 11 млади математици, които завоюваха 11 медала – 7 златни, 2 сребърни и 2 бронзови.
Международната олимпиадата има униклна концепция, която е насочена не само към способността за решаване на задачи, но също и към проверяване на уменията на учениците да работят в екип чрез разиграването на интерактивни математически игри и решаването на пъзели. SIMOC се състои от три кръга: индивидуален писмен кръг и два отборни игрови кръга - Math Warriors (Математически войни) и Mind Sports Challenge (Спортни предизвикателства за ума). В продължение на 90 минути младите математици решаваха 25 задачи, 15 от които с избираем и 10 с отворен отговор.
По-рано тази година шестокласникът от ПМГ бе награден със златен медал на Сингапурско-азиатската училищна математическа олимпиада SASMO, което му даде право да участва в две състезания: Азиатската международна олимпиада по математика (AIMO) и Сингапурската международна олимпиада на предизвикателството (SIMOC).
В AIMO Георги Игнатов се състезава дистанционно от столицата и бе награден със златен медал. Същото отличие донесе и от тазгодишната SIMOC, провела се в Сингапур. Средствата за пътуването и пребиваването на Игнатов в азиатската страна бяха осигурени от кмета на Община Враца, училищното настоятелство и ръководството на елитната гимазия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар