Бисквитки

петък, 21 октомври 2016 г.

Министър Петкова: Община Враца изпълнява успешно и в срок всички проекти за енергийна ефективност



Община Враца въвежда мерки за енергийна ефективност в пет обекта - ППМГ „Акад. Иван Ценов",  СОУ „Никола Войводов", НУ „Иван Вазов", ОДЗ „Звънче" и ОДЗ „Детски свят". По финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство - Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” отпусната безвъзмездна финансова помощ възлиза на 794 хил. лв. В резултат от изпълнението на проекта ще се намалят емисиите на въглероден диоксид с 351,98 тона/годишно и ще се реализират икономии от разходите за електрическа енергия и дизел за подготовка на сградите в размер на 40 379,80 лева/годишно. На територията на община Враца обектите се изпълняват в партньорство с норвежката компания Норск Енерджи.
Енергийният министър Теменужка Петкова и кметът на Враца Калин Каменов посетиха обновената сграда на профилираната природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов". Те бяха придружавани от областния управител Малина Николова, зам.-кмета Петя Долапчиева и зам. областния управител Мирослав Комитски.
Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на Министерството на енергетиката за възможността Общинска администрация да кандидатства и да бъде одобрена с проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в няколко образователни институции в града.
„Математическата гимназия е най-голямото от учебните заведения, в които се изпълнява проектът. Тук бе извършено цялостно саниране, подмяна на абонатната станция, бяха поставени нови радиатори. Надявам се, че ще намалим разходите на сградата за енергия и съм сигурен, че това ще се случи, имайки предвид всички мерки, които бяха изпълнени в срок", заяви Калин Каменов и допълни, че следващата година предстои нов ремонт в ППМГ. През 2017 г. по Инвестиционната програма на Община Враца, финансирана от ОП „Региони в растеж"  2014-2020 в учебното заведение ще бъде извършен вътрешен ремонт, облагородяване на дворното пространство и обновявана на спортната зала.
Директорът на             ППМГ „Акад. Иван Ценов" Татяна Василева връчи почетния знак на училището на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „От името на ръководството на гимназията, на всички деца и техните родители, Ви изказвам голяма благодарност за Вашата подкрепа и за това, че този проект се случи и, че се намираме в топло и уютно училище с красива сграда", заяви Татяна Василева.
Преди да пререже лентата на обновената сграда, министър Петкова подчерта, че спестените средства ще могат да се пренасочат към други важни за училището дейности. По думите й всички проекти в общината се изпълняват в срок. Ще бъдат предоставени и допълнителни средства за изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност, каза още тя.
Министър Петкова посети още НУ „Иван Вазов“ и Детска градина „Звънче“, където са подменени отоплителните инсталации и са изпълнени основните енергоефективни мерки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар