Бисквитки

събота, 6 февруари 2016 г.

Общинският консултативен съвет по въпросите за младежта проведе своята първа среща




Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева участва в първата информационна среща на Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта, която се проведе в петък /06.02.16 г./. Съветът обединява представители на Общински съвет-Враца, институции, неправителствени организации, Ученически общински съвет, експерти в сферата на спорта, културата и образованието, които подпомагат работата на кмета по различни теми, отнасящи се за младите хора.
На първата среща на Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта бе утвърден план с целите и дейностите за настоящата година. Присъстващите бяха единодушни, че работата на Съвета трябва да излезе от очертаните рамки на предварително утвърдената програма.
„Ентусиазмът е задължително, но не единствено условие за работа с младите хора”, коментираха присъстващите, като се обединиха и около мнението, че действията на Съвета трябва да имат реален ефект сред младежите. Част от приетите на днешното заседание решения са да се разшири състава на ангажираните млади хора в Съвета, както и срещите да се провеждат в първата седмица на месеца.

петък, 5 февруари 2016 г.

Кметът на Община Враца Калин Каменов е номиниран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България


Кметът на Община Враца Калин Каменов бе номиниран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/. Заседанието се проведе в Плевен, а домакин и председател на форума бе кметът на града Георг Спартански. 
Предложените нови членове на Управителния съвет на НСОРБ са: Калин Каменов, кмет на Община Враца; Донка Михайлова, кмет на Община Троян; Златко Живков, кмет на Община Монтана и Пенка Пенкова, кмет на Община Лом. Техният избор ще бъде утвърден по време на Общо събрание на НСОРБ, което ще се проведе на 23 и 24 февруари в София. 
По време на днешното заседание в Плевен Калин Каменов подчерта, че е необходимо да се пречупи статуквото на Северозападна България чрез промяна и подобрение на инфраструктурата и по-активно привличане на инвеститори в региона.


Враца отбелязва 114 от убийството на Васил Кънчов



В събота, 06.02.16 г. кметът на Община Враца Калин Каменов и зам.-кметът Петя Долапчиева ще присъстват на отбелязването на 114 години от убийството на Васил Кънчов, което ще се проведе пред паметника на видния врачански политик и общественик на площад „Руски“ във Враца. Събитието е организирано от ръководството на СОУ „Васил Кънчов“ в града.

Меморандум за разбирателство



Областният управител Малина Николова подписа днес Меморандум за разбирателство между Областна администрация – Враца и „Надежда и домове за децата“ – клон България. Събитието се състоя в рамките на инициирана среща на темаМеждуинституционалното партньорство с неправителствения сектор в посока деинституционализация и грижа за децата и техните семейства“ и на нея присъстваха изпълнителният директор на „Надежда и домове за децата” – клон България Георги Симеонов, заместник областният управител Мирослав Комитски, Елена Петкова, национален експерт „Детски политики“, Маргарита Андреевска – регионален представител на „Надежда и домове за децата”, както и представители на институции, подкрепящи децата и семействата в риск.
Областният управител Малина Николова представи дейностите по присъединяването на Областна администрация - Враца към Механизъм по деинституционализация през изминалата 2015 година.
„Сформирането на Областния координационен механизъм е в съответствие с националните и европейски цели и приоритети и в тясна връзка с изпълнението на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”.
Тя припомни, че практиката кореспондира с изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Враца, в която е заложено непрекъснато взаимодействие и мултидисциплинарна работа в процеса на предоставяне на услуги и развитие на нови.
„Така заедно поставихме началото на платформа за прилагане на политики чрез междуинституционално партньорство, чиято цел са децата в риск, а нашата основна задача бе да  обединим своите усилия, време, експертен опит и ресурс за успешно решаване на всеки един отделен казус.“ – заяви Областният управител.
Най-важното в изпълнението на дейностите е развитието на социалните услуги на регионално равнище, чрез които се променя мисленето на специалистите и се допринася за промяна на обществените нагласи към децата от институциите.
„С общи усилия успяхме да създадем среда на диалог, чрез който да търсим решения в зависимост от нуждите на всяко дете“ – категорична беше Малина Николова.
Изпълнителният директор на „Надежда и домове за децата“ – клон България Георги Симеонов изрази благодарността си към екипа на Областния координационен механизъм по деинституционализация на област Враца за положените усилия по координация и взаимодействие с общините в областта и с всички други държавни органи и институции, които имат пряко отношение.
Георги Симеонов подчерта, че една от основните дейности на „Надежда и домове за