Бисквитки

петък, 25 март 2016 г.

„По пътя на Ботевата чета“



Областна администрация – Враца, като основен организатор изготви Програмата за  провеждането на 70-тия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица 2016 г. По традиция, откриването на похода ще се състои на 27 май в град Козлодуй. Областният управител на област Враца Малина Николова ще приветства участниците и ръководният екип, след  което ще започне Възпоменателния митинг – заря.
          Множество образователни, културни и спортни мероприятия са предвидени в тазгодишната програма по провеждането на юбилейния туристически поход. Екскурзоводски беседи, посветени на историческите събития от 1876 година, ще бъдат проведени в местностите, през които минава пътят на Войводата и неговата чета- „Матеев геран“, „Попово ханче“, „Рашково бърдо“, „Милин камък“ и “Ботева поляна“. На 1 юни, участниците в похода ще посетят лобното място на Христо Ботев във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героичната саможертва и да се докоснат до историята на този подвиг.
          Освен с образователен и спортно – туристически характер, в дните на похода са предвидени изяви на групите – участници в него, концерти и художествена програма на общински състави. Забавната програма „Нощ под звездите“ ще се състои на 28 май, а на следващия ден, в с. Борован е концертът на носителя на специалната награда от Пирин фолк Светлин Миланов.
          Кметът на Община Враца Калин Каменов ще посрещне Ботевите поклонници на 30 май, след което е планирана художествената програма на състави от общината и прожекцията на филма за годишните от подвига на Христо Ботев.
          Кулминацията на инициативите, включени в програма на 70-тия Национален туристически поход е на 2-ри юни във Врачанския Балкан, където ще се състои Всенародното поклонение на връх „Околчица“.
          Ръководител на туристическия поход е Евгени Филипов от Спортен клуб по ориентиране „Леденика“ – Враца. Водачи са Петьо Попов и Асен Петков, коменданти походна колона са  Цветелина Велкова, Нели Ненчовска и Мария Йолова, а комендант бивак е Христо Христов, също от Спортен клуб по ориентиране „Леденика“ – Враца.
          Всички желаещи да участват в Националния туристически поход, могат да намерят Регламента за участие на официалната страница на Областна администрация – Враца.

Калин Каменов откри Трудова борса във Враца



Кметът на Община Враца Калин Каменов откри Трудова борса, организирана от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Дирекция „Бюро по труда“-Враца.  „Чрез форуми като днешния ще се даде шанс на много от вас да намерят своята работа. Надявам се борсата да бъде полезна и да получите информация за трудовите условия, възнагражденията, както и за възможностите за бъдещото кариерно развитие.“ С тези думи Калин Каменов откри днешната среща във Враца между представители на институции, работодатели и граждани, търсещи работа.
На събитието присъстваха още директорът на Дирекция „Бюро по труда“-Враца Маргарита Ангелова и зам.- областният управител Мирослав Комитски.
В трудовата борса взеха участие 16  работодатели, които обявиха 94 работни места на първичния пазар на труда. Обявените работни места са за монтажници на електронни елементи, шофьори, помощник-готвачи, шивачи, програмисти, машинисти ПСМ, арматуристи, кофражисти, шпакловчици, работници - облицовки и настилки, продавач-консултанти, кредитни консултанти, технически сътрудник, заварчик, медицинска сестра и други.
В трудовата борса участие взеха и представители на Военно окръжие - Враца, които набираха кандидати за лекари, медицински сестри и доброволен резерв на въоръжените сили. Трудовата борса посетиха 145 търсещи работа лица. Присъстващите бяха информирани за възможностите, които предоставя Схема „Обучения и заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

четвъртък, 24 март 2016 г.

Цветан Цветанов се срещна с новоизбрания кмет на село Софрониево Демира Димитрова в Народното събрание



Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с новоизбрания кмет на село Софрониево (община Мизия) Демира Димитрова в Народното събрание. Заедно с нея в парламента на посещение бяха над 40 жители на селото. Те бяха поканени в НС от народните представители от ГЕРБ-Враца инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев.
Хората изразиха радостта си от победата на Демира Димитрова. Зам.-председателят на ГЕРБ заяви пред тях категоричната си подкрепа за Димитрова като кмет на Софрониево. Жителите на селото имаха възможност да се запознаят с дейността на парламента и зададоха своите въпроси относно предстоящи законодателни инициативи.