Бисквитки

събота, 2 април 2016 г.

Кметът на най-голямото българско село в Банат при министър Меглена Кунева



На 1 април 2016 г. в Министерство на образованието и науката се състоя дългоочакваната среща между министър Меглена Кунева и Георги Наков, кмет на Стар Бешенов, най-голямото българско село в Банат, Румъния.
Георги Наков запозна министър Кунева накратко с историята на общността на банатските българи, с книжовната дейност и с богатството на културната традиция. В разговора бяха обсъдени важни въпроси за бъдещето на взаимното сътрудничество между България и училището в Стар Бешенов, което единствено в Румъния осигурява преподаване на български език от детската градина до 12 клас на гимназията.
Бе отправена и покана за гостуване на 15 август по повод празника на Стар Бешенов, който е и храмовия празник на общността там.

Посещението бе организирано с посредничеството на Държавната агенция за българите в чужбина в лицето на нейния председател Борис Вангелов и на Светлана Караджова, която е „посланикът на банатските българи“ не само в ДАБЧ, но и в България по принцип.
falmis.org

М ГЕРБ Враца организира хипотерапия за деца с аутизъм


Младежката структура на ГЕРБ - Враца за 8-ма поредна година проведе традиционната хипотерапия за деца с аутизъм. Поводът за инициативата е Световния ден за повишаване информираността на хората по въпросите на аутизма - 2-ри април. Деца от Ресурсен център - Враца имаха възможността да яздят кон на базата край пещерата „Леденика". Децата получиха и безплатни карти за конна езда. Те бяха връчени от Малина Николова – общински ръководител на ГЕРБ – Враца.
Ние и колегите от Ресурсен център сме уверени, че това което правим е наистина една пълноценна грижа за децата. Доказано е, че ездата помага за физическата рехабилитация и социалната им адаптация. Смятаме, че поне един път в годината им доставяме истинско удоволствие и ги разнообразяваме. Радваме се , че имаме едини силни партньори във ваше лице и заедно да правим нещата по-добри.” – каза Малина Николова.
На празника присъства и народният представител Петя Аврамова. Тя поздрави всички участници в инициативата и заяви, че един от начините да се преодолеят стереотипите в обществото са именно такива събития.
„Тази идея, която стартира преди 8 години вече привлича все повече деца. За пореден път са осигурени и годишни безплатните карти за конна езда. Те са предоставени от собственика на конете господин Николай Коцев. Така всяка година ние прекарваме едни незабравими моменти с децата, с техните родители и със специалистите от ресурсен център Враца.”, допълни Петя Аврамова. Тя бе категорична, че инициативата ще продължи и занапред.
ПП ГЕРБ - Враца финансира издаването на брошури и специално подготвения от родителите вестник с информация за състоянието аутизъм. В тях са включени съвети за обучението на децата, как да комуникираме с тях и да им оказваме необходимата помощ. Жените от ГЕРБ – Враца също се включиха в кампанията, като разпространиха над 400 бр. от вестника в училища и институции в Община Враца. Целта на кампанията е да помогне децата с аутизъм и техните родители, като им подаде ръка в трудният път към приобщаването.

„Да осветим света в синьо“

Днес /02.04.16 г.-събота/ в 20:00 ч. сградата на читалище „Развитие“ във Враца ще бъде осветена в синя светлина.
Поводът е  отбелязване на 2-ри април – обявен от ООН през 2008 г. за Международен ден за информираност по отношение на аутизма.
Община Враца съвместно с Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности /СОП/ - Враца и родителска организация на деца от аутистичния спектър „Специални и Обичани Палавници“ – гр. Враца ще се включат в световната кампания „Да осветим света в синьо“.

Яна Димитрова от Ямбол е победителка в V-тата Национална олимпиада „Знам и мога“



Ученичката от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от Ямбол Яна Димитрова спечели I място в V-тата Национална олимпиада „Знам и мога“, която се проведе на 1 и 2 април във Враца. Победителката, освен че си тръгва с лаптоп и грамота, извоюва и правото град Ямбол да е следващият домакин на VI - тата Национална олимпиада „Знам и мога“.
Кметът на Община Враца Калин Каменов връчи наградите на победителите и пожела да има още повече знаещи и можещи деца от цяла България. В олимпиадата участваха 46 деца от ІV класове от страната. Всичките получиха грамоти и подаръци. В Градската концертна зала, където се състоя награждаването, присъстваха представители на Министерството на образованието и науката, директори на Регионални инспекторати по образование от страната, педагози от врачанските училища, родители.
 V - тата Национална олимпиада „Знам и мога“ бе открита тържествено снощи /01.04.16 г./ във Враца от директора на Регионалния инспекторат по образование във Враца Галина Евденова и  Вяра Александрова от НУ „Иванчо Младенов“ във Враца, която спечели I място на Националната олимпиада в Бургас - 2015 г. и по този начин определи нашия град за домакин на тазгодишното състезание. Зам. - кметът на Община Враца Петя Долапчиева поздрави участниците на олимпиадата и пожела успех на националния форум. Възпитаниците от училището - домакин изнесоха програма, а краят на тържеството бе ознаменуван с многоцветна заря.
Националната олимпиада „Знам и мога“ се организира от Министерството на образованието, младежта и науката. Състезанието дава възможност на ученици от ІV клас от всички области на България да премерят сили и покажат своите знания, умения и компетенции, придобити в началния образователен етап, насочени към социалната им приложимост. Тя съдейства за откриване на деца с високо ниво на умения за обобщаване и осмисляне на учебното съдържание, заложено в учебните програми по изучаваните предмети. Насърчава учителите и родителите да подкрепят и развиват интереса на децата от най - ранна училищна възраст към заобикалящата ги среда.


петък, 1 април 2016 г.

Сградата на НЧ „Развитие” ще бъде осветена в синя светлина по случай Международния ден за информираност по отношение на аутизма



Община Враца съвместно с Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности /СОП/ - Враца и родителска организация на деца от аутистичния спектър „Специални и Обичани Палавници“ – гр. Враца ще се включат в световната кампания „Да осветим света в синьо“. Инициативата се провежда по повод отбелязване на 2-ри април – обявен от ООН през 2008 г. за Международен ден за информираност по отношение на аутизма.
Сградата на читалище „Развитие“ във Враца е определена за 2016 г. да бъде осветена в синя светлина заедно със стотици сгради по света. Надяваме се това да повиши чувствителността на хората към проблемите на децата с аутизъм и техните семейства.