Бисквитки

петък, 20 май 2016 г.

Работна сртеща



Областният управител и Председател на Асоциацията по ВиК - Враца Малина Николова проведе днес работна среща с представители на обединение „ЕРА 2015“ и експерти от общинските администрации на общините, членове на Асоциацията. Обединение „ЕРА 2015“ представлява дружество по смисъла на Закона за задълженията и договорите. След проведена процедура за изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, то е избрано да изготви Регионални прединвестиционни проучвания за обособените територии, обслужвани от ВиК операторите „ВиК“ ООД - Враца, „ВиК“ ЕООД – Стара Загора; „ВиК“ ЕООД – Видин и „ВиК“ ООД – Перник.
Темата на срещата е представяне и обсъждане на проект Регионални прединвестиционни проучвания за обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД-Враца.
            „В края на месец март тази година стартира процесът по изпълнение на регионалните прединвестиционни проучвания в четиринадесет области в страната, измежду които е и Област Враца. Резултатите от тези проучвания са изключително важни с оглед бъдещото осъществяване на инвестиционните проекти по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ и  реализиране на поетите ангажименти за постигане на съответствие с европейските директиви в областта на питейното водоснабдяване, отвеждането и пречистването на отпадъчни води“ – разясни в началото на срещата Малина Николова.
В хода на срещата са обсъдени предвидените за осъществяване дейности, подготовката на регионалните инвестиционни ВиК проекти, изготвянето на необходимите формуляри за кандидатстване за европейско финансиране, ведно с всички необходими приложения и анализи, както и идейни проекти за линейната ВиК инфраструктура. 

18 изявени ученици от Враца получиха награди от кмета Калин Каменов



В навечерието на 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост кметът на Враца Калин Каменов  посрещна в Заседателната зала на Общината ученици, които са били номинирани тази година за наградите на кмета на Враца. През 2015 г. те имат постижения и награди в областта на изкуството, спорта, професионалното и профилирано обучение, природо-математическата и хуманитарната области.
„Искам да Ви кажа, че се гордеем с всички Вас, защото всеки един е постигнал нещо значително в своята област. Вие сте истинското бъдеще на нашия град и Враца има нужда от младите си хора. Трябва да повярвате в себе си, да бъдете упорити и никога да не се отказвате от мечтите си“. С тези думи се обърна към номинираните ученици кметът на Община Враца.
            Кметът на Враца Калин Каменов лично връчи на всеки от 18-те ученици грамота и книгата - албум „Тракийските съкровища“.  На награждаването присъстваха още зам.-кметът Петя Долапчиева и председателят на постоянната комисия по спорт, туризъм, младежки политики и зам.-председател на Общински съвет - Враца Ивайло Христов.
Общо 23 ученици бяха номинирани тази година за наградата на кмета „Ученик на годината”. Областите, в които се раздава наградата са хуманитарна, природо-математическа, изкуство, спорт и гражданско образование.
Отличените ученици, учители и културни дейци ще бъдат наградени на тържество на 24 май пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, което ще започне в 10.30 ч.

Ученици от страната и от Брюксел участват в конкурса „Живеем в земята на Ботев“



Над 220 са получените произведения-есета и стихотворения за участие в тазгодишния юбилеен 20 Национален литературен конкурс  „Живеем в земята на Ботев”.  Той е част от културните прояви, които се посвещават на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Творбите за конкурса са изпратени от ученици от над 40 населени места от България, както и от Европейското училище в Брюксел. В областта на поезията участниците са разделени в две възрастови групи-от V до VIII клас и от IХ до ХII клас. В конкурса за написване на есе има една възрастова група от VIII до ХII клас. Един участник може да се включи и в двата раздела.
Талантът на младите поети и писатели ще бъде оценяван от жури, с председател журналистът Марин Ботунски, ст. експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието във Враца Петя Николаева и поетесата Яна Кременска.
Обявяването и награждаването на победителите ще бъде на 27 май, от 17.30 ч., в Художествена галерия „Иван Фунев“ в Регионалния исторически музей в града.