Бисквитки

събота, 28 май 2016 г.

Калин Каменов откри V турнир по баскетбол за купата на Община Враца

Кметът на Община Враца Калин Каменов откри V турнир по баскетбол за купата на Община Враца. Турнирът ще се проведе в събота – 28 май и неделя – 29 май. Домакин на срещите е спортната зала на ПМГ „Акад. Иван Ценов“ в града.
Старта на турнира за купата на Община Враца  уважиха зам.-председателят на Общински съвет Ивайло Христов и Росица Стаменова -  гл. експерт на Министерството на младежта и спорта за Северозападна България.
Двудневната надпревара е част от проявите по случай Ботеви дни 2016 и в нея ще вземат участие отбори от страната и чужбина.
През първия ден от турнира, в 4 финални мача, сили ще премерят подрастващите на отборите БК „Ботев 2012“ - Враца и гостуващите тимове от Видин, Монтана и Костенец.
В неделя ще се проведе надпреварата при мъжките отбори.  От 11.15 часа ще се срещнат врачанският БК „Ботев 2012“ и тимът „София Хоукс“. В 13.00 часа един срещу друг ще се изправят отборите на  „София Хоукс“ и „Босилеград“ /Сърбия/. Последният мач ще се играе в 15.00 часа, отборът на БК „Ботев 2012“ - Враца ще излезе срещу тима на „Босилеград“ /Сърбия/.
Турнирът ще бъде официално закрит в 17.00 часа с награждаване и връчване на купата на Община Враца.

Открит е Националният рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза



Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева откри 54-то издание на Националния рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза /любители/.
„Щастлива съм, от името на кмета на Община Враца, да открия Националния рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза. Вчера официално стартираха Ботеви дни 2016 с програма, наситена с много събития. Вчерашният ден беше прекрасен, нямам съмнение, че и днешният ден ще бъде такъв. Радва ме пълната зала и големият брой участници, защото за всички, които носим Ботев в сърцата си, той е върхът, към който се стремим“, с тези думи зам.-кметът Петя Долапчиева приветства участниците и даде начало на  Националния рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза за любители.
54-то издание на конкурса уважи и Маринела Петрова – директор на Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности” в Община Враца.
Тази година в рецитала се включват 60 индивидуални изпълнители и 6 групи от Враца, Варна, Мездра, Борован, Хайредин, Вършец, Оряхово, Козлодуй, Видин, Асеновград и Русе.
Жури с председател, актьорът и изпълнител на Ботеви произведения, Борислав Борисов и членове: актьорът в Драматично-куклен театър – Враца Емил Пеняшки и режисьорът и драматург Юли Пухалски ще определи най-добрите.
Националният рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза /любители/ е част от инициативите посветени на Ботеви дни 2016. Събитието се организира от Община Враца, съвместно с Младежки дом – Враца.
По повод 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, след 25-годишно прекъсване, в Синята зала на Младежки дом се състоя и рецитал на Ботева и възрожденска поезия, изпълнена на есперанто.


Първи кръг на Държавния шампионат на БФАМС

 На 28 и 29 май 2016. в гр. Банкя на писта "Стелди Еър", ще се проведе Първи кръг на Държавния шампионат  на БФАМС за  радио управляеми модели с висока проходимост /off road/. За състезанието  са заявили участие 36   представители на 6 клуба, членове на БФАМС. Състезанието е организирано от Българската федерация по автомоделен спорт и Асоциация на моделистите - София. 
СТМК-Враца ще вземе участие в първенството със шест състезатели и трима механици: Марио Вутов в клас 1/8 нитро; Дамян Петров в клас 1/5 нитро; Любомир Цветомиров в клас 1/10 електро и 1/5 нитро; Самуил Кулев в клас 1/10 електро и 1/5 нитро; Борис Иванов и Боби Иванов в клас 1/10 и 1/8 електро. Дебют в клас 1/5 ще направят Любомир Цветомиров и Самуил Кулев. Състезателите ще бъдат подпомагани от екип механици в състав : Цветомир Цветомиров, Пламен Вутов и Ивайло Кулев.
Съдии на първенството ще бъдат:Тихомир Илчев и Иванчо Ганчев от БФАМС и Станимир Станев от Асоциация на моделистите - София. 
Първенството в гр. Банкя се оказва и проверка на подготовката на състезателите за участие в предстоящото Международно състезание GP "Леденика"  8-10 юли 2016г.

Калин Каменов награди участниците в Националния литературен конкурс


Кметът на Община Враца Калин Каменов награди победителите в юбилейния XX Национален литературен конкурс  „Живеем в земята на Ботев“.
„Думите, с които сте написали своите творби, докосват толкова магично, че неусетно всеки от нас се замисля върху това, което вие сте споделили като размисли, емоции и чувства. Независимо от това дали ще бъдете наградени в конкурса или не, не преставайте да пишете, защото успява онзи, който не се отказва, онзи, който преследва мечтите си и не се страхува от трудностите. Продължавайте да творите, защото България има нужда от хора като Вас!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов поздрави участниците в конкурса. На награждаването присъстваха още зам.-кметът Петя Долапчиева, експерти от Община Враца, граждани.
След обстойно обсъждане, журито с председател журналистът Марин Ботунски и членове Петя Николаева - ст. експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образование във Враца и поетесата Яна Кременска определи най-добрите.
В първа възрастова група /V - VIII клас/ в категория „Поезия“ I награда бе присъдена на Йоана Русева от Варна. След нея, в класацията за най-добри поетични произведения, се нареди Радко Василев от Карнобат, следван от Джордж Петров, възпитаник на ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца. I награда  във втора възрастова група /IX-XII клас/ бе присъдена на Николай Тодоров от София. II и III място в категорията „Поезия“ бе за Айтач Талиб от Кърджали и Искрена Петкова от Разград.
В категория „Есе“ на I място бе класиран текстът на Александрина Димова от град Пловдив.  II място зае есето на Виктория Томова от Варна, а на III място бе класирана Величка Зердашка от Пловдив.
Журито на Националния литературен конкурс  „Живеем в земята на Ботев“ присъди и поощрителни награди на осем ученика. Те бяха за Чавдар Лалов от Плевен, Анжела Наку от град Стражица, Елена Торакова от Петрич, Серхан Хаджиисмаил от град Търговище, Таня Абаджиева от Кърджали, Кристияна от град Варна, Теодор Цветков от Етрополе и Румяна Ромелова от София.
Специална награда на Министерство на образованието получи Дарена Дилчовска, възпитаничка на СОУ „Христо Ботев“ – Враца. Специалната награда на Националния дворец на децата бе връчена на Чавдар Чанев от Карнобат



петък, 27 май 2016 г.

1 и 2 юни ще бъдат неработни дни за Община Враца

1 и 2 юни ще са неприсъствени дни на територията на Община Враца. Решението бе гласувано на последното заседание на  Общинския съвет. Двата дни са обявени официално за почивни със заповед на кмета на Общината Калин Каменов, от 27 май. Заповедта обхваща всички общински фирми и бюджетни организации, здравни и просветни заведения със седалище и управление на територията на Община Враца
На 1 юни тържествено ще бъде отбелязан Денят на Враца, а на 2 юни ще се състои поклонението на връх Околчица, кулминация на честванията по повод 140-та годишнина от подвига на Ботев и неговата чета във Врачанския балкан.

Наградиха победителите в Общата художествена изложба „Земята на Ботев”



Кметът на Община Враца Калин Каменов откри Обща художествена изложба „Земята на Ботев” и награди победителите в нея.
„За мен е голямо удоволствие да Ви приветствам с откриването на изложбата „Земята на Ботев“. Поздравявам Ви, защото чрез изкуството стотици посетители на музея ще открият образа на Христо Ботев във Вашите творби. Ще открият своя смисъл на неговия облик. Чрез различния поглед и варианти на препредаване на Ботевото дело в максимална степен, даваме шанс на повече посетители на изложбата да се насладят на вашето творчество и да намерят правилния път към истината за това, което е направено за революционера.“, заяви в приветствието си кметът на Враца Калин Каменов.
Наградата за живопис на името на Цено Тодоров получи Росен Найденов от Враца за творбата си „Карст I”. Росен Спасов от Враца стана носител на наградата на Община Враца на името на Пенчо Георгиев за графиката му „Планината”. Награда на Община Враца на името на Андрей Николов за скулптура бе присъдена на Красимир Митов от село Селановци, област Враца. Носител на наградата за приложно изкуство на името на Борис Коцев стана Жанет Левордашка за творбата си „Дървото на живота”. Наградите бяха определени от жури в състав: скулптурите Бойко Митков и Милен Василев, който е председател на Представителството на Съюза на българските художници /СБХ/ - Враца, Стоил Мирчев – живопис, Веселин Дамянов – графика и Емилия Върбанова – художник в СБХ - Враца.
В Общата художествена изложба „Земята на Ботев” бяха представени 120 творби от 56 автора в разделите живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Свои произведения са представили творци от София, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Несебър и Враца.
Общата художествена изложба се провежда от 1976 г.