Бисквитки

петък, 17 юни 2016 г.

Кмет на столичен район бе гост на изложбата на учители-творци от Враца в София



На 16-ти юни в зала „Изкуства“, град София се състоя откриване на изложба на картини на детски учители – творци от Враца „Продължавай да създаваш красота“. Проявата бе организирана от Община Враца и издателство „Изкуства“. Сред красотата на картините с акварел и маслени бои, пластики, свое творчество представиха и педагози-автори на стихове и разкази.
Културната проява бе открита от кметът на район „Студентски“ – Димитър Дилчев. Приветствие от името на кмета на Община Враца Калин Каменов, отправи неговия заместник Петя Долапчиева. Сред присъстващите на изложбата бяха още зам.-кметът на район „Студентски“ Велина Белева-Влахова, началникът на отдел „Образование, социални дейности, култура и спорт“ към район „Студентски“ – Ани Тодорова, управителят на издателство „Изкуства“ Цеко Стайков, директори на детски градини от Враца и София, педагози.
Всеки учител-творец бе представен чрез кратка презентация, бяха посочени целите на изложбата, визията и мисията, която носи експозицията на личното творчество на учителите от Враца.
Зам.-кметът на Враца Петя Долапчиева подари на кмета на район „Студентски“ и неговия заместник колаж от картините на учителите. Община Враца получи предложение от своите колеги от София за бъдещо сътрудничество в областта на образованието и културата.

Зам-кмет участници в 17-та изложба-конкурс „Моето детство-приказно вълшебство“



Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева присъства на откриването на 17-та Областна изложба-конкурс на деца от предучилищна възраст „Моето детство-приказно вълшебство“, което се проведе пред сградата на Регионалната библиотека в града. Проявата се организира от Регионален инспекторат по образование-Враца /РИО/, съдействието на Община Враца, Регионален комитет на световната организация на предучилищно образование , ОДЗ „Брезичка“, СОУ „Отец Паисий“ и Регионална библиотека „Христо Ботев“. Изложбата се провежда под патронажа на Областния управител Малина Николова. Целта на конкурса е да се популяризират постиженията на децата от предучилищна възраст и на техните учители.
255 рисунки на 205 деца, от 3 до 7 г., участват тази година в изложбата. Творбите са оценявани от жури в състав: художниците и учители в СОУ „Отец Паисий“ Евгени Генков и Васил Ангелов и от старши експерта по предучилищно възпитание в РИО-Враца Даринка Костадинова.
15 деца от детските градина на Област Враца и техните учители бяха наградени от зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, директора на РИО-Враца Галина Евденова и от зам. областния управител Ирина Иванова.
„Продължавайте да творите, да се усмихва

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Стартират два кръга на автомоделистите

На 18.06.2016г. /събота / от 10.00 часа на пистата по автомоделни спортове намираща се в „Социален комплекс“ гр. Враца , стартира Първи кръг от ДШ на БФАМС – нитро автомодели и Втори кръг от ДШ – електро автомодели. Домакин и организатор е СТМК- Враца.
В състезанието се очаква да вземат участие над 40 състезателя от шест клуба, членове на БФАМС.
СТМК Враца ще вземе участие в шампионата със следните състезатели: Росен Ралчовски в клас 1/5 и 1/10 нитро, Кристиян Крумов и Явор Антонов - 1/10 нитро, Ванина Крумова, Любомир Цветомиров, Самуил Кулев и Александър Вълков в клас 1/10 електро, Мартин Дамянов и Георги Парасков в клас 1/8 нитро, Дамян Петров в класове 1/5 нитро и 1/10 електро.
На 18.06.2016г. от 18.00ч., по време на откриване на първенството ще се даде  името на пистата – „Огнян Филипов“ и положи паметна плоча в негова памет.
 19.06.2016г. от 10.00ч., стартират финалните гонки в отделните класове.

Пореден успешен випуск седмокласници излиза от ПМГ Враца



Днес, 16 юни 2016 година, 52-ма ученици от ПМГ „Академик Иван Ценов“ -  Враца получиха свидетелствата си за завършен VII клас. Традицията възпитаниците на гимназията да имат най-висок успех в областта на Националното външно оценяване по български език и литература и математика беше спазена и този път. Отличниците в двата класа на випуска, водени от класните ръководители Ваня Иванова и Милена Иванова, са 36. Специални отличия бяха връчени на Йоан Найденов за безапелационното му първо място на изпита по математика в Област Враца, както и за призовите му участия в национални и международни състезания и олимпиади и на Цветелина Гоцова, която е на първо място в областта сред връстниците си на изпита по български език и литература.
Директорът на ПМГ „Академик Иван Ценов“ Враца Татяна Василева благодари на учениците за положените усилия и постигнатите високи резултати и им пожела здраве и още много успехи по пътя на знанието. Тя изрази увереност, че ученици и учители заедно ще продължат да издигат престижа на гимназията и на образованието в града и региона.