Бисквитки

петък, 29 юли 2016 г.

Спряно водоподаване

Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 29.07.2016г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00ч до 17:00ч в района между ул."Ген. Леонов", ул."Кръстьо Българията", бул."Никола Войводов", ул."Полк. Лукашов" и пл.Христо Ботев.

четвъртък, 28 юли 2016 г.

Калин Каменов представи Инвестиционната програма на Община Враца за 2014-2020 г.



Кметът на Община Враца Калин Каменов официално представи подготвените и подадени за оценка проекти, част от одобрената Инвестиционна програма на Община Враца за периода 2014-2020 г.
„В последните месеци успяхме да подготвим и подадем проекти над минимума, който трябва да представим за оценка в  Междинното звено на Община Враца, създадено към Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“. Инвестиционната програма на Община Враца е на стойност 23 млн. лв., а сумата на проектите, които подаваме е над 21 млн. лв.“, обяви кметът Калин Каменов. Инвестиционната програма на Община Враца за 2014-2020г. включва седем проекта, от които пет вече са подадени за оценка в Междинното звено към Общинска администрация. Крайният срок за подаване на останалите два проекта е 31 май 2019 г. Те са с инвестиционен приоритет социална и културна инфраструктура.
 Първият инвестиционен приоритет в програмата е насочен към обновяване на образователната инфраструктура в града. Проект 1 предвижда реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в ПМГ „Акад. Иван Ценов“, ЦДГ „Европейчета“ база 1, ЦДГ „Дъга“, ОДЗ „Зора“ , ОДЗ „Знаме на мира“. По проекта ще бъде изградена и спортна зала в СОУ „Христо Ботев“. Общата стойност на дейностите е 6 385 000 лв.
Проект 2 и Проект 3 предвиждат въвеждане на енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. По двата проекта е заложено да се извърши реконструкция на 15 сгради на територията на града на обща стойност 4 млн. лв. В инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“ попада и Проект 4, който предвижда обновяване на сградата на Община Враца и Представителната зала (Концертна зала).
Проект 5 е с обща стойност 6 975 000 лв., той е най-мащабният, част от Инвестиционната програма на Община Враца за 2014-2020 г. и е по инвестиционен приоритет „Градска среда“. Ще бъде изцяло обновена централната пешеходна зона от ул. „Кръстьо Българията до ул. „Полк. Лукашов“, пространството между ул. „Полк. Лукашов“, бул. „Христо Ботев“ и ул. „Гладстоун“, пространството между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Стефанаки Савов“ , пл. „Христо Ботев“ и паркът при църквата „Св. Николай“. Проектът включва рехабилитация и реконструкция на улични мрежи в Централната градска част /ЦГЧ/ около Централната пешеходна зона.
Кметът на Община Враца обяви още, че през следващата седмица Междинното звено на Община Враца ще започне оценка на проектите.
Пресконференцията, във връзка с представяне на проектите, част от Инвестиционната програма на Община Враца, уважи и областният управител Малина Николова. На срещата присъстваха също зам.-кметът по устройство на територията Мария Попова, зам.-кметът по образование, култура, спорт и туризъм Петя Долапчиева и главният архитект на Община Враца Чавдар Спасов.      

Pаботна среща



Областният управител на област Враца Малина Николова и заместник-деканът на Философския факултет към Софийски университет проф. Соня Карабельова проведоха днес съвместна работна среща с родители, педагогически специалисти- психолози, учители и експерти от РИО – Враца. На форума, който се проведе в Заседателната зала на Областна администрация – Враца, се акцентира върху темата за превенция на хазартната зависимост, рисковете от проблемна и патологична хазартна зависимост, психологическите реакции и механизми, новите форми на зависимост от хазарт, както и основните стратегии и подходи за самоконтрол и справяне с тях сред учениците от гимназиален етап.
„Особено ми е приятно да представя проф. Карабельова, ръководител на проект „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“и нейния екип и редом с това да изкажа своята увереност, че така изготвената програма дава възможност за създаване на цялостен научен подход, с който да се насочи вниманието на юношите , техните родители и учители към основните рискове от зависимости към различните форми на хазартни игри“. С тези думи Областният  управител Малина Николова откри срещата и благодари на проф. Карабельова за провеждането на подобни професионални обучителни срещи.
„Проектът „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“, се финансира от Държавната комисия по хазарта и цели именно провеждането на подобни професионални срещи с цел представяне на изготвената програма за предпазване на младите хора от хазартна зависимост и за повишаване на тяхната хазартна култура“ поясни по време на срещата проф. Карабельова. Тя  изрази своята благодарност за подкрепата при осъществяването на социологическото проучване сред учениците от област Враца.
Дейностите по проекта включват проучване на специализирана литература по темата за измеренията на проблемната и патологична хазартна зависимост, пилотно изследване за конструиране и валидизиране на методика за социологическо проучване , провеждане на социологическо проучване, анализ на събраните данни и издаване на информационни материали, създаване и апробиране на образователни програми сред целевата група от младежи между 16 и 19 години  и провеждане на професионални срещи и образователни курсове с родители, учители, педагогически съветници и училищни психолози.
Според данните от проведеното социологическото изследване в регионите Враца и Видин, над 11 200 души имат хазартна зависимост, като 1/3 от играещите хазарт са пристрастени и са изложени на висок риск. 35% от учениците от 8. до 12. клас  са залагали пари на карти, а 29% са играли хазартни игри онлайн. Най-разпространени сред подрастващите са лотарийните билети за изтриване.
„11% от учениците между 8. и 12. клас са изложени на висок риск от задълбочаване на хазартното си поведение, дори 9% вече са развили проблемно хазартно поведение, затова искрено се надявам да сме полезни на колегите от Враца в тяхната възпитателна и образователна дейност“, заяви в края на срещата заместник-деканът на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Соня Карабельова.

Позиция



Във връзка с публикация във в.„Конкурент“, изразявам настоящата позиция:
Народните представители пътуват, за да изпълняват служебните си задължения. Нормално е  журналисти да следят изминатите километри и да предлагат на читателите си списъци с “рекордьори”. Но не е нормално да се пишат лъжи или да се премълчават фактите, които стоят зад сухите цифри. Километрите, които съм изминала се равняват на пътуванията ми от София до Враца и обратно за посочения в статия на в. „24 часа“ период от 27.10.2014 г. до юни 2016 г. - 20 месеца, а не както е цитирано в посочената по-горе врачанска медия - 6 месеца. Разстоянието от София до Враца е 110,88 км или 220 км в двете посоки, което аз изминавам 8 пъти в месеца, пътувайки всеки вторник и петък. Една проста сметка показва, че от началото на мандата до настоящия момент е логично да съм пропътувала 35 200 км.  Аз не шофирам и това е причината да ползвам служебен автомобил. Всяко мое пътуване е свързано със срещи с жителите от Враца и областта. Никой от тях не ме пита за изминатите километри, а  изискват да съм при тях,  очакват да работя за просперитета на региона и да решаваме заедно проблемите, с които се сблъскват. И това е нормално. Не само избирателите, които са ми гласували доверие, но и всички врачани са моят коректив и за да съм полезна, съм готова да измина и по-големи разстояния.
Ние сме парламентарна република, в която народните избраници са представители на различни региони. Тяхно задължение е да поддържат връзка със своите избиратели. Организирам и приемни в различни населени места в областта. Само за последните 6 месеца съм провела над 20 приемни дни. Поставяните проблеми са свързани предимно със социални въпроси и трудова заетост. Успях да помогна за решаването на проблемите на много хора и за мен това е изключително важно. Затова пътуванията са оправдани. Аз мисля за хората, а не за километрите. Много изминати километри и проведени от мен срещи доведоха и до отпускането на средства за ремонт на бул. „Васил Кънчов” във Враца, на пътя Враца – Леденика и пътя до Криводол. Крайно време е да се спре с този популизъм - кой колко е пътувал. Да спра да пътувам означава да спра да работя. А всички ние – народните избраници трябва да работим ефективно и активно, като всеки ден с труда си оправдаваме доверието на хората. Доверие, което трябва да заслужи и всяка една медия, като уважава читателите си и им поднася вярна и коректна информация.
Видно е, че статията цели моето дискредитиране, но аз ще продължа да пътувам и като отговорен човек да изпълнявам своите задължения като народен представител, а няма да живея в София и да се появявам пред  избирателите два пъти в годината на масови мероприятия. Ако работещите във в. „Конкурент“  и по-конкретно авторът на статията, считат себе си за коректни журналисти и професионалисти, ще постъпят както журналистическата етика изисква. Аз вярвам на обективната преценка на моите съграждани и в името на истината представям настоящата позиция.
С уважение:
Петя Аврамова
Народен представител – област Враца