Бисквитки

петък, 19 август 2016 г.

Асфалтирането на пл. „Св. Софроний Врачански“ налага промяна на маршрутите на градския транспорт във Враца



От неделя-21.08.16 г. ще започне асфалтирането на втората част от пл. „Св. Софроний Врачански“ във Враца. Това ще доведе до невъзможност автобусите, изпълняващи превозите на пътници по тролейбусните линии да преминават през възловото кръстовище.
В тази връзка за дните, през които ще бъде затворено кръстовището, автобусите ще се движат по алтернативния маршрут, използван в периода м. април и м. май тази година.
Линиите ще се движат по досегашните съществуващи маршрути, като ще правят отклонение от бул. „Мито Орозов“ по бул. „Васил Кънчов“, ул. „Самуил“/където ще има обособена спирка/, по бул. „Никола Войводов“ към бул. „Демокрация“ и от площад „Македония“ продължава по съществуващия маршрут.
След приключване на асфалтирането и на втория участък от пл. „Св. Софроний Врачански“ гражданите ще бъдат уведомени за възстановяването на нормалното движение на градския транспорт във Враца.

четвъртък, 18 август 2016 г.

В СРОК СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА 5 И 6 БЛОК



На 17 и 18 август 2016 г. в АЕЦ “Козлодуй” бяха проведени две редовни работни съвещания на Управляващите комитети по договорите за изпълнение на дейности от втория етап на проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5 и на 6 блок.
Договорите, подписани на 29.09.2014 г. за 5 блок и на 28.01.2016 г. за 6 блок, обхващат разработване на обосновка за продължаването на срока на експлоатация на двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ “Козлодуй” до 60 години, анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкции, системи и компоненти. Изпълнител за 5 блок е Консорциум в състав: АО “Русатом Сервис”, OAД “Концерн Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF), а за 6 блок – Консорциум  АО “Русатом Сервис” и “Риск Инженеринг”АД.
В работните срещи участваха ръководители и експерти от АЕЦ “Козлодуй” и от двата Консорциума.
На 17 август участниците в съвещанието за 6 блок обсъдиха предвидените дейности и разгледаха плановете за предстоящите работи. Отбелязано бе, че проектът се изпълнява съгласно утвърдения график.
По отношение на 5 блок на 18 август бе разгледано изпълнението на договора и бе направен отчет за хода на финалните дейности. Управляващият комитет подчерта добрата съвместна работа на екипите на атомната централа и на Консорциума, която е допринесла за успешното и навременно изпълнение на предвидените мероприятия за продължаване на срока на експлоатация на 5 блок.

Спряно водоподаване

Във връзка с планираното изграждането на връзка с нов водопровод по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре - 19.08.2016г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00 до 17:00ч в следните зони - "Крайречен булевард, ул."Одрин", ул."Петропавловска", района около пл.Христо Ботев и Червения площад, както и зоната между ул."Ген. Леонов", ул. Екзарх Йосиф" и бул."2-ри юни".

Народнен представител се срещна с жители на община Мизия



Народният представител от Патриотичния фронт и областен председател на ВМРО Красимир Богданов проведе приемен ден в с. Крушовица, общ. Мизия. Освен жители на населеното място на срещата дойдоха и хора от съседното село Войводово. Сред присъстващите бяха също кмета на Крушовица Илия Илиевски, местния председател на войводите Ванко Христов, д-р Тихомир Тодоров – член на областния комитет на ВМРО, председателя на ВМРО във Войводово Цветомир Марков.
Очаквано сред най-наболелите проблеми бяха посочени: липсата на достатъчен бюджет за развитието на малките населени места и пълното отсъствие на съгласуваност по отношение на капиталовите разходи между общинската власт и кметовете на селата; лошата охрана от страна на органите на МВР, което принуждава хората да наемат охранителни фирми, които да опазват домовете и селскостопанската им продукция; неефективността на социалните програми, които не водят до решаването на реални проблеми и липсата на възможности за контрол върху работата на заетите.
Сериозно недоволство у жителите на Крушовица предизвиква злоупотребата със средства за ремонта на местния православен храм „Св. Троица“. Средствата в размер на 20 000 лв. са отпуснати от Комисията по вероизповеданията към МС на Врачанска митрополия, но в ремонта на църквата са инвестирани минимални средства от сумата, което не позволява отварянето на храма.
Местни пчелари пък се оплакаха от нерегламентираните пръскания на селскостопанските насаждения, което е предизвикало измиране на пчелите и ликвидация на цели пчелини. Във връзка с това, народният представител запозна присъстващите с отговора на Министъра на земеделието и храните Десислава Танева на поставен от него въпрос. Предстои МЗХ да въведе нова тристепенна система на оповестяване на пчеларите, която всички се надяват, че ще бъде доста по-ефикасна.
Богданов пое ангажимента да проведе разговор с представители на Врачанска митрополия и да постави въпроса за църквата в Крушовица пред парламентарната комисия по вероизповеданията.