Бисквитки

петък, 2 септември 2016 г.

Отбелязване участието на врачани в Първата световна война

Областна администрация – Враца, като част от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и съвместно с Общински съвет – Враца и Инициативния комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война,  организира и координира инициативите, посветени на юбилейното събитие .
                Кулминацията на тържествата ще се състои на 7 септември 2016 г. пред Паметника на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918 г., известен като „Лъвчето”, ул. „Охрид“ в град Враца.
                В деня на тържественото отбелязване на 100-та годишнина, по програма са предвидени следните  мероприятия:
                10.00 ч. Тържествено заседание на Общински съвет – Враца
                                        Място: Градска концертна зала на Община Враца
                10.40 ч. Общоградско шествие по маршрут:
                               Площад пред сградата на Община Враца – пешеходна зона на бул. „Никола Войводов“ – пресичане на ул. „Кръстьо Българията“ – площад „Македония“ – пресичане на бул. „Демокрация“ – бул. „Никола Войводов“ до предгаров площад – ул. „Охрид“ към Военен паметник на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918
                11.00 ч.Тържествено откриване на Паметна плоча на загиналите в Първата световна война, молебен и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред падналите за Свободата и Независимостта на България.
                Заповядайте!
Изпращам Ви приложено електронна покана с която да информирате обществеността да се включи в инициативите по честването и в общоградското шествие.
Успешен ден!


Надя Гетова
Експерт "Връзки с обществеността"

Община Враца ще отбележи 131 години от Съединението



            С тържествена церемония Община Враца ще отбележи 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще се състои на 6 септември от 10.30 ч. пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града.
            Церемонията по случай годишнината ще започне с изпълнение на химна на Република България и издигане на националния флаг. Тържествено слово ще произнесе зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева.  
            Участие в програмата ще вземат духов оркестър при НЧ "Развитие - 1869" - Враца, камерен оркестър при Симфониета - Враца и  ученици от местни училища. По време на честването ще прозвучи манифестът, с който княз Александър Батенберг утвърждава присъединяването на Източна Румелия. Пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий” ще бъдат поднесени венци и цветя.
            По случай годишнината, в сградата на Регионалния исторически музей /РИМ/ ще бъде подредена изложба от книги, посветени на Съединението.  От 11.00 часа в малката зала на РИМ ще се състои прожекция на 13-минутния документален филм "България за Съединението" (с вход свободен).
            През целия ден, за всички жители и гости на Враца, посещението в РИМ ще бъде безплатно.
           

СКАНДАЛ! ОБЩИНАРИ БИХА ШУТА НА ИВАН ВАЗОВ!

Общинският съвет в Мездра зачеркна новия филм за баба Илийца и дядо Йоц
Родолюбци от цялата община Мездра са в шок, след като местният парламент в железничарския град посече апела им за финансова помощ за патриотичния филм "Българин да се наричам". Само 9 от 18 общински съветници гласуваха „За“ отпускането на еднократна финансова помощ за родолюбивата лента, другите се въздържаха или пък въобще не гласуваха. По този начин те демонстративно обърнаха гръб на техния съгражданин – режисьорът на филма Искрен Красимиров. Лентата за Вазов проследява житието и битието на патриарха на българската литература и едни от незабравимите му герои - баба Илийца и дядо Йоцо. За осъществяването на лентата обаче са нужни още средства за техника, специалисти, монтаж и т.н. "Това е безумно! Въпросът дори не е за парите, а за българщината. Как може да откажеш да помогнеш за такова патриотично дело, което ще отекне по света? Това са по 4-5 стотинки на жител на общината!", сподели разочарованият Огнян Петров, основателят на комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край с. Очиндол. "Тези общинари не издържаха теста за родолюбие. С мълчаливия си отказ те показаха какво е отношението им към българското, към Вазов и неговите герои. Срамота!", коментира Красимир Стефанов, дългогодишен журналист в БНТ и баща на режисьора Искрен Красимиров. От общинския съвет в Мездра обаче имат друго виждане по казуса. Пари с приоритет се давали за новородени бебета - по 350 лв. еднократна помощ, семейства с изгорели покриви и къщи и починали хора в чужбина за връщането им в родината. "Аз лично подкрепих предложението за финансиране на филма. Но няма как да съпоставяме една такава патриотична инициатива с парите за бебета, пострадали и починали хора. Отказът прави ли общинските съветници по-малко родолюбци или повече отговорни към решенията, които взимат?", коментира председателят на местния парламент Яна Нинова. Това е поредният случай, в който държавата и местната власт демонстративно показват отношението си към българщината. „Филм за Иван Вазов ще има!“, каза режисьорът Искрен Красимиров. „Дълбоко съм разочарован от решението на управниците от родния ми град. Но аз обещавам на всички жители на община Мездра един истински филм за Баба Илийца и дядо Йоцо, с който те ще се гордеят!“.
Искрен Красимиров, режисьор.
Основател на "НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ"
www.nezabravimatabg.com
0894430550, iskrenkr@abv.bg

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района между ул.”Стоян Заимов”, ул.“Св. Св. Кирил и Методий”, ул."Цар Асен I" и ул.”Хан Аспарух” ще бъде спряно днес 02.09.2016г. до 15:00 часа.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19

МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

четвъртък, 1 септември 2016 г.

Враца победи Варна


Днес 01.09.2016г. в КК "Златни Пясъци", отборът на СК "Спартак Враца", отново извоюва победа в Републиканското първенство по плажен футбол за служители на МВР, побеждавайки  отбора на ОДМВР Варна с резултат 4:3 / 3 гола за Емануил Борисов и един гол отбеляза  Цветослав Божинов/. Срещата завърши 3:3 в редовното време и след гол на Емануил Борисов в продължението, футболистите от СК "Спартак Враца" спечелиха срещата и първенството. В срещата заслужени оваций,  за множеството спасени положения получи  атрактивният вратар на  СК "Спартак Враца" – Петко Петков. Голмайстор на първенството с 13 гола е Георги Иванов -  СК "Спартак Враца".
Втори в първенството остана отбора на  СДВР, а трети е отбора на ОД на МВР Варна.
 Закриването на първенството и награждаването на победителите ще е тази вечер от 20.00 часа.
8 прикачени файла

сряда, 31 август 2016 г.

Две победи за врачанските полицаи

Днес в  "Златни Пясъци", отборът на СК "Спартак Враца" изигра две срещи от програмата на Републиканското първенство по плажен футбол за служители на МВР.
В първата среща СК "Спартак Враца" победи отбора на Вътрешна сигурност в МВР, с резултат 6:2. Във втората среща отбора на ОД на МВР Враца отново извоюва победа, този път над отбора на СДВР  с резултат с 7:3.
В днешните срещи Георги Иванов отбеляза 9 гола / 5 в първата и 4 гола във втората среща/. Цветослав Божинов отбеляза два гола / по един във всяка среща/  и по един гол отбелязаха Мирослав Виденов и Емануил Борисов в двубоя срещу СДВР .
Утре  СК "Спартак Враца" среща отбора на ОДМВР Варна от 10.00 часа, който до момента е с две победи от две изиграни срещи.

Спряно водоподаване

Във връзка с планираното изграждане на връзка със съществуващ главен водопровод по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 01.09.2016г.  от 09:00 до 15:00ч водоподаването ще бъде спряно в района между бул."Демокрация", бул."Никола Войводов", ул."Кръстьо Българията", ул."Проф. Димитър Йоцов", бул."2-ри юни" и ул."Спортна", в зоната между бул."2-ри юни", ул."Беласица" и ул."Вестителят", както и в ж.к. Младост и Източна промишлена зона.

Работното съвещание с директорите на училища



Областният управител на област Враца Малина Николова взе участие днес в Работното съвещание с директорите на училища в област Враца за организиране на дейностите през учебната 2016/2017 година. Форумът е  организиран от Регионалното управление на образованието - Враца с участието на заместник-министъра на образованието Димитър Стаматов, директори на училищата в област Враца, експерти и представители на общините от областта.
         „Днес заедно сме изправени пред предизвикателствата на новата учебна година, свързана с творческото и прагматично въвеждане на реформите в образованието, чиято основа създаде новата нормативна среда на Закона за предучилищно и училищно образование,  характеризиращ се с реформаторския дух и демократична философия.
Системата на образование в област Враца притежава потенциала, енергията и волята да осъществи този логичен, адекватен на времето и ефективен, преход към по-съвършено управление, обучение, образование и включване на гражданското участие на всички свои нива.
Убедена съм, че тук, на територията на област Враца ще се родят най-добрите модели за иновативна среда, приобщаващо образование, пълноценно взаимодействие с родителската и гражданската общност, екипната ефективност и първите иновативни училища и  всичко това ще създаде необходимите условия за фокусиране върху развитието на децата, учениците и педагогическите специалисти по най-благоприятния за тях сценарий.
Длъжници сме на професионалното образование и то ще бъде територията, която трябва да защитим и подпомогнем заедно с всички възможни средства.
Пожелавам ви здраве и сили за качествена работа и успешни резултати.
Участвам заедно с вас в процеса на реформата и се радвам на новите възможности да покажем всичко, което можем.
Благословена учебна година“ – приветства в словото си областният управител Малина Николова.
В хода на Работното съвещание са разисквани теми, свързани със „Системата на училищното образование в област Враца през 2015/2016 учебна година – реализирани възможности и необходимо усъвършенстване“ и „Актуалните предизвикателства пред образователните институции през учебната 2016/2017 г.“

вторник, 30 август 2016 г.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района между ул.”Петропавловска” в частта от ул."Поп Сава Катрафилов" до кино Метропол, "Крайречен булевард" и ул.”Река Лева” ще бъде спряно днес 30.08.2016г. до 16:00 часа.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

понеделник, 29 август 2016 г.

Народни представители от ГЕРБ бяха бяха гости на закриването на „Софрониевски панаирни дни”



Народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев и областният управител на Враца Малина Николова бяха гости на закриването на „Софрониевски панаирни дни 2016 г.”.  Тържеството се проведе на площада в селото и на него присъстваха стотици жители  и гости на населеното място. Народният представител Петя Аврамова поздрави всички жители на Софрониево, като им пожела здраве, успехи и много поводи за радост.
„В тези празнични дни Вие посрещнахте много роднини и приятели, веселихте се с организираните от Демира Димитрова мероприятия. Софрониево променя облика си с всеки изминал ден. Това се случва благодарение на усилията на Демира Димитрова. Искам да я поздравя за  незабравимия празник, който поднесе на жителите и гостите на Софрониево”, каза народният представител Петя Аврамова.
Поздрав към всички присъстващи бяха изпълненията на танцовите състави и певческите групи от Бърдарски геран, Търнава и Войводово. Тържеството продължи до късно вечерта, като всички присъстващи са включиха на празничните хора.