Бисквитки

събота, 10 септември 2016 г.

Община Враца се включва в Европейската седмица на спорта


За втора поредна година Община Враца ще се включи в Европейската седмица на спорта. Инициaтивaтa e пoд мoтoтo “#BeActive” и се осъществява в пapтньopcтвo c Миниcтepcтвo нa младежта и cпopтa.
Начало на мероприятията ще бъде дадено на 11 септември /неделя/ от 10.00 ч. на стадион „Христо Ботев“. Официален гост ще бъде съветникът на министъра на младежта и спорта Валентин Заяков.
Проявите, част от Европейската седмица на спорта във Враца, включват състезания по стрийтбол, плажен волейбол, петанк и турнир по футбол.
 7 тима ще се включат в надпреварата по стрийтбол, която ще се проведе пред централния вход на стадион „Христо Ботев“. 4 женски отбора ще премерят сили в състезание по плажен волейбол. Спортната проява ще домакинства теренът в открития плувен басейн. Състезанието по петанк ще се проведе на игрището зад покрития басейн във Враца. В него ще се включат 8 тима, любители на френския спорт.
Кулминация на спортните прояви ще бъде турнирът по футбол на малките футболисти от „Ботев“ Враца, родени през 2005, 2006 и 2007 г. Спортното събитие ще се проведе на централния терен на стадион „Христо Ботев“ в града.

Консултации с парламентарно представените партии



           Днес в заседателната зала на Областна администрация – Враца, Областният управител Малина Николова проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състава на Районна избирателна комисия в VІ – ти избирателен район – Враца за провеждане на насрочените на 6 ноември 2016 г. избори за Президент и Вицепрезидент на Републиката и за Национален референдум. При провеждане на консултациите, участие взеха надлежно упълномощените представители на Политическа партия „ГЕРБ” - Петя  Аврамова, на Коалиция „БСП лява България“ - Николай Иванов и Силвия Първановска, Партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Николай Николов, Коалиция „Реформаторски блок“, представлявана от Лиляна Христова, Красимир Богданов представляваше Коалиция „Патриотичен фронт“, Пламен Ганецовски - Коалиция „България без цензура“, Светлин Стойков – Политическа партия „Атака” и Коалиция „АБВ“, представлявана от Иван Аспарухов.
Представителите на партиите и коалиции от партии бяха уведомени, че съгласно Решение № 3427-ПВР/НР от 26.08.2016 г. на Централната избирателна комисия, общият брой на членовете на Районната избирателна комисия, включително председател, заместник-председатели и секретар е 13, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва: за Партия „ГЕРБ” – 4 членове, за Коалиция „БСП лява България“ – 2 членове, за Партия „ДПС“ – 2 членове, за Коалиция „Реформаторски блок“ – 1 член, за Коалиция „Патриотичен фронт“ – 1 член, за Коалиция „България без цензура“ – 1 член, за Партия „Атака”– 1 член, за Коалиция „АБВ“ – 1 член.
Всички участници представиха писмени предложения за състав на РИК с основни и резервни членове.
Областният управител Малина Николова обобщи постъпилите предложения -  едно предложение за председател от ПП ГЕРБ, три предложения за секретар, съответно от „Реформаторски блок“, БСП и ДПС и две предложения за зам.- председател – от „Реформаторски блок“ и „Атака“.
След проведените дебати, беше постигнато съгласие за длъжностите Председател и Заместник-председатели - за председател на РИК - Враца съгласно предложението на ПП ГЕРБ,  а за зам. - председатели – съответно предложените членове от ПП „Атака“ и „Реформаторски блок“.
Представителите на парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха съгласие за длъжността секретар на РИК.
         Окончателният състав на Районна избирателна комисия – Враца ще бъде определен с решение на Централната избирателна комисия в срок до 16 септември 2016 г.

Гонят “Певците” с петиция



Представителят на Инициативния комитет Марин Връбчев внесе в деловодството на Община Роман гражданската петиция за изселването на скандално известната ромска фамилия на Живко Георгиев, популярна като Певците. Тя адресирана до кмета на Роман Валери Ролански и е подкрепена от 709 жители на общината, които са се подписали под исканията в нея. Петицията е заведена под регистрационен №9400-1128/ 09.09.2016 г.
В нея се настоява кметът на Роман „да внесе докладна в Общинския съвет и се стигне до решение относно фамилията „Певците” за изселване на незаконосъобразно пребиващите на територията на общината нейни членове”. Същевременно се настоява Ролански да обяви публично имат ли членовете на тази фамилия адресна регистрация (и ако да - къде), плащат ли данъци и настанени ли са в общински жилища (ако да - какъв наем им е определен и плащат ли го).
„На база приблизително ~12% от населението на община Роман, положили подписите си под тези искания, се казва още в петицията, Ви вменяваме това като задължение във връзка с провежданата от Вас социална политика”.
При внасянето на петицията представителят на Инициативния комитет Марин Връбчев бе придружен от 25-годишния Кристиян Узунски, който в средата на юли бе нападнат от представители на ромската фамилия „Певците” заради конфликт между него и пиян циганин.
В следствие на скандалния инцидент в края на юли в Роман се проведе граждански протест срещу насилието, а в началото на август в крайискърския град тръгна петиция за изселването на „Певците”.  


петък, 9 септември 2016 г.

Кметът на Община Враца честити рождения ден на Георги Каменов



Кметът на Община Враца Калин Каменов поздрави футболната легенда на „Ботев“ Враца Георги Каменов по случай 75-ия му рожден ден.
За да честитят рождения ден на голмайстора на терена на стадион „Христо Ботев“ излязоха цялото спортно-техническо ръководство на футболния клуб, мъжкият отбор на „Ботев“, юноши старша възраст и деца от различни възрастови формации на клуба.   
„Георги Каменов е човекът-легенда. С неговото име се свързват едни от най-големите постижения на „Ботев“ Враца. Пожелавам на всеки един от вас възможността да изиграе толкова мачове, колкото е имал Георги Каменов или поне половината от головете, които той е вкарал в елита. Хора, като Георги Каменов  трябва да бъдат пример, защото неговият живот е свързан с футбола. Независимо, че от доста години не играе активно, той присъства на всеки ваш мач, неговото сърце със вас на терена и ви подкрепя“, заяви в приветствието си кметът на Общината и председател на Управителния съвет на „Ботев“ Враца Калин Каменов.
Георги Каменов е първият притежател на новия екип на врачанските футболисти. Изненадата, по случай рождения му ден бе лично връчена от кмета Калин Каменов. Фланелката с номер 10 е символична за рожденика. В продължение на 13 години Георги Каменов играе в „Ботев“ Враца под номер 10.
 „Макар, че съм прекъснал тренировките, аз живея с футбола и се радвам, когато отборът на „Ботев“ Враца постигне високи резултати“, заяви Георги Каменов.
„Успехът идва, когато работите старателно“, обърна се към футболистите на „Ботев“ легендата на отбора Георги Каменов и пожела успех на врачани в следващите мачове.