Бисквитки

четвъртък, 22 септември 2016 г.

ВМРО отбеляза независимостта на България в гр. Криводол


На 22 септември, членове на ВМРО от структурите в Община Криводол се включиха в честване, посветено на 108-та годишнина от обявяването на независимостта на България.
Общинският лидер на войводите д-р Тихомир Тодоров и заместникът му Ненка Петрова, поднесоха венец от името на зам.-председателя на 43-то народно събрание Красимир Каракачанов.
Стотици жители на Криводол бяха зарадвани от патриотите с поздравителни картички по повод големия български празник.

Патриотите отбелязаха независимостта във Враца



На 22 септември представители на ВМРО, Съюз „Защита“, БГ Патриот, общински съветници и симпатизанти на патриотичната идея, водени от народния представител Красимир Богданов отбелязаха деня на българската независимост във Враца. Те развяха знамената в шествие до паметника на Христо Ботев, където поднесоха венец от името на Обединените патриоти, изпратен лично от зам.-председателят на 43-то народно събрание Красимир Каракачанов.
Патриотите пренебрегнаха официалната трибуна и предпочетоха да застанат редом с гражданите на Враца.
По-рано през деня, младежката организация на ВМРО раздаде хиляди картички на врачани с пожелания за големия български празник и припомнянето, че независимостта не се придобива веднъж за винаги, а се отвоюва всеки ден. Докато честваме делото на онези, които положиха основите, нека си пожелаем да имаме силите да бъдем като тях.



Враца тържествено отбеляза 108 годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.



         Тържеството пред паметника на Христо Ботев в областния град започна с церемония по издигане на Националния флаг, изпълнен от Военно формирование 54 990 - Враца. Под звуците на камбанен звън, официално беше прочетен Манифестът, с който през 1908 година цар Фердинанд прокламира Независимостта.
         Стихове, посветени на Родината, произнесоха учениците от Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ – Враца. Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово преосвещенство епископ Киприян.
         Официални лица, които присъстваха на събитието бяха Областният управител на област Враца Малина Николова, народните представители Петя Аврамова и Айхан Етем, заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, Негово Високопреосвещенство Митрополит Калиник, Председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, заместник – областният управител Мирослав Комитски, д-р Виолин Крушовенски, кмет на Община Мизия, заместник-кметове на Община Враца.
         В празничното си слово, Областният управител припомни величавото дело и значението на държавническия акт.
„Ние можем да се гордеем, че в нашата история, обявяването на Независимостта на България е второто след Съединението от 1885 година самостоятелно българско дело, извършено с усилията на всички българи. Този ден увенчава тяхната саможертва, непреклонността на народа и решимостта му да гради своя държава, със свой собствен път, редом до големите европейски държави.
Независимостта на България е наше национално достояние, тя е най-висшата гражданска ценност, защото само общност от свободни личности може да изрази и спечели общонационална кауза.
Величието на нашата държава е в нейната духовна мощ, в нейната независимост и законност. Те са опора и сигурен фактор за развитие и просперитет.
Днес ние спомняме тези съдбовни исторически събития, прекланяме се пред онези, които защитиха с всички сили и средства интересите на България и правото ни да живеят в по-справедливо общество. И колкото повече години ни отделят от блясъка на паметното събитие от 1908 година, толкова по-непреходно е неговото значение.
Вече повече от век, дълго жадуваната и изстрадана българска независимост е извор на национално самочувствие и прослава. Но този висш държавнически акт е и наша отговорност, дълг към предците ни, дълг към утрешните млади личности на България.
Пред всички нас стои задачата да съхраним наследеното, да доразвием постигнатото, да опазим най-голямото национално завоевание –демократична и просперираща България - част от духовното и политическо пространство на модерна и обединена Европа.
Честит празник! Честит Ден на Независимостта!“ завърши словото си Малина Николова.
В знак на признателност пред героите, дали живота си за свободата, националното обединение и в защита на независимостта на България, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Празничната програма на тържествения 22 септември завърши с концерт на Детски танцов състав „Радост” към Център за подкрепа и личностно развитие „Център за работа с деца“ и  Танцов състав „Хемус“ към Община Враца.

сряда, 21 септември 2016 г.

Дейности по Водния цикъл променят движението във Враца



Във връзка с извършване на строително-монтажни работи по проекта за воден цикъл на град Враца от 23 септември /петък/и през почивните дни ще бъде променено движението в района на пл. „Руски“, в участъка по бул. „Хр. Ботев“ от кръстовищата на ул. „Оборище“ и  ул. „Цар Борис I“ до бул. „Мито Орозов“.
За урегулиране на движението ще бъде поставена необходимата пътна сигнализация. Достъпът на автомобили към магазин „Кауфланд“  също ще бъде обозначен с пътни знаци.
Община Враца уведомява всички граждани, ползващи обществен транспорт, че в периода 23 и 24 септември 2016 г. автобусите изпълняващи линии № 5, 7 и 23 ще се движат по алтернативен маршрут, по най–близко прилежащите улици. В превозните средства, обслужващи горепосочените линии на градския транспорт ще бъдат разлепени подробни разписания с часовете и спирките на автобусите.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство!