Бисквитки

петък, 16 декември 2016 г.

Кметът на Враца се включи в благотворителния базар „Коледа, посветена на лицата с увреждания“

Кметът на Община Враца Калин Каменов взе участие в благотворителна изложба-базар под наслов „Коледа, посветена на лицата с увреждания“.  
Инициативата е организирана от студентите, специалност „Трудотерапия“ във филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет – София, Защитено жилище за лица с психични увреждания и Дневен център за лица с увреждания, Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница“, Дом за стаи хора „Зора“, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания №1 и Ресурсен център – Враца.
            „Поздравявам ви за невероятните коледни произведения, които сте създали в навечерието на този светъл християнски празник“, заяви в приветствието си кметът Калин Каменов. „Хубаво е да подкрепиш нещо, направено от  нечии ръце, с много любов и старание“, допълни още кметът на Враца и поясни, че повече от 300 ръчно правени картички от потребителите на ЦНСТ №1 ще бъдат изпратени до партньори на Община Враца.  „Пожелавам на студентите да бъдат още по-усърдни в работата си, защото това не е просто професия, а кауза, в която трябва да се работи с много сърце. Бъдете здрави и продължавайте да творите“, каза още Калин Каменов.
Кметът на Община Враца закупи коледни венци, играчки и елха, направени от потребителите на социалните институции във Враца.
На благотворителната изложба-базар присъстваха още директорът на врачанския филиал на Медицинския университет проф. Пенка Маринова, зам. областният управител Ирина Иванова и председателят на Общински съвет Румен Антов.





СЪОБЩЕНИЕ


Община Враца уведомява всички юридически и физически лица, които в резултат на дейността си образуват производствени отпадъци, да сключат договор за предаването им с лица, притежаващи разрешително за дейността съгласно Закона за управление на отпадъците.
Регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра има готовност да приеме Вашите отпадъци за третиране (депониране или обезвреждане, чрез изгаряне), съгласно Комплексно разрешително, което може да видите на http://www.vratza.bg/?category=14&sub=605.

Разходите за дейностите по третиране са публикувани на официалната интернет страница на Община Враца в Протокол №8, категория Регионално сдружение за управление на отпадъците за регион Враца

Допълнителна информация може да получите на тел: 092/622261 или 092/624581.


Община Враца организира трета среща „Посланиците на Враца“


Кметът на Община Враца Калин Каменов инициира трета поредна среща с млади хора, студенти в страната и чужбина под наслов „Посланиците на Враца“. Форумът, по време на който ще бъдат обсъдени идеи за развитието на града, ще се състои на 21 декември от 10.00 часа в Конферентната зала на Общински съвет.
Участие в срещата могат да вземат всички млади врачани, продължили образованието си във висшите учебни заведения в града, страната и чужбина. 

Желаещите да се включат в срещата могат да изпратят, на имейл kmet@vratza.bg, попълнен формуляра за участие, който е публикуван в официалната фейсбук страница „Посланиците на Враца“ или да предоставят данните на телефон 0878 656 659.

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Съобщение

Във връзка с изключването на стар азбестоциментов водопровод и прехвърляне на ВиК абонатите по бул. „Христо Ботев“, в района на площада (пред пицария „Мали“) се извършват строително монтажни работи по проекта за воден цикъл на гр. Враца.
Изкопните работи ще бъдат завършени в петък /16.12.2016г./, а настилките ще бъдат възстановени през следващата седмица от фирмата-изпълнител на участъка.
Община Враца се извинява на гражданите за причиненото неудобство!



Община Враца отличи десетимата най-добри спортисти за 2016 г.


Община Враца отличи десетимата най-добри спортисти за 2016 г.
Десетимата най-добри спортисти на Община Враца за 2016 г. бяха отличени по време на тържествена церемония в хотел „Хемус“. 
За втори път класацията „Спортист на годината“ бе оглавена от Георги Иванов – състезател в тласкане на гюле, който стана 25-ти в крайното класиране на Олимпйските игри в Рио де Жанейро. Почетната статуетка на възпитаника на Атлетически клуб „Павел Павлов“ и плакет на неговия треньор Борис Воденичаров връчи зам.-министърът на Младежта и спорта Асен Марков. „Преди повече от година за спорта във Враца се говореше с носталгия, днес виждам, че за спорта в града, се говори в сегашно и бъдеще време. Бъдете здрави и продължавайте в този дух“, заяви зам.-министър Асен Марков. 
Имената на отличените в класацията на Община Враца бяха определени от комисия с председател зам.-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева и членове: Ивайло Христов - председател на ПК по спорт, туризъм и младежки политики към Общински съвет, Маринела Петрова – директор на Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“ в Община Враца, Росица Стаменова – гл. експерт в Министерство на младежта и спорта за Северозападна България, Калин Григоров – мл. експерт „Спортни дейности“ в Община Враца, Илия Здравков – секретар на Спортно дружество „Ботев“ и спортните журналисти Албена Каменова, Мария Георгиева, Емил Дамянов, Георги Петров и Иван Въжаров.
Топ 3 на най-добрите спортисти допълниха Пламен Петков от Атлетически клуб „Враца“ с треньор з.м.с. Ивайло Младенов и Георги Тодоров от Клуб по борба „Ботев-93“, с треньор Юлиян Димитров.
Спортист на 2016 г. в  Община Враца, под номер четири, стана Ирена Георгиева /борба/, следвана от Иван Дамянов /борба/, Искрен Иванов /хвърляне на копие/, Дамян Петров /автомоделизъм/, Марио Вутов /автомоделизъм/, Кирил Георгиев /стрелба/ и Димитър Тодоров /шахмат/.  
   
С приза отбор на годината на Община Враца бяха отличени ватерполистките на Спортен клуб „Ботев 2000“, които станаха шампион на Държавното първенство по водна топка за жени. Почетната статуетка връчи кметът на Общината Калин Каменов.  „Поздравявам момичетата за техните успехи. Убеден съм, че с колегите от Общински съвет ще вземем най-правилните решения за подобряване на базата, в която тренират, така че да ни радват с още медали и купи от състезания и първенства. Продължавайте да побеждавате и винаги се стремете да бъдете номер едно“, заяви в приветствието си към отбора кметът Калин Каменов.

Кметът на Община Враца взе участие в кръгла маса на тема „Интегрирани здравно-социални услуги – възможности за развитие“


Кметът на Община Враца взе участие в кръгла маса на тема „Интегрирани здравно-социални услуги – възможности за развитие“
Кметът на Община Враца Калин Каменов взе участие в кръгла маса на тема „Интегрирани здравно-социални услуги – възможности за развитие“, по време на която бяха представени резултатите от външната оценка на проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“. На срещата във Враца присъства и зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.
Конференцията бе организирана от Български червен кръст /БЧК/, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Водещ на кръглата маса бе директорът на ОС на БЧК – гр. Враца Гергана Михалчева. Участие във форума взеха още зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, Герасим Гарасимов, програмен директор към Швейцарското посолство, Николай Йонов, държавен експерт към Министерски съвет, д-р Паулина Кирова, секретар на Община Плевен и зам.-председател на ПК по здравеопазване към НСОРБ, кметове на общини.
Начало на дискусията бе дадено от зам.-генералния директор на БЧК и ръководител на проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“ д-р Надежда Тодоровска, с презентация на дейностите по проекта, част от които бе изграждането на четири центъра „Домашни грижи“ в общините Враца, Бяла Слатина, Криводол и Оряхово. Сияна Кършева, гл. експерт БЧК представи резултатите от проведената външна оценка на проекта и подчерта неговото положителното въздействие върху установяването на домашните грижи, като алтернатива за предоставяне на интегрирани грижи на различни целеви групи в общността.

Програмата на ДКТ-Враца до края на 2016 година!



19.12`16г - понеделник в Камерна зала от 19.00 часа
Зона Замфирова“ от Стеван Стремац

20.12`16г. – вторник в с.Борован от 13.30ч. - „Коледна приказка“

20.12`16г. – вторник в Камерна зала от 19.00ч.
Зона Замфирова“ от Стеван Стремац

21.12`16 г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Приказки от Виенската гора” от Йодьон фон Хорват

22.12`16 г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Спасителя ” от Кирил Топалов

КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА

На  16 декември  2016 година Филиал „Проф. д-р Иван Митев” – Враца към МУ-София ще проведе инициативата „Коледа посветена на лицата с увреждания”, която ще включва:

-         КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА  ИЗЛОЖБА – БАЗАР, организирана от студентите специалност “Трудотерапия” във Филиал „Проф. д-р Иван Митев”- Враца, Защитено жилище за лица с психични разстройства и Дневен център за лица с увреждания – Враца, Дневен център за деца и възрастни  с увреждания „Зорница” – Враца, РЦПППО - Враца, Дом за стари хора „Зора”, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания № 1.
 Изложбата ще бъде открита в 11.00 часа във фоайето на Градска концертна зала.

-         КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ  организиран от Студентски съвет към Филиал „Проф. д-р Иван Митев” – Враца. Концертът е от 12.00 часа в  Градска концертна зала.

Oбновената сграда

Областният управител Малина Николова присъства на официалното откриване на обновената сграда, в която от днес се помещава и работи Дирекция „Социално подпомагане“ – Враца. На тържественото събитие присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане Цветан Васев, кметът на Община Враца Калин Каменов, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, директори на териториални звена и граждани.
Сградата е предоставена от Областна администрация - Враца безвъзмездно за управление на Агенция за социално подпомагане за нуждите на Дирекция „Социално подпомагане“ – Враца със заповед на областния управител на област Враца от 14 януари 2013 година.
„С откриването на обекта и цялостното обновяване на сградата чрез съвместните усилия на Областна администрация – Враца, Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане се решават значими проблеми, както за служителите на дирекцията, така и за потребителите – гражданите на Враца. От днес Дирекция „Социално подпомагане е реален собственик на модерна сграда в центъра на града, в която са създадени съвременни условия на труд и пряк достъп на гражданите до предоставяните услуги чрез изградените приемни на първия етаж. Радвам се, че участвах в този процес и имах възможността да преодолея всички административни пречки за вътрешното обновяване на сградата. Благодаря на министър Русинова и г-н Цветан Васев за сътрудничеството, съвместните усилия и осигуряването на средствата, чрез които се реализира този важен проект“ – подчерта Малина Николова.
През 2012 година областният управител на област Враца Пепа Владимирова е осигурила средства и сключила договор за възстановяване на покривната конструкция, ремонт на тавански етаж и цялостно саниране на сградата на стойност 129 077 лв.
Възложител на вътрешния ремонт на сградата на стойност 280 502 лв. е Агенция за социално подпомагане, а изпълнител „РИ-СОФ“ ООД – София.



Младежите от ГЕРБ - Враца организират Коледен празник



Младежите от ГЕРБ  - Враца канят всички малки и вече пораснали деца на Коледен празник в парка на ж.к. “Дъбника”. Той ще се проведе на 18.12.2016 г. /неделя/ от 11 часа.  Дядо Коледа и Снежанка ще отворят Коледна работилница за изработване на картички и играчки. В нея могат да участват всички желаещи, като награди и подаръци ще има за всеки. Младежите от ГЕРБ - Враца ще подарят на жителите от ж.к. “Дъбника”  красива Коледна елха. Да се потопим в магията на Коледа с много песни, танци и изненади подготвени от ЦПЛР „Център за работа с деца” – Враца.

вторник, 13 декември 2016 г.

Коледни промоции


Коледен афиш за проявите във Враца


Спряно вододподаване

Във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 14.12.2016г. водоподаването ще бъде спряно   до 18:00ч в района между ул."Христо Смирненски", ул."Никола Вапцаров", ул."Индустриална" и бул.Мито Орозов".

понеделник, 12 декември 2016 г.

Националният фолклорен събор „Леденика“ е финалист в Годишните награди на Министерство на туризма



Националният фолклорен събор „Леденика“ е финалист в  категорията „Духът на България“ в тазгодишните награди на Министерство на туризма. Тридневният фестивал, част от който е уникалната северняшка сватба, е сред петнадесетте, номинирани за първото място.
Победителят в класацията ще бъде определен чрез онлайн гласуване, което стартира на 12 декември на интернет платформата http://tourismawards.bg/cat/duh-bulgaria/ и ще продължи до 18 декември.
Националният фолклорен събор „Леденика“ бе организиран за първа година от Община Враца. Културната проява, която събра във Врачанския балкан хиляди жители и гости на града, облечени в народни носии, е избрана от експерти на министерството сред близо 200 кандидатури на общини и организации, работещи за популяризиране на туризма в страната.
В началото на месеца, Община Враца получи награда за „Фестивален туризъм“ в „Балканските награди за туристическа индустрия“, а призът бе присъден отново за провеждането на Националния фолклорен събор „Леденика“ и Северняшката сватба във Врачанския балкан.

Ограничено е движението по път I-1 Ботевград-Мездра

Ограничено е движението по път I-1 Ботевград-Мездра в района на с. Новачене, поради ПТП. Обходен маршрут за идващите от Видин в посока София по път II-16 Лютиброд-Своге. Обход за МПС до 3,5 т пътуващи от Ботевград в посока Видин по общински път през с. Новачене-Гурково-Радотина, след което по път III-161 Рашково-Лютидол-път I-1. Тежкотоварните МПС над 3,5 тона пътуващи от Ботевград в посока Видин изчакват на място.

Завърши ремонтът на подлезите във Враца



Приключи ремонтът на подлеза при МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Заедно със съоръженията при ж.п. гарата в града и бул. „Мито Орозов“, подлезът при болницата е третият, обновен със средства от Бюджета на Община Враца.
Съоръженията вече се охраняват от общо 18 камери за видеонаблюдение, от тях 8 са монтирани в подлеза на бул. „Мито Орозов“, 4 – в този при Многопрофилната болница и 6 – в подлеза при ж.п. гарата. Фирмата изпълнител на обектите „Инекс Трейд“ ЕООД е поставила за своя сметка две от камерите.  
Освен, инсталиране на система за видеонаблюдение, ремонтът на подлезите включва още изкърпване на стените, подовите настилки и таваните, подмяна на осветлението, отпушване на канализацията и поставяне на нови отводнителни решетки. Направена е и хидроизолация на покрива на подлеза при болницата. Стълбищата и на трите съоръжения са осветени с лед прожектори, част от които са за сметка на  изпълнителя на обектите.
Ремонтът на подлезите в града стартира през месец ноември, като стойността на сключения договор с фирмата изпълнител е в размер на 48 454,60 без ДДС.