Бисквитки

вторник, 14 март 2017 г.

Център за научно-техническо творчество във Враца иска Петя Аврамова



Изграждането на Център за научно-техническо творчество в областния град, в който децата да получават знания и умения по приложни науки, занаятчийство и предприемачество предложи водачът на листата на ПП ГЕРБ – Враца Петя Аврамова. Тя участва в среща-диалог на тема „За децата” в област Враца. Дискусията бе организирана от Сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката – Враца“ и в нея взеха участие водачите на листи и кандидати за народни представители на водещите политически сили в областта.
В този център децата от най-ранна възраст ще могат да получат практически знания в техническите науки и да се насочат от малки към професионалното образование. Развитие на дуалното обучение и разширяване на професионалните направления в училищата на област Враца е ключът към осигуряване на квалифицирана кадри в региона според Петя Аврамова. Учебните програми в училищното и висшето образование, трябва да бъдат разработени с бизнеса. Целта е да се създават кадри, които да могат да намерят реализацията си, а не образовани безработни.
„Образованието е ключът за успешна професионална кариера и високи доходи. То дава перспектива за развитие и е в основата на създаването нови работни места, стабилна икономика и бизнес среда”, заяви поставената под номер 1 в листата на ПП ГЕРБ – Враца Петя Аврамова.Тя акцентира, че ПП ГЕРБ продължава инвестициите в образованието и гарантира ежегоден ръст на средствата в държавния бюджет.
„В програмата на ПП ГЕРБ е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите. Искаме да издигнем авторитета на българския учител с осигуряването на възможности за непрекъсната квалификация и въвеждането на нови технологии в училищата. С участието на учителите, социалните партньори и неправителствения сектор, ще направим преглед и промяна на държавните образователни стандарти. Целта ни е премахване на бумащината и гаранции за свободата на действие на учителите”, отбеляза Петя Аврамова.
Тя бе категорична, че децата трябва да посещават училище и задължителните предучилищни групи в детските градини.
„Семействата, чиито деца не ходят на училище или в задължителните предучилищни групи и не се образоват, няма да получават никакъв вид социална помощ от държавата”, допълни Петя Аврамова.
В отговор на въпрос от представител на КРИБ за областта за разкриването на филиал на ТУ - Русе във Враца, Петя Аврамова заяви, че вече са проведени няколко срещи за обсъждане на възможностите.
„За съжаление това, което предложиха да бъде направено като първа стъпка е разкриването на обучителен център. Такива в нашия град има, затова ние ще продължим да настояваме за откриването на филиал на университета”, категорична бе Петя Аврамова.
Тя се ангажира срещите и разговорите започнати съвместно с областния управител Малина Николова и ръководството на ТУ – Русе да продължат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар