Бисквитки

понеделник, 22 май 2017 г.

Предстои обновяване и модернизиране на централна пешеходна зона на град Враца



4 договора, на обща стойност 14 974 994 лв., за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, част от Инвестиционната  програма на Община Враца бяха подписани в края на м. април в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Всеки един от проектите е от изключителна важност за града ни. Сред договорите е и проектът за обновяването и модернизирането на централна пешеходна зона на гр. Враца и рехабилитация и реконструкция на прилежащи улични мрежи се съобразява и е обвързан със спецификата на града и неговия център. Стойност на проектното предложение е на стойност 6 975 000 лв.
Проектът цели създаване на обновена единна градска среда, подобряване и увеличаване на зелената система,осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания и социализирането им.
По проекта изцяло ще се запазват културно - историческите и архитектурно - естетическите репери на средата. Ще се постигне икономия на енергия от въвеждането на енергоспестяващо улично осветление.
Предвидената настилка е от екструдирани керамични плочи (клинкер) в натурална бежово – сиво - кафявата гама. В сведените до минимум пресичания на пешеходните потоци с автомобилни улици и в зоните на паркингите са предвидени усилени настилки с павета и тактилни ивици.
С цел подобряването на микроклимата на Централната градска част е предвидено уплътняване на съществуващото и ново озеленяване с подходящи разнообразни растителни видове.
Проектът предвижда въвеждането на единна система от елементи на градското обзавеждане (пейки, чешми, осветителни тела, системи за разделно събиране на различните видове отпадъци, спортни съоръжения, детски площадки, велосипедни стойки и др.)
Присъствието на водата е запазено и подсилено с предложението за реализиране на нови водни площи. Увеличен е броя на чешмите в резултат на покриване на оптимални разстояния помежду им. Съществуващите фонтани запазват своите места, но са реконструирани с нови материали и в синтез с модерно пластично изкуство.


Ремонт и обновяване на административната сграда на Община Враца и Концертната зала
            Проектът за ремонт и обновяване на административната сграда на Община Враца и Концертната зала, който е част от Инвестиционната  програма на Община Враца е на стойност 3 999 994 лв.
Проектът за сградата на администрацията предвижда основна реконструкция на скатния покрив и въвеждане на нови енергоспестяващи мерки,  цялостна подмяна на неефективната дограма с нова алуминиева такава.
Предвижда се демонтаж на остарелите облицовки от мокет, балатум, тапети, дървена ламперия и окачени тавани и направата на нови такива. Осигуряване на достъп на хора с увреждания през главното фоайе, предвижда се и обособяването на санитарно помещение за тях на всеки етаж. По проекта е заложено направата на ново, евакуационно стълбище от столовата към вътрешния двор.
За концертната зала, с оглед модернизирането й, се предвижда изцяло ново оборудване и обзавеждане, както и изграждане на нови акустични решения за тавана, стените и пода.
Върху всички стени на административната сграда на Община Враца и Концертната зала, граничещи с „външен” въздух се предвижда въвеждането на енергоспестяващи мерки, а именно полагане на топлоизолация спрямо предписанията на енергийното обследване.


Община Враца обяви обществени поръчки по проекти от Инвестиционната програма
Община Враца обяви обществени поръчки за проекти от Инвестиционната програма, която се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“. Поръчките са за проекти, чрез които ще се въведат мерки за енергийна ефективност в 15 многофамилни жилищни сгради в града и по този начин ще се осигурят по-добри условия на живот на гражданите, живеещи в тях и ще се подобри качеството на жизнената среда.
Обявената обществена поръчка е с предмет: „Изпълнение на инженеринг (проектиране, изпълнение на СМР и осъществяване на авторски надзор), във връзка с реализацията на проекти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година по две обособени позиции“. В обособена позиция №1 влизат 7 жилищни сгради и те са на ул. „Г. С. Раковски" № 15, бул. "Никола Войводов"№ 38, ул. "Алеко Константинов" № 7, ул. "Димитраки Хаджитошев" № 29, ул. "Стоян Кялъчев" № 19-21, бул. "Мито Орозов" № 57 и на бул. "Демокрация" № 2.
В обособена позиция № 2 са включени 8 многофамилни жилищни сгради, в които ще бъдат въведени енергийно ефективни мерки. Това са сградите, намиращи се на ул. „Ангел Грамчев” № 1, бул. "Никола Войводов" № 20, бул. "Никола Войводов" № 6, ул. "Христо Ботев" № 79, ул. "Петропавловска" № 56, ул. "Петропавловска" № 42, бул. "Никола Войводов" № 1 и ул. "Спас Соколов" № 22.
Стойност  на обявената поръчка за двете позиции е на стойност 3 175 187,67 лева (три милиона и сто седемдесет и пет хиляди сто осемдесет и седем лева и 67 стотинки) без включен ДДС.
Срокът за подаване на оферти е 15 юни. 


Ще бъдат въведени енергоефективни мерки 
в една трета от жилищния фонд на Община Враца. С прилагането на стандартните мерки за повишаване на енергийната ефективност консумацията на електричество при панелните жилищни сгради може да бъде намалена с над
50 %. Активната работа, на екипа, успя да провокира мотивацията на врачани за участието им в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Благодарение на съвместната работа между администрация и граждани, Враца е лидер
в Програмата за изминалата 2016 г.
ще бъдат въведени енергоефективни мерки на
126 многофамилни жилищни сгради с обща разгъната застроена площ (РЗП) приблизително

450 000 м2, а самостоятелните обекти са 5 170.
В община Враца има общо 412 жилищнии блока.
·         ЦГЧ – 115 бр.;
·         ж. к. „Сениче“ –  20 бр.;
·         ж. к. „Дъбника“ –  99 бр.;
·         ж. к. „Металург“ –  30 бр.;
·         ж. к. „Самуил“ – 35 бр.;
·         ж. к. „Река Лева“ – 38 бр.;
·         ж. к. „Околчица“ и  ж. к. „Толбухин – юг“ – 44 бр.;
·         ж. к. „Младост“ – 14 бр.;
·         ж. к. „Медковец“ – 17 бр.

През 2016 г. екипът на общинсаката администрация работи много усърдно по повишаване информираността на гражданите на Враца, относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Целогодишната работа в тази посока на администрацията беше изключително успешна. Резултатите го доказват:
·         Регистрирани 162 сдружения на собствениците;
·         Подписани са 126 между Община Враца и Сдружение на собствениците за 100 % безвъзмездна финансова помощ по Националната програма;
·         15 договара, сключени със Сдружения на собствениците за безвъмездна финансова помощ, на стойност 4 млн. лв., за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради  по Интегриран план за градско възстанвяване и развитие.
             При изпълнение на своите задачи общинска администрация Враца спазваше стриктно указанията, дадени с ПМС № 23 / 04. 02. 2016 г., като се даде предимство на най – старите и големи панелни сгради, сгради с доказани сериозни конструктивни проблеми, както и търсенето на компактен ефект от дейностите – насочване на целева група сгради, в определени квартали и булеварди с цел подобряване облика на града.
            Успяха да се обединят много сгради и да се постигне единен облик на райони и булеварди в Община Враца – Централна градска част, бул. „Никола Войводов“, бул. „Демокрация“,
ж. к. „Младост“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Стоян Заимов“, бул. „Втори юни“, ж. к. „Сениче“,
ж. к. „Металург“ и др. Разработва се цветово оформление на Община Враца, с което ще се постигне цялостна визия и европейски вид на града.
            През изминалата 2016 г. бяха въведени мерки за енергийна ефективност на две многофамилни жилищни сгради в град Враца: ул. „Иванка Ботев” № 9 (113 757 лв.) и
ул. „Любен Каравелов” № 1 (229 208 лв.)
  по Програма „Енергийно обновяване на българските домове 2007 – 2013 г. на обща стойост 342 965 лв., в двете сгради има общо 25 домакинства.
Строително – монтажните работи на бл. 124 в ж. к. „Дъбника” (587 976,91 лв.) са почти финализирани и предстои официално откриване.
В момента се работи по ж. к. „Младост”, бл. 1, бул. „Втори юни” № 70, ж. к. „Сениче”,
бл. 54, ул. „Братя Миладинови” № 10, ж. к. „Дъбника”, бл. 36, ж. к. „Дъбника”, бл. 144,
бул. „Васил Кънчов” № 2А, и „Сениче”, бл 74.
Тази седмица се откриха се строителни площадки на бул. „Мито Орозов” № 45 и 
ул. „Вежен” № 7, бл. „Чавдар” № 7.
Обявена е обществена поръчка с предмет:  „Изпълнение на инженеринг, във връзка с реализацията на Националната програмана територията на Община Враца за обект: Многофамилна жилищна сграда с административен адрес: гр. Враца бул. "Христо Ботев" № 140, бл. "Май" №1.
Срок за получаване на оферти е 22.05.2017 г. като офертите ще бъдат отворени от комисията още на следващия ден.
Обща стойност на вложените средства по Националната програма е приблизително 11 млн. лв. ( 10 866 621,83 лв.) с включен ДДС.
Обявявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за 15 многофамилни жилищни сгради по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интергрирано градско развитие”,  Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 за 100 % безвъзмездна финансова помощ на стойност 4 млн. лв. за жилищни сгради.
Общата разгъната застроена площ на обектите, по които в момента се работи е приблизително 48 000 м2. Семействата, които се възползват от най – социалната програма са 628, което прави около 2000 граждани на нашия град.
Общата стойност, инвестирана за внедряване на енергоефективни мерки на многофамилни жилищни сгради в град Враца за 2016 г. и 2017 г. е в размер на 15 млн. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020.

Ползите от Програмата са:
·         Намаляване на енергопотреблението на домакинствата;
·         Икономия на разходите на домакинствата през зимата;
·         Повишаване стойността на имотите;
·         Обновяване на входовете на сградите;
·         Придобиване на нов и модерен облик;
·         Създаване на по – топли, уютни и красиви домове.



Обща художествена изложба „Земята на Ботев“
На 19 май се проведе журиране на творбите от Обща художествена изложба „Земята на Ботев“.  Представени бяха 109 творби от 42 автори. От всички произведения, отговарящи на темата до журиране  бяха допуснати  76 броя.
Жури в състав: Иван Славов – председател на комисията и членове: Чавдар Петров и Галина Декова /представители на СБХ/ взе решение.
 Ø Награда от Община Враца на името на Цено Тодоров за живопис е присъдена на  Любомир Минковски /Враца/  за цялостно представяне;
Ø Награда от Община Враца на името на Пенчо Георгиев за графика е присъдена на Галилей Симеонов /Монтана/ за творбата „Чипровското въстание“;
Ø Награда от Община Враца на името на Андрей Николов за скулптура  е присъдена  на  Красимир Митов /Селановци/ за творбата „Композиция 1“;
Ø Награда от Община Враца на името на Борис Коцев за приложно изкуство е присъдена посмъртно на Пламен Петков;
Ø Награда за млад автор  е присъдена на Радослав Нейчев /Оряхово/ за творбата „Речна импресия“– живопис.

Проект
Създаване на център за интегрирани комплексни социални услуги за хора с увреждания и техните семейства в община Враца“

Община Враца започва изпълнението на проект „Създаване на център за интегрирани комплексни социални услуги за хора с увреждания и техните семейства в община Враца“, процедура BG05M9OP001-2.005 „Активно включване“, Договор № BG05M9OP001-2.005-0072-C01. Стойността на проекта е 388 471 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., чрез Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Проектът има за цел да подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване, в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хората с увреждания и икономически неактивните лица, които полагат грижи за хора с увреждания в семейството си в община Враца.
По проекта ще се изпълнят следните дейности:
1.     Създаване на център за осигуряване на интегрирани комплексни социални услуги за хора с увреждания и техните семейства. Обзавеждане и оборудване на центъра;
2.     Предоставянето на интегрирани комплексни социални услуги за потребителите /Подбор на лицата предоставящи услугата социален асистент; Предоставяне на иновативни услуги - административни и информационни услуги в общността и разработване на социална услуга – „Виртуален социален асистент“/;
3.     Подбор на потребители на социални услуги, изготвяне на индивидуални оценки на потребностите и включването им в проекта;
4.     Провеждане на 12 срещи - кръгли маси на тема: Професионално информиране и консултиране. Подобряване на достъпа до услуги за кариерно развитие, насърчаване участието на пазара на труда и възстановяване на трудовата активност на лица, полагащи грижи за хора с увреждания от семейството си;
5.     Професионално обучение на 25 икономически неактивни лица, полагащи грижи за зависими членове или хора с увреждания от семейството си;
6.     Провеждане на супервизия на персонала предоставящ социалната услуга социален асистент.
         Екипът на Центъра се състои от ръководител, социален работник, медицински специалист и психолог, които ще извършв

ат консултации и ще оказват психологическа подкрепа на потребителите и на лицата, които полагат грижи за хора с увреждания, част от тяхното семейство.
         Във времето, в което протича обучението по проекта, ще бъдат назначени 20 социални асистенти, които почасово ще се грижат за 40 лица с увреждания. Предстои и създаване на уеб базиран виртуален социален асистент, който ще допринесе за по-добра интеграция на хората с увреждания със съвременните технологични средства. Социална платформа ще включва предоставяне на информация по различни въпроси, в случай на спешност ще дава възможност за информиране на лицата за контакт и на личен лекар, съдействие при попълване и оформяне на документи, окомплектоване на документи и представянето им пред съответната институция, и др.
Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца.






Няма коментари:

Публикуване на коментар