Бисквитки

понеделник, 26 юни 2017 г.

Във Враца духовната и светската власт подават ръка на наркозависимите



Врачанска митрополия и Община Враца инициират кръгла маса по повод Световния ден за борба с наркоманиите. Събитието ще се състои на 26 юни, когато се отбелязва този ден във всички държави.
Във Враца денят ще започне с молебен за хората с различни зависимости и техните близки. Той ще бъде отслужен от врачанския митрополит Григорий в съслужение с врачански свещеници. В 11 ч. в храма “Свети Николай” митрополитът и свещениците ще застанат в обща молитва пред иконата на света Богородица “Неупиваема чаша”, към която вярващите се обръщат за помощ при лечение на зависимости.
Кръглата маса с мотото “Изход има” ще бъде открита в 14 часа от врачанския митрополит Григорий и кмета на Враца Калин Каменов в конферентната зала на Търговско-промишлената палата. В дискусиите са поканени да вземат участие свещенослужители, които работят с наркозависими, с техни родители и близки.
Протойерей Михайл Манев ще представи първия и единствен по рода си Православен център за  духовно обгрижване на наркозависими „Св. княз Боян Енравота” във Варна. Трудностите в пътя към изцелението ще сподели мъж, който е излекуван в този православен център от зависимостта си към наркотиците.
Как може да се помогне на родителите на наркозависими ще разкаже отец Кирил Дидов от храма “Св. апостоли Петър и Павел” – София, който от години духовното обгрижва семейства с такива проблеми. Врачанският свещник Димитър Митев ще представи работата си с хора, лишени от свобода и ще говори за превенцията на употребата на алкохол и наркотични вещества сред тях.
Свещеникът Андон Шавулев, който е бивш треньор по бокс, ще разкаже за спорта като превенция срещу различните зависимости и мястото му в живота на младите хора. От години той тренира момчета в боксовата зала. Отец Шавулев е предстоятел на храма “Въведение Богородично” в Благоевград.
Експертите Стела Борисова, Ивалина Ангелова и Ирина Витанова от Превантивно-информационния център във Враца ще представят дейността си и конкретни резултати от работата с ученици. Участие в дискусиите ще вземат също училищни психолози, здравни работници, младежки медиатори, членове на обществени съвети към училищата и представители на други институции, имащи отношение към проблема.


Няма коментари:

Публикуване на коментар