Бисквитки

събота, 24 юни 2017 г.

Национален фолклорен събор „Леденика“ бе открит с гръм на черешово топче, български хора и автентичния обичай „Сурва“




С гръм на черешово топче, български хора и песни, и атрактивно изпълнение на обичая Сурвакарска сватба бе дадено началото на второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ във Врачанския Балкан.
Официално Съборът бе открит от кмета на Община Враца Калин Каменов. „Благодаря ви от сърце, че днес сте тук, защото едни фолклорен фестивал не представлява нищо, ако в него не участват хората. Искам да ви благодаря, че повярвахте в доброто, което правим тук във Врачански Балкан, и в нуждата да възраждаме българските традиции и обичаи. В рамките на двата дни на Национален фолклорен фестивал „Леденика“ всеки един от Вас ще има възможността да се докосне до уникални, неповторими и атрактивни български обичаи. Пожелавам фестивалът да се превърне в едно от най-големите, популярни и обичани фолклорни събития в цялата страна.“. С тези думи Калин Каменов откри второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“.  По повод събитието, кметът на Община Враца получи поздравителни адреси от президента на Република България - Румен Радев, председателя на Народното събрание -Димитър Главчев, министри, народни представители и др.
Старт на програмата, в първия ден от събора бе даден в 10:00 ч., като на сцената се качиха танцови и певчески състави от региона. Десетки гости се хванаха за ръце и извиха пъстро хора на поляна.
Атракцията на деня бе участието на Сурвакарска група от село Друган. Над 50 човека облечени в различни костюми, с маскарадни маски на главите, под шумните звуци на тежки звънци на кръста се появиха на сцената, за да пресъздадат обичая „Сурвакарска сватба“. Автентичните песни, танци и обичаи, заплениха сърцата на присъстващите. „Благодарим, че ни поканихте и ви приветстваме за това, че чрез фолклорния събор пазите и предавате българските традиции и обичаи.“, казаха представителите от село Друган. На сцената бе пресъздадено вземането на момата, като изцяло в ритуала участваха мъже. Залпове от черешово топче и шум на хлопатари се чуваха при всеки знак от Войводата на групата, който ръководеше и целия ритуал. След пресъздаването на обичая, под ритмичните звуци на музиката участници и гости на събора заиграха българско хоро.
Бурни аплодисменти получиха и красивите народни певици - сестрите Мария и Магдалена Филатови, които са сред специалните гости събитието. Песните на талантливите изпълнителки допринесоха още повече за атмосферата на събора и пъстри хора отново се извиха на зелената поляна.
Над 70 състави и индивидуални изпълнители от цялата страни ще се качат на сцената по време на двата дни на Събора. Над 200 танцьори, от 4 състава,  ще се включат в надиграването, което ще започне в 17:00 ч. на 24 юни, а кулминацията на вечерта е изпълнението на нестинарски танц. Магическият ритуал ще бъде изпълнен от 5-то поколение нестинари - Иван Георгиев, от село Българи.
Програмата на втория ден на Национален фолклорен събор „Леденика“ ще започне от 10:00 ч. с изпълнения на самодейни и фолклорни състави. От 13:00 ч. Калоферските гайдари ще огласят с гайдите си Врачанския Балкан. С това ще бъде дадено и началото на пресъздаването на автентичната Северняшка сватба.
Много песни и танци, народни обичаи и изненади очакват всеки на Националния фолклорен събор „Леденика“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар