Бисквитки

събота, 14 януари 2017 г.

ППМГ „Акад. Иван Ценов“ ще се състезава с три проекта на техническата конференция на УчИМИ

Официално бе даден старт на XVII Ученическа конференция на УчИМИ, чиито домакин е Профилирана природо-математическа гимназия - Враца. Три са представителните екипи на училището, които ще вземат участие в престижния технически форум. Йоана Лалковска и Божидар Танчев от IX а клас ще представят проект по математика на тема „Математически квадранти и векторите“. Техни научни ръководители са Веселка Вълова – главен учител по математика и Пламен Варчев – старши учител по физика. Вторият научен проект също е математически и се казва „Крайни суми в математиката“. Той е разработен от дванадесетокласника Ивайло Вутов с ръководител Максим Йорданов – старши учител по математика. В категория информатика и информационни технологии ще се състезава мултимедийното приложение „Отвъд мечтата“. Негови автори са Михаел Младенов и Николай Николов от XII в клас, а научен ръководител на проекта е Станислава Каменова – старши учител по информатика и информационни технологии.
За първи път в рамките на конференцията ще се проведе и обучителен семинар за учители на тема „Научно ръководство на ученически проекти”. Семинарът има за цел да представи основни насоки за работа с талантливи ученици, разработващи проекти. Ще се споделят добри практики и успешни методи за насочване и стимулиране на ученици, проявяващи интерес към самостоятелна работа върху даден проблем. Ще бъдат представени и основните изисквания към научните разработки за участие на националните и международни форуми.
По време на откриването в концертната зала на Община Враца поздравления към участниците и гостите поднесоха проф. д.м.н. Емил Колев - ръководител на Ученическия институт по математика и информатика, проф. Петър Бойваленков – зам.-директор на Института по математика и информатика към БАН и член на управителния съвет на Съюза на математиците в България, началникът на отдел „Култура и бразование“ в Община Враца Стела Димитрова, експертът по математика и информатика в РУО – Враца Гергана Василева, учредители и спонсори на събитието. Изпратен бе и поздравителен адрес от инж. Владимир Уручев – евродепутат.

петък, 13 януари 2017 г.

Съобщение на Областния щаб за защита при бедствия



Обстановката в област Враца остава нормална и непроменена.
Републиканската пътна мрежа на територията на областта е почистена, обработена и проходима при зимни условия. Няма въведени ограничения за движение на лекотоварни и тежкотоварни автомобили.
Няма данни и сигнали за бедстващи хора, както и населени места без електрозахранване.
Поддържа се постоянна връзка между териториалните звена на изпълнителната власт, ангажирани с отстраняването на проблемите, свързани със зимната обстановка.
Кметовете на общини непрекъснато следят водните нива в язовирите. Няма данни за повишаването на нивата във водните обекти, вследствие от снеготопенето.
Областният щаб за защита при бедствия апелира за повишено внимание при ниски температури и опасности от снегонавявания.

Имениците от Община Враца, които празнуват на 17 Януари – Антоновден и 18 януари- Атанасовден

Имениците от Община Враца, които празнуват на 17 Януари – Антоновден и 18 януари- Атанасовден 17 януари - Антоновден Антон - 114 Андон - 4 Антоан - 12 Антония - 57 Антонина - 12 Антоанета - 185 Тончо - 10 Тоня  - 10 Дончо - 6  Донко - 2 Донка - 34  На този ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил. Традиции и обичаи на Антоновден В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден. Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи.  Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.  18 Януари – Атанасовден Атанасовден Атанас - 159 Атанаскa - 39  Hася – 1 Наско - 14 Православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Традиции и обичаи на Атанасовден Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. Поверия На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна.

Община Враца проведе публично обсъждане за промяна на таксите в детските градини, спортните обекти и в социалните дейности



При засилен интерес премина публичното обсъждане, организирано от кмета Калин Каменов, съвместно с Общински съвет-Враца за проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца. На дискусията, в Конферентната зала присъстваха кметът Калин Каменов, зам.-кметът Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, директорите на Общинските предприятия „Социални дейности“ - Емилия Александрова и на „Спорт и туризъм“ - Кирил Кирков, общински съветници, директори и служители на детски градини, кметове на кметства, граждани.
„Темата, заради която провеждаме обсъждането е изключително важна. Това, което искаме да направим и в трите аспекта - промяна на таксите за детските градини, в две спортни бази и в социалните дейности е за да има икономическа справедливост. Невзимането на решения през годините води до този тежък разговор сега“, каза при откриването на дискусията Каменов.
 
Зам.-кметът Петя Долапчиева изложи доводите, заради които се налага да бъдат повишени таксите за ползване на детска ясла и градина в Община Враца и уточни, че те не са променяни от 2010 г.  В началото на този период родителите са заплащали само хранителните продукти, а към днешна дата таксата не покрива и тях.
„Размерът на таксите в община Враца, по предоставянето на услугата, възстановява по-малко от половината от размера на разходите“, допълни зам.-кметът. Долапчиева представи справка, която показва, че през 2010 г. разходите от родителите в споделената отговорност са били в размер на 40 %, а на общината 60 %, а през 2015 г. съотношението е 28% от родителите и 72% от общината.
Зам.-кметът Петя Долапчиева уточни още, че въвеждането на постоянна такса, в размер на 5 лв. месечно би била 1/6 от необходимата сума за заплащането на условно постоянните разходи. Тя допълни, че при пълен месец, без дни отсъствие, максималната такса на дете става 49 лв., което е с 13 лв. повече. Такава такса плащат около 70  % от децата посещаващи детска ясла и градина. 30 % от децата ползват преференции по тази наредба. Средно месечната такса е под посочената стойност.
      До седмица предстои да бъде внесена Докладна записка, относно промяна на разходния стандарт за годишна издръжка на дете до 5-год. възраст и дете от 5 до 6-год. възраст в детските заведения на Община Враца. По този начин ще се повишат средствата за издръжка и ще се спре практиката да се събират допълнителни средства от родителите за различни цели и нужди. Така разходният стандарт в местни дейности се променя 4 пъти за 4 год., с около 80–130 лв. за децата до 5г. и 50 – 100 лв. за децата на 5–6 г.
На обсъждането, директорите на общинските предприятия Емилия Александрова, на „Социални дейности“ и Кирил Кирков на „Спорт и туризъм“ представиха измененията на таксите в поверените им звена. Промяна ще има в два спортни обекта-покрития плувен басейн и лекоатлетическата писта, както и в къщата-музей „Баба Илийца“. Изменения има и в таксите на ученическото и диетичното хранене.
По време на публичното обсъждане въпроси, предложения и изказвания направиха граждани, общински съветници, директори и служители в детските заведения, кметове на населени места от Община Враца. 

Калин Каменов прие делегация от шест държави



Кметът на Община Враца Калин Каменов прие делегация от шест държави. Гостите от Белгия, Италия, Полша, Португалия, Турция, Румъния са партньори на НУ „Софроний Врачански“ по проект „Учене и разнообразяване чрез игри“, финансиран чрез програма „Еразъм+“. Заедно с тях бе и директорът на врачанското учебно заведение Антоанета Сиракова.
По време на визитата в Общинска администрация, кметът Калин Каменов представи пред участниците в проекта богатата история на града, природните забележителности и културните традиции. Той ги поздрави за усилията, които заедно полагат в обучението на децата чрез игри, в нашия общ дом -  Европа.
Проект „Учене и разнообразяване чрез игри“ е с продължителност две години и цели да насърчи придобиването на нови знания, комуникацията и развитието на въображението и креативността на детето чрез игри. По време на проекта ще бъдат създадени образователни игри, като материалите, които учителите създават за своите ученици ще могат да се използват многократно. Обща цел е да се направи книга с игри на роден и на френски език.
В края на срещата кметът Калин Каменов връчи подаръци на чуждестранните учители. По време на визитата си във Враца гостите ще посетят Регионалния исторически музей, където ще разгледат Рогозенското съкровище.