Бисквитки

петък, 3 февруари 2017 г.

На 14 февруари Община Враца отбелязва празника Трифон Зарезан



Община Враца и Регионалният исторически музей организират на 14 февруари, от 11:30 ч., честване на празника Трифон Зарезан. Отбелязването ще се проведе в двора на Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ и в него ще вземат участие танцов състав „Хемус“ и Духов оркестър при Народно читалище „Развитие“.
По време на празника ще се пресъздаде обичаят по зарязване на лозите и ще бъде коронован новият Цар на лозята. И тази година ще бъдат организирани конкурси за бяло и червено вино, както и конкурс за мезе. Желаещите да участват могат да се запишат на място в Община Враца или на тел.:092/62-64-58.

8000 изпълнителни дела образува НАП за месец



8000 длъжници с неплатен ДДС и други данъци от края на 2016 г. вече са в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщават от НАП. При всички тях има неплащане за повече от 2 месеца. Агенцията e стартирала кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании ще се провеждат всеки месец.
В офис на НАП Враца през м.януари са образувани изпълнителни дела на над 300 длъжници.
От НАП препоръчват всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП.
От НАП съветват своите клиенти до 7 дни да погасят задълженията си, както и да осъществят незабавен контакт с публичен изпълнител, ако вече е образувано дело. Това е необходимо, тъй като плащанията по делото  трябва да се направят по друга банкова сметка на НАП. В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.
 „Предмет на принудителното изпълнение е цялото имущество и доходи на длъжника. Налагането на запор на банковите сметки, на работната заплата, автомобилите и недвижимите имоти на гражданите и фирмите, описа и продажбата на имуществото са крайни мерки, които могат да се избегнат. Съветваме клиентите на НАП с просрочия да заплатят своевременно задълженията си, а в случай на финансови затруднения да се свържат веднага с НАП. Това ще им спести неприятности в бъдеще“, коментира директорът на „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.  
 Юлия Грънчарова                                                   


До 10 февруари се приемат предложения за инициативи в програмата на „Ботеви дни“ 2017



До 10 февруари Ботевският организационен комитет ще приема предложения, свързани с провеждането на мероприятия и инициативи във връзка с предстоящото провеждане на „Ботеви дни 2017“. Гражданите и организации могат да изпратят своите идеи на имейл krumova@vratza.bg.
Предложенията ще бъдат разгледани на предстоящото второ заседание на Ботевския комитет, което ще се проведе на 15 февруари, от 15.00 ч., в Конферентната зала на Община Враца.