Бисквитки

събота, 11 март 2017 г.

Петя Аврамова: Притеснена съм отказа на служебното правителство да се ангажира с проблемите на врачанската болница


Водачът на БСП Иван Генов не дойде на разговор за проблемите на Враца с Петя Аврамова в ТВ Европа
„Притеснена съм от отказа на служебното правителство да се ангажира с проблемите на МБАЛ „Христо Ботев“. На общото събрание преди близо месец представителят на здравното министерство не подкрепи изтеглянето на кредит, с който може да се удовлетворят кредиторите на болницата.“, това заяви водачът на листата на ГЕРБ във Враца Петя Аврамова в предаването „Европа сутрин“ на ТВ Европа. Тя обясни, че финансовото състояние на МБАЛ „Христо Ботев“ е лошо. „Преди няколко месеца министерството на здравеопазването смени старото ръководство на болницата, заради натрупан дълг от близо 12 млн. лв. С общи усилия, заедно с изпълнителния директор на болницата се опитваме да я стабилизираме и да намерим начин да осигурим средства за нормалното й съществуване“, добави поставената под номер 1 в листата на ГЕРБ за Враца Петя Аврамова. Според нея служебният министър дори е задействал процедура за смяна на член на борда на болницата, който до този момент е участвал активно в опитите да се стабилизира здравното заведение.
Предаването по ТВ Европа беше предвидено като разговор за проблемите на врачанска област между водачите на листите на ГЕРБ и БСП. Следобедът на предния ден водачът на БСП Иван Генов е отказал участието си, поради ангажименти, съобщиха от телевизията. „Разбрах в късния следобед, че дебатът няма да се осъществи в ефира на ТВ Европа. От врачанските медии разбрах, че съм поканена от г-н Генов на „публичен дебат“ на друга дата. Не знам какво точно имат предвид от щаба на БСП тъй като са пропуснали да се обърнат към мен и моят екип, но аз трудно си представям нещо по-публично от ефир на национална телевизия“, каза Петя Аврамова. Тя изрази надежда, че в следващите дни от щаба на БСП ще обяснят намеренията си.
Изграждане на четирилентов път Мездра – Ботевград, продължаване на рехабилитацията на второкласна и третокласна пътна мрежа в областта и обособяване на икономическа зона до областния град Враца са едни от основните приоритети на кандидатите за народни представители на ГЕРБ за областта. „Радвам се, че при посещението си във Враца Бойко Борисов пое ангажимент за приоритетно изграждане на скоростен път в отсечката Мездра – Ботевград“, каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ Петя Аврамова. „За да бъде съживен Северозапада и да привлечем инвеститори, трябва да бъдат взети комплексни мерки – добра инфраструктура, квалифицирана работна ръка и намаляване на административната тежест. Това са и основните регионални приоритет за нас“, добави Петя Аврамова.   
По думите на Петя Аврамова за последните две години кабинетът Борисов 2 е отпуснал допълнителни целеви средства за рехабилитация на пътища в областта в размер на 40 млн. лв. Като особено важни тя посочи ремонта на бул. Васил Кънчов за 14 млн. лв. и 11, 4 млн. лв. за ремонт на пътя Враца – Леденика, който минава през целия град.

Враца почете небесния закрилник на града Св. Софроний Врачански



„Днес, ние имаме повод за радост, защото вече 108 години честваме патронния празник на едно от най-добрите и елитни училища в региона - начално училище „Св. Софроний Врачански“. На днешния ден почитаме делото, живота и заслугите на един велик българин, благодарение на който днес, ние сме просветени. Скъпи родители, помагайте на децата да пишат, да бъдат грамотни и да вярват в себе си, защото родината ни има нужда от можещи млади хора, на които да се уповаваме и вярваме. Мили деца, уважавайте вашите учители, защото те са най-добрите ви приятели. Почитайте Св. Софроний не само на 11 март, а всеки ден със своето старание в училище и бъдете сигурни, че тогава неговото дело ще бъде почетено наистина. Бъдете здрави, обичайте книгата, своите родители и родното училище. Честит празник на всички!“. С тези думи кметът Калин Каменов се обърна към присъстващите, дошли пред паметника на небесния закрилник на Враца Св. Софроний Врачански за отбелязване 278 години от рождението на българския духовник и 108 години от основаването на училището, носещо неговото име.
В знак на благодарност, кметът Калин Каменов връчи почетния плакет на Община Враца на Старозагорския владика митрополит Киприан, който в качеството си на временно управляващ Врачанска епархия, отслужи за последен път в града водосвет – молебен.
„Това е човек, чийто живот, в нашия град, е преминал в служба към бога, към врачанска епархия, почит към доброто и възпитание на децата към родолюбие и православие. Този човек днес си тръгва от Враца, за да служи в Стара Загора. На днешния празник искам да изкажа нашата огромна благодарност към него за обичта му към Враца и към всички миряни в нашата епархия. Ваше Високопреосвещенство, Вие винаги ще бъдете в сърцата ни, ние ще бъдем с Вас и ще Ви подкрепяме в божието дело, защото на това ни научихте. Благодарни сме за всичко, което направихте и за църковния хор и съм сигурен, че неговото дело ще продължи. Тук - във Враца винаги ще имате свой дом и когато пътят ви минава оттук бъдете сигурни, че ще се радваме да ни гостувате, защото във всеки един дом имате своето място. Убеден съм, че почетният плакет на Враца ще намери достойно място в Стара Загора, където ще служите и благославяте православието. Благодарим ви за всичко!“, се обърна към Старозагорския владика - митрополит Киприан, кметът Калин Каменов.
Митрополит Киприан благодари за оказаната чест и заяви, че където и да го призове светата църква в служение, Враца винаги ще бъде в сърцето му, както и родолюбивите и православни българи и ревностни  християни от Враца.
На празника присъстваха също зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, ученици, преподаватели, общественици, граждани и гости на Враца. Участие в тържествено отбелязване взеха представителни групи от врачанските училища, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869”  и свещеници от Врачанска митрополия. Поетична композиция представиха ученици от НУ „Св. Софроний Врачански”.
В знак на преклонение и почит пред паметника на Свети Софроний бяха поднесени венци и цветя.

петък, 10 март 2017 г.

Калин Каменов купи детски рисунки и ръчно изработени сувенири от благотворителна изложба


Кметът на Община Враца Калин Каменов бе официален гост на благотворителната изложба - базар „Детските ръце творят“, организирана от НУ „Св. Софроний Врачански“, по повод патронния празник на учебното заведение. Той се включи в инициативата и закупи детски рисунки с народни елементи, сътворени от  учениците от специализираните паралелки по изобразително изкуство, както и ръчно изработени сувенири от групите за извънкласна дейности „Народни занаяти“. Директорът на училището Антоанета Сиракова поздравите присъстващите и обясни, че със събраните средства от благотворителната изложба ще се направи дървена къщичка за книги, която ще бъде поставена в двора на училището.
„В навечерието на патронния празник на училището искам да Ви поздравя, както за честването на този ден, но и за благотворителната изложба, която сте подготвили, защото събраните средства ще отидат отново за Вас, да се научите да уважавате книгата“ – каза в приветствието си към присъстващите Калин Каменов. Кметът добави, че в края на пролетта ще започнат ремонтните дейности в училището, средствата за които бяха отпуснати, в началото на годината, от Министерството на образованието. Очаква се училището да започне новата учебна година с обновен и ремонтиран покрив. „Не забравяйте, че когато човек се старае и учи, рано или късно той успява“, добави в края на приветствието си Каменов.
Благотворителната изложба - базар бе представена във фоайето на НЧ „Развитие“ в града и на нея присъстваха още зам.-кметът Петя Долапчиева, председателите на училищното настоятелство Ваня Дочева и на обществения съвет Мария Тонинска, почетният консул на Конго в Република България Теодора Игнатова, родители, гости. Празнична музикална програма изнесоха възпитаниците на училище „Св. Софроний Врачански“.