Бисквитки

събота, 18 март 2017 г.

Стотици пяха „Многая лета“ при посрещането на Врачански митрополит Григорий



Враца тържествено и подобаващо посрещна Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Стотици бяха жителите и гостите на града, които се събраха на площад „Христо Ботев“, за да приветстват с „Добре дошъл“ новия владика на Врачанска епархия. Той бе посрещат по стара българска традиция с хляб и сол, а тържествен звън на църковни камбани огласиха неговото пристигане. Митрополит Григорий, заедно с кмета Калин Каменов и председателя на Общинския съвет Румен Антов, премина под празничната арка на площада, с което ознаменува своето посрещане във Враца. 
„Днес е празник за нашия град. Ден, който ще остане в историята, защото посрещаме нашия духовен водач. Ваше Високопреосвещенство, от името на всички нас, искам да Ви приветствам във Вашия нов дом. От сърце Ви желая да спечелите любовта и сърцата на всички миряни във Врачанска епархия. Да съумеете да направите така, че вярата да е водеща сред нас и вярата в Бог да обедини всички ни. Знам, че Вашата обич към децата ще спомогне да запазим най-голямото богатство на нашия край - младите хора. Много ми се иска врачани да припознаят във Вас водача, който ще ни помогне да бъдем по-смирени, по-добри, по вярващи. Добре дошли, Ваше Високопреосвещенство!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов приветства Врачанския митрополит Григорий. В знак на уважение Каменов му подари кръст, като пожела с него, новият  архипастир на епархията, наследник на св. Софроний Врачански, да благославяте, да венчава и кръщава.
В отговор митрополит Григорий произнесе своето първо архипастирско слово към клира и миряните във Враца. „С особено вълнение встъпвам в днешния ден в този прекрасен български град - Враца, за да поема възложения ми от Бог, клира и народа управление. Благодаря на всички Вас за топлото и сърдечно посрещане. Надявам се да оправдая гласуваното ми доверие и Вашите надежди свързани с мястото, ролята и мисията на христовата църква. Ще се ръководя неизменно от образеца на нашия Господ и от примера на всеки един от моите предшественици  по катедра. Ще положа усилията си и моите сили за благото на този божии град. Амин!“, каза в приветственото си слово Врачански митрополит Григорий и благослови всички присъстващи на площад „Христо Ботев“.
След това с внушително литийно шествие гражданите, предвождани от митрополита и кмета тръгнаха към катедралния храм „Св. 12 Апостоли“, където бе отслужен молебен и празнична вечерня.
На 19 март, неделя, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави първата си св. Литургия в поверената му епархия. Богослужението, в което ще вземат участие синодалните архиереи и свещенослужители от Врачанска епархия ще започне в 9.00 ч. в катедралния храм “Св. 12 апостоли”. В богослужението молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Калин Каменов подари икона на св. Мина на читалището в село Горна Кремена



Кметът Калин Каменов бе гост на тържеството по повод 120 години от създаване на Народно читалище „Просвета - 1897“ в село Горна Кремена.
 „Днес е празник на обединението и на българския фолклор, съхранен от Вашето читалище. Всеки един от Вас, който е допринесъл, дори с малко през годините, читалищната дейност да се развива и подобрява, днес има повод да празнува, защото традициите и обичаите са ни съхранили като народ и сега повече от всякога имаме нужда от помощта на нашите корени. Затова Ви поздравявам с празника и пожелавам на днешните младежи след време да празнуват 150-та годишнина на читалището и много напред то да продължи да съществува.“ С тези думи Калин Каменов се обърна към присъстващите, събрали се на площада в село Горна Кремена. Той припомни още, че през миналата година Община Враца е получила редица награди именно заради популяризирането на фолклора от врачанския край и покани всички да присъстват на второто издание на Националния фолклорен събор „Леденика“, който ще се проведе на 24 и 25 юни тази година във Врачанския Балкан.
„Нека, заедно да покажем колко уникален край сме и какви неповторими традиции имаме. Бъдете здрави и продължавайте да съхранявате родните традиции. Честит празник“, каза още в словото си Каменов.
По повод годишнината, кметът на Враца Калин Каменов подари на самодейците икона на Св. Мина, която да ги закриля, да им дава здраве, сила и кураж.

Петя Аврамова: Стабилната държава и икономика, ще доведат до по-високи доходи



„Стабилната държава и икономика ще доведат до по-високи доходи за хората в област Враца“. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ - Враца Петя Аврамова в дебат с водача на БСП за областта Иван Генов. Дебатът беше излъчен от двете местни телевизии –Римекс ТВ и ТВ Враца.
Петя Аврамова напомни, че в продължение на 25 години от началото на прехода в страната ни, в област Враца не е имало големи целенасочени инвестиции от различните правителства. „През 2009 г., политиците от ГЕРБ за първи път заговориха за целенасочена политика и инвестиции от страна на държавата в Северозападна България“, каза Петя Аврамова, поставена под номер 1 в листата на ГЕРБ. По думите й близо 40 млн. лв. са допълнителните целеви средства, които правителството „Борисов 2“ е отпуснало за реализиране на инфраструктурни проекти в областта през последните две години. В това число влизат 14 млн. лв. за ремонт на бул. „Васил Кънчов“, който се ремонтира за първи път от 30 г., 11,4 млн. лв. за цялостен ремонт на пътя Враца – Леденика, 2 млн. лв за ремонт на пътища на територията на община Враца, 5 млн. лв. за отсечката Враца – Криводол и други средства за повечето от по-малките общини в областта. Реализацията на голяма част от проектите предстои през тази година. Към сумата от 40 млн. лв. трябва да бъдат добавени 4,6 млн. лв. по програмата на саниране, както и допълнителни средства по образователни проекти в размер на близо 2 млн. лв.
„В последните две години като народен представител от областта, получавах сериозна подкрепа от страна на министрите в правителството за проблеми в региона“, заяви Петя Аврамова.
„Три основни мерки ще помогнат, за да намалим безработицата и да увеличим доходите в област Враца“, категорична беше Петя Аврамова. „Първо трябва да бъде изграден четирилентовия път Мездра – Ботевград, за да могат инвеститорите да имат добър достъп до областта ни. Втората стъпка е заедно с бизнеса и местната власт да се преборим в областния град да бъде изградена икономическа зона, по подобие на икономическа зона „Тракия“, каза водачът на листата на ГЕРБ. Петя Аврамова припомни, че в програмата на партията е заложено обособяването на три икономически зони в Северна България, като те ще бъдат подкрепени от държавата с изграждане на съпътстваща инфраструктура. „Третият важен фактор, който е основен приоритет в програмата на ГЕРБ е образованието“, каза Петя Аврамова. Трябва да се обърне особено внимание на професионалното образование, обърнато към нуждите на бизнеса, за да има подготвени кадри. Приетият вече Закон за училищното и предучилищното образование регламентира и развитието на дуалното обучение, като през изминаланата година, във Враца са стартирали 2 паралелки, а в настоящия държавен план прием те вече са 10.5, припомни Петя Аврамова. Двойно увеличение на учителските заплати до края на нов четиригодишен мандат, усъвършенстване на системата на делегираните бюджети и преразглеждане на държавните образователни стандарти, за да бъде намалена бумащината, са част от мерките, които предвижда ГЕРБ в сферата на образованието.
Спорен е ефектът от предлагания от БСП фонд „Индустрия“, според Петя Аврамова. Тя изтъкна, че неясните критерии, по които фонда би отпускал финансиране са предпоставка за корупционни практики. „В същото време ОП „Иновации и конкурентоспособност“ разполага с много по-голям обем средства, има ясни критерии, включително допълнителни точки за предприятията в Северозападна България и бизнеса вече се възползва от нея. Отзивите, които чувам са много положителни“, каза водачът на листата на ГЕРБ. „Разликата между лявото мислене на БСП и дясното на ГЕРБ е, че нашата основна цел не е да увеличаваме помощите на хората, ние искаме те да имат работа и високо заплащане, не помощи от държавата“, категорична бе Петя Аврамова.
Тя постави пред водача на БСП въпроса за спасяването на МБАЛ „Христо Ботев“, която под управлението на кадър от левицата натрупа задължения от близо 12 млн. лв. От няколко месеца ръководството на болницата е сменено и се полагат усилия, за да бъде стабилизирано здравното заведение. „Полагаме усилия да спасим болницата с опити за увеличаване на лимита на лечебното заведение, преговори с кредитори за вдигане на запора на сметките и до скоро получавахме помощ от страна на Министерство на здравеопазването“, обясни Петя Аврамова. В последния месец служебното правителство отказва да се ангажира с проблемите на врачанската болница и предвижда да прави кадрови промени в борда ѝ след една седмица.
В отговор Иван Генов се ангажира с помощ за спасяването на най-голямото здравно заведение в областта.
От 2005 г. БСП във Враца, в нарушение на закона отказва да сключи договор за наем с общината за помещението, което ползва в центъра на града, каза още Петя Аврамова. По оценка на независими оценители, месечният наем за ползваното от столетницата помещение от 700 кв. м е 3 600 лв., което означава че партията е ощетила Община Враца с близо 500 000 лв. за 11 години. „Можем ли да започнем промяната, за която говорите от БСП Враца?“, попита Петя Аврамова водачът на листата на БСП. „Ако политиците спазват законите, тогава всеки български гражданин ще ги спазва“, допълни тя.