Бисквитки

петък, 7 април 2017 г.

Община Враца започна мащабна акция за подобряване условията на живот на ул. „Доспат“

Кметът Калин Каменов и представители на още 10 институции, започнаха мащабна акция за подобряване  условията на живот на хората от ул. „Доспат“ в града.
„Започваме анкетиране и скрининг на всички жители на ул. „Доспат“, за да разберем какви потребности и проблеми имат и да направим индивидуален план за работа за всяко едно семейство. Това е възможно най-трудният начин за работа в такива райони, но и най-правилният, който ще доведе до трайни резултати. Няма как с кампанийни срещи за два часа да имаме резултати“-каза кметът Калин Каменов на хората от ул. „Доспат“ и допълни, че това е работа, която ще отнеме дни или седмици и всеки трябва да съдейства.
В мащабната акция, каквато досега не е правена във Враца, са включени експерти от отдел „Строителство и инфраструктура“, „Общинска собственост“, звено „Инспекторат“, както и общински съветници, служители от дирекция „Бюро по труда“ и „Социално подпомагане“, полиция, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, Областна дирекция по безопасност на храните, „ВиК“, „ЧЕЗ“, БЧК, неправителствени организации др. Всеки един от експертите ще се срещне със семействата и ще ги анкетира, като по този начин ще се разберат нуждите на всяко едно домакинство. „Чрез анкетите ще бъде направен здравен, социален, образователен и битов статус на семейството и ще знаем какъв е проблемът, за да можем да го разрешим и да помогнем“, добави още кметът.
Някои от постройките, в които влезе Калин Каменов са опасни и рискови за живеещите там. „Ще предложим алтернатива на хората - общинско жилище, пансион или друг вариант, но те ще бъдат изведени, за да могат да живеят в по-нормални условия“, каза още Каменов и допълни, че целта на Община Враца е да се въведат ред и правила, които да се спазват, за да може и хората да живеят по-спокойно и по-добре.
„Трябва да има справедливост и вие ще я усетите. Дори и на половината от вас да сме съдействали, значи сме постигнали голям успех“, добави още кметът Калин Каменов.
Живеещите на ул. „Доспат“ напълно подкрепиха стартиралата акция в квартала и заявиха, че ще съдействат на експертите от институциите. „За първи път кмет влиза в нашите домове. Сигурни сме, че ще има резултат“, казаха още хората.


Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района на ж.к. Медковец ще бъде спряно днес 07.04.2017г. до отстраняване на аварията.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Калин Каменов: Работата на здравния работник е кауза

„За мен е голямо удоволствие да Ви приветствам с днешния празник и да Ви благодаря за грижите, отношението и професионализма, които влагате в ежедневната си задължения. Работата на здравния работник е кауза и не се измерва финансово. Пожелавам Ви да сте здрави, да влагате сърце в работата си и да обичате пациентите. Честит празник!“. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите на коктейла, който бе даден от Общината, във връзка със Световния ден на здравето и Професионалния празник на здравния работник – 7 април.

Приемът, който се състоя в Ритуалната зала, уважиха директори на здравни заведения, главни и старши сестри, медицински работници, лични лекари и служители в здравни заведения в града. Те бяха посрещани от момче и момиче, от Детска ясла №5, облечени като доктор и медицинска сестра. Всеки гост получи от бъдещите здравни работници китка здравец. На коктейла присъства и зам.-кметът Петя Долапчиева.

Спряно водоподаване

Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности свързани с прехвърляне на нов водопровод по проекта за водния цикъл на гр.Враца, днес 07.04.2017г. водоподаването ще бъде спряно от 9:00ч до 16:00ч. в ж.к. Дъбника в района на блокове - 42, 43, 128, 129 и 131 

четвъртък, 6 април 2017 г.

Яйца, високи 1 метър, красят централната пешеходна зона във Враца

Община Враца започна да украсява централната пешеходна зона в града по случай предстоящите пролетни празници – Цветница и Великден. Първи по бул. „Никола Войводов“ бяха поставени изрисувани декоративни яйца, с височина 1 метър. Те са част от общата украса на града.
В цветни премени и с над 400 пъстри великденски яйца ще бъдат украсени 15 дървета в централната градска част на града, декорирани от ученици на врачанските училища.
Арка от върбови клонки и зеленина, ще посреща всички граждани и гости на Враца в началото на пл. „Христо Ботев”, където ще бъдат позиционирани 3 двуметрови великденски яйца, изрисувани от врачанска художничка.


Скулпторът Милен Иванчев ще преобрази дърво в центъра на Враца, което изгоря след гръмотевица преди години. Жителите и гостите на Враца ще могат да наблюдават, през следващите дни, как ще се създаде образът на орел в полет. Идеята точно тази величествена птица да оживее пред погледите на хората е на твореца.
Скулпторът, който работи като уредник в Художествената галерия „Иван Фунев“ към Регионалния исторически музей във Враца, изработва произведението си безвъзмездно за града. Община Враца е подсигурила материалите и консумативите.
Това не е първата творба на скулптора Милен Иванчев, която ще краси града, негови си и трите фигури на животни в градинката пред сградата на Пощата във Враца.


Лазарки пожелаха благополучие, здраве и сполука на жителите в Община Враца


Малки лазарки от детска градина „Знаме на мира“, пременени в пъстри народни носии, гостуваха в Община Враца. Те бяха посрещнати от кмета Калин Каменов, председателят на Общински съвет Румен Антов, зам.-кмета Петя Долапчиева, секретаря на Общината Нина Дакева и служители от администрацията. Лазарките пяха, танцуваха и отправиха наричания за здраве, благополучие и сполука.
„Да се сбъдват прекрасните пожелания, а ние да работим за вашето бъдеще - да растете в един по-красив и уреден град и да се гордеете, че сте врачани. Весели празници!“. С тези думи се обърна към своите гости кметът на Община Враца Калин Каменов и подари на всички лазарки яйца и лакомства.

 Преобразуването на „БКС – Враца“ ЕООД няма да доведе до съкращаване на работници
Във връзка с входираната докладна записка от председателя на Общински съвет - Враца Румен Антов за преобразуване на юридическото лице „БКС - Враца“ ЕООД в общинско предприятие, което ще бъде част от структурата на Община Враца и с появилите се в общественото пространство спекулации за съкращение на работещите в дружеството и отпадане на социалните им придобивки, Община Враца и Общински съвет - Враца изразяват следната позиция:
До вземане на решение за преобразуване на дружеството се стигна след извършен задълбочен, оперативен и икономически анализ на управлението и дейност през последните няколко години, при който бяха установени редица фрапиращи нарушения, довели до застрашаване на финансовата ликвидност на дружеството, регулярното изплащане на месечните възнаграждения на работещите и своевременното разплащане с доставчиците. С цел запазване и подобряване на предлаганите комунални услуги от дружеството, които са от първостепенно значение за населението в Община Враца се налага, преобразуване на „БКС - Враца“ ЕООД в общинско предприятие, което ще е част от структурата на Общината.
С предприетата стъпка на преобразуване Община Враца и Общински съвет – Враца категорично заявяват, че служителите ще запазят своите работни места и социални придобивки /ваучери за храна и премии/. Като в резултат на спестените разходи, дори са предвидени средства за увеличение на фонд работна заплата и подобряване условията на труд. Също така ще се повиши качеството на предлаганите до момента услуги, както и възможността за подменяне на амортизираната техника и сградния фонд, чрез реализация на различни инвестиционни проекти.
Най-важното, което касае работещите в дружество е, че по време на процеса на преобразуване те ще продължат да изпълняват трудовите си задължения и да получават месечните си възнаграждения. Със създаването на общинското предприятие те ще бъдат преназначени в новата структура.
Изложената дотук позиция на Община Враца и Общински съвет -  Враца е ясна и категорична - процедурата на преобразуване не застрашава работните места на трудещите се в комуналната сфера, както и не подлага на риск извършваните дейности, които ще продължат да функционират нормално до завършването на процеса.

Появилите се спекулации сред работещите и обществеността на Враца са абсолютно недостоверни и с тях се цели запазване на сегашното статукво, при което възможността за осъществяване на финансови нарушения и злоупотреби, за сметка и във вреда на жителите на Общината, ще продължи необезпокоявано.

Гергана Николаева от ППМГ - Враца с първа награда от Пролетните математически състезания

Изключителен успех на Пролетните математически състезания постигна седмокласничката от ППМГ - Враца Гергана Николаева.Тя стана първа сред 146-те участника от цялата страна. Наградата бе връчена от гл.ас Теодоси Витанов, Катедра Обучение по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски“.
Престижното състезание за математици от IV до VIII клас се провежда ежегодно по календара на МОН, а тази година домакин беше гр. Варна.
Достойно бе представянето и на друг възпитаник на профилираната природо-математическа гимназия. Седмокласникът Георги Игнатов зае 10-то място на престижния турнир.
Toвa e важно cъcтeзaниe, от най-високо ниво зa знaeщи, мoжeщи и oбичaщи мaтeмaтиĸaтa yчeници. Изиcĸвaт се зaдълбoчeнa пoдгoтoвĸa и знaния, нaдxвъpлящи зaдължитeлния минимyм“, сподели Ангелина Банчева –учител по математика на отличените ученици.

Ръководството на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца поздравява младите математици и г-жа Ангелина Банчева за успешното им представяне! 

сряда, 5 април 2017 г.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществено обсъждане  във връзка с изготвянето на нова Общинска транспортна схема за превоз на пътници, обслужваща градските линии и тези до селата на Община Враца.
Разработването на общинската транспортна схема е задължение на общините съгласно чл. 8, ал. 1 от Наредба № 2 от 15.03.2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси.
Изменената икономическа обстановка и промяната на структурата на град Враца и селата на Община Враца в демографски и икономически аспект, налагат преразглеждането и коригирането на съществуващата транспортна схема.
С цел подобряване обслужването на населението, като се взеха предвид разпоредбите на нормативната уредба, пътникопотока, постъпилите предложения от граждани и кметове и кметски наместници на населени места на територията на Община Враца, общинска администрация разработи проект на нова общинска транспортна схема.
Дата на провеждане на общественото обсъждане:
10 април 2017г. – 17:30 часа
 Място на провеждане:

Конферентна зала на Общински съвет Враца

С инициативи Община Враца и Природозащитен център „Натура-2000“ отбелязват Седмицата на гората
По повод седмицата на гората, Община Враца и Природозащитен център „Натура-2000“ организират събитие, което ще се състои на 07.04.2017 г., от 14:00 ч. на прохода „Вратцата“.
Групи с деца от три различни врачански училища - ППМГ „Акад. Иван Ценов“, СУ „Козма Тричков и ОУ „св. Св. Кирил и Методий“, ще участват в интерактивни игри, чрез които ще се научат да разпознават дърветата, както и как да използват природни материали, за да създадат изкуство.
По-рано през деня група доброволци ще почисти полянките (зелените площи) около беседките от двете страни на река Лева.

 Започна приемането на предложения за „Почетен гражданин“ и „Наградата на Враца“
Община Враца започна приемането на номинации за носителите на званието „Почетен гражданин” и „Наградата на Враца” за 2017 г. Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения, организации и граждани.
Със званието „Почетен гражданин” се удостояват физически лица с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортния живот на града.
„Наградата на Враца” е ежегодна и се присъжда на творци, дейци, общественици, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, икономиката, здравеопазването, спорта, медиите, социалната сфера и обществения живот за значителния им принос и активна дейност за издигане авторитета на Враца.
Удостояването със званието „Почетен гражданин“ и  „Наградата на Враца” се извършва от Общинския съвет с решение, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на общинските съветници. Наградата и званието се връчват от председателя на Общинския съвет на тържествена сесия в деня на Празника на Враца - 1 юни.
Предложенията се приемат в сградата на общинска администрация, в Центъра за административно обслужване - на гише „Общо деловодство”. Номинациите трябва  да са адресирани до Общински съвет – Враца. Центърът за административно обслужване се намира на ул. „Стефанаки Савов” № 6 и е с работно време от 8.00 ч. до 18.00 ч., без прекъсване.
На заседание на Общински съвет - Враца е избрана Комисия по наградите на Община Враца за Мандат 2015-2019 с председател - кметът на Община Враца Калин Каменов.

Жители на села от Община Враца стартират подписка за отпускане на средства от държавата за ремонт на възлов път

Жителите на селата Чирен и Девене ще започнат подписка, за отпускане на средства от държавата за ремонт на пътя Деривол - Чирен. Инициативата възникна по време на проведени изнесени срещи в двете села с кмета на Община Враца Калин Каменов. Пътният участък, за когото ще се търсят пари е част от републиканската пътна мрежа. Отсечката е в лошо състояние и цялостен ремонт не е правен повече от 30 години. Пътят е важна артерия в този район, защото през него преминават жителите на три села - Чирен, Девене и Три кладенци. Той е и от национално значение, защото чрез него се стига до единственото българско газохранилище, което се намира край с. Чирен.
„Пътният участък е изключително важен за всички нас. Единственият начин е да се обединим и да покажем, че сме единни. Подкрепям подписката, в която ще поканим да се включат и жителите на село Три кладенци, които също използват този път. След това, заедно с кметовете на трите населените места, ще я внесем в Министерски съвет и ще заявим колко е важен той за нас,  за да могат да се отпуснат средства за ремонт на възловия пътен участък“ – каза пред жителите на селата Калин Каменов и допълни, че тази година Община Враца е заложила 295 000 лв. за ремонт на общинската пътна мрежа в кметствата.
На срещите кметът на Враца съобщи, че приоритет тази година е ремонтът на два пътни участъка в Общината и те са Чирен – Девене, като сумата за рехабилитация е в размер на 163 380 лв. и Девене – Три кладенци на стойност 59 582 лв.
На срещите в селата Чирен и Девен присъстваха още директорите на Дирекции в Община Враца Нина Калеева и Десислава Нешева, директорът на „Бюро по труда“ Маргарита Ангелова, директорът на общинска служба „Социално подпомагане“ Нели Стоянова, началникът на район „ВиК“ - Враца Тихомир Поповски, както и кметовете на населените места Диан Дамянов и Николай Мицов.
Темите, които се обсъдиха на срещите бяха свързани с качеството на питейната вода, нерегламентираните сметища, графика за изхвърляне на контейнерите за смет, почистването на речното корито, уличното осветление, ремонт на улици, програми за заетост. Кметът Калин Каменов лично се ангажира с разрешаването на поставени въпроси или на място даде отговор за начин на изпълнение.
Изнесените срещи на кмета на Община Враца Калин Каменов ще продължат и през следващите дни.

вторник, 4 април 2017 г.

Покана


Над 400 ученици от 14 училища в Община Враца се включиха в спортно-туристическия празникодаване


Над 400 ученици от 14 училища в Община Враца се включиха в спортно-туристическия празник
Общински пролетен спортно-туристически празник се проведе във Врачанския Балкан, в местността при хижа „Леденика”. В инициативата на Община Враца тази година се включиха над 400 ученици от 14 училища. Те мериха сили в четири дисциплини – крос, туристическа щафета, теглене на въже и новата игра най-точен шут в три възрастови групи. Празникът бе открит от зам.-кмета Петя Долапчиева, която поздрави участниците и им пожела успех в игрите.  Надпреварата започна с дисциплината крос. При момичетата във възрастовата група V – VIII клас на I място се класира Теодора Вътова от СУ „Козма Тричков”, II място зае представителката на Спортно училище Михаела Миткова и на III място се класира Жени Георгиева от ОУ „Васил Левски”. При момчетата от тази възраст първи се класира Иван Георгиев от училище СУ „Хр. Ботев”, втори се класира Стоян Илиев от ОУ „В. Левски” и III място зае Десислав Митев от същото училище. При девойките IX – XII клас първа стана Илонка Илиева от СУ „Отец Паисий”, на II място е Вероника Николова - Спортно училище и на III място се класира Цветелина Ценова от СУ „Отец Паисий”. При юношите в същата възрастова група златния медал отиде при Веселин Русинов-Спортно училище, среброто взе Венислав Кирилов от ПТГ „Н. Й. Вапцаров” и с бронзов медал се окичи Алекзандър Алипиев от ППМГ „Акад. Иван Ценов”.
Първи в щафетната игра за ученици I-IV клас са възпитаниците на НУ „Софроний Врачански”, втори се класира отбора на СУ „Отец Паисий“ и на III място са учениците от ОУ „Хр. Ботев”-Паволче. При V-VIII клас победители станаха СУ „Отец Паисий”, втори се класираха СУ „Хр. Ботев” и трети СУ „Козма Тричков”.
 
В дисциплината  теглене на въже във възрастовата група I-IV клас I място заеха възпитаниците на НУ „Софроний Врачански”, на II място се класираха учениците от СУ „Отец Паисий” и трети  останаха учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски”-Тишевица. Във възрастовата група V-VIII клас на I място се класираха СУ „Отец Паисий”, II място заеха ОУ „В. Левски” и III място остана за учениците от ОУ „Кирил и Методий”. При IX-XII клас първи се класираха СУ „Отец Паисий”, втори са ПЕГ и трети ППМГ „Акад. Иван Ценов”.
Очаквано голям интерес предизвика новата игра най-точен шут, където първите места заеха Петър Костадинов ППМГ „Акад. Иван Ценов” във възрастовата група V-VIII клас и Васил Василев от ПТГ „Н. Й. Вапцаров”. И двамата с по два точни удара от три възможни.

Пограмата на ДКТ-Враца - до Великден.


04.04`17г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
Зона Замфирова“ от Стеван Стремац

05.04`17г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Бащата” от Аугуст Стриндберг

06.04`17г. - четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Приказки от Виенската гора” от Йодьон фон Хорват

07.04`17г. – петък в Камерна зала от 19.00 часа
Отблизо“ от Патрик Марбър

08.04`17г. - събота в Камерна зала от 10.30 часа
Умният, храбър шивач”

11.04`17г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

12.04`17г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Съвсем проста история” от Марина Ладо

13.04`17г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Спасителя” от Кирил Топалов

13.04`17г. – четвъртък в Голяма сцена от 18.30 часа
Гостува танцов ансамбъл „Филип Кутев”

понеделник, 3 април 2017 г.

Враца празнува Великден


Враца ще посрещне Великденските празници пролетна и цветна. Още преди Цветница, петнадесет дървета по бул. „Н. Войводов” в централната градска част, ще бъдат украсени в цветни премени и с над 400 пъстри великденски яйца, декорирани от ученици на врачанските училища.
Възпитаниците на детските градини ще направят във всеки двор на детските заведения свое Великденско дърво, за да радват деца и родители за предстоящите празници.
Арка, украсена с върбови клонки и зеленина, ще посреща всички граждани и гости на Враца в началото на пл. „Христо Ботев” за големия християнски празник Цветница (Връбница).
За празничното настроение в този ден ще допринесе и концертът на духовия оркестър при НЧ „Развитие 1869” – Враца, който ще се състои на 9 април 2017 г. от 11:00 ч. на пл. „Христо Ботев”.
Празничен концерт и хоро на площада  за Великден във Враца

Община Враца кани гражданите и гостите на града на Великденски концерт, който ще се състои на 16 април 2017 г. от 11:00 ч. на пл. „Христо Ботев”. Участие в него ще вземат духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” – Враца, представителен танцов състав „Радост” към Център за работа с деца и танцов състав „Хемус” при Община Враца. След концертната програма  всички присъстващи могат да включат в пъстро великденско хоро.

Обществено обсъждане на нова транспортна схема

Към настоящия момент Община Враца е възложител по линии за извършване на обществен превоз на пътници от Републиканската, Общинската и Градската транспортни схеми. Последната транспортна схема е Приета с Решение № 868/25.01.2011 г., договорите за възлагане на обществен превоз на пътници със срок на изпълнение до 31.12.2015 г.
С цел да не бъде прекъсната услугата бе поискано от Областния управител разрешение за прилагане на спешна мярка и бяха преподписани договорите до 07.01.2018 г.
Изтичането на срока на договора по спешната мярка и предстоящото възлагане на всички превози по трите вида транспортни схеми съгласно действащата нормативна уредба, наложи да се направи анализ на сега действащата транспортна схема.
С изменената икономическа обстановка и промяната на структурата на град Враца и селата на Община Враца в демографски и икономически аспект, така съществуващата транспортната схема е неефективна, с което е създадена предпоставка за отказ от изпълнение на редица линии от страна на превозвачите. Резултатите са неудовлетвореност в гражданите на общината и натрупване на загуби от превозвачите. Изводът, до който се достигна е, че е необходимо да се направи нова транспортната схема. 
Панаир на образованието
На 20 април 2017г., от 10.00 ч., в градинката пред пощата във Враца ще се проведе традиционният панаир на образованието. Участие в него ще вземат всички училища и професионални гимназии от град Враца, Свободният университет „Черноризец Храбър” – град Варна,  Минно-геоложки университет”- град София, филиалите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Медицинският университет „Проф. Иван Митев”.  В проявата ще се включат и Кариерният център към Регионално управление на образованието и частни езикови школи в града.
Целта на панаира е по интересен начин, всяка образователна институция да представи възможностите, които предлага за обучение. Това е и своеобразен старт на кампанията по прием на ученици за новата учебна година. Много нови профили и специалности ще дадат възможност на учениците да разширят предпочитанията си за избор за продължаващо образование.
Заявяването за участие в Панаира на образованието не е приключило.
 По 50 лв. ще получат служителите в детските заведения и училищата във Враца
По повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравните работници – 7-ми април на всички медицински специалисти от детските градини и училища и персонала на детските ясли ще бъде изплатено допълнително трудово възнаграждение в размер на 50 лв.
Община Враца дава коктейл за работещите в сферата на здравеопазването
Във връзка с празника на 7-ми април в Ритуалната зала на Община Враца ще бъде организиран коктейл за работещите в сферата на здравеопазването – от заведенията за извънболнична и болнична медицинска помощ, здравни заведения, структури и организации, филиала на МУ – София и др.
С беседи, състезания и викторини в училищата и детските заведения отбелязват 7 април
Във всички детски и учебни заведения във Враца ще бъде отбелязан Световният ден на здравето с лектории, беседи, състезания, викторини и други, с цел повишаване на здравната култура на подрастващите и уважение към професията на здравния работник.
На 5 април Община Враца, съвместно с Екипа на проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“, започват кампания за извършване на лабораторни изследвания на деца от социално слаби семейства, с цел интегрирането им в детски градини и ясли.
В изпълнение на дейностите по Проекта, през цялата седмица в Общностния център за деца и семейства ще бъдат провеждани групови консултации на здравна тематика с родители от целевите групи, както и мероприятия за потребителите на услугите, свързани с цикъла Пролетни празници, по предварително изготвена програма, с участие на детски градини и детски ясли.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществено обсъждане  във връзка с  изграждане на Център за настаняване от семеен тип за деца в ж.к. „Металург“ в града.
Изграждането на Центъра е в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“, Актуализирания план за действие и Картата на резидентните услуги. Община Враца е определена в конкретните бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за деца“, Приоритетна ос 5: „Регионална социална инфраструктура“. Предвидените средства за изграждането, обзавеждането  и оборудването на  Центъра за настаняване от семеен тип за деца са в размер на 400 000 лв.

Дата на провеждане на общественото обсъждане:
05 април 2017г. – 17:00 часа.
 Място на провеждане:
Конферентна зала на Общински съве

Над 70 са получените сигнала в платформата „Аз, кметът“ и над 40 са решени

В периода от 16.02.2017 до 30.03.2017 г. чрез мобилното приложение към Община Враца „Аз, кметът“ от граждани са изпратени общо 73 сигнала.
От тях, 40 към днешна дата са решени. Всички останали сигнали са обработени и отговорните лица за решаването на сигналите са взели мерки и поставили конкретни срокове, поети към гражданите за тяхното решаване.
Постъпилите сигнали се обработват от администратор от Общината, отговарящ за тяхното приемане и обработване, насочва ги към съответните ръководители на отделните звена, които отговарят за дадените проблеми. Срокът за решаване на даден сигнал се определя от отговорното лице, на което е възложен.



неделя, 2 април 2017 г.

ГЕРБ - Враца организира хипотерапия за децата с аутизъм



ГЕРБ - Враца за 9-та поредна година организира хипотерапия за децата с аутизъм. Поводът е Световният ден на информираност за аутизма, който се отбелязва на 2 април. Повече от 10 деца имаха възможност да яздят кон и да се забавляват край пещерата „Леденика".
„Радвам се, че за 9-та поредна година сме заедно и прекарваме незабравими моменти с децата, техните родители и специалистите от „Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование” - Враца. Доказана е ползата от връзката на човека с природата и животните, което прави нашите срещи значими и важни за развитието на децата. Пожелавам на всички Вас много настроение в днешния слънчев ден”, каза областният координатор на ПП ГЕРБ – Враца инж. Петя Аврамова.
Бизнесменът Николай Коцев подари на присъстващите деца едногодишни карти за 30 урока по конна езда.
„Щастлив съм, че имаме възможност да помагаме на децата. Те се повлияват благоприятно от ездата и се доверяват на конете. За последните 9 години успяхме да създадем много приятелства”, каза Николай Коцев.
Светла Иванова благодари от името на родителите за инициативата и възможността за безплатна терапевтичната езда, която се предоставя на децата.