Бисквитки

събота, 15 април 2017 г.

МГЕРБ организира Великденско парти за децата на Враца

Много деца и техните родители се включиха във Великденското парти,организирано от Младежите от ГЕРБ – Враца. Инициативата се проведе едновременно в центъра на Враца и в парка на ж.к. "Дъбника". 
Началото на празника бе дадено с пристигането на Великденския заек, който беше подготвил много изненади и игри за най-малките. Децата пяха, танцуваха и се забавляваха. По време на празника бяха отворени и Великденски работилници, в които децата боядисаха яйца и рисуваха празнични картички и картинкиВсички участници в творческата инициатива получиха подаръци и лакомства. Родителите също се включиха в надпреварата и се забавляваха в игрите, подкрепяни от децата.В края на празника, всички изиграха заедно кръшно българско хорце.
Политическа партия ГЕРБ - Враца пожелава на жителите и гостите на града Светли и благословени празници! Бъдете здрави и нека във всеки дом има обич, топлина и разбирателство!

четвъртък, 13 април 2017 г.

Весели празници!

Показва се „pozdrav123.jpg“

Пъстро българско хоро за Великден на площада във Враца

Великденски концерт и голямо българско хоро организира Община Враца на 16 април - Възкресение Христово. Концертът ще се състои, от 11:00 ч., на площад „Христо Ботев“ и участие в него ще вземат духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” – Враца, представителен танцов състав „Радост” към Център за работа с деца и танцов състав „Хемус” при Община Враца.

След концертната програма всички присъстващи могат да се включат в пъстро великденско хоро. 
Снимка: Sмюзик

Боен Клуб Сила“ спечели проект по Програма „Децата и спортният клуб“ на Министерство на младежта и спорта


На  01.04. 2017г. „Боен клуб Сила“ стартира проект по Програма „Децата и спортния клуб“ на Министерство на младежта и спорта. Основните дейности по проекта са участие на спортисти на клуба в две детски спортни прояви и организиране и провеждане на детска спортна проява в град Враца през месец октомври 2017 г.

 Основната цел на проекта е подобряване на условията и осигуряване на възможност за участие на деца в организирани спортни прояви, с оглед  подобряване физическата им дееспособност , спортно – техническите умения и създаване на мотивация за спортно развитие  изпълнение на  проектните дейности се ограничават негативните тенденции, свързани с нездравословния начин на живот на децата.

Калин Каменов посрещна за четвърти път „Посланиците на Враца“

            За четвърти път ученици и студенти, учещи и работещи в страната и чужбина се срещнаха с кмета на Община Враца Калин Каменов. Срещата беше в рамките на инициативата „Посланиците на Враца“        
            Кметът Каменов приветства младежите и им благодари за активността и желанието им да участват в промяната на родния си град. „Всички проведени срещи до този момент оказват своя благоприятен резултат върху визията на Враца. Благодарение на Вас и Вашите идеи, градът ни има нов облик преди всеки празник“, каза Каменов и призова младежите да обединят усилията си и да се противопоставят на всякакви опити за вандализъм в общината.
            На срещата бяха обсъдени възможности за развитие на туризма в град Враца и превръщането на общината в притегателен център за посетители. „Г-н Каменов, всички в залата сме категорични, че провелият се фолклорен събор „Леденика“ бе едно от най-значимите събития в сферата на културата и туризма. Доказателство за това е, както одобрението на гражданите, така и високите оценки на различните институции. За нас, като млади хора, е важно да продължим в тази посока, създавайки други подобни събития, с цел популяризиране на природните и културните забележителности в региона“, коментираха присъстващите на срещата младежи.
            В рамките на дискусията беше представена атрактивна инициатива, която ще се проведе в града в началото месец юни и ще се реализира с подкрепата на Община Враца.

            В края на срещата кметът Калин Каменов призова младите хора да бъдат активни и да отстояват своите граждански права.  Следващата среща с „Посланиците на Враца“ ще се проведе по традиция в навечерието на Коледните и Новогодишни празници.

Община Враца продължава акцията по спазване на Наредбата за осигуряване на обществен ред

Община Враца, Районното управление на МВР-Враца и Областната дирекция по безопасност на храните продължават съвместните проверки, свързани с изпълнението на  Наредба за  осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и  опазване на имуществото на територията на Община Враца.
            Служители от звено „Инспекторат“ и експерти от контролните органи са извършили проверка в района на ж.к. „Подбалканска“, където са установили, че в зелени площи има завързани два коня. Установен е собственикът на животните и му е съставен акт по чл. 25 от Наредбата, който забранява пашата на селскостопански животни и свободното им пускане на територията  на паркове, градини, училища, културни и здравни заведения, междублокови пространства, сметоразтоварища и на всички места за обществено ползуване.
Съвместната акция между трите институции продължава и през следващите дни.


Деца рисуваха великденски яйца в Общностния център

Арт работилница  „Весел Великден“  беше проведена днес на Велики Четвъртък в Общностния център за деца и семейства по Проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“ на Община Враца.
В нея взеха участие деца от ДГ „Европейчета“ и деца от други детски градини, ползватели на услугите по Проекта.
В духа на традициите и с много забавление децата апликираха Великденски мотиви, боядисваха яйца, пяха и рецитираха.
Мероприятието е част от дейностите в услугите по Проекта, свързани с интеграцията на децата в неравностойно положение в детски градини и в предучилищните групи.
Заедно с децата активно участие взеха и Петя Долапчиева – Заместник-кмет по хуманитарни дейности на Община Враца и Стела Димитрова – Началник отдел „Образование и култура“.

На финала на Арт-работилницата се изви кръшно Великденско хоро.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района на ж.к.Младост ще бъде спряно днес 13.04.2017г. от 09:30ч до 14:00ч.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Враца организират Великденско парти Младежите от ГЕРБ - Враца канят всички малки и вече пораснали деца на Великденско парти

Младежите от ГЕРБ  - Враца организират Великденско парти
Младежите от ГЕРБ  - Враца канят всички малки и вече пораснали деца на Великденско парти в центъра на Враца и в парка на ж.к. “Дъбника” на 15.04.2017 г. /събота/ от 10.30часа.  Великденският заек Ви очаква в отворените работилници, за да изработим заедно шарени яйца, празнични картички и рисунки. В инициативата могат да участват всички желаещи, като награди и подаръци ще има за всеки. Да се потопим в магията на празника с много песни, изненади и добро настроение.

сряда, 12 април 2017 г.

Незаконосъобразни сделки, сключени преди години, нанесоха финансови загуби на Община Враца в размер на над 300 000 лв.

Незаконосъобразни сделки, сключени преди 10 години, нанесоха финансова загуба на Община Враца в размер на 330 000 лв. Причината за това е издаден изпълнителен лист, съгласно съдебно решение по дела между Община Враца и „Адванс техно“ ЕООД, свързани с продажба на имоти.
С Договор от 18.04.2006 г. Община Враца продава  на „Адванс техно“ ЕООД поземлен имот с площ 1 135 кв. м., в който е построена сграда, собственост на „Адванс техно“ ЕООД за сумата 23 790, 80 лв. Имотът е продаден във връзка със заявление подадено от собственика на сградата по реда на ПМС 235/1996 год. /чл.35 ал.3 от Закона за общинската собственост – Продажба на земя частна общинска собственост, на собственика на законно построена върху нея сграда се извършва от кмета на общината без търг или конкурс/ .
С Договор от 26.07.2007г. въз основа на проведен Конкурс (от 12.06.2007 г.), Община Враца продава на  „Адванс техно“ ЕООД незастроен поземлен имот за сумата 192 000 лв. и задължения, залегнали в конкурсните условия (по Заповед № 887/15.06.2007 г.). В окончателно подписания Договор за продажба не са залегнали клаузите предвидени в проектодоговорите от конкурсната документация, касаещи задълженията на купувача.

Имотите са част от парцел III, квартал 234 отредени за спортен комплекс „Христо Ботев“ (парк „Стадиона“), предназначен за задоволяване на обществени нужди с общинско значение - публична общинска собственост съгласно Решение № 163/09.10.1997г. на ОбС-Враца. Същите са продадени, без да има предхождащо решение на Общински съвет -Враца за промяна на статута им от публична в частна общинска собственост.
През месец март 2014 г. пред Окръжен съд гр. Враца е заведена искова молба от „Адванс техно“ ЕООД против Община Враца с искане за прогласяване на нищожността на договор от 19.06.2010 год. и договор от 26.07.2007г  и връщане на платените от дружеството суми за закупуването им.
С Решение № 388/10.08.2015г., по гр. дело № 209/2014г., Окръжен съд, гр. Враца прогласява нищожността и на двата договора с мотиви, че двата имота са публична общинска собственост и са извадени от граждански оборот, т.е. не могат да бъдат предмет на разпоредителни сделки, без да е променено предназначението им с решение на Общински съвет- Враца.
Община Враца е осъдена да върне платената цена и разноските за придобиване на двата имота на „Адванс техно“ ЕООД. Решението на Окръжен съд, гр. Враца е обжалвано от Община Враца пред Апелативен съд, гр. София, където образувано т. дело № 4407/2015г.
С Решение № 2412/15.12.2016 г. Апелативен съд, гр. The  София потвърждава нищожността на сключените договори, като осъжда Общинаа Враца да заплати на Адванс техно“ ЕООД следните суми:
-235 776 хил. лв. по Договор от 26.07.2007г.  плюс 21 398.05 хил. лв., представляваща обещетение за забавено плащане за периода от 23.04.2013г. до 14.03.2014г.
- 24 265, 80 хил. лв. по  Договор от 18.04.2006г. плюс 2 202, 19 хил. лв., представляваща обещетение за забавено плащане за периода от 23.04.2013г. до 14.03.2014г.
-10 054, 95 лв. деловодни разноски за двете инстанции
- 6 035, 80 лв.  в ползва на държавния бюджет по сметка на апелативен съд за довнасяне на държавна такса за въззивното производство.
На 06.01.2017г., въз основа на решението на Апелативен съд, гр. София, в полза на „Адванс техно“ ЕООД е издаден изпълнителен лист, с който Община Враца е осъдена да заплати сума в общ размер на 283 642, 04 лв. 
На  09.02.2017 г. по молба на „Адванс техно“ ЕООД е образувано изпълнително дело от ЧСИ Цв. Д., като е наложен запор на банковите сметки на Община Враца и е изплатена сума в общ размер на 299 063 лв. По делата от страна на Община Враца е изплатен и хонорар в размер на 26 хил. лв. за двете инстанции на представляваща я кантора.
В резултат на незаконосъобразните сделки, към настоящия момент Община Враца се лиши от сума в размер на 330 хил. лева, които биха стигнали за цялостно асфалтиране на няколко улици в нашия град или за закупуването на нов електробус за нуждите на тролейбусен транспорт . 

Наши полицаи станаха шампиони по плуване


           Състезателите по плуване на СК „Спартак- Враца” при ОД на МВР – Враца взеха участие в Републиканско първенство по плуване за служители на МВР. Първенството  се проведе от 10 до 12.04.2017г. в СОК „Камчия“ и беше организиран от Спортна асоциация на МВР и ОДМВР- Варна.      
Отбора на врачанският клуб в състав Момчил Христов, Васил Найденов, Николай Каменов и Светлин Захариев се класира на първо  място в отборната надпревара и заслужи титлата Републикански  шампиони на страната. 
Нашите плувци показаха страхотна форма  спечелвайки 11 медала в отделните дисциплини: 
Първо място на 50 метра гръб за Васил Найденов, трето място бруст и трето място свободен стил в 50 метровите дистнации на категория над 40 години. Николай Каменов спечели второ място в 100 метра бруст свободен стил и трето място на 100 метра свободен стил. При него отидоха и медалите за второ място бруст и второ място свободен стил, както и трето мясо бътерфлай на дистанция 50 метра в категория над 40 години. Светлин Захариев се класира на трето място в дисциплината 100 метра бруст, а Момчил Христов се окичи с медалите за второ място бруст на 100 метра и второ място гръб на 50 метра. 
Врачанските плувци спечелиха и второто място в щафета 4 х 50 метра съчетано плуване.    
Призовете на победителите бяха връчени от секретаря на Спортна Асоциация – МВР г-н Иван Младенов

Дамян Петров

Покана


Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществено обсъждане във връзка със стартиране на процедура за отпускане на банков кредит на стойност 70 000 лв. и срок на погасяване 36 месеца на „ДКЦ – I - Враца“ ЕООД, като Община Враца е гарант за обезпечаване на плащането.
Целта на кредита е финансово подпомагане на медицинските дейности и подобряване инфраструктурата на базите на дружеството. Средствата са необходими за осигуряване топлофициране на Втора поликлиника, находяща се на ул. „Вапцаров“ №4, както и за окончателно изплащане на закупената нова лабораторна апаратура и модерен ехограф, както и консумативите за работа с тях.
С направените инвестиции значително ще се подобри качеството на медицинското обслужване на гражданите, бързото и точно диагностициране и ефективното и своевременно лечение.

Общественото обсъждане ще се проведе на 19 април 2017 г. от 17.00 ч. в Салона на Първа поликлиника, ет.5, бул. „Втори юни“ №66, гр. Враца.

вторник, 11 април 2017 г.

Община Враца инвестира над 100 000 лв. за пътища в селата Оходен и Марморен

Община Враца ще инвестира, през настоящата година, над 100 000 лв. за пътна инфраструктура в селата Мраморен и Оходен. Това каза кметът на Общината Калин Каменов на проведените изнесени срещи с жителите на двете населени места. На тях присъстваха и директорите на дирекции в Община Враца - Деси Нешева и Нина Калеева, гл. експерт в дирекция „Бюро по труда“ – Десислава Йосифова, директорът на „Социално подпомагане“ – Нели Стоянова, началникът на район „ВиК - Враца“ ЕООД - Тихомир Поповски. В Мраморен, срещата се проведе в клуба на пенсионера, където Каменов бе посрещнат от кмета на селото Страхил Цеков.

„Най-важното е, че тази година Община Враца отпуска сумата от близо 72 000 лв. за пътя Мраморен - Голямо Пещене. Знам, че тази отсечка е в много лошо състояние и затова е и приоритет на Общината. Средствата за ремонта са включени в бюджета за 2017 г.“ - каза пред жителите на селото Калин Каменов и даде информация за парите, които Общината е подсигурила за тази година. Общият размер на средствата за селото е 27 003 лв.

Калин Каменов посочи, че през изминалата година Общината е отпуснала близо 5 000 лв. за ремонт на улица „Мак“, а за 2017 г. средствата се удвояват и са 10 000 лв. Каменов допълни още, че Мраморен е сред населените места, където са извършени най-много ремонти на уличното осветление. Кметът на Община Враца уточни още, че по Национална програма за лица до 29 г. ще бъдат наети четирима младежи от селото, които ще могат да се включат в дейностите на кметството.

На срещата бе повдигната темата за качеството на водата, за отоплението в читалището, промяна на спирката на обществения транспорт, оформяне на етнографски кът. На въпросите бяха дадени отговори и поети ангажименти за разрешаването им.

В село Оходен срещата се проведе в Клуба на пенсионера.

„Тази година Община Враца отпуска сумата от 14 000 лв. за асфалтиране на ул. „Петър Дилов“, която е в много лошо състояние и не е ремонтирана от години. Общият размер на средствата заложени за селото е 33 493 лв.“, каза пред присъстващите кметът на Община Враца.

Каменов допълни още, че през изминалата година в село Оходен е извършена вертикална планировка около православния параклис на стойност 33 800 лв., заделени са още 5 600 лв. за изографисване на храма и 1 500 лв. за иконостас. В селото през 2016 г. са извършени и над 30 броя ремонти на улични осветителни тела.

Темите, които се обсъдиха в село Оходен бяха свързани с поставяне на указателни табели на вътрешни улици и на главния път до населеното място, ремонтиране на сграда, в която да се помещава здравна служба, разкриване на работни места по програми, както и осигуряване на маси и столове за салона на читалището. Кметът на Оходен Тодор Тодоров постави въпроса за изграждането на мост над реката. Каменов и директорът на дирекция „Строителство и инфраструктура“ Нина Калеева на място направиха оглед на терена и обсъдиха възможността и начините за реализиране.



Изнесените срещи по селата в Община Враца с кмета Калин Каменов и експерти продължават и през следващата седмица.

„Да върнем човешкото в себе си!

КТ “Подкрепа” съвместно със Синдикална Федерация на служителите в МВР, Национална организация „Малки Български Хора” и с подкрепата на Столична община и НОИ стартира Национална кампания, която ще премине под мотото „Да върнем човешкото в себе си!”.
На 11 април 2017 г. в 11.00 ч. президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, кметът на София Йорданка Фандъкова, управителят на НОИ Бисер Петков, зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов и президентът на НО „Малки Български Хора” Светослав Чернев откриха кампанията в София, като залепиха плакати в сградата на „Район Възраждане” и Националния осигурителен институт.
В същия час регионалният председател на КТ „Подкрепа” – Враца Десислава Димитрова, директорът на териториалното поделение на НОИ Иван Грозданов и представителя на НО „Малки Български хора” за Враца, дадоха начало на кампанията във Враца. Плакати ще бъдат поставени и в информационния център на Община Враца, на таблата на Дирекция „Бюро по труда”, Дирекция „Инспекция по труда”, СРС на КТ „Подкрепа” в града.
В един от дните на Страстната седмица – Велики вторник, си припомняме за нещо важно, което Иисус Христос е направил за хората 11 април – Велики вторник е ден за поучения. Дава ни се пример как да благотворим - да не даваме само това, което ни е излишно и не ни трябва, а като бедната вдовица от Евангелието да сме готови да дадем всичко, за да помагаме на нуждаещите се.
В такъв Велик ден, КТ «Подкрепа» със своите партньори ще се обърнат към обикновения човек, за да събудят отново моралните качества и добродетели.
Замислете се за секунда как се чувства човек с увреждане, бременна жена, възрастен човек или посетител с малко дете, чакащи на опашка от клиенти и дали силите им ще издържат наравно с вашите? Как се чувства човек с нисък ръст на опашка, заобиколен от хора, чиято обичайна височина е много над неговата – гледката, която ще има и кислородът, който ще диша...? В градския транспорт се качва човек със специални нужди и вместо да отстъпим мястото си, за да седне той, се обръщаме към прозореца или мобилния си телефон с мисълта «защо аз, нека някой друг да се сети да направи място»...
Обикновено обвиняваме държавата за всичко – за ситуацията, в която се намираме и за проблемите, които имаме. КТ „Подкрепа” направи Обръщение към политиците с искания в социално-икономическата сфера и конкретни предложения за решения. Сега синдикатът иска да се обърне и към всички хора, към цялото общество. Защото държавата не може да ни даде възпитанието, морала, ценностите и добрината в сърцата.

Десислава Димитрова

Председател на СРС на КТ „Подкрепа” - Враца


Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района на ж.к.Сениче ще бъде спряно днес 11.04.2017г. до 15:00ч.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774
Във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 11.04.2017г. водоподаването ще бъде спряно   от 10:00ч до 17:00ч в района на ж.к Дъбника /източна част/.

понеделник, 10 април 2017 г.

Вандали увредиха едно от великденските яйца във Враца

Неизвестни лица са увредили едно от великденските яйца, поставено за украса по бул. „Никола Войводов“ във Враца. Деянието се извършва само няколко дни след като  10 яйца, с височина от 1 метър, бяха разположени по централната пешеходна зона в града. Декоративното яйце е с нарушена повърхност, счупено, ожулено и е раздрано.
Община Враца полага огромни усилия да украси града, за да могат жителите и гостите да усетят духа на светлите християнски празници. Затова общинска администрация призовава гражданите да пазят общинското имущество и ако станат свидетели на нови вандалски действия да алармират за това органи на реда.

Над 400 яйца красят дърветата по централния булевард във Враца

Над 400 пъстри великденски яйца, декорирани от ученици от врачански училища, красят 15 дървета на бул. „Никола Войводов“ във Враца. Шарените яйца са част от общата великденска украса на града. Дърветата, на които са окачени перашките, също са украсени. Те са увити в цветни премени измайсторени отново от възпитаниците на учебните заведения във Враца.