Бисквитки

събота, 20 май 2017 г.

Трима майстори на баници получиха награди от кмета Калин Каменов



„Искам да Ви поздравя с откриването на седемнадесетото издание на Фестивала на баницата и Ви пожелавам да изпитате кулинарно удоволствие от вълшебните ръце на майсторите, които знаят как се приготвят хубави баници. На най-младите пожелавам да се научат как се правят и да предават занаята и на своите деца, за да не се изгуби майсторлъкът на така вкусните за нашия край баници. Честит празник на всички!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри празника на баницата в едноименното село, в който тази година се състезаваха 128 разнообразни и атрактивни тестени изделия, направени от майстори от 15 читалища.
Кметът на село Баница Любен Нинов поздрави присъстващите и благодари на всички помогнали за реализирането, на превърналия се в традиция празник. Официални гости на проявата бяха още народният представител инж. Петя Аврамова, Областният управител Малина Николова, общински съветници, кметове на населени места, самодейци.
Масите, в салона на НЧ „Светлина 1910”, бяха красиво аранжирани и отрупани с традиционни и нетрадиционни, вкусни печива. 4 бяха категориите, в които се състезаваха баниците: солени, сладки, с месо и баници от село Баница.
Всички, майсторски извити и надиплени баници, бяха оценени от жури, чийто председател тази година бе шеф Любомир Тодоров, който е от Враца, завършил е Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство /ПГТР/, а в момента е главен готвач в столичен ресторант. Членове на журито бяха Петя Янчик - преподавател в ПГТР - Враца и технологът Николинка Бозовска.
Докато журито опитваше вкусните баници и оценяваше качествата на хранителния продукт бе направена демонстрация на точене на кори за баница.
Тази година, освен традиционните награди, кметът на Враца Калин Каменов осигури и връчи парични награди на трима майстори на тестени изделия. Това са Вероника Антонова от село Баница, Мариана Цекова от село Голямо Пещене и Калинка Огнянова от село Бистрец.
За доброто настроение на всички присъстващи бе подготвена празнична програма.

петък, 19 май 2017 г.

Кметът Калин Каменов връчи Почетен плакет на майстор Анко в навечерието на рождения му ден



Кметът Калин Каменов гостува в дома на майстор Анко, в навечерието на рождения му ден, в къщата му в село Костелево. Последният жив майстор от фабриката за файтони на Мито Орозов беше удостоен с Почетен плакет на Община Враца и лични средства на Калин Каменов, равностойни на финансовата стойност на Наградата на Враца. В дома на дядо Анко, кметът разгледа работилницата му и част от изработените файтони на майстора.
Прочутият врачанин Анко Анков е на 86 годишна възраст и е изработил десетки кабриолети, файтони и карети, през почти 70-годишния му трудов път. В последните месеци, той изпитва сериозни финансови затруднения, заради проблеми с некоректен клиент. Обществеността във Враца се обедини, в името на това, да се спаси честа на дядо Анко.

Калин Каменов бе гост на деня на безопасността и здравето в Холсим - България



Кметът Калин Каменов бе гост на мероприятие в завода в Бели извор, което е част от кампанията „Глобални дни на здравето и безопасността в ЛафаржХолсим“. Надсловът на тазгодишната кампания е „Не позволявам да се работи опасно!" и се отнася до отговорността на всеки да се грижи за своето здраве и безопасност, както и това на другите лица, зависещи от неговите действия и правомощия. Целта на кампанията е да изостри вниманието на служителите и заинтересованите страни към здравето и безопасността на работното място.
„Искам да поздравя Вас и Вашето ръководство за това , че обръщате внимание на нещо много сериозно и отговорно, а това е как на работното място можем да бъдем полезни, да се пазим и да бъдем отговорни. Много е лесно е всеки да се грижи сам за себе си, но понякога секунда или минута водят до изключително неприятни последици, които имат отражения за цял живот, а някои са свързани и с край на живота. Затова в един екип е много важно хората да си имат доверие един на друг, да се подкрепят и да си помагат. Пожелавам ви да имате отговорни колеги, които да ви помагат да не допускате грешки. Адмирации за ръководството, че обръщат внимание на нещо толкова отговорно - човешкият живот, който е ценен, както за всеки един от нас, но и за нашите семейства“ - каза в приветствието си към присъстващите на събитието Калин Каменов.
Изпълнителният директор на Холсим /България/ Тодор Костов поздрави гостите и служителите, и даде начало на инициативите. Проведени бяха мероприятия, свързани с темата на деня, като сред тях - викторини, сюжетно - волеви игри по групи, практически занятия, футболен турнир, народни танци, лекции и Клас по йога.