Бисквитки

събота, 27 май 2017 г.

Кметът Калин Каменов откри VI турнир по баскетбол за купата на Община Враца



„Честит празник на баскетбола. Турнирът, на който присъствате, е свързан с честванията, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Затова пожелавам на всички вас, да се отнесете с нужното внимание и сериозност към него, защото той е престижен и дава възможност на най-добрите да се изявят. Пожелавам ви да изпитате удоволствие от любимата игра, да се забавлявате и да бъдете упорити в тренировките, защото, когато пораснете, някой от вас, може да стане голяма баскетболна звезда и Враца да се гордее с него. Честит празник“-каза в приветствието си Каменов.
Турнирът се проведе в залата на Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ и ще продължи и на 28 май. Спортната проява е част от съпътстващата програма на Ботеви дни 2017.
Отборите  ще се състезават в 5 възрастови категории, съответно - момчета до 10 години, момчета до  14 години, девойки и юноши до 19 години и мъже

Няма опасност от преливане на водоемите в Община Враца

ледното денонощие, експерти на Община Враца извършиха проверки на язовирите и рекитеПовишено е нивото на някой от водоемите с до 20 см., което не създава предпоставка за опасност от преливане или наводняване. 
Експертите ще продължат да следят състоянието и нивата на водните басейни на територията на Общината и през следващите дни.


Зам.-кметът Мария Попова награди участниците в Общатахудожествена изложба „Земята на Ботев“

На официална церемония, в Регионален исторически музей, зам.-кметът на Община Враца Мария Попова награди участниците в Общата художествена изложба „Земята на Ботев“. Тази година в изложбата „Земята на Ботев“ участваха 42-ма автори, със 109 творби. Бяха отличени авторите в раздел „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, „Приложно изкуство“ и „Млад автор“.
I. В раздел „Живопис“:
1. Любомир Минковски – град Враца, за цялостно представяне

II. В раздел „Графика“:
1. Галилей Симеонов – град Монтана, за творбата „Чипровско въстание“

III. В раздел „Скулптура“:
1. Красимир Митов – с. Селановци, за „Композиция 1“ 

IIII. В раздел „Приложно изкуство“ 
1. Пламен Петков – град Враца, посмъртно

V. В раздел „Млад автор“:
1. Радослав Нейчев  - град Оряхово, за живописта „Речна импресия“

С водосвет във Враца изпратиха участниците в Националния поход „Козлодуй – Околчица“

С водосвет за здраве и успех, отслужен от негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий във Враца бяха изпратени участниците в 71-вия Национален туристически поход „Козлодуй - Околчица“. Тържествената церемония се състоя на площад „Христо Ботев“.
Кметът на Община Враца Калин Каменов пожела късмет на участниците и им подари тениски, с лика на Христо Ботев. Със същите фланелки бяха облечени и възпитаници от детски градини, които също присъстваха на тържественото изпращане на ботевите поклонници.
„Всички вие, походници, тръгвате по пътя на безсмъртието. Бъдете здрави, смели и упорити. По време на похода от Козлодуй до Околчица може би ще срещнете трудности, но си помагайте, както са го правели Ботевите четници. Нека всеки един от вас да е опора за останалите в трудните моменти. Бъдете горди от това, че тръгвате по стъпките на един велик революционер! След няколко дни, на връх Околчица, искам отново да сте в подобно патриотично настроение, да разкажете впечатленията си от преживяното и заедно да изпълним стиховете на поета Христо Ботев. На добър път!“ – каза кметът Каменов в приветствието си към участниците в Похода.
Водосвет за здраве и успех отслужи негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.
На церемонията присъстваха – областният управител на Враца Малина Николова, зам. областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметовете на Община Враца – Петя Долапчиева и Мария Попова, ученици, граждани.
Тази година в Националния туристически поход „Козлодуй -Околчица“  участват 893-ма човека от над 10 области от страната.

петък, 26 май 2017 г.

С част от баладата „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев, кметът Калин Каменов откри Ботеви дни 2017



Кметът Калин Каменов откри Ботевите дни във Враца със строфа от емблематичното стихотворение на Христо Ботев „Хаджи Димитър“.
„Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!“
Песен, която от днес, до 2 юни ще отеква оттук към цялата страна, защото тук е историческото място, на което завинаги ще живее подвигът на Ботев и неговата чета. Подвиг, който всеки един от нас е призван да пази дълбоко в сърцето си. Ако го е забравил, то трябва да се събуди и припомни, потомък на какви славни българи е. Затова скъпи съграждани, нека всеки един от нас, бъде достоен наследник на Ботев и на неговото дело.
Бъдете почтени, горди, защото именно оттук тръгва един от най-смелите и горди пориви за нашата свобода. Нека да покажем на цяла България, защо Враца може да бъде столица на българското родолюбие и патриотизъм.“. С тези думи Калин Каменов откри „Ботеви дни 2017“.
Церемонията по официалното откриване започна с театрализация, проследяваща развитието на борбите на българския народ за национално освобождение. Бяха представени основните моменти от историческото минало на България – подготовката на Априлското въстание, четата на Хаджи Димитър, извезването на знамето от сестрите Мица и Калица, Баташкото клане, Кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението.
            Пред множеството граждани, под звуците на българския химн, на площада бе издигнат националният флаг на Република България и бе запален вечният огън пред паметника на поета-революционер Христо Ботев.
            На церемонията присъстваха народният представител Красен Кръстев, зам. областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, зам.-кметовете на Община Враца – Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, общественици и граждани.
            Празничната програма, по повод 141-години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, продължи с официалното награждаване на участниците в „Ботева работилница“. Носителите на първо място в конкурса получиха своите награди лично от Ангелина Ангелова - директор на сдружение „Маринела” - неправителствена организация, която чрез различните си инициативи стимулира уважение към успеха, дължащ се на талант и усилия.  Наградите са зимна почивка за семействата на победителите в хотел „Пампорово”  от веригата „Виктория груп”. Връчена бе и наградата на кмета от конкурса „Ботевска работилница” на Юлия Цветанова, ученичка от 8 „б“ клас на СУ „Христо Ботев” - Враца.
Вечерта продължи с концерт на открито, пред сградата на Общината на група „Tri O Five”, с популярната вокалистка Прея и култовият диджей Мартен.

Наградиха участниците в Националния конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“



            Калин Каменов връчи наградите на победителите в XXI Национален конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“. Събитието се проведе в Регионалния исторически музей, където присъстваха и народните представители Красен Кръстев и Красимир Богданов, зам.-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева, общински съветници, културни дейци и граждани.
            Кметът на Община Враца награди отличилите се участници в конкурса, във II възрастова група /9-12 клас/. Първо място в „Живеем в земята на Ботев“ отиде при Ванина Кузова от Обединен детски комплекс, град Варна. Второ и трето място си поделиха учениците Радостина Иванова от ПТГ „Владимир П. Минчев“, от с. Владимирово – област Монтана и Джордж Петров – от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца.
            Лауреатите в I възрастова група /5-8/ клас бяха отличени с грамоти от зам.-кмета по хуманитарни дейности Петя Долапчиева. На първо място в конкурса е младата писателка Лора Георгиева от Основно училище „Константин Филосов“ – град Лом. Награда за второ място получи Рени Хинева от град Добрич. Ученичката от Клуб за творческо писане „Литературна къща“ в град Добрич – Татяна Иванова зае трето място в литературния конкурс.
            В Националния конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“ участваха 136 ученици, с 57 есета и 87 стихотворения. Бяха връчени грамоти в категория „Есе“, а от Министерството на образованието и науката и Национален дворец на децата изненадаха участниците със специална награда. Отличените участници прочетоха своите произведения и получиха много награди и грамоти. Част от наградените творби са включени в литературно-художествения алманах „Околчица“.  Конкурсът се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов.