Бисквитки

петък, 2 юни 2017 г.

Цветанов на път за връх “Околчица”: Родолюбието трябва да бъде част от живота на всеки български гражданин



За 11-та година председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се включи в традиционния поход “По стъпките на Ботевата чета“ до връх Околчица. Походът тръгна тази сутрин от врачанското село Паволче и в него се включиха над 250 членове и симпатизанти на партията. Сред тях бяха и председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев.
"Днес почитаме паметта и делото на загиналите за свободата на България герои. Христо Ботев е истински родолюбец, отдал живота си за България и отечеството, заедно със своите съратници", заяви Цветанов. По думите му, всяка следваща година все повече млади хора и семейства се включват в инициативата. Цветан Цветанов подчерта, че именно по този начин се съхранява българщината. "Ние помним и предаваме историята на следващите поколения", обясни зам.-председателят на ГЕРБ.
 На въпрос какво за него е свободата Цветанов заяви:"Свобода е да имаш право да изразяваш своето мнение и то да бъде чуто, да можеш да се съобразяваш и с чуждото мнение. Да можеш да пътуваш, да общуваш". Според него силата на българския народ е именно в многообразието и различията. "Въпреки опитите за разделение, които се внушават, ние сме длъжни да съхраним българския дух. Родолюбието трябва да бъде част от живота на всеки от нас", каза още Цветан Цветанов преди началото на похода до връх „Околчица“.

Хиляди сведоха глави на връх Околчица в почит на Христо Ботев и героите на България




         С всенародно  поклонение на връх Околчица се отбеляза 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България. Хиляди жители, гости от страната и чужбина се включиха проявата.
На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-председателят Валери Жаблянов, председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, областният управител на Враца Малина Николова, председателят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, кметове, делегации от побратимените с Враца градове – от Сърбия, Украйна и Франция,  участниците в Националния поход „Козлодуй - Околчица“, наследникът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов - Атанас Катрафилов, граждани.
Програмата беше открита от талантливата изпълнителка Валя Балканска и група гайдари, с ръководител Петър Янев, под чийто съпровод на поляната се извиха дълги български хора.
С възторжени овации и аплодисменти, множеството аплодира изпълнението на 7-годишния Петър Доков, който облечен в опълченски костюм, рецитира „На прощаване“.
„След рецитала на малкия Пепи, каквото и да кажа ще е малко. Пожелавам на всички нас да има повече деца като Пепи, за да се гордеем като славни потомци на Ботев. Нека възпитаме в нашите деца родолюбие и преклонение пред великите личности, дали живота си за свободата на България. Сигурен съм, че ако успеем да направим това, всяка година на 2-ри юни, тук ще има все повече и повече Ботеви поклонници. Да живее България!“ – каза в словото си кметът на Община Враца Калин Каменов. Приветствия от легендарния връх Околчица, отправиха и председателят на Народното събрание - Димитър Главчев и наследникът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов - Атанас Катрафилов.
Молебен за България отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещенослужители и църковен хор.
Участие в програмата по повод всенародното поклонение на Христо Ботев и неговите четници взеха 10-годишният Ивайло Боянов, Духов оркестър при читалище „Развитие“, врачанският актьор Борислав Борисов.
Пред внушителния паметник на връх Околчица, увековечил подвига на Ботев, бяха поднесени десетки венци и цветя. В 12 ч., в продължение на две минути, звукът на сирените оповести отдаването на всенародна почит към паметта на героите на България.


ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОЖИВЯВА В ЛОВЕЧ



Завършват снимките на филма за Апостола „Лъвский: Европеец в Българско“

Васил Левски ще оживее в революционната си столица – Ловеч! Това ще стане факт благодарение на поредната акция на родолюбецът-режисьор Искрен Красимиров и неговата „Незабравимата България“. Снимките ще се състоят на 3 юни от сутринта до вечерта в музея „Васил Левски“ в града с Покрития мост. Тежката роля да влезе в кожата на Левски се пада на популярния ни актьор със златен глас – Симеон Владов, прочул се като дубльор на стотици филми и чудесен театрален актьор. „Искам да пресъздам Апостола като един обикновен човек – с раната в стомаха, с калните цървули, с двата гроша в джоба, с турската потеря по петите. Такъв е бил Левски – човек като всички нас. Но той дава живота си, за да добием Свободата си. Затова за мен той е най-великият българин и аз благодаря на Искрен, че ми помага да сбъдна детската си мечта – да изиграя моят любимец Васил Левски!“, сподели Симеон Владов минути преди екипът на „Незабравимата България“ да отпътува за Ловеч. Сюжетът на лентата е базиран на три теми – Идеалът, Парите и Предателството. „Левски има много предатели“, казва режисьорът на филма Искрен Красимиров. „Но самият той предрече предателството, и се превърна в Българския Христос“. „Левски е нашият достижим и жив идеал, човек, след който можем да тръгнем, защото той е жив и днес сред нас!“, допълва проф. Иван Стоянов, който почина преди няколко седмици и екипът държи да подчертае неговата изключителна заслуга за филма за Васил Левски. Поклон пред светлата му памет! Очаква се премиерата на филма да се състои около 18 юли 2017г. в София навръх 180-годишнината от рождението на Апостола на Свободата – Васил Левски.

С внушителна заря, под звуците на „Многая лета“, Враца се превърна в столица на България


На 1-ви юни, в Деня на Враца, хиляди гости и жители на града, от страната и чужбина,  се събраха на централния площад в града, където се проведе тържествена заря-проверка, в памет на саможертвата на великия поет и революционер Христо Ботев и неговата чета.

Пред най-големия паметник на Войводата в страната, началото на митинга бе дадено от кмета на Община Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. „В навечерието на Ботевите дни, макар и за малко, Враца става столица на българското родолюбие и героизъм. Героизъм, каращ милиони българи, в страната и чужбина, да се гордеят с великото дело на Ботев и неговите четници. Именно техният подвиг внася онзи порив за свобода, заради който днес можем да се наречем  хора, със свободен дух и воля. Днес, повече от всякога имаме нужда от родолюбие, основано не на омраза към съседите или грешките на миналото, а изградено върху любовта към родината. Всички ние, трябва да възпитаваме сред младите хора уважение към националните символи и славното ни историческо минало. Затова, нека пазим земята на Ботев, да я уважаваме, да надграждаме и никога да не забравяме колко славен народ сме ние, българите! Да живее България!“ – с тези думи кметът Каменов приветства множеството гости и жители на град Враца.

            Почетният строй на ротите прие президентът на Република България Румен Радев. В словото си към врачани, държавният глава заяви: „Преди 141 години един юнак в младост и сила мъжка загива от куршум там, горе на Балкана. Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, за да възкръсне България. Утре по обяд сирените ще почетат загиналите за свободата и независимостта на България. Техният вой ще стресне всички нас, днешните българи, за да ни напомни за онези, свестните, които някога посрещнахме като луди, и на които днес дължим свободата си. Вечна памет на героите. Да живее България!“.

            На военния ритуал в града под Околчица присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, заместник-министър председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, министри и народни представители,  областният управител на област Враца Малина Николова, общински съветници, кметове, делегации от побратимените с Враца градове – от Сърбия, Украйна и Франция.

            Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно мълчание,  в памет на Ботев и неговата чета и загиналите за свободата на България, а пред паметника на революционера бяха поднесени венци и цветя.

            По традиция, в края на церемонията, небето над Враца беше озарено от внушителна заря. За първа година, пиротехниката беше изстреляна във въздуха, от две сгради, с цел светлинното шоу да се вижда от по-голям брой гости и граждани на Враца. Вечерното небе над града бе озарено от зрелищни илюминации, изпълнени под звуците на „Многая лета“.

В тържествената митинг-заря участие взеха представителни роти на военнослужещи от поделение 54 990, с командир подполковник Георги Крайнов, военен духов оркестър на Сухопътни войски, студенти и ученици.

Преди церемонията в Драматично-кукления театър /ДКТ/ във Враца се проведе тържествен концерт, с участието на Симфониета Враца, Трио „Тенорите”, Ансамбъл „Пирин”, актьори от ДКТ, Представителен смесен хор при НЧ „Развитие” и Средношколски смесен хор при СУ „Отец Паисий”.