Бисквитки

петък, 30 юни 2017 г.

Определиха победителя в конкурса „Най-патриотичен клас“



И трите класа, участвали в конкурса „Най-патриотичен клас“ станаха победители в надпреварата. Това стана ясно след решение на комисия, определена със заповед на кмета Калин Каменов, под чийто патронаж се провежда конкурса.
Съгласно Регламента на конкурса „Най-патриотичен клас“, победителят в инициативата се определя въз основа на онлайн гласуване и след решение на комисията.
На 29 юни, в 17:00 часа завърши електронното гласуване за участниците в Конкурса, със следните резултати: 1 736 гласа за ППМГ „Акад. Иван Ценов“ , 1 689 гласа за СУ „Христо Ботев“ и 549 гласа за СУ „Козма Тричков“.
След обобщаването на резултатите от социалната мрежа, комисия, в състав: председател - евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и членове – Петя Долапчиева - зам.-кмет, Таня Георгиева - председател на Постоянната комисия по образование в Общински съвет - Враца, Стела Димитрова – началник-отдел „Образование и култура“, Мая Антова – главен учител в СУ „Христо Ботев“, Любина Карамелска – старши учител в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Ели Николова – учител в СУ „Козма Тричков“, разгледа конкурсните материали и обяви победителите.

             „За мен е голямо удоволствие да обявим финала на конкурса „Най-патриотичен клас“. Една инициатива, която се проведе за пръв път в нашия град и успя да привлече голям брой зрелостници. Впечатлен съм от материалите и на трите училища. И трите класа положиха невероятни усилия, реализираха нестандартни инициативи и успяха да впечатлят всички нас, и то в една от най-трудните им години – прагът между средното и висшето образование. Надявам се, тази инициатива да е пример за всички млади хора в нашия град и съм сигурен, че другата година конкурсът ще увеличи своите участници.“- каза при обявяването на победителите кметът Калин Каменов.
            Председателят на журито – евродепутатът Владимир Уручев поздрави участниците в Конкурса и класните им ръководители за положените усилия. „Щастлив съм, че толкова млади хора са създали такива неща – ръководени само и единствено от патриотизма. За мен този конкурс е изключително значим, защото по този начин младите хора изграждат своята представа за заобикалящия ги свят и могат смело да отстояват гражданската си позиция. След заседание, на което обсъждахме материалите на всеки един клас, комисията взе единодушно решение - и трите училища са равностойни и затова – 12 „б“ клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, 12 „б“ клас на СУ „Христо Ботев“ и 12 „а“ клас на СУ „Козма Тричков“ са победителите в конкурса „Най-патриотичен клас“. – заяви евродепутатът Владимир Уручев при обявяване решението на комисията.

Във Враца откриха паметна плоча на Георги Аспарухов и Никола Котков



Със заупокойна молитва, отслужена от отец Владислав,  пред сградата на Общинско предприятие „Спорт и туризъм“ във Враца бе открита паметна плоча в памет на легендите на българския футбол Георги Аспарухов и Никола Котков. На тази дата, преди 46 години на път за среща с отбора на „Ботев“ Враца загиват двамата футболисти на „Левски“.
„Скъпи любители на истинския футбол, на тази дата преди 46 години тук, на стадион „Христо Ботев“ е трябвало да има футболен празник между едни от най-големите български отбори, на които аз съм фен. За съжаление съдбата решава този футболен спектакъл да не се състои. На път за Враца загиват двама от най-големите, най-талантливи и най-обичани български футболисти – Георги Аспарухов и Никола Котков. И днес, 46 години по-късно ние, потомците на тогавашните фенове сме длъжни да почетем паметта на Гунди и на Котков. Респект и огромно уважение за агитката на „Ботев“ Враца и за феновете на „Левски“, които са тук и като истински привърженици на футбола обединяват усилията си, за да се почете паметта на двамата велики футболисти. Това, което се случва днес е пример за подражание. От сърце ви благодаря за прекрасната постъпка и жест!“ – каза при откриването кметът Калин Каменов.
Идеята за поставянето на паметната плоча в памет на двамата велики футболисти е на Фен клуб „Синя Враца“ и се осъществи със съдействието на Община Враца. Около 1 200 лв. е сумата за изграждането на монумента, като средствата са събрани от привържениците на двата футболни клуба.

Кметът Калин Каменов откри регионална среща за обмен на опит в областта на детските политики



            Кметът Калин Каменов откри във Враца регионална среща за обмен на опит по детски политики. Форумът е част от проект „Гласът на българските деца“, който се реализира от Българско училище за политика „Димитър Паница“, с експертното съдействие на Национална мрежа за децата и с финансовата подкрепа на Фондация „Оук“.
Началото на срещата бе дадено от кмета Каменов, който приветства участниците с думите: „За мен е удоволствие да присъствам на откриването на форум, насочен изцяло към младите хора и по-конкретно – към идеите и предложенията им. Много бих се радвал, когато приключи модулът от срещи в районите за планиране, да бъдат представени най-добрите практики  пред обществеността.  Вярвам, че на днешната среща ще има много нови и нестандартни идеи, които могат да бъдат заимствани и приложени в ежедневието ни. Тук е мястото да спомена, че именно младите хора са катализатор за благоприятното развитие на нашия град. Неслучайно на всеки три месеца аз и моят екип провеждаме срещи с ученици и студенти, за да чуем мнението им по актуални за Враца въпроси, техните предложения и идеи за нови инициативи. Благодарение на „посланиците на Враца“, успяхме да променим облика на Традиционния есенен панаир, създадохме Коледен базар, а градът ни беше преобразен в навечерието на Великден. Именно заради подобни неща, всеки един от нас трябва да се откъсне от ежедневните си мисли и проблеми и да се вслуша в градивната критика и предложенията на младите хора.“ – каза кметът Каменов в началото на срещата.
            По време на форума беше представен анализ на актуалното състояние на детските политики, проблемите, които съществуват, както и развитието на добри практики в Северозападен регион на България.
На срещата присъстваха изпълнителният директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“ д-р Ирина Алексиева, изпълнителният директор на Национална мрежа за децата – Георги Богданов, зам.-кметът Петя Долапчиева, представители на институции от Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен, неправителствени организации и граждани.