Бисквитки

петък, 18 август 2017 г.

С детски карнавал „Магаренце“ в село Челопек закриват Лятната академия „Ваканция на село“



С детски карнавал „Магренце“ Народно читалище „Огнище - 1930“ в село Челопек ще отбележи закриването на Лятната академия за деца „Ваканция на село“. Празникът ще се проведе на 26 август, от 10:00 ч. и в него ще вземат участие деца - самодейци от читалищата в селата Косталево, Паволче и Търнава, както и от кварталите Кулата и Бистрец. Карнавалът носи името „Магаренце“, защото дългоухото животно е символ на врачанското балканско селце. Преди години в Челопек е имало цели стада с магарета.
Специално за детския празник транспортната комисия към Община Враца утвърди допълнителен маршрут на едно от атракционните влакчета, което ще извозва желаещите да посетят приказния карнавал в село Челопек. Цветната композиция ще тръгва в 09:00 ч. от площад „Христо Ботев“.
За гостите на празника са приготвени атрактивни игри и забавления, като сред тях е и разходка с каруца.
Лятната академия „Ваканция на село“ и карнавал „Магаренце“ са две изключително иновативни дейности за читалището в село Челопек. Идеята е да се оползотвори свободното ваканционно време на децата, чрез обогатяване на техните знания и умения.

Кметът Калин Каменов откри многофункционална обществена сграда в село Бели извор



Многофункционална обществена сграда беше официално открита в центъра на село Бели извор. Лентата на новия обществен комплекс бе прерязана от кмета на Община Враца Калин Каменов, кмета на населеното място Кирил Илиев и изпълнителния директор на „Холсим – България“ АД Тодор Костов. Новата сграда е изцяло изградена със средства на завода и вложената инвестиция надхвърля 500 000 лв. На официалната церемония присъстваха още общински съветници, директори на институции от Враца, кметове на населени места, служители на завода, жители на селото.
„За мен е голямо удоволствие да приема символичния ключ от г-н Костов за новата обществена сграда в село Бели извор. От името на цялата Община, и лично от свое име приемете моите благодарности за направената инвестиция. Надявам се създаденото да бъде пазено и да се надгражда с всяка година. Успешното реализиране на проекта е доказателство за това как една фирма може да променя мястото, където развива своята дейност. Пожелавам на всички, които ще използват сградата да създават и да работят активно за популяризиране на традициите и обичаите на село Бели извор.“ – каза кметът Калин Каменов при откриването на съоръжението.
Изпълнителният директор на „Холсим – България“ АД Тодор Костов“ връчи символичния ключ на новата сграда на кмета Каменов, като собственик, а той от своя страна го предаде на кмета на селото Кирил Илиев, който ще бъде стопанин. Тодор Костов предостави и сертификат за дарение, в което се посочва, че „Холсим - България“ АД дарява безвъзмездно на Община Враца комбинирана обществена сграда. От своя страна кметът Каменов връчи на директора на дружеството свидетелство за направено дарение.
Водосвет за здраве и сполука отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.
            Обществената сграда е функционално разпределена в четири зони – администрация, културна дейност, обществено обслужване и битови дейности, като всяко от зоните е с отделен вход. Сред помещенията, включени в зоните са: кметски офис, заседателна зала, здравна служба, пощенски офис, кафе - клуб, котелно и склад за твърди горива. Най-просторното помещение в сградата е салонът за културни изяви и събирания с капацитет от над 100 места.
Строителството на комплексното съоръжение е извършено със средства на „Холсим - България“ АД, с цел подобряване на условията за развитие на обществен и културен живот в селото.

Враца отбеляза 175 години от рождението и 150 години от гибелта на Никола Войводов



С тържество и поднасяне на цветя пред паметника на Никола Войводов, Враца отбеляза 175 години от рождението и 150 години от гибелта на бележития врачанин. На събитието присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, общински съветници, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Силвия Врачовска, представители на Регионалния исторически музей, ученици и учители от СУ „Никола Войводов“, авторът на монумента - скулптора Цено Ценов, граждани.
„Днешният ден във Враца е ден на любовта към Родината, на мъжеството и саможертвата, основана на безрезервната обич към България. Никола Войводов загива на 25 години, за да живее в паметта на Враца, като един от хората дали пример как трябва да се действа, когато трябва да постигнеш целта си - да бъдеш активен, да не изневеряваш на идеите и идеалите, в които вярваш. Паметта за него трябва да се почита достойно всеки ден от нас - неговите наследници и то като създаваме в училището, което носи неговото име, в града ни, защото той е един от многото наши предци дали живота си да създаде свободна и независима България, каквато я имаме днес.“ – каза в приветствието си Каменов и приветства учениците от СУ „Никола Войводов“ за инициативата, които в днешния ден ще раздадат над 500 картички с лика на бележития врачанин и неговата биография на жителите на града. Кметът напомни също, че само през м. септември над 40 врачански абитуриенти, които завършиха тази година средното си образование ще имат възможността да посетят част от местата в Румъния, където са живели и творили Христо Ботев и Никола Войводов – Галац и Браила.
Участие в тържеството взеха ученици от СУ „Никола Войводов“, които рецитираха стихотворение посветено на революционера, а слово за видния врачанин поднесе Иванка Анастасова – учител по история в същото учебно заведение.
В знак на признателност бяха поднесени цветя на паметника на Никола Войводов, както и на паметната плоча, която се намира пред родната къща на врачанина.