Бисквитки

събота, 9 септември 2017 г.

Новият театрален сезон вече е факт

За трупата на ДКТ-Враца той започва с участие в ХХV издание на фестивала "Ристо Шишков" и 
фестивал на НЕТА в Македонския град Струмица с "НОРА" от Хенрик Ибсен. 

А ето и програмата за септември:

14.09.17 г. - четвъртък, Камерна зала, 19 часа
"Нора" от Хенрик Ибсен

19.09.17 г. - вторник, Голяма зала, 19 часа
Гостува Младежки театър "Николай Бинев" - "Като трохи на прозореца"

20.09.17 г. - сряда, Камерна зала, 19 часа
"Тартюф" по Молиер

26.09.17 г. - вторник, Камерна зала, 19 часа
"Отблизо" от Патрик Марбър

27.09.17 г. - сряда, Камерна зала, 19 часа
"Тартюф" по Молиер


Повече за гостуването на Младежки театър - в прикачения файл.
5 прикачени файла

четвъртък, 7 септември 2017 г.

След писмо на Калин Каменов, Агенция „Пътна инфраструктура“ отпусна средства за ремонт на републикански път в Община Враца



Агенция „Пътна инфраструктура“ отпусна над 300 000 лв. за неотложен ремонт на път IIІ – 1306, който свързва община Враца и община Бяла Слатина и преминава през селата Габаре – Върбица – Вировско – Тишевица – Горно Пещене – път IІ –15 /Враца - Оряхово/. Финансовата помощ, която се отпуска от държавата е след писмо на кмета на Община Враца Калин Каменов, което бе изпратено до министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков през месец юли тази година. В него се посочва, че пътната отсечка е в лошо експлоатационно състояние и засяга ежедневието и жизнената среда на жителите на населените места от двете общини. До момента не са отпускани достатъчно средства за извършване на ремонт на този участък, за чието текущо поддържане е необходима сумата от 311 465 лв.
Още от понеделник започват подготвителни работи по пътната мрежа, където ще се изпълнят дейности, свързани с отстраняване и запълване на пукнатини, изкърпване на дупки и разрушения, възстановяване на ръбовете на настилката и отстраняване на единични повреди и деформации.
Чрез ремонта ще се осигури нормалното и безаварийно движение на ППС по пътните участъци от републиканската пътна мрежа на територията на Община Враца, а така също ще се подобрят екологичните изисквания за преминаване през населените места на транспортните потоци.

Временна организация на движението на част от ул. „Поп Сава Катрафилов“



Във връзка с планирани строително-ремонтни работи /СМР/ по водопроводната мрежа на ул. „Поп Сава Катрафилов”  по проекта за водния цикъл на гр. Враца от 08.09.2017 г., петък, от 8:00 ч. до 13.09.2017 г., сряда, ще бъде затворен участъкът за движение на ППС към улица „Тутракан” /подходът към ул. „Петропавловска” /.
Алтернативният маршрут за движение от и за „Червения площад” и бул. „Втори юни” е както следва:
-  улица „Мистър Сенко”;
-  улица „Къкрина”;
-  улица „Трапезица”.
Изпълнител на строително-монтажните работи е „Понсстройинженеринг” АД, като фирмата ще постави съответната вертикална сигнализация.
За временната организация при изпълнение на ремонтните дейности по участъка от уличната мрежа своевременно са уведомени:
- Сектор „Пътна полиция“;
- ЦСМП – Враца;
- РСПБНЗ – Враца;
- ОПУ – Враца.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.
Телефон за информация: 0887548829, Найден Николаев  – Ръководител СМР.
Снимка: Дарик Враца

Автентични народни инструменти, ликьор от рози, грънчарско колело и занаятчии от цялата страна в 129-то издание на Врачански есенен панаир

Автентични народни инструменти, ликьор от рози и грънчарско колело са част от атракциите в 129-то издание на Традиционния врачански есенен панаир. В тазгодишното издание на форума ще вземат участие над 130 търговци и над 80 занаятчии.
За първи път ще бъдат представени картини от вълна, ръчно нарисувани чаши, както и карвинг свещи. Продукцията, която ще предлагат българските производители включва: ракия от мед – по-известна като „медовина“, домашен шипков мармалад и меденки с етно мотиви.
            В рамките на панаирните дни ще има Сапунена работилница – представяща начина за производство на ароматния продукт от натурални съставки, който има и терапевтичен ефект. Любителите на изкуствата и занаятите ще могат да се докоснат до изработката на икони от дърво, битова керамика, каменна пластика, сувенири от естествени камъни и изделия от ковано желязо.
            Основната цел на 129-то издание на панаира е възраждането на изконните български ценности. Поради тази причина, в дните от 14-ти до 19-ти септември ще бъдат представени бродирани сувенири и народни носии, както и реплики на старинни български накити – нагръдници и пафти, а майстори ножари и копаничари ще презентират своята продукция.  
Изложението вече има изцяло нов облик, залага се на българските стоки, на занаятите и на родното производство. И тази година в шатри, с уеднаквена визия, ще се предлагат храни и напитки, а за най-малките гости са предвидени много изненади.