Бисквитки

събота, 16 септември 2017 г.

Над 1 800 жители на Община Враца се включиха в Националната кампания „Да изчистим България заедно 2017“



1 864 жители на община Враца се включиха в Националната кампания „Да изчистим България заедно 2017“, която се проведе на 16 септември /събота/. В инициативата взеха участие служители от общинска и областна администрация, представители на Общински съвет - Враца, 14 кметства, училища, детски градини, институции, неправителствени организации, инициативни комитети, фирми, спортни клубове, граждани.
На строителното разтоварище бяха извозени 26 м3 отпадъци, а на Регионалното депо край Косталево - 29.720 тона.
Кметът Калин Каменов също се включи в кампанията, като участва в почистването и обновяването на спортното игрище на Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, съвместно с футболисти от Детско-юношеската школа на „Ботев“ /Вр/, ученици и преподаватели от учебното заведение. Всеки от тях получи тениска с логото на Община Враца.
60 бяха служителите от общинска администрация, които също се включиха в инициативата. Те почистваха входно - изходната артерия на Враца, посока Мездра, както и прилежащите терени в този район. Стотици бяха и врачаните, които почистиха междублоковите пространства.
На три места в града бяха раздавани помощни материали – чували и ръкавици - Община Враца и Пълномощничествата в ж.к. „Младост“ и „Дъбника“.
Извозването на събрания боклук се осъществи от специализирана техника на Общинско предприятие „БКС“.

ШЕСТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” Е В ПЛАНОВ ГОДИШЕН РЕМОНТ




На 16 септември 2017 г., в 02:34 часа, 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за провеждането на планов годишен ремонт. В рамките на престоя ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни дейности, надзор и профилактика на оборудването и на системите на енергоблока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за 23-а горивна кампания. В периода на спирането предстои реализация на дейности по проекта за продължаване на срока на експлоатация на шести блок, обхващащи комплексно обследване на оборудване и тръбопроводи.
Предвижда се плановият годишен ремонт да приключи в края на месец октомври.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи с пълно натоварване на мощността.



петък, 15 септември 2017 г.

Празник в Селановци



Областният управител Малина Николова, заедно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и народния представител инж. Петя Аврамова откриха учебната година в Основно училище „Никола Й. Вапцаров“ с. Селановци, община Оряхово.
„15 септември е ден, в който най-много мислим за бъдещето и образованието. Днес все повече от всякога вярваме, че бъдещето на страната, на икономиката и обществото зависи от образованието, зависи от всекидневните усилия на учители и родители. Скъпи ученици, вярвайте на своите учители, вярвайте в науката, за да постигнете мечтите си! Скъпи учители, ние разчитаме на Вас и вярваме, че с Вашата себеотдаденост ще вдъхновите децата. Заедно имаме общата мисия да направим децата и обществото ни по-добри!“, с тези думи министър Вълчев откри учебната 2017/2018 година и пожела на добър час на всички преподаватели и ученици на учебното заведение. Министър Вълчев допълни, че политиката, която води правителството ще бъде материализирана и с нормативни актове, и с бюджет. Това е доказателство, че всички училища в България са важни и всяко едно дете трябва да има равен достъп до качествено образование. Министър Вълчев увери, че министерството ще даде още повече възможности за привличане на нови преподаватели за качествен учебен процес.
Областният управител Малина Николова поздрави учителите, учениците и техните родители. „Високо ценя съвместните усилия на ръководството и на всички преподаватели и ученици в учебно-възпитателния процес, които водят до наистина добри резултати. Вие имате всички предпоставки да се гордеете със своето училище. Скъпи ученици, помнете, че всички Ваши заложби се развиват благодарение на семейството и с професионалната помощ на Вашите учители. Именно затова, уважавайте своите учители, дарявайте им Вашата обич и продължавайте напред! Честита и успешна учебна 2017/2018 година!“, пожела Малина Николова.
Директорът на училището Петя Русинова изрази своята благодарност на местната и държавна власт за грижите и усилията, които полагат за развитието на образованието в област Враца.
Тържественото откриване на учебната година продължи с богата художествена програма. Особено вълнуващ беше денят за първокласниците, които бяха посрещнати на прага на своето училище от учениците от пети клас. Те получиха от своите по-големи съученици почетно шалче с лика на техния патрон и станаха завинаги част от Основно училище „Никола Й. Вапцаров“.