Бисквитки

петък, 22 септември 2017 г.

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта



С тържествена церемония и издигане на Националния флаг на площад „Христо Ботев“, във Враца бе отбелязана 109-та година от Независимостта на България. Кметът Калин Каменов бе сред официалните гости, присъстващи на празничното събитие.
Програмата бе открита с емблематичната песен „Откак се е зора зазорила“, в изпълнение на Трио „Тенорите“. По време на празника бяха изнесени исторически факти за Независимостта, чрез документални текстове и музика.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.
На тържественото честване присъстваха още представителят на България в Европейския парламент от групата ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, Областният управител Малина Николова, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът Мария Попова, зам. областния управител Мирослав Комитски, общински съветници, ученици, граждани.
В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Празникът завърши с програма на Танцов ансамбъл „Мездра“.
 Участие в церемонията за отбелязване на 109-та годишнина от Независимостта на България взеха Духов оркестър към Народно читалище „Развитие – 1869“, представителни роти на военно формирование 54 990 – Враца и Трио „Тенорите“.

П. Аврамова: „Над 6,3 млн. лв. за образователна инфраструктура предоставя правителството на Община Враца”



Над 6,3 млн. лева ще получи Община Враца за реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции. Това съобщи народният представител инж. Петя Аврамова. Одобрените обекти са 6, като Община Враца е в процес на сключване на договор за Безвъзмездна финансова помощ. Две от проектните предложения са с включени инвестиции в спортна инфраструктура, допълни Аврамова - ремонт на физкултурния салон в ППМГ „Акад. Иван Ценов” и изграждане на нова спортна площадка в СУ „Христо Ботев“. Средства са предвидени и за ремонт и на четири детски градини във Враца – „Знаме на мира”, „Европейчета”, „Зора” и „Дъга”. 
Близо 3 млн. лева ще бъдат вложени за реконструкция, преустройство, модернизация и въвеждане на енергоспестяващи мерки на Комплекс за образование на Медицински университет – София, филиал „Проф. д-р Иван Митев“ – гр. Враца, състоящ се от пет сгради и дворно място.
Три от общините в област Враца вече имат сключени договори за безвъзмездна финасова помощ. За община Козлодуй са на обща стойност  805 039,52 лева . Със средствата ще бъдат обновени и внедрени мерки за енергийна ефективност в сградата на Начално училище „Васил Левски”, столовата на Средно общообразователно училище „Христо Ботев” и сградата на Обединен детски комплекс.
В община Мездра ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в пет детски и учебни заведения - СОУ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Кирил и Методий”, ОДЗ №1 и ОДЗ №2. Предвидените средства са в размер на 958 404,71 лева.
В община Бяла Слатина е одобрен проект „Създаване на модернизирана учебна среда за професионално образование” на стойност 1 300 000 лева.
Над 500 млн. лв. европари по управляваната от регионалното министерство програма „Региони в растеж“ имат на разположение общини, министерства и университети в страната за ремонт на учебни заведения. Досега са сключени 75 договора за 349,7 млн. лв. С тези средства училища, детски градини и висши учебни заведения ще бъдат модернизирани и ще се повиши енергийната ефективност в тях. Освен това ще бъдат осигурени ново обзавеждане и оборудване, ще се облагородяват дворни пространства и прилежащи терени.
130,7 млн. лв. безвъзмездна помощ са предоставени на общини за 17 проекта за ремонт на общински училища, детски градини и професионални училища. Още 22 общини ще получат нови над 213 млн. лв. Така в 39-те най-големи общини в страната ще бъдат реализирани общо 75 проекта за близо 350 млн. лв.
5 проекта на министерствата на културата и на младежта и спорта за училища към тях за близо 14 млн. лв. също ще бъдат финансирани от програмата. 40 професионални училища ще бъдат ремонтирани със 162,5 млн. лв. Модернизирани ще бъдат и 13 университета с над 42,5 млн. лв.  

четвъртък, 21 септември 2017 г.

Зам.-кметът Мария Попова прие гости от 12 държави


 
            Зам.-кметът на Община Враца Мария Попова посрещна гости от 12 държави, които участват в проект „Изкуства и традиции – насърчаване на информираността за културните традиции в съвременните условия“. Делегацията включва 13 учебни заведения от Европа, които са партньори на врачанската детска градина „Българче“. Държавите от проекта са – България, Великобритания, Гърция, Турция, Румъния, Естония, Литва, Франция, Италия, Испания, Швеция, Полша.
            Директорът на ДГ „Българче“ Калина Дуранкева представи гостите и целите на проекта. Чрез реализирането му ще се  насърчават познанията на децата, учениците и студентите за ценностите на местните, национални и европейски традиции и култура чрез използването на различните видове изкуства в цялата учебна програма.
            Пред присъстващите, Мария Попова представи  природните и културно-историческите забележителности на Враца. В края на срещата зам.-кметът на общината подари на всички фотоси с паметника на Христо Ботев, както и рекламни материали със забележителностите на града.

Нов българо-румънски проект



Областният управител Малина Николова домакинства и откри встъпителната пресконференция по Проект „Координиране и подпомагане на модернизацията на обществените здравни услуги в областите Долж и Враца” Официални гости на събитието са кметът на община Козлодуй - Маринела Николова, Илеана Мажина - съветник в Окръжен съвет – Долж и ръководител на проекта, ръководството и служителите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй, директори на здравни заведения във Враца.
При откриването областният управител Малина Николова отбеляза, че през настоящата 2017 година се навършват 10 години от подписване на Споразумението за партньорство за трансгранично сътрудничество между Област Враца и Окръг Долж.
„Този период се изпълни със съдържание чрез съвместните инициативи и проекти. Благодаря на колегите от Окръжен съвет – Долж за ефективното партньорство, експертната помощ при изпълнение на проекти и политики и приятелството, което е неоценимо“, допълни Малина Николова.
„На база на общите проблеми пред здравната система в трансграничната зона, се обсъди идеята за изготвяне на проектно предложение в сферата на здравеопазването с цел координиране и подкрепа на здравните услуги в Долж и Враца, като за обекти на интервенция са избрани Окръжна клиника за спешни случаи - Крайова и Многопрофилна болница за активно лечение „Св.Иван Рилски“ – Козлодуй. Изготви се проектно предложение, което с Решение №32 от 08.12.2016 г.  на Комитета за наблюдение на Програма Интеррег V-A беше одобрено за финансиране. В началото на 2017 година се подписа Договор между Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Република Румъния, в качеството на Управляващ орган  и Окръжен съвет – Долж“, обяви Малина Николова.
Партньори по проекта са Окръжен съвет – Долж, Община Козлодуй, Окръжна клиника за спешни случаи - Крайова и Областна администрация – Враца.
„Координацията и сътрудничеството между партньорите е нашето общо предизвикателство. Уверени сме в успеха при управлението и изпълнението на проекта в полза на гражданите и укрепване на нашите приятелски връзки“, заяви Малина Николова.
В рамките на модернизацията на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй ще бъдат обединени две болнични отделения в едно, ще бъдат изградени болнични стаи, две сестрински стаи и два хирургични кабинета. Проектът включва още реконструкция на физиотерапията и изграждане на външен асансьор, както и доставка на медицинско оборудване за отделенията по акушерство и гинекология, хирургия, неврология и анестезиология, лабораторията за медицинска диагностика и Центъра за физическа рехабилитация.
Общата стойност на проекта е 1 483 009,98 евро, а бюджетът за Община Козлодуй е 713 557,04 евро. Срокът за реализирането на проекта е 24 месеца.