Бисквитки

събота, 14 октомври 2017 г.

Кметът Калин Каменов откри XVIII издание на фестивала „Мара Врачанка“



            Кметът на Община Враца Калин Каменов откри XVIII издание на фестивала на старата градска песен „Мара Врачанка“. „Искам да ви поздравя с осемнадесетото издание на фестивала на старата градска песен „Мара Врачанка“ и то в ден, в който българите отбелязваме празника на Св. Петка Българска. Един наистина символичен ден, свързан с навършването на пълнолетието на форума. На всички участници пожелавам от сърце старата градска песен, съхранила бита и културата на българина, да просъществува и да бъде предадена на по-младите, за да остане за поколения напред. Искрено се надявам в следващите издания на „Мара Врачанка“ да участват още повече изпълнители и по този начин фестивалът да бъде още по-популярен и по-авторитетен!“  - каза кметът Калин Каменов при откриването на форума.
В тазгодишното издание на фестивала участват над 370 изпълнители от 24 население места на България. Пред врачанската публика ще се представят 52 групи, дуети и индивидуални изпълнители.
В надпреварата за най-добри изпълнители на стара градска песен се включват шест нови състави от - Елена, Арбанаси, Елин Пелин, Алтимир, Кюстендил и Червена вода, Русенско.
            Изпълненията ще бъдат оценявани от професионалното и традиционно жури с председател Бони Милчева и членове Томислав Аспарухов и Димитър Панов. Наградените ще получат плакет и грамота.
Празничната програма ще бъде закрита с концерт на изпълнителя Светослав Стойчев.

Калин Каменов: Code Week Враца е начин да инвестирате в собствените си качества



„Code Week Враца е начин да инвестирате в собствените си качества и много ме радва, че млади хора като вас, от цяла Северозападна България са избрали почивните дни да бъдат тук и да развиват своите умения, компетенции и то заедно с  хора, които могат да им помогнат“. Това каза кметът Калин Каменов на откриването на четвъртото издание на най-голямото ИТ събитие на северозапада – Code Week Враца, което се провежда в рамките на два дни – 14 и 15 октомври и се организира от Враца Софтуер Общество. Домакин на събитието е Профилирана Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“.
По време на събитието, кметът съобщи, че заради това, което Враца Софтуер Общество прави през последните няколко години, една от най-големите телекомуникационни компании в България е решила във Враца, заедно с известна марка мобилни телефони, да реализират дигитален проект. „Това е благодарение вас, на всички вас! Затова продължавайте да се стараете, да се развивате и аз съм сигурен, че екипът на Враца Софтуер Общество ще ви помогне да бъдете много добри в това, което правите. Успех!“ – каза още в приветствието си Каменов.
Code Week Враца се провежда в рамките на Европейската седмица на програмирането и цели да запознае гражданите на Враца и региона с модерните възможности за работа в най-успешния сектор в България - ИТ. 
Над 250  са участниците в четвъртото издание и по време на събитието те ще се срещат с професионалисти – практици, работещи в едни от най-големите софтуерни компании и стартъпи в страната, които разказват защо тези специалисти са толкова високо платени, има ли смисъл да се захващаш с това и от къде да започнеш.
Тази година Code Week Враца е в променен формат. Освен двудневните работилници, ще има и отворени лекции , като част от темите са: „Какво е опън сорс?“, „Какво прави той и защо е полезен за нас?“,  както и ще бъдат дадени практически съвети как да започнем с опън сорс и HR лекция. Новите модули са: „Увод в невронните мрежи и машинното самообучение“, „Комбинация от технологии и магия“, „Дигитален маркетинг“, „3D моделиране“ и „Създаване на електронни магазини с OpenCart“.

петък, 13 октомври 2017 г.

Кметът Калин Каменов: Наградата на херцога на Единбург помага на младите хора да развиват себе си



„Международната програма за личностно развитие „Наградата на херцога на Единбург“ помага на младите хора да развият себе си, своите качества и умения.“ Това каза кметът Калин Каменов по повод откриването на Програмата във Враца, което се проведе в Младежкия дом. Той посочи още, че през годините Програмата се е доказала       като един устойчив проект, допринасящ за личностното развитие на младите хора в нашата страна.
Във Враца Наградата предизвика голям интерес, както сред подрастващите, така и сред техните преподаватели. Тя е за всеки, които не се страхува от предизвикателства. Пожелавам успех на участниците, които се включиха в инициативата и вярвам, че след няколко месеца, когато се представят проектите, всички ще бъдат още по-уверени и инициативни!“ – каза още кметът Каменов при откриването на Международната награда на херцога на Единбург във Враца.
            Изпълнителният директор на Наградата - Любомира Велчева представи информация за Програмата, кой може да се включи в нея, както и какви са направленията. Във Враца, първите, които са заявили участие в инициативата са ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Козма Тричков“ и Младежки дом.
На срещата присъства и маркетинг директорът на ПОФК „Ботев“ Враца – Денислав Георгиев, който заяви, че младежите от футболния клуб също ще участват в Програмата и по този начин, местният тим ще бъде първият клуб в страна, включил се в инициативата.
На официалното стартиране на Програмата във Враца кметът Каменов и изпълнителният директор на Наградата - Любомира Велчева връчиха сертификати за лицензионен оператор на Международната награда на херцога на Единбург на директорите на СУ „Козма Тричков“ – Нели Борчева и на Младежки дом – Георги Врабчев.
В Програмата могат да се включат младежи от 14 до 24 г. и да развият своите умения в направленията – доброволчество, физическа активност и умения, приключенско пътуване и проект в полза на обществото.
Международната награда на херцога на Единбург е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 000 000 млади хора в 144 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата.