Бисквитки

събота, 28 октомври 2017 г.

"Якото място" бе открито в центъра Враца



            Кметът Калин Каменов бе официален гост на спортното събитие "Яко е да си активен" и откриването на "Якото място" в центъра на  Враца. "Приветствам Младежки център за реализирането на тази инициатива. Сигурен съм, че ще изпитате удоволствие от това, че сте създали това прекрасно място, което е от младите за младите хора", заяви кметът Каменов и призова младежите да бъдат активни и да помагат мястото да се съхрани.
            Спортното събитие, по повод откриване на "Якото място" е част от проект "The Spot", координиран от Сдружение "БГ Бъди активен", който цели да облагороди занемарени градски пространства в 10 български града, превръщайки ги в привлекателна точка за младежи, място за отдих и почивка. Във Враца, като част от проекта бе облагородена тревната площ зад Регионален исторически музей. Изградена е открита сцена, монтирани са маси и пейки за отдих, фасадата на музея е изчистена от графити и са изобразени стрийт арт послания за ползите от движението, културата и историята.
            Събитието бе организирано от Младежки център и Сдружение "БГ Бъди активен", с подкрепата на Община Враца и в партньорство с Регионален исторически музей, Европейски информационен център "Европа директно" към Търговско-промишлена палата - Враца. Гости на откриването бяха Ласка Ненова, председател на Сдружение "БГ Бъди активен", директори на институции и граждани.
           

Калин Каменов: Челопек е първото село в България, в което има спирка с арт ателие, място за изложби и творчески изяви



            С водосвет, отслужен от врачанския митрополит Григорий и изпълнения на Тригласен женски хор към НЧ "Огнище - 1930", в село Челопек бе открита нова автобусна спирка. Съоръжението бе изградено по проект на „Малки граждански инициативи“, под надслов "В делниците да пътуваме, в празниците да танцуваме".         Официален гост на събитието бе кметът на Община Враца Калин Каменов. "Вчера Враца получи награда за градска среда. При връчването й, аз казах, че това е награда за всички наши съграждани, които повярваха, че община Враца може да изглежда по-добре. Това е награда и за всички, които кандидатстваха по проект Малки граждански инициативи, благодарение, на които днес Челопек е първото село в България, в което има спирка с арт ателие, място за изложби и творчески изяви", заяви в словото Калин Каменов и поздрави за инициативността кмета на селото Тихомир Тодоров.
            Новата спирка в Челопек бе изградена с доброволчески труд на жители на селото. Сумата за построяване на съоръжението в размер на близо 5 хил. лв., от които 3 хил. лв. бяха отпуснати от Общински съвет - Враца по проекта „Малки граждански инициативи“ и 2 хил. лв. – дарение от врачанска строителна фирма.
            Церемонията по откриване на новата спирка бе последвана от освещаване на параклиса "Св. Архангел Михаил" в гробищния парк на селото, който също е построен с доброволчески труд на жители на Челопек. "Надявам се и в други съседни населени места да има подобни храмове без врати, в които всеки да може да дойде и да помоли за мир и успокоение на душите на починалите", каза при откриването кметът Калин Каменов и дари подарък за божия храм. Новопостроеният параклис бе осветен от врачанския митрополит Григорий.
            След откриването на двата нови обекта, в село Челопек бе даден курбан за здраве по случай празника на селото Св. Димитър. Организатори на трите събития са кметство Челопек, НЧ "Огнище - 1930" и Църковно настоятелство при храм "Св. Димитър". Сред гостите бяха народният представител Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, общински съветници и жители на селото.

петък, 27 октомври 2017 г.

Калин Каменов с отличие в конкурса за кмет на годината в категория "Градска среда"



            Кметът на Община Враца Калин Каменов получи награда за кмет на годината в категория "Градска среда", раздел "Големи общини". Отличието му бе връчено от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на тържествена церемония. "Тази награда не е за мен, а за всички мои съграждани, които повярваха, че Враца може да бъде по-чист, по-сигурен и по-уреден град, в който се възраждат българските традиции и обичаи", заяви в словото си кметът на Общината и благодари за подкрепата на всички свои съграждани. "Пожелавам Ви в същия дух заедно да работим за развитието на нашия град", добави още Калин Каменов.
Наградата се присъжда за подобряване достъпността и сигурността на гражданите и контрол при спазване на общинските наредби.
Церемонията по награждаване в конкурса „Кмет на годината“ се състоя в  София Тех Парк, като сред официалните гости бяха Джордж Кремлис, ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция „Околна среда“ в ЕК, Мария Габриел, еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и общество", Марку  Маркула, вицепрезидент на Европейския комитет на регионите и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионалното развитие в ЕП, Андрей Новаков, член на Комисията по регионално развитие в ЕП и Мая Манолова, омбудсман на Р. България, министрите на спорта Красен Кралев и на туризма Николина Ангелкова.
            В петото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, кметове на общини участваха в надпревара в 10 категории, сред които: "Кмет на годината 2017", "Кмет на гражданите"; "Градска среда"; "Туризъм, култура, фестивали и традиции"; "Ефективно управление на проекти"; "Спорт и младежки политики"; "Иновации, наука и образование"; "Подкрепа за БГ производителите - фермерски пазари в града"; "Tech City" и "Инвестиции и работни места".