Бисквитки

петък, 3 ноември 2017 г.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършване на строително ремонтни дейности, днес 03.11.2017г. ще бъде спряно водоподаването от 09:00ч до 17:00ч в следните зони:
1.зоната между бул.”Втори юни” до ул.”Екзарх Йосиф”,ул.”Ген. Леонов” и бул.”Христо Ботев”
2.зоната между  Червения площад, ул.”Петропавловска”, ул.”Ордин” и Крайречен булевард.
В тази връзка ще бъде спряно движението за моторни превозни средства по ул.”Поп Сава Катрафилов” в участъка от бул.”Христо Ботев” до ул.”Къкрина”.
Движението ще се осъществява през улиците “Тутракан”, “Къкрина” и “Мистър Сенко”.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Каменов към студенти: Учете и работете с желание и със сърце, а не по задължение


   „Когато учите, участвате в организации или работите, винаги го правете с желание и със сърце, а не по задължение. В противен случай няма да ви се получава.“.  Това каза кметът Калин Каменов по време на публичната лекция, която изнесе пред студенти на филиала на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Враца. Каменов бе първият гост - лектор, който откри инициативата на висшето учебно заведение, чрез която ще се канят известни и доказали се личности да изнасят публични лекции пред студентите.
 
   Форумът бе открит от директора на филиала проф. д-р Маринела Михова, която заяви, че първата лекция се провежда след Деня на народните будители, с което се доказва, че будителството не е само един ден. Над 100 студенти, от различни курсове и специалности, присъстваха на публичната лекция, която се проведе в учебна база на филиала.
   Темата, която бе разисквана със студентите бе „Предизвикателството пред младите хора“. Кметът сподели своя опит и грешки, които е допускал през годините, за да покаже, че човек трябва да бъде активен и  упорит, независимо дали всеки път ще успее. „Успехът не идва от днес за утре. Всеки ден учете по нещо ново и полезно, интересувайте се и търсете възможности, за да се развивате. Никога не се притеснявайте да казвате истината.“, каза още Каменов.
   Пред студентите, кметът разказа за ролята му като президент на студентското правителство, за назначаването му в Агенция „Закрила на детето“ и по-късно оглавяването на институцията, за позицията си като зам.-министър на младежта и спорта и сега като кмет на Враца.
   „Всичко това се е случило с много работа, но най-важна е оценката, която ще получите, а тя е доверието на хората. Дадох ви пример с моя живот, за да разберете, че нищо не се получава лесно, ако когато имате желание и бъдете упорити.“, добави още Каменов.
   Срещата продължи с дискусия по въпроси, свързани с културния живот на Враца и образователни теми.

Два акта за разлепване на рекламни материали на нерегламентирани места съставиха служители на звено „Инспекторат“


   Два акта за нарушение на Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Враца, съставиха експертите от звено „Инспекторат“ към Община Враца. Нарушенията са установени в района на ул. „Кръстьо Българията“ и ул. „Ген. Леонов“.
 
   Служители са съставили акт на две лица, разлепващи рекламни материали на нерегламентирани за това места – ел. стълбове, обществени и частни сгради. Актовете са съставени в присъствието на представители на Районното управление на полицията. След съставянето на актовете, лицата са премахнали разлепените рекламни материали.
   Проверките на експертите от звено „Инспекторат“, свързани с изпълнението на общинските наредби продължават.

По-добра организация и по-чисти гробищни паркове за Архангелова задушница във Враца



По-добра организация и по-чисти гробищни паркове за Архангелова задушница във Враца
   „Община Враца, съвместно с Общинско предприятие „Обредни дейности“, „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, сектор „Пътна полиция“ и Районно управление на полицията ще създадат по-добра организация и по-чисти гробищни паркове, по повод голямата Архангелова задушница, която се отбелязва в събота, 4 ноември.“. Това каза кметът Калин Каменов по повод предстоящото възпоменание, след като лично инспектира организацията на Централния гробищен парк. На проверката присъстваха управителите на „Обредни дейности“ и на „Тролейбусен транспорт“ Илиян Нисторов и Николай Вълков, както и началник  група  „Пътен контрол“ Янко Харалампиев.
   Каменов посочи, че през последния месец е почистен Централен гробищен парк, който се намира на бул. „Мито Орозов“ и чиято площ е 44 дка. От там са извозени над 200 куб. м. камъни, пръст тревни и др. отпадъци. В момента продължава почистването на Новия гробищен парк, като до момента са обработени 14 дка. Хигиенизирането на парка ще продължи и след Архангелова задушница.

   Управителят на ОП „Обредни дейности“ Илиян Нисторов благодари на кмета Калин Каменов за създадената организация, както и на екипа на ОП „БКС - Враца“, които са участвали в почистването, в което са се включили и лица, лишени от свобода.
   „По отношение на сигурността и организацията на движението от страна на сектор „Пътна полиция“ и Районно управление са предприети мерки, като и на двата гробищни паркове ще има постоянно по трима служители, които ще регулират и подпомагат движението.“, съобщи Янко Харалампиев и добави, че  са предвидени и три мобилни екипа, които при нужда да могат да променят своето местонахождение и да оказват помощ там, където е необходимо.
   Управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД Николай Вълков посочи, че  по повод предстоящата задушница всички тролейбусни линии ще се движат с делнично разписание до спирка „Химко“. След това от там, автобус, с учестен график, ще извозва пътниците от спирката на бившия химически завод до Нов гробищен парк.
  „Надявам се гражданите да бъдат доволни от създадената организация, като действията по промяната на чистотата и поддържането на гробищните паркове ще продължи.“, каза още кметът и добави, че след нова година ще бъдат асфалтирани и алеи в парковете, където има компрометирана настилка.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършване на строително ремонтни дейности, днес 02.11.2017г. ще бъде спряно водоподаването от 09:00ч до 17:00ч в следните зони:
1.зоната между бул.”Втори юни” до ул.”Екзарх Йосиф”,ул.”Ген. Леонов” и бул.”Христо Ботев”
2.зоната между  Червения площад, ул.”Петропавловска”, ул.”Ордин” и Крайречен булевард.
В тази връзка ще бъде спряно движението за моторни превозни средства по ул.”Поп Сава Катрафилов” в участъка от бул.”Христо Ботев” до ул.”Къкрина”.
Движението ще се осъществява през улиците "Тутракан", "Къкрина" и “Мистър Сенко”.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

сряда, 1 ноември 2017 г.

Калин Каменов: „Бъдете горди, обичайте Враца и България и никога не забравяйте, че всеки един от вас може да бъде будител“

Калин Каменов: „Бъдете горди, обичайте Враца и България и никога не забравяйте, че всеки един от вас може да бъде будител“
     „Бъдете горди, обичайте Враца и България и никога не забравяйте, че всеки един от вас може да бъде будител.“ – каза в част от словото си кметът Калин Каменов на Възпоменателното тържество по повод отбелязването на Деня на народните будители, което се проведе пред паметника на „небесния покровител“ на Враца Св. Софроний Епископ Врачански. Той добави още, че това е ден, в който всеки един от нас трябва да се замисли с какво допринася за съхраняване на българщината и духовността и как почита българските празници.
     „Това е ден, в който трябва да се замислим, че всеки един от нас има силата да бъде съвременния будител. Независимо това дали това ще бъде третокласникът от НУ „Св. Софроний Врачански“, който свири на гайда или единадесетокласникът, който пише сайт за развитието на Враца.
     Скъпи съграждани, отворете душата и сърцето си за българщината и тогава съм сигурен, че нашият град ще разцъфтява още по-силно духовно, защото Враца е люлка на духовността. Нашият духовен водач и покровител, пред който сме се събрали днес - Св. Софроний Епископ Врачански е пример за това. Честит празник!“, каза в приветствието си Каменов.

    
      В Деня на народните будители – 1 ноември, стотици врачани се събраха пред паметника на небесния покровител на Враца Св. Софроний Врачански, за да се преклонят пред видните българи, съхранили родното слово и духовност през вековете.
     Празничната програма бе открита с „Химн на будителите“, в изпълнение на средношколски хор при СУ „Отец Паисий“, а ученици от НУ „Софроний Врачански“ представиха литературна композиция за будителите.
     Сред официалните гости на празника бяха областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, зам. областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции. За да почетат делото на народните будители присъстваха ученици от всички учебни заведения, жители и гости на града, общественици.
     Водосвет-молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи  отец Николай Костадинов, секретар на Врачанска света митрополия, а в края на церемонията, в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Св.Софроний Врачански.
     В тържеството на празника се включиха духовия оркестър към читалище „Развитие", средношколски хор при СУ „Отец Паисий".

Екип на звено „Инспекторат“ състави акт на нарушител на общинска наредба


Експерти от звено „Инспекторат“, към Община Враца, съвместно със служители на Районно управление на полицията  конфискуваха кон и каруца. Превозното средство с животинска тяга е било установено на бул. „Христо Ботев“ №140  в града.
На собственика на каруцата и животното е съставен акт, свързан с нарушаване на Наредбата за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в Община Враца. Конят е прегледан от ветеринарен лекар, за да се установи здравословното му състояние и е конфискуван.
През изминалия месец октомври, броят на съставените актове от служителите на звено „Инспекторат“, на лица, нарушаващи общинските наредби е 9. Проверките, свързани с изпълнението на нормативните уредби продължават.

Регистрираме касови бележки по телефона и чрез мобилно приложение




Лотарията на НАП набира популярност и във Facebook

Всеки регистриран потребител в Лотарията на НАП може да въвежда касови бележки и чрез мобилното приложение на Агенцията, което можете да се изтеглите през Google Play за телефони с операционна система Android или през App Store на мобилния телефон за операционна система iOS. Фискални бонове могат да бъдат регистрирани и чрез телефона на НАП 0700 18 700. Обаждането е на цената на градски разговор от стационарен телефон или според тарифния план на мобилните оператори. Услугата работи денонощно и е напълно автоматизирана, допълват от приходната агенция.
Лотарията с касови бележки на НАП продължава да набира популярност. Над 1 млн. касови бележки на стойност над 17 млн. лв. се състезават за награди. Близо 56 000 са вече регистрираните бележки от ПОС терминал.
За област Враца от началото на втората игра са регистрирани общо 26 951 броя касови бележки, като 804 от тях са от ПОС устройство. Общата стойност  на регистрираните фискални бонове  в областта е 448 900 лв. Най-много касови бележки регистрирани на един потребител – 1 623 бр. Най-високата стойност на фискален бон регистриран през периода е 7 286 лв.
НАП отчита и бум на сигнали за неиздаване на касови бележки от некоректни търговци. Обектите ще бъдат проверени от данъчните чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите. От НAП обръщат внимание, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга, независимо дали това става в търговски обект или на сергия. Сигнали за неиздаване на касови бележки могат да се подават денонощно на имейл infocenter@nra.bg  или на телефона на НАП 0700 18 700.
Тази година късметлиите ще бъдат обявявани не само на официалния интернет сайт на Лотарията – www.kasovbon.bg, но и на специално създадената във Facebook страница https://www.facebook.com/kasovbon/. В социалната мрежа потребителите ще могат да следят последните новини около играта, както и да задават своите въпроси. 
 Юлия Грънчарова      

Положен е първият слой асфалт на ул. „Георги Бенковски“ и ул. „Славейков“



            Завършиха дейностите по полагането на първия слой асфалт на компрометираните, по водния цикъл, улици –„Георги Бенковски“ и „Славейков“.
В следващите дни строително-ремонтните дейности по двете пътни отсечки ще продължат, като след възстановяването на тротоарните ивици – ще бъдат засадени дървета.
Изпълнители на  дейностите по възстановяване на пътната настилка са  фирмите  „Понстройинженеринг“ и „КАРО Трейдинг“.
В следващите дни строително-ремонтните дейности по двете пътни отсечки ще продължат, като след възстановяването на тротоарните ивици – ще бъдат засадени дървета.
Изпълнители на  дейностите по възстановяване на пътната настилка са  фирмите  „Понстройинженеринг“ и „КАРО Трейдинг“.