Бисквитки

събота, 18 ноември 2017 г.

В навечерието на Деня на християнското семейство родители и деца се състезаваха в турнира „Мама, татко и аз“



Кметът на Община Враца Калин Каменов даде начало на турнира „Мама, татко и аз“, който се проведе в спортната зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов“. „Уважаеми родители и деца, искам да ви поздравя с един от най-красивите български християнски празници – Денят на християнското семейство, в навечерието, на който се провежда състезанието „Мама, татко и аз“. Събитието събира за пореден път на едно място деца, родители и учители, стимулирайки ги да бъдат активни и да спортуват. Пожелавам на всички отбори успех и помнете, че независимо кой е първи и кой последен, победата е за всички вас – защото сте заедно!“, с тези думи кметът Каменов откри спортната проява.
            Състезанието „Мама, татко и аз“ се организира за шеста поредна година по повод Деня на християнското семейство, организирано от Община Враца и екипа на проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“.
            В надпреварата се включиха 36 отбора от всички детски градини във Враца, като всеки тим беше съставен от дете и родител. Отборите участваха в две различни състезания, от които беше излъчен само по един победител. В рамките на спортния форум бяха организирани и игри, предназначени за децата от публиката, а за родителите беше организирана томбола.
Всички участници бяха наградени от кмета Калин Каменов и зам.-кмета Петя Долапчиева с грамоти, лакомства и спортни принадлежности, а победителите от състезанието си тръгнаха с вкусни торти.

петък, 17 ноември 2017 г.

Кметът Калин Каменов присъства на проверка на ремонтните дейности на улици в кв. Кулата



Кметът Калин Каменов присъства по време на извършване на проверка на строително - ремонтите дейности на улиците в кв. Кулата, компрометирани от Водния цикъл, който бе извършена от представител на Строителния надзор - „Консулгал БГ Партнърс“. Проверката бе инициирана по повод сигнал на жители на населеното място за положен, според тях, по-тънък слой асфалт.
На срещата присъстваха още представители на звеното за изпълнение на проекта „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца“,  на фирмата изпълнител на дейностите - ДЗЗД „Воден цикъл 2011“, кметският пълномощник Даниела Чобанова, както и жители на квартала.
По време на проверката представителят на Надзора констатира, че пътната настилка на ул. „Ритлите“ се възстановява спрямо изискванията, но ще бъдат взети проби и ако се установят отклонения от стандартите то те ще бъде коригирани.

Заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави писателя Владимир Зарев



Заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави  писателя Владимир Зарев
При изключителен интерес премина творческата вечер на  известния български писател Владимир Зарев, състояла се в Регионален исторически музей във Враца.
Авторът на забележителните романи „Орлов мост“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, сред които и трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, изрази радостта си от изпълнената с млади хора зала. В разговора си с ценителите на българското творчество, Владимир Зарев бе пределно откровен и емоционален в спомените си за детските години,  философските прозрения за божественото начало у човека, размислите му за свободата, властта и парите.
В края на среща с писателя, заместник-кметът  по хуманитарни дейности на Община Враца Петя Долапчиева, поздрави автора и му пожела здраве, творческо дълголетие и вдъхновение.

3 млрд. лв. вече не са в касите на фирмите след проверките на НАП



Компаниите с големи касови наличности могат да признаят грешките си до края на годината

 Мая Динчева
                              Тел: 092 6684112

3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. До момента фирмите са декларирали над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите. 
На над 550 дружества бяха възложени проверки и ревизии, а хиляди други получиха предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти.
До края на 2017 г. всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават от НАП. През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии. 
„Опитът ни в последните месеци потвърждава, че над 13-те млрд лв., които бяха посочени във финансовите отчети са мит. В голяма част от случаите ставаше дума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба. Въпреки всичко намираме подхода на насърчим доброволни корекции за по-подходящ от автоматичното налагане на санкции и затова в оставащите дни до края на годината компаниите могат да се свържат с НАП за съдействие. През 2018 г. обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост“, коментира изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 17.11.2017г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00ч до 17:00ч в района на следните улици - "Димитраки Хаджитошин", Христанчо Матов", Давид Тодоров", " Буюклийска" и "Ген. Скобелев".

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Фискален контрол спря продажбата на 21 тона месо, негодно за консумация




Мая Динчева
Тел: 092 6684112


Звеното „Фискален контрол“ в НАП пресече опит за реализиране на територията на България на 21 тона месо, непредназначено за консумация от хора. Според документите на фирмата вносител, стоката е била за влагане в производството на храна за животни. 
На 15 ноември инспекторите от „Фискален контрол“ на НАП поставят под наблюдение месото, след като камионът с него навлиза на територията на страната през ГКПП Видин. Вместо да бъде разтоварено в Лясковец, както е било записано в документите, месото е прехвърлено на друг камион
В Перник, на новия адрес за разтоварване на стоката, инспекторите от „Фискален контрол“ с помощта на колегите си от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП са предотвратили разпространението на негодното месо във вътрешната търговска мрежа. 
Българската агенция по безопасност на храните е наложила възбрана на месото, като предстои неговото унищожаване. На същото място са констатирани и друга негодни хранителни стоки, които също ще бъдат унищожени.
От началото на 2017 г. фискалните агенти на НАП са извършили 260 000 проверки на транспортни средства, като на 78 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 1300 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

С редица мероприятия Общностният център отбелязва Деня на християнското семейство


Международният ден на толерантността  - 16 ноември отново събра деца, родители и специалисти в уютния Общностен център за деца и семейства, предоставящ услуги по проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“.
С много обич към семействата си и с пожелания за приятелство, доброта и съпричастност, децата от Общностния център и техните приятели от ДГ „Европейчета“ наситиха атмосферата с весел детски смях, песни, стихчета и много радостно настроение.
След специалния поздрав на зам.-кмета по хуманитарни дейности  - Петя Долапчиева, децата се потопиха заедно с нея в креативните задачи, поставени в днешния Уъркшоп: апликиране на тема „Моят дом“, поздравителна картичка „Моето семейство“, рисуване по собствена идея „Аз и моето семейство“, както и групова работа за изготвяне на постер „Щастливи сме заедно“.
Инициативата поставя началото на серия празнични мероприятия, посветени на Деня на християнското семейство – 21 ноември, на която дата от 16.00 ч. Общностен център за деца и семейства ще приеме в обятията си десетки деца и родители, дошли да изживеят поредните радостни мигове заедно, щастливи с нищо несравнимата топлота на семейството.