Бисквитки

събота, 17 февруари 2018 г.

До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от Видин - Ботевград

До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между  Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. През март Агенция "Пътна инфраструктура"  ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград  от път I-1 (E-79), с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. Общо през 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които и днес заявяват, че ще блокират  отсечки от път Е-79.
С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик от Дунав мост 2.
Новото трасе в отсечката от Видин до Ружинци да се отделя от път І-1 на около 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин- Връшка чука и да се развива изцяло по нов терен. Пътят ще преминава източно от Новоселци и Слана Бара, по-нататък между Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към гр. Димово трасето ще минава на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 между гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава между с. Вълчек и съществуващата ж.п.линия Видин – София. По-нататък трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и отново ще пресича съществуващия път І-1. Продължавайки към с. Ружинци новият път ще минава на юг от първокласния път между селата Медовница и Орешец. След това отново ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1ще завършва преди с. Ружинци при км 58+128.
В участъка ще има 5 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона. Това са:
− п. в. „Видин“ - при отделяне от околовръстния път на гр. Видин;
− п. в. „Дунавци“ - при пресичането с път ІІІ-1413 за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада;
− п. в. „Кула“ - при пресичането с път ІІІ-141 за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада;
− п. в. „Макреш“ - при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с път ІІІ-1403 към Макреш. Този пътен възел ще се ползва и за връзка с гр. Димово;
− п. в. „Бела“ при пресичането с път І-1 за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела.
Предвидени са и пресичания с път ІІ-12 за връзка с гр. Видин и гр. Брегово и с път ІІ-14 за връзка с гр. Видин, с Войница, гр. Кула и ГКПП „Връшка чука“.
За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръженияпо участъците от трасето, които са в близост до населените места.
Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построянето на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н.
Път I-1 (Е-79) Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето, което ще се изгради е с обща дължина 167 км. Предвидено е през 2019 г. да стартират тръжните процедури за строителството на всички участъци от направлението.
Тази седмица АПИ стартира обществената поръчка за избор на изпълнител за издирване на археологически обекти по трасето път I-1 /E-79/ в участъка Видин - Монтана - Враца. За извършването на теренни археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени 80 000 лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта, каквито са и този вид археологически проучвания.


ПРЕСЦЕНТЪР АПИ
17.02.2018 г.
1

Строителни инженери и проектанти със становище за пострадалата къща от бурния вятър Строителни инженери и проектанти със становище за пострадалата къща от бурния вятър

16.02.2018Комисия от експерти в областта на строителството, както и представители от фирмите „Опал-94“ АД и „Инекс Трейд“ ЕООД извършиха обследване на пострадалата, от ураганния вятър, къща на 84-годишните Вълка и Ангел Алексиеви. Заключението на строителите е, че при евентуално извършване на строително-ремонтни дейности на покрива, има реална опасност да се разруши цялата постройка, поради конструктивни изменения. Експертите изразяват своите резерви за осъществяване на ремонт на къщата, тъй като дървеният гредоред на таванското ниво е силно компрометиран.
Служители от Община Враца са уведомили възрастното семейство за възникналите проблеми с техния имот, като им е отправена и препоръка да преустановят посещенията си в пострадалата къща.
Към момента Вълка и Ангел Алексиеви са настанени в обзаведено общинско жилище, което е оборудвано с необходимите консумативи и уреди. Пострадалото семейство е получило съдействие от Български червен кръст – Враца и е записано към Домашен социален патронаж, като всеки ден им се предоставя топла храна на адрес. Анонимен дарител от община Габрово – също е оказал финансова подкрепа на възрастните хора.
Преди седмица беше открита дарителска сметка за дарения, които да послужат за възстановяване на щетите от бурния вятър. Досега в банковата сметка са постъпили 150 лв. от граждани. Община Враца се опитва да установи контакт с близките на пострадалите от ураганния вятър.

петък, 16 февруари 2018 г.

Асоциация " Анимус"

Областният управител Малина Николова приветства участниците в провелия се днес семинар на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“, организиран от неправителствената организация Фондация „Асоциация Анимус“. Домакин на форума беше Областна администрация – Враца и на него присъстваха Катя Кръстанова, представител на „Асоциация Анимус“, областният координатор за домашно насилие към Областна дирекция на МВР – Враца Атанас Петков, Иван Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Враца, заместник-кметът на община Враца Петя Долапчиева, представители на Регионалното управление на образованието – Враца и директори на всички институции, имащи отношение към превенцията на домашното насилие на територията на област Враца.
Областният управител Малина Николова благодари на Фондация „Асоциация Анимус“ за провеждането на форума в област Враца.
„Една от целите на Фондацията - да посредничи между различни институции инеправителствени организациида координира техните усилия по проблемите на домашното насилие, да подпомага и подкрепя регионалните и местни власти в разработването на програмите, мерките и ресурсите, които осигуряват базата за превенция и преодоляване на проблема, свързан с нарушаване правата на човека, вследствие на прояви на домашно насилие, гарантира ефективното взаимодействие между „Асоциация Анимус“ и общините в областта.
Координационният механизъм, който представяте е основополагащ инструмент за вземане на решения и разработване на политики на партньорство между институциите по прилагането на мултидисциплинарен подход за всеки конкретен случай на домашно насилие“, заяви Малина Николова.
Инициативата се провежда с подкрепата на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която направи видео обръщение към участниците във форума. 
„Координационният механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие е много силен инструмент на национално ниво. Имаме широко поле за действие, стига да имаме споделена рамка сред всички институции за феномена „домашно насилие“, която да се основава на единно разбиране за неговите проявления и разпознаването му“, подчертава в обръщението си еврокомисар Мария Габриел. Тя заявява, че правилният път е координацията на институциите и неправителствения сектор, превенция, правна защита на пострадалите и промяна в нагласите на обществото. „Ефективната интервенция в случай на домашно насилие изисква координирани действия и прагматичен подход на отговорните институции. Тази кампания е още една смела стъпка напред в борбата с насилието“, завършва посланието си Мария Габриел. 
По време на форума, областният координатор за домашно насилие към Областна дирекция на МВР – Враца Атанас Петков заяви, че органите на реда осъществяват ежемесечно контрол на произволен признак на преписките, заведени в съответните структури по Закона за защита от домашно насилие. Той отчете намаляване на броя на заповедите, издадени от съдилищата по въпросите, касаещи защитата от домашно насилие. За 2017 година те са 32, спрямо 42 за предходната година. 
В края на форума областният управител заяви, че ще предложи на кмета на община Враца да разкрие социална услуга Кризисен център за деца и жени, пострадали от домашно насилие, която да осигурява 24-часова защитена среда, с оглед предотвратяване на рецидив на насилието.

Враца се прекланя пред паметта на Васил Левск


На 19 февруари 2018 г. се навършват 145 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. По този повод Община Враца организира отбелязване на годишнината, което ще започне в 11:00 ч. с панихида в храм „Св. Възнесение”.
В 11:30 ч. пред паметника на великия българин в центъра на Враца, деца от група „Мечо Пух“ от ДГ „Знаме на мира“ ще декламират стихотворението „Левски“ на Цветан Ангелов, а възпитаници на ОУ „Васил Левски“ ще изпълнят поетична композиция.
В знак на признателност пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

Община Враца ще изгради две нови социални услуги за над 750 000 лева


Кметът Калин Каменов подписа договор за изграждане на две нови социални услуги по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Стойността на финансирането по процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ е 751 499, 99 лв.
Средствата ще бъдат инвестирани за изграждане на Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните близки, както и Център за обществена подкрепа.
Основна цел на проекта е осигуряване на ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нов вид услуги за подкрепа в общността и в семейната среда, които да заменят институционалния модел на грижа за деца с грижа близка до семейната среда в общността.
Това е вторият договор за изграждане на социални услуги, подписан от Община Враца. В началото на 2018г. бяха отпуснати средства в размер на над 815 000 лв. за изграждане на Преходно жилище за деца, Наблюдавано жилище, както и Център за настаняване от семеен тип  за деца.
По този начин Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска на Община Враца 100% безвъзмездна финансова помощ, в размер на 1 566 549, 66 лв., за изграждането на общо 5 социални слуги на територията на общината.


четвъртък, 15 февруари 2018 г.

Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 март



Облагаемите доходи от игри на случайността (парични, както и предметни награди на стойност над 30 лв.) също се посочват в справката

До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи.
В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи на физически лица от:
- друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др. посочени в чл. 29 от ЗДДФЛ);
- наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
- доходи, посочени в чл. 35 от ЗДДФЛ, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;
- доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ, включително доходи от дивиденти и ликвидационни дялове;
- доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.
Доходите, които следва да се включат в справката, изчерпателно са описани в номенклатурата за вид на дохода към утвърдения от министъра на финансите образец на справката.
От НАП обръщат внимание, че паричните и предметните печалби от игри на случайността, които са освободени от облагане по реда на ЗДДФЛ от 01.01.2017 г., са посочените в чл. 13, ал. 1, т. 20 и 21 от ЗДДФЛ:
ü  парични и предметни печалби, получени от участие в хазартни игри, организирани с лиценз, издаден по реда на Закона за хазарта (ЗХ) или съгласно законодателството на друга държава-членка на Европейския съюз (ЕС), или държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП);
ü  наградите, които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба с незначителна стойност от развлекателни автомати, по смисъла на ЗХ или съгласно законодателството на друга държава-членка на ЕС, или държава-страна по Споразумението за ЕИП, както и предметните печалби с незначителна стойност от други игри на случайността, извън посочените по-горе хазартни игри. „Предметна печалба с незначителна стойност“ за целите на закона е предметна печалба, чиято пазарна цена е до 30 лв.
Всички парични награди от игри на случайността, както и предметните награди с пазарна цена над 30 лв., които не попадат в цитираните по-горе изключения, представляват облагаем доход по чл. 35, т. 2 от ЗДДФЛ и се описват в справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ. Те трябва да се декларират от физическите лица в годишна данъчна декларация в срок до 30 април на годината, следващата годината на придобиването им.
До момента в офис на НАП Враца са приети 513 справки по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени през годината доходи на физически лица, от тях 431 са подадени по електронен път.
Информацията от справките, които предприятията подават, позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи.
Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката, са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко физическо лице, за което не е подадена информация или подадената информация не е коректна.
Повече информация за попълването и подаването на справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
 Юлия Грънчарова  

Ученици събират делото и живота на Левски в колаж


На 16 февруари, от 14:00 ч. в Регионалния исторически музей ще се проведе работилница за направата на колаж с образа на Левски, неговите идеи, цитати и факти свързани с делото му.
Заедно с работилницата ще има интерактивна игра и есе на тема „Ние сме Левски и Левски е нас“. Участват ученици от ОУ „Васил Левски”, СУ „Козма Тричков” и ППМГ „Акад. Иван Ценов“.

Община Враца организира за 33-ти път зимен спортно-туристически празник


За 33-ти път Община Враца организира традиционен зимен спортно-туристически празник „Враца – 2018”. Събитието ще се проведе на 17 февруари /събота/, от 10:00 ч. в местността „Ученически колонии“. Мероприятието е под патронажа на кмета Калин Каменов и има за цел да популяризира зимния туризъм сред учениците и населението. Съорганизатори са Българска асоциация „Спорт за всички”.
Участниците в спортния празник ще се състезават в четири дисциплини: крос, конкурс за най-хубав снежен човек, щафета и теглене на въже. Заявки за участие са подали от 14 общински училища или над 400 ученика от 1 до 12 клас.
Зимният празник е първото спортно-туристическо мероприятие за годината в спортната програма на общината.



Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 15.02.2018г. водоподаването ще бъде спряно до 15:00ч в района между ул."Три уши", ул."Хан Крум" и ул."Доспат".

сряда, 14 февруари 2018 г.

Близо 700 хил. лв. ще се инвестират в ремонта на моста на път I-1 Монтана - Враца, край село Краводер


Подписан е договорът за изпълнение на ремонтно-възстановителните работи на моста над р. Ботуня на път I-1 Монтана – Враца при км 129+355, в района на село Краводер. Инвестицията е за близо 700 хил. лв. и е от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Предвидено е изграждане на ново пътно платно и плоча, хидроизолация и асфалтова настилка. Ще бъдат подменени ограничителните системи, тротоарните блокове и ще се подобри отводняването в участъка от км 129+220 до км 129+458 на път I-1, с обща дължина 238 м. С ремонта на съоръжението ще се повиши безопасността и удобството при пътуване.
Съоръжението над река Ботуня е построено преди повече от 35 години - през 1981 г., и досега не е основно ремонтирано. През февруари м. г. бе констатирана повреда на целостта на пътната плоча на моста и необходимост от предприемането на ремонтно-възстановителни работи. Незабавно бяха предприети мерки за възстановяване на компрометираните зони в пътната плоча и асфалтовата настилка.
Строително-монтажните дейности ще бъдат изпълнени от „ПЪТИНЖЕНЕРИНГ-М“ АД. Договорът им е на стойност 678 767,09 лв. с ДДС. Строителният надзор ще бъде осъществен от „Интерконсулт“ ЕООД. Техният договор е за 11 040 лв. с ДДС. Срокът за изпълнението на ремонтните дейности е 90 дни. Предвижда се те да стартират при подобряване на метеорологичните условия.


14.02.2018 г.
ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

Младежи ГЕРБ отбелязаха празника на виното и любовта


Младежи ГЕРБ – Враца организираха истински празник за жителите и гостите на града в Деня на влюбените и виното. Те отбелязаха 14 февруари, като поканиха всички желаещи на романтична обиколка на града с атракционно влакче, което потегли от пл. „Христо Ботев”.  Младежите и представители на Жени ГЕРБ почерпиха минаващите хора със сладки и вино и подариха валентинки за спомен на всяка една от спирките по време на обиколката: болницата, пл. „Суми” и ж.к. „Дъбника”. Десетки влюбени двойки си направиха снимки със специално изработените рамки по повод празника.
ГЕРБ – Враца честити празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин на всички врачани!

С много веселие, кръшни хора и наздравици Враца празнува Трифон Зарезан

С много веселие, кръшни хора и наздравици Враца празнува Трифон Зарезан
„Тази година да е берекетлийка, да има повече вино в бъчвите, да прелива през праговете!“ -  това нарече провъзгласеният за нов „Цар на лозята“ Десислав Марков от село Мраморен, след като заряза лозя пред Замбината къща. Той пое короната от миналогодишния носител Пламен Злидолски, който пристигна в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ с файтон. „Да е на берекет и да е здрава цялата година“ -  пожела и кметът Калин Каменов, който се включи в ритуалното зарязване, представено от самодейците от читалище „Милин камък – 1927 г.” – с. Мраморен.
И тази година десетки врачани и гости на града се събраха заедно да празнуват народния празник и да се повеселят около огньовете.
 
„Мъдрите хора са казали, че във водата са микробите, във виното е истината, а в ракията е силата. И днес, цял свят познава прословутия врачански мискет, врачанската теменуга и тежките вина, които се произвеждат тук. Съхранявайте и предавайте на децата традициите на лозарството и винарското, с които Враца е известна. От сърце Ви пожелавам да бъдете здрави, да имате прекрасен празник и да се обичате!“ – каза кметът Каменов в приветствието си към присъстващите на веселието.
Рекорден брой вина участваха в тазгодишната надпревара „Най-добро бяло и червено вино“. Броят на червения гроздов сок бе 35, а в другата категория се състезаваха 14 напитки. Комисия, с председател Хрисим Чучков – лицензиран сомелиер, оцени  донесените за конкурса бели и червени вина.
Най-добро сред белите вина се оказа това на Ивайло Иванов от село Горно Пещене, след него се нареди еликсира на Славян Ставрев от Враца, а третото място отиде при врачанина Веселин Петров.
При червените вина баш майсторът бе Трифон Петров от Враца. Второто място грабна Дарина Тодорова от село Вировско, а третото място си поделиха достойните съперници – Емил Пеняшки и  Величка Хинова от село Нефела. Победителите получиха награди от заместник-кмета Петя Долапчиева.
За първи път  на празника бе представена изложба на обредни пити. Близо 40 са пухкавите погачи, които бяха приготвени от самодейците от читалищата на община Враца, учениците от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство и местни производители на хляб. Всички бяха раздадени на присъстващите.
 
С чанове, звънци и хлопки, както повелява традицията, кукери прогониха злото. Под звуците на народния оркестър при Формация „Гергана”, около огньовете се завъртяха кръшни хора, изпълнени от Танцов състав „Хемус“. Зевзеците от Дружество „Врачански музовиринь“ споделиха своите мисли и творения за виното и любовта.
 
Като за празник на виното, Община Враца бе осигурила безплатно от напитката, а за да върви по-сладко гроздовият сок имаше и вкусни мезета, които се приготвяха на огъня.


Община Враца организира кръгли маси по социален проект


Кръгла маса на тема „Как да подготвим документи за кандидатстване за работа?“ се проведе във Враца. Организатор на проявата бе Община Враца и форумът е част от проект „Създаване на център за интегрирани комплексни социални услуги за хора с увреждания и техните семейства“, процедура „Активно включване“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020. Целта на проекта е подобряване на достъпа до услуги за кариерно развитие, възстановяване на трудовата активност на семейства с деца (включително с увреждания) и предоставяне на възможност за връщане на пазара на труда на лица, които полагат грижи  за близки с увреждания.
По проекта ще бъдат организирани 12 кръгли маси, в които безработни лица, обгрижващи свои близки с увреждания ще бъдат обучени и мотивирани да бъдат активни при търсене и започване на работа. Първата кръгла маса бе проведена в края м. януари и бе на тема „Правото да работим – основно човешко право“.
          До края на месец февруари предстои да бъдат проведени още две кръгли маси. На 19.02.2018 темата на дискусията ще бъде „Мотивирай се, за да успееш – мотивационно писмо“. Участниците ще се запознаят с правилата и съдържанието на изработване на индивидуално мотивационно писмо, възможности за обучение,  права и задължения преди започване на квалификационен курс и попълване на заявления за участие в обучение. На 26.02.2018 г. ще бъде обсъдена темата „Бъдещият ни работодател – първа среща“. Лекторите ще подготвят участниците за представянето им пред бъдещ работодател – проучване на фирмата/държавната институция, предлагаща свободно работно място, проучване на позицията, значението при избора на облекло и др. Кръглите маси ще се провеждат от 10:00 ч., в Конферентната зала на хотел „Мира“. Община Враца кани всички лица, които полагат грижа за хора с увреждания и членове на техните семейства да вземат участие в събитието.
Желаещите да се включат в кръглите маси могат да заявят предварително участието си в Центъра за интегрирани комплексни социални услуги за хора с увреждания и техните семейства, с административен адрес: гр. Враца, ул. „Кокиче“ №14 и в Община Враца, ст. 96 или на email: ciksuhuts_vr@abv.bg.
Следващите информационни маси ще се проведат през месеците март, април и май 2018 г. по предварително изготвен график.

вторник, 13 февруари 2018 г.

Да почетем заедно празника на Св. Трифон Зарезан

На 14 февруари за поредна година Община Враца ще почете празника Трифон Зарезан. Отбелязването ще се проведе в двора на Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“, където ще бъде пресъздаден обичаят по зарязване на лозите и ще бъде коронован новият Цар на лозята. Всички майстори на бели и червени вина са поканени за участие в традиционния конкурс за най-добро вино.

За първи път ще има изложба на обредни пити, приготвени от самодейците от читалищата на община Враца, учениците от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство и местни производители на хляб.
Според древната традиция, под звуците на чанове, звънци и хлопки, кукери ще прогонят злото. Ще има стихове за виното и още нещо..., разказани от зевзеците от Дружество „Врачански музовиринь“.

Заповядайте, на 14 февруари, от 11:45 ч., в ЕВК „Св. Софроний Врачански“ да почетем заедно празника на Св. Трифон Зарезан с много танци, песни и веселие около огъня, с усмивката на приятели и искрата на любовта.

Стартира обществената поръчка за издирване на археологически обекти по трасето на път I-1 /E-79/ Видин - Монтана - Враца



Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за издирване на археологически обекти по трасето път I-1 /E-79/ в участъка Видин - Монтана - Враца. За извършването на теренни археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени 80 000 лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта, каквито са и този вид археологически проучвания.
Обществената поръчка е в две обособени позиции:
·       Обособена позиция №1 – за издирване на археологически обекти по трасето на участъците „Видин – Димово“, „Димово – Бела – Ружинци“ и „Ружинци – Монтана“, със срок за изпълнение 82 дни и прогнозна стойност 60 000 лв. без ДДС.
·       Обособена позиция №2 – за издирване на археологически обекти по трасето на участъка „Монтана – Враца“, със срок за изпълнение 44 дни и прогнозна стойност 20 000 лв. без ДДС.
Предварителните археологически проучвания трябва да установят дали няма да бъдат засегнати или нарушени нерегистрирани археологически обекти. Целта е се документират всички археологически обекти, структури и следи независимо от техния вид и хронология, като се определи тяхното местоположение в административно-териториално отношение и се локализират прецизно с помощта на GPS или други подходящи технически средства. Необходимо е да бъдат определени и мерки за тяхното опазване, като провеждане на разкопки и наблюдение по време на строително-монтажните дейности.
Кандидатите могат да подават своите предложения до 17:30 ч. на 22 март 2018 г.

13.02.2018 г.
ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

Община Враца събра на координационна среща експерти по проект за саниране


Работна среща, с цел координиране на действията при реализирането на проект  „Енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в гр. Враца - Проект 1“ и „Проект 2“, събра експерти от Общината, представители на дирекция „Инспекция по труда“, ОП „БКС - Враца“, фирмите изпълнители и строителен надзор. На срещата бяха обсъдени организационните задачи преди стартирането на съществената дейност по строително-монтажните работи по 15-те блока, включени в Проект 1 и Проект 2.
Сред основните изисквания, които бяха дадени от страна на „Инспекция по труда“  е работниците да имат сключени трудови договори, да носят работно облекло и лични предпазни средства, както и да се спазва стриктно част „План безопасност и здраве“.
На организационната среща бе посочено, че към момента има 7 разрешения за строеж, влезли в сила, а на 5 предстои това да стане. В тази връзка строителите трябва да изготвят графици за предстоящото монтиране на скелета на обектите, както и да се уточни поставянето на допълнителни контейнери за изхвърляне на строителните отпадъци.
Строителят е задължен също да поддържа чиста строителната площадка, да използва качествени материали, както и да информира своевременно за всеки възникнал проблем членовете на Сдружението на собствениците.
„Уточнихме детайли по отношение на организацията и се дадоха отговори на възникнали въпроси, с цел по-голяма ефективност на работата между всички участници в предстоящите строително-монтажни дейности“, каза в края на срещата ръководителят на проекта Генко Стоянов.
Петнадесет са многофамилните жилищни сгради с до 35 апартамента, които ще бъдат санирани във Враца през 2018 г. Блоковете са част от Инвестиционната програма на Община Враца.
Седемте сгради, които са обект на дейностите по Проект 1 са: ул. „Г. С Раковски” 15 , бул. „Никола Войводов“ 38, бул. „Алеко Константинов“ 7, ул. „Димитраки Хаджитошев“ 29, ул. „Стоян Кялъчев“ 19- 21,  ул. „Мито Орозов“ 57, бул. „Демокрация“ 2.
Осемте сгради, които са обект на дейностите по Проект 2 са: ул. „Ангел Грамчев” №1,  бул. „Никола Войводов“ 20,  бул. „Никола Войводов“ 6, бул. „Никола Войводов“ 1, ул. „Спас Соколов“ 22, бул. „Христо Ботев“ 79, ул. „Петропавловска“ 56, ул. „Петропавловска“ 42.
Към настоящия момент три от сградите по „Проект 2“, намиращи се на бул. „Христо Ботев" 79, ул. „Петропавловска" 56 и 42 са готови.
Двата проекта са насочени към подобряване на жилищните условия чрез внедряване на енергийно ефективни мерки в 15-те многофамилни жилищни сгради. С реализацията на проектите се очакват от 20 до 40% икономии на топлинна енергия за близо 250 домакинства в град Враца. Изпълнителите, които ще осъществяват строително-монтажните работи по „Проект 1“ и „Проект 2“ са съответно ДЗЗД „М-Билд Милениум“ – гр. София и ДЗЗД „ЦЕРБ ЕАД – Артис ЕООД“ – гр. София.
Строителният надзор се осъществява от „Мултиплекс Инженеринг“ ЕООД – гр. София за „Проект 1“, а за „Проект 2“ от „Кодас Консултинг ЕООД“ - гр. София.

Имениците от община Враца, които празнуват на 14 февруари – Св. Трифон и Св. Валентин

Радко - 9
Рачо - 10
Трифон - 44
Трифонка - 5
Лозан - 6
Лозана - 13
Гроздан - 5
Гроздана - 3
Веселин - 453
Веско - 46
Веселина - 189
Веса - 24
Радка - 118

Валентин - 569
Валя - 180
Валентина-371

Pомантична обиколка



Младежи ГЕРБ-Враца организират романтична обиколка на града с атракционно влакче на „Виното и любовта”.  Заповядайте в Деня на влюбените - 14 февруари от 12 часа на пл. „Христо Ботев”, откъдето ще потегли влакчето.  Може да се качите и на някоя от спирките по време на обиколката: болницата, пл. „Суми”, парк „Дъбника”, пощата в ж.к. „Дъбника”, пл. „Руски” и „Червения площад”. Подготвили сме изненади. Очакваме Ви с радост и много добро настроение!

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 13.02.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 12:00ч до 16:00ч в част от района на улиците "Вежен, "Кръстьо Бързаков" и бул."2-ри" юни.

понеделник, 12 февруари 2018 г.

Pаботна среща с участието на заинтересовани страни по проект „EDU-LAB

В периода 25-26 януари 2018 г. в град Марибор (Словения) се проведе втората поред работна среща с участието на заинтересовани страни по проект „EDU-LAB Ново Дунавско управление в търсене и предлагане на работна ръка в съответствие с висшето образование“
В периода 25-26 януари 2018 г. в град Марибор (Словения) се проведе втората поред работна среща с участието на заинтересовани страни по проект „EDU-LAB Ново Дунавско управление в търсене и предлагане на работна ръка в съответствие с висшето образование“, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020 г. В нея взеха участие редица представители на държавни институции, университети и бизнес. Община Враца, в качеството си на партньор в проекта, осигури участието на заинтересовани страни от бизнес средите и Министерство на образованието и науката. Своята гледна точка представиха част от водещите местни компании „Холсим България“ АД, „Ромтех - 3 ЕС“ ООД и „Чех Пласт“ ООД. Подкрепата на Министерство на образованието и науката бе изразена от представител на  дирекция „Професионално образование и обучение“.
По време на представянето на целите, дейностите и постигнатите резултати се откроиха четири мега тенденции – глобализация, цифровизация, индивидуализиране и хетерогенност в образователната среда, които поставят предизвикателства пред образователната система, свързани с:
· общност на информацията;
· нови начини на учене, като електронно обучение, интерактивни индивидуални и групови учебни дейности, без ограничения по отношение на пространство и време;
· постоянна необходимост от педагогическа интеграция;
· достъпни онлайн приложения за формално обучение;
· нарастващо значение на ученето през целя живот.
„Задълбочено учене“ (deep learning) и „дизайнерско мислене“ (design thinking) са два нови модела на обучение, два основни стълба, целящи да достигнат нови висоти в образователните и учебни процеси, двупосочно обвързани чрез взаимодействие на:
· базови знания с умения за решаване на проблеми;
· експертиза с разбиране на системата;
· теория с практика;
· аналогови с цифрови форми на обучение;
· индивидуално учене с учене чрез сътрудничество;
· самостоятелна с екипна работа;
· изграждане на лична културна идентичност с интеркултурно разбиране;
· самооценка със социално взаимодействие.
С реализирането на проект „EDU-LAB Ново Дунавско управление в търсене и предлагане на работна ръка в съответствие с висшето образование“ се цели откриване на по-добри професионални шансове за младите хора, подобряване на конкурентоспособността на фирмите и укрепване на регионалното икономическо развитие.

неделя, 11 февруари 2018 г.

Съобщение

Във връзка с извършваното снегопочистване в града, Община  Враца призовава шофьорите да не паркират на улиците, обозначени със забранителен знак за паркиране при зимни условия. Паркиралите неправилно коли ще бъдат отстранявани с репатриращия автомобил.

От 15 см. до 20 см. е снежната покривка на територията на Община Враца. Всички пътни артерии са проходими при зимни условия.

12 комбинирани машини на ОП „БКС-Враца” почистват уличната мрежа в града. 50 служители на  предприятието са ангажирани с ръчно почистване на пешеходните зони.

Обстановката в Община Враца е спокойна.