Бисквитки

събота, 24 февруари 2018 г.

ФИЕСТА С ЛЕВСКИ И БОТЕВ В ИСПАНИЯ


Българите във Валядолид, Сеговия и Мадрид купонясват с Левски и Ботев

Истинска фиеста за националните ни герои предстои в Испания! Общобългарските празници в чест на 145-годишнината от обесването на Васил Левски и 140-годишнината от Освобождението на България започват в събота в 11ч. във Валядолид, където местната българска асоциация „Стара Планина“ и БНУ  „Св. Св. Кирил и Методий“ е поканило основателят на „Незабравимата България“ – Искрен Красимиров, и актьорът Симеон Владов да представят превърналия се в хит „Урок по родолюбие с Левски и Ботев“. Патриотичният празник ще се състои в културния център „Пиларика“.  Вместо сиеста следобяд, двамата патриоти, които изпълняват ролите на Ботев и Левски, ще изнесат своя спектакъл и пред българите в Сеговия, където ще се съберат малки и големи от местното българско неделно училище и местната българска асоциация. Началният час е 15.30ч. Вечерта е кулминацията на честванията в Испания, където в квартал Торехон де Ардос в столицата на Испания – Мадрид, Красимиров и Владов ще представят филмово-театралния си спектакъл за националните герои, а българите от асоциация „Четирилистна детелина“ и БНУ „Азбукарчета“ ще представят богата културно-музикална програма за българската история, за да може всички българи, дошли в културния център на Торехон де Ардос да изживеят един незабравим празник! Патриотичният тандем Красимиров-Владов не смятат да спират до тук и продължават – навръх 3 март ще бъдат при българите в Лондон, а на следващия ден ще посетят и българската общност в Неапол.

петък, 23 февруари 2018 г.

До собствениците на домашни любимци /кучета/ в Община Враца


Уважаеми собственици на домашни любимци - кучета, Община Враца напомня, че е забранено разхождането на кучетата на територията на детски градини и училища, здравни заведения, както и на детски площадки. Също така е забранено  разхождането им в градските паркове и градини.
Домашните любимци  може да се разхождат само на одобрените и определени за целта алеи, като собственикът упражнява постоянен непосредствен контрол за избягване на евентуални конфликти.
Местоположение на алеите е както следва:
-         ул. „Георги Апостолов”;
-         Парк „Хижата” – по асфалтовите алеи към паметника на Вестителя;
-         На полянката над паметника и Хижата, разхождането и свободното пускане на домашни любимци се забранява , за да се осигури спокоен отдих;
-         Северен обходен път на ж. к. „Дъбника” по цялото протежение на пътя от северната страна. От Оряховско шосе до Криводолско шосе;
-         Кв. „Сениче” – южно от бл. 54;
-         Тревните площи срещу „Психодиспансер”;
-         Кучешка площадка ж.к. „Дъбника”.
Разхождането на  куче на публични места да става с нашийник и повод, а кучета от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанско куче), германски дог, немско овчарско куче, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул и стафордширски териер, мастиф, аржентински дог, ирландски вълкодав – и с намордник.
          Напомняме, че  крайният срок за заплащане на годишната такса е 31 март и е в размер на 12 лв. След този срок и при констатирани нарушения ще се налагат санкции в размер от 50 лв. до 250 лв. на основание „Наредба 


Община Враца призовава домоуправителите за съдействие при регистрирането на домашни кучета
Във връзка със задълженията на управителите на етажна собственост по чл.7 , ал. 6 и по чл. 23, ал. 1, т. 9 от Закона за управление на етажната собственост в срок до 12.03.2018 г. напомняме на домоуправителите да предоставят в ст. № 15 на Община Враца, книгата на етажната собственост, където всеки собственик, ползвател или обитател е вписал притежаваните или взетите за отглеждане животни, които се извеждат на обществени места, а за кучета - и номера на ветеринарномедицинския паспорт и пореден номер, с който е регистриран в Общината.
През 2016 г. Община Враца изпрати писма до домоуправителите в града за съдействие относно регистрирането на домашни кучета. В тях общинска администрация прикани домоуправителите да предупредят живущите във входа собственици на домашни кучета да ги регистрират.
          Община Враца разчита на гражданската позиция на домоуправителите и спазване изискванията на Закон за управление на етажната собственост от тяхна страна.


Българският символ на пролетта - мартеницата краси централната пешеходна зона на Враца

Българският символ на пролетта - мартеницата краси централната пешеходна зона на Враца
В навечерието на предстоящия празник  - 1-ви март, за трета поредна година Община Враца украси централния булевард „Никола Войводов“  с над 200 мартеници. Със символа на пролетта са закичени 14 дървета в пешеходната зона в града, а стволовете им са увити в бял и червен плат.
От понеделник, в  двора на всяко учебно и детско заведение, както и в социални институции в града също ще има украсено с мартеници дърво.
Близо 100 са подадените заявления от търговци за продажба на мартеници във Враца. Артикулите от червени и бели конци са разположени на централната пешеходна зона, на пазара в ж. к. „Дъбника“ и в района на болницата.
 

Две кушии ще се проведат в събота в Община Враца


По повод народния празник Тодоровден, в две населени места в Община Враца ще се проведат конни надбягвания. Врачанският квартал Кулата е известен със своята кушия, която събира десетки любители на Конския Великден. Началото на празника ще започне в 10:00 ч.
В 11:00 ч. ще бъде даден старт на втората кушия, която се организира от кметство Голямо Пещене. По традиция, преди състезанията ще бъде изпълнен ритуалът по захранване на конете, които се закичват с многоцветни пискюли и цветя.
Църковният празник – Тодоровден се отбелязва в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Празнува се за здравето на конете и е ден на коневъдството и конния спорт.

Във Враца стартира проект, подкрепящ жените жертва на насилие



От 1 февруари 2018 г. Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ-България започна изпълнението на проект “Имаш право да живееш без насилие” на територията на община Враца. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Българския фонд на жените и е с продължителност шест месеца - от м. февруари до м. юли 2018 г.

Проект “Имаш право да живееш без насилие” ще осигури предоставяне на психологическа и юридическа подкрепа на жени и девойки, жертва на  насилие, включително домашно насилие, чрез реализирането на дейности за информиране, консултиране и насочване. В края на м. март 2018 г. ще бъде проведено двудневно обучение на широк кръг професионалисти за повишаване на чувствителността към проблема насилие, като се предвижда да се изгради мрежа за навременна реакция и предприемане на междуинституционални действия при случаи на насилие спрямо жени и девойки.

Реализирането на проекта ще даде възможност за нуждаещите се жени и момичета да излязат от ситуацията на насилие в своето ежедневие - да получат друга гледна точка към проблема, да усетят безрезервна подкрепа от професионалисти и информация за правата, които имат чрез предоставяне на безплатни психологически и юридически консултации за преодоляване на зависимостта и овластяване за предприемане на мерки спрямо извършителя на насилие.

С жените и девойките, които заявят нужда от подкрепа, ще бъде проведено интервю за проучване на ситуацията и планиране на последващи действия. Заявления за включване в дейностите, можете да подавате по електронна поща в свободен текст: imash_pravo@abv.bg или на моб.тел 0878 808 741. Екипът на проекта гарантира поверителност на информацията.

Нов спортен салон беше открит в детска градина „Вълшебница“


 
            В детска градина „Вълшебница“ вече функционира новоизграден спортен салон. Лентата на  многофункционалното помещение беше прерязана от зам.-кмета Петя Долапчиева и директора на учебното заведение Маринела Василева. Придобивката за малчуганите е дарение от Детски футболен клуб /ДФК/ „Звездичка“.
            Преди официалното откриване, децата от „Вълшебница“ изненадаха гостите с пъстър концерт и артистичност.
 Изпълнителният директор на ПОФК Ботев Враца зарадва младите футболни таланти от детската градина, като им подари топки с логото на местния отбор.
Директорът на учебното заведение – Маринела Василева благодари на Община Враца за подкрепата и сътрудничеството.  Празничната програма продължи с демонстрация по футбол, в която се включиха децата от ДФК „Звездичка“



Комисия за изготвяне на областната здравна карта


Заместник областният управител Мирослав Комитски откри днес първото работно заседание на Комисията за изготвяне на областната здравна карта. Заседанието се провежда в изпълнение на Заповед № РД-02-58/19.02.2018 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съгласно която е назначена Комисия за изготвянето на областна здравна карта. В състава на Комисията се включват областният управител, който е и председател на комисията, двама представители на Регионалната здравна инспекция, двама представители на Районната здравноосигурителна каса, двама представители на Районната колегия на Българския лекарски съюз, един представител на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, един представител на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, един представител на представителните организации за защита на правата на пациентите и по един представител на всяка община от областта. Разработването на Областна здравна карта, респективно на Национална здравна карта, законово е регламентирано в Закона за лечебните заведения и в нея се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.
„Целта е да бъде намерен оптималния вариант за качествено и навременно здравно обслужване на хората, именно заради което на днешната среща са поканени и директорите на лечебни заведения на територията на област Враца. Стремежът ни е да запазим в структурно отношение сегашното състояние на лечебните заведения и центровете на територията на областта“, заяви в началото на срещата заместник областният управител и допълни, че картата се изготвя по образец и съгласно утвърдена със Заповед на министъра на здравеопазването методика.
„Методиката съдържа синтезирана аналитична информация за демографско-здравната характеристика на областта, състоянието и тенденциите в развитието на системата за здравеопазване в област Враца, a cъщo и oцeнкa нa пoтpeбнocтитe oт cпeшнa, пъpвичнa и cпeциaлизиpaнa извънбoлничнa и бoлничнa пoмoщ. В следващата една седмица ни предстои много и отговорна работа, с ясно поети ангажименти на всеки един от нас, тъй като съгласно Заповедта, с която членовете на Комисията са запознати, Областната здравна карта на област Враца трябва да бъде изработена и представена в десет дневен  срок в Министерството на здравеопазването“, категоричен беше Мирослав Комитски.
„Убеден съм, че изразените на срещата становища ще подпомогнат вземането на правилните решения в интерес на всички участници в системата. По този начин потвърждаваме волята да се работи и да се вземат решения в резултат на широк консенсус и обсъждане на всички възможни гледни точки. Необходимо е да се работи експедитивно и в много добра комуникация“, каза още той.
По предложение на заместник областния управител Мирослав Комитски, следващото заседание на комисията за обсъждане, коментари, разисквания и предложения по проекта на Областната здравна карта ще се проведе на 27.02.2018 г. от 14.00 часа.
Окончателно Областната здравна карта ще бъде приета на заседание на 01.03.2018 г.

четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Отчетоха напредък по проект „СТИМУЛ“


На 22.02.2018 г., в Общностния център за деца и семейства във Враца се проведе пресконференция за отчет на напредъка в изпълнението на дейностите по проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“, финансиран с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.
Форумът бе организиран от екипа за организация и управление на проекта и бе открит от заместник-кмета Петя Долапчиева. „Изразявам радостта си от това, че Общностния център за деца и семейства е мястото, което дава подкрепа на нуждаещите се, променя съдби и с което всеки врачанин може да се гордее.“ – каза в приветствието си заместник-кметът.
Ръководителят на проекта Емилия Николаева представи презентация за основните параметри на проекта, времевия обхват, реализираните до момента дейности и резултатите от предоставянето на услугите за ранно детско развитие.
В периода август 2016 – декември 2017 г. са реализирани 7 услуги, в които са обхванати общо 400 деца от 0 до 7 години и техните семейства, както и бъдещи родители, попадащи в целевите групи по проекта, а именно от уязвими групи и общности в риск, в частност ромска общност, социално слаби, здравно неосигурени, безработни, хора с увреждания, получаващи социални помощи, самотни родители и др.
Специалистите от услугите са провели над 5 700 индивидуални и приблизително 50 групови консултации с деца и родители, касаещи здравословното, психо - моторното, когнитивното и социалното развитие на децата в ранна детска възраст, основни проблеми на децата с увреждания, мерки за справяне с дефицитите в развитието на децата и успешната им социализация и интеграция в обществото. Организирани и проведени са редица мероприятия в Общностния център за деца и семейства по повод на коледни, новогодишни, великденски, национални и др. празници; Общинско състезание „Мама, татко и аз“; „Децата на Враца спортуват“; „Децата на Враца рисуват“ и „Децата на Враца танцуват“.
Музикално - художествена програма изнесоха децата, посетители на Общностния център за деца и семейства.
В пресконференцията участие взеха и представители на дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“ на Община Враца, дирекция „Социално подпомагане“ - Враца, отдел „Закрила на детето“, директори на детски и учебни заведения, родители и специалисти, предоставящи услугите.

Образователната програма „Рециклиращо училище. Учители за чиста природа“ стартира във Враца


На 21.02.2018 г., в Конферентната зала в Община Враца пред директорите на всички училища в града, бе обявен стартът на образователната програма „Рециклиращо училище. Учители за чиста природа“ на ЕКОПАК България. На проявата присъства заместник-кметът Петя Долапчиева и експерти от община Враца.
Целта на програмата е  да подпомогне учителите в провеждането на екологично образование и възпитание в училище. ЕКОПАК създаде специален образователен пакет, който бе раздаден безплатно на училищата в страната. Той включва разработени уроци за ученици от I до XII клас по темите: разграждане на отпадъците в природата и последиците за човешкото здраве, флората и фауната, видове отпадъци, разделно събиране и рециклиране, екологичен отпечатък. Към уроците има и видео материали, презентации, предложения за еко игри и състезания, информационни табла. Използваните методи и похвати са интерактивни и залагат на знанията и конкретния опит на децата в съответната възраст.
„В центъра на този наш образователен проект са учителите. Разчитаме изключително много на тях. Те могат компетентно да предадат на децата ни знанията за процесите и ползите от рециклирането. Но преди всичко, те са тези, които могат да запалят у тях интереса и любовта към природата. С личния си пример, с авторитета си, те са ключов фактор и в израстването им като личности с отговорно и активно отношение към проблемите на съвременния свят.“, отбеляза Мариана Петкова, мениджър „Връзки с обществеността и комуникации“ в ЕКОПАК България.
Инициативата „Рециклиращо училище. Учители за чиста природа“ е национална и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и Министерство на околната среда и водите. Враца е първият град, в който всички училища стават част от нея. Успешното й провеждане в града ще бъде добър пример за цялата страна за ефективно екологично образование в полза на обществото и природата.
„Ползата от рециклирането за обществото и околната среда е безспорна. Разделното събиране на отпадъци и отговорното отношение към природата са задължение на всеки един от нас и затова превръщането им в устойчиви навици трябва да започне в най-ранна възраст. И тук ролята на училището, и по-специално, тази на учителите, е незаменима.“ – посочват още организаторите.

Заместник-министър и кмет откриха „Синя стая“ във Враца




Заместник-министър и кмет откриха „Синя стая“ във Враца
Кметът Калин Каменов и заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов откриха официално във Враца „Синя стая” за  изслушване на деца жертви и извършители на престъпления. Това е четвъртото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца” по Тематичен фонд „Сигурност”. Средствата на целия проект за страната е в размер на 989 000 швейцарски франка, а за оборудването и строително-ремонтните дейности на „синята стая“ във Враца са изразходени 17 417 лв. Партньор по проекта е Община Враца, която предостави помещението безвъзмездно.
 „Благодаря на всички, които помогнаха и съдействаха във Враца да има „синя стая“ за щадящо изслушване на деца, които имат досег до съдебната система. Аз съм убеден, че капацитетът на местната съдебна система ще направи така, че „синята стая“ да се използва в максимални кратки и съкратени варианти, да се работи в мултидисциплинарен екип и наистина да се пазят децата и да се защити техния интерес.“ – каза кметът при откриването на специализираното помещение и посочи, че комплексът, в който се намира стаята се превръща в център, работещ активно с деца в риск, конфликт със закона или свидетели, в рамките на съдебния процес.
 
Заместник-министърът Евгени Стоянов заяви, че министерството на правосъдието винаги е работило в интерес на децата. „Реализирането на проекта във Враца е доказателство за добрата координация между различните институции.“ – каза още Стоянов и пожела „синята стая“ да се ползва по предназначение. Той допълни още, че предстои да бъдат открити в още четири града в страната специализирани помещения за  щадящо изслушване на деца. Заместник-министърът благодари на кмета на Враца за съдействието при реализирането на проекта и му връчи плакет за добро партньорство.
Калин Каменов връчи на ръководителя на проекта Трифон Трифонов икона с лика на св. Мина, която да пази децата и да им дава сили и напътствия.
След официалното откриване бе направена демонстрация на разпит на дете от експерт, обучен за работа с деца.
 
 „Синята стая" във Враца е помещение, което е преградено на две и има два отделни входа, които са свързани от обща стена и т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги социални работници, психолози, педагози или други експерти, специално обучени за работа с деца. В съседното помещение, което е специално оборудвано с аудио техника, разпитът може да бъде наблюдаван и слушан от съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати. Целта на „синята стая" е да се избегне допълнителното травмиране на децата, участващи в правни процедури, независимо дали са жертви на престъпления, свидетели или правонарушители, да се гарантират защитата на интересите и правата им.
На официалното откриване на „синята стая“ във Враца присъстваха представител на Швейцарското посолство в България, председателите на Окръжен и Районен съд Враца – Надя Пеловска и Васил Ганов, прокурори, експерти от социално подпомагане, психолози, представители на МВР и членове на Адвокатската колегия в града.
Водосвет за здраве и благопожелания беше отслужен от отец Аспарух.

сряда, 21 февруари 2018 г.

Откриват „Синя стая”

Утре във  Враца ще бъде открита „Синя стая” за  изслушване на деца жертви и извършители на престъпления.
Това е четвъртото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца” по Тематичен фонд „Сигурност”. Партньор по проекта е Община Враца, която предостави помещението безвъзмездно.

На откриването ще присъстват заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, кметът на Община Враца Калин Каменов, председателят на Окръжен съд Враца – Надя Пеловска,  на Окръжна прокуратура – Враца Десислав Начков, съдии, прокурори, експерти от социално подпомагане, представители на МВР и членове на Адвокатската колегия в града.
„Синята стая“ се намира на  ул. Козлодуйски бряг № 7 – срещу профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“

Детска градина във Враца въведе интерактивно обучение


„Динамична образователна среда в детската градина“ бе темата на провелата се дискусия и педагогическа визита в Детска градина „Единство Творчество Красота“ във Враца. Малките възпитаници представиха пред присъстващите, учители и директори на детски учебни заведения, развитието на дигитални умения, необходими за успешното преминаване към училищното образование, чрез използване  на образователен софтуер „ИТИ – ДГ ”.
Сред официалните гости на изнесеното интерактивно обучение бе кметът Калин Каменов, който поздрави директора на детската градина Елена Кирилова за иновативната идея и призова присъстващите да споделят добрата практика и при тях.
„Подобряването на инфраструктурата е изключително важна за детските градини, но подходът на учене и стимулиране на децата да бъдат активни е голяма отговорност за всеки един от нас.“ – каза Каменов и призова преподавателите да продължат да надграждат своите знания и умения. Той посочи, че Община Враца ще осигури обучение на педагози от града по новия метод на обучение на деца „Монтесори“, който вече се прилага в редица детски градини в страната.
„Подход, качество, обучение и развитие – това е ключът към успеха. Убеден съм, че ще получите подкрепата и на родителите, защото по този начин ще се осигури най-добрата грижа за децата. Инвестиция в качество, е инвестиция в бъдещето“ – добави още кметът Калин Каменов.
По време на форума децата демонстрираха работа с таблети,  овладяване на основни умения по програмиране, както и ориентиране в двумерното пространство.
Целта на педагогическата ситуация е стимулиране  на интелектуалното развитие на подрастващите чрез изграждане основите на логико-математическо мислене и сензорните способности.
На срещата бе дискутирана приложимостта на Информационни и Комуникационни Технологии за развитие на комплексни компетентности и дигитални умения и отношения, необходими за успешното преминаване на детето към училищно обучение.
Сред присъстващите на форума бяха още заместник-кметът Петя Долапчиева, началник Регионално управление на образованието Галина Евденова, експерти и преподаватели.

вторник, 20 февруари 2018 г.

ОБУЧЕНИЕ „БЕЗ ПЛАН”
( БЪДИ ЕФЕКТИВЕН, ЗНАЧИМ, ПЛАНИРАЙ, ЛАВИРАЙ, АНАЛИЗИРАЙ, НАДГРАЖДАЙ )
Младежки център – Враца обявява началото на кампания за набиране на участници в предстоящото обучение „БЕЗ ПЛАН“, което ще въведе 20 младежи на възраст между 15 и 29 години в основните принципи и стъпки при планирането и организирането на събития и инициативи!
Обучението ще се състои от две части, които ще бъдат проведени, както следва:
ПЪРВА ЧАСТ – 23 – 25 МАРТ – Младежки еко лагер  с. Очин дол
ВТОРА ЧАСТ – 14 - 15 АПРИЛ – Младежки център – Враца 
Желаещите могат да подават своите формуляри за участие ДО 13 МАРТ, попълвайки въпросник на следния линк: https://goo.gl/forms/04Q0rj7gAs0KBSbQ2 , като междувременно ще бъде провеждана и информационна кампания в някои училища и образователни институции в града. 
След изтичане на крайния срок ще бъдат разгледани попълнените въпросници и определени участниците, които най-ясно са изразили аргументите, мотивацията и интереса си за участие в обучението.
Главната цел на обучението е да бъде изграден и повишен капацитетът на младежи на местно ниво за планиране, организиране и провеждане на събития и доброволчески инициативи в полза на местната общност
Обучителните модули ще бъдат осъществявани чрез методите на неформалното образование, учене чрез правене и преживяване, както и на принципа връстнициобучават връстници, което ще даде голяма възможност на младежите да развият креативността и меките си умения, заложени в основата на включените в модулите теми като:
• Ефективна комуникация
• Работа в екип
• Лидерство
• Управление на времето 
• Планиране и организиране 
• Работа с медии 
Роля в провеждането на модулите ще заемат и младежи, преминали предишни обучения по темите и включвали се в процеса на организиране и провеждане на  инициативи и събития с екипа на Младежки център – Врацакато целта е да предадат придобитите ивече прилагани на практика опит и знания на техните връстници, в чието лице могат да намерят свои бъдещи съмишленици в каузи, идеи и задачи. Те ще влязат в ролята на менторичието участие ще бъде от съществено значение и в помощ на младежките работници при провеждането на обучителните модули. Бъдещите ментори също трябва да попълнят въпросници за регистрация, които ще открият на следния линк: https://goo.gl/forms/YlzB7xt2rbHacQqH2 .
Очакваните резултати от обучението са:
• Сформиране на добър и в перспектива мобилизиран екип от младежи.
• Изграждане на отношение, позиция и мнение към обществените дейности, събития и мероприятия.
• Развитие на комуникативни, организационни умения и по-добър поглед в управлението на времето и ресурсите. 
• Планиране, организиране и провеждане на 2 събития в полза на местната общност насочени, към повишаване на физическата активност,спорта и облагородяване на занемарени градски пространства. 

Обучението „БЕЗ ПЛАН“ е напълно безплатно и е предназначено за младежи на възраст между 15 - 29г., за които включването им в обученията ще бъде от полза в перспектива за тяхната социална и трудова реализация. Темите и дейностите ще бъдат от практическа гледна точка полезни за млади хора, които са ориентирани в сферата напрофесиите, свързани с организационни  дейности, спорта и туризма и които притежават следните качества:
• Отговорност и отговорно отношение към участието  в обученията.
• Интерес към обществените събития и дейности, свързани с млади хора, за млади хора, от млади хора. 
• Желание за работа в екип за кауза, целяща развиване на гражданската активност на местно ниво.

Не пропускайте тази възможност и не забравяйте, че крайният срок за подаване на заявления за участие е 13.03.2018г. Повече информация ще откриете на страницата на Младежки център - Враца във Фейсбукhttps://www.facebook.com/youth.center.vratsa/ , а нашият екип ще запознае с идеята и ще отговори на въпросите на всеки заинтересованда се включи в обучението като участник или ментор, в рамките на информационна среща, която ще се състои на 28.02.2018г. (сряда) от 16:00 часа в сградата на Центъра.

Cъвместната среща


Заместник областният управител Мирослав Комитски взе участие в съвместната среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и представителите на областните администрации на Видин, Враца, Ловеч, Плевен и Монтана. Целта бе да се обсъдят общи мерки за насърчаване на регионалната икономиката и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани с европейска безвъзмездна помощ.
„Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападния район по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Към момента около една трета от всички сключени договори по ОПИК са с изпълнение на дейности в Северозападния район. Тези предприятия вече са се възползвали от над 157 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а голяма част от проектите са в процес на изпълнение. „Развитието на Северозападна България е стратегически приоритет и ние ще продължим да използваме всички инструменти, за да насърчим икономическия му подем“, каза зам.-министър Манолев.
По думите му в процедурите, които стартират по ОПИК последователно се дава преимущество на проекти, които се изпълняват в тази част на България.
По време на срещата бе договорено представители на областните администрации да получат възможност да участват като наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите в района, заедно с експертите на  Министерството на икономиката.
„По този начин областните администрации ще получат много важна обратна връзка от предприемачите, какво може допълнително да бъде направено, за да се подобри цялостната бизнес среда и да гарантираме устойчивост на проектите, които се реализират в Северозападна България“, подчерта икономическият заместник-министър. Той акцентира и на промените, направени в условията за кандидатстване по процедурите на европейската програма, за да не се допуска фиктивно изпълнение на проекти в Северозападния район от компании, опитващи да се възползват от приоритизирането при набирането на проектни предложения.


Анкета

Екип от експерти на Областна администрация – Враца участва в Информационна среща, организирана от Агенцията по заетостта в Монтана. На срещата бяха разяснени дейностите по провеждането на анкетно проучване за потребностите на работодателите от работна сила за Враца, Видин и Монтана. Проучването, организирано от Министерство  на труда и социалната политика, е съобразено с разработения от Министерство на образованието и науката Механизъм за план-прием в професионални гимназии и в паралелки за професионална подготовка в обединени училища, в средни училища и в профилиранигимназии
Целта е да се получи реална и конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри. 
Проучването се осъществява чрез ръководената от областния управител Комисия по заетост към Областния съвет за развитие на основание Закона за насърчаване на заетостта и ще се извършва два пъти в годината – февруари и август.
Информацията от проучването на областно ниво ще се обобщава от експертен екип от представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови, отраслови и др. организации. Резултатите от анкетата ще помогнат за определяне приоритетите на областната политика по насърчаване на заетостта, средното и висше образование и обучение, в съответствие с областната стратегия и общинските планове за развитие.
Работодателите имат възможност да отбелязват очакванията си за вид и обхват на търсени професии в по-дългосрочен план – от 3 до 5 години.
Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Враца призовава представителите на бизнеса да се включат активно в анкетното проучване, резултатите от което ще бъдат в полза на всички участници в трудовия пазар и развитието на потенциала на работната сила. 
Анкетният формуляр може да се попълва до 28 февруари 2018 г. чрез интернет страницата на Областна администрация – Врацаhttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_Jy0i_hWV93mRunoBkqy2Fn0AFA5VTXcNy5FzIEjUVyThYw/viewform.

понеделник, 19 февруари 2018 г.

Над 400 ученици се включиха в зимния спортен празник „Враца 2018”


          405 ученици от 14 врачански училища взеха участие в традиционния зимен спортно-туристически празник „Враца – 2018”. Тридесет и третото по ред издание, организирано от Община Враца, Българска асоциация „Спорт за всички” се проведе в местността „Учителски колонии”. Зимното предизвикателство бе първото масово мероприятие за годината в календара на Община Враца.
В четирите дисциплини - крос, конкурс за най-хубав снежен човек, щафета и теглене на въже се включиха ученици от 1 до 12 клас. 
Победители в отделните дисциплини станаха:
- крос  600 м – момичета V - VIII клас – Стела Николаева – СУ „К. Тричков”, с подгласнички Евгения Върбева СУ „Отец Паисий”, Василена Даскалска – ПТГ „Н.Й.Вапцаров”.
- крос – 800 м – момчета V - VIII клас – Венелин Иванов СУ „Отец Паисий”, с подгласници Дамян Бобошевски - ППМГ „Акад. Иван Ценов”, Георги Бонев - ПТГ „Н. Й. Вапцаров”.
- крос – 800 м – девойки IX – XII клас – Изабела Славчева СУ „Отец Паисий”, Дениза Цветелинова СУ „Н. Войводов”, Петрана Георгиева - ПТГ „Н. Й. Вапцаров”.
- крос 1000 м – юноши IX – XII клас – Веселин Янчев - ППМГ, Десислав Митев - ПТГ, Петър Косев – ППМГ.
          В надпреварата за „Най-хубав снежен човек“ при най-малките 1 - 4 клас, НУ „Иван Вазов” спечели първото място без конкуренция от другите основни училища в града.
V - VIII клас първото място бе за учениците от СУ „Отец Паисий” с подгласници ПЕГ „Йоан Екзарх” и СУ „Н. Войводов”.
          В щафетата най-добри в категорията V - VIII клас станаха учениците от  ОУ„Кирил и Методий”, второто място бе за СУ „Отец Паисий”, а третото за СУ „Н. Войводов”. При по-големите - IX – XII клас челната тройка изглежда така: СУ „Отец Паисий”, ПТГ и Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”.
Ето и класирането в най-атрактивната дисциплина - теглене на въже.
При най-малките 1-4 клас учениците на НУ „Иван Вазов” отново нямаха конкуренция и победиха съучениците си от НУ „Софроний Врачански”, както и заелите трето място ОУ „Св. Климент Охридски” от село Тишевица.
V - VIII клас - СУ „Отец Паисий”, СУ „Н. Войводов”, ОУ „Кирил и Методий”.
IX – XII клас – ППМГ„Акад. Иван Ценов”, Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”, ПТГ „Н. Й. Вапцаров”.
          Най-добрите, класирали се на първите три места, получиха от Община Враца и Българска асоциация „Спорт за всички”  медали, купи, лакомства и предметни награди, връчени от Таня Георгиева председател на постоянната комисия по образование към Общински съвет - Враца.
С пожелания за нови срещи празника бе закрит.