Бисквитки

събота, 3 март 2018 г.

Калин Каменов: Трети март е рождението на съвременна България


„Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 140 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни. Жертвали са се и са оставили костите си и кръвта си тук, по нашите земи завинаги. Затова днес, свеждайки глави в знак на почит и уважение към техния подвиг ние трябва да празнуваме, защото трети март е денят, в който всеки един, независимо в кое кътче по света се намира, носи в сърцето си обичта към България. Днес, всеки има своята роля, защото всеки един от нас е България. Нека заедно да си кажем: Честит празник! Да живее България!“ – каза в словото си кметът Калин Каменов по повод Националния празник на България – 3-ти март и допълни, че с всяка изминала година на площад „Христо Ботев“ има повече празнуващи, а сред тях са и стотици деца, които със своите родители, гордо носят българския трибагреник.

Тържественото честване на Освобождението във Враца започна с нова патриотична инициатива. Зелено знаме, с надпис „Свобода или смърт”, с размери 6 на 4,5 метра бе пренесено от пространството пред бившето кино до площад „Христо Ботев”.  Трикольорът бе носен на ръце от ученици от Средно училище „Христо Ботев”, младежки работници от Звено „Център за младежки дейности” Враца и  съпроводено от заместник-кмета Петя Долапчиева. В шествието се включиха кметът Калин Каменов, ученици от врачански училища и граждани.

Официалната церемония по отбелязване на Националния празник започна с издигане на българския трибагреник.
За първи път, по повод националния празник на България, Община Враца организира и флашмоб, посветен на българското знаме. Ученици от началните училища „Иван Вазов”, „Иванчо Младенов” и „Св. Софроний Врачански” пресъздадат националния флаг, като всеки цвят на българското знаме беше оформен с участието на 140 ученика, символизиращи 140 години от Освобождението. Общият брой на участниците в композицията беше 420.
Благодарствен молебен и водосвет за здравето и благоденствието на жителите на Враца, отслужи секретарят на Врачанска света митрополия Николай Костадинов, в съслужие със свещеници и участието на църковен хор.

На тържествената церемония присъстваха народни представители, общински съветници, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, секретаря на Община Враца Нина Дакева и др.

В програмата, по случай отбелязването на 3-ти март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54990, Врачанска Митрополия, средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“, Симона Йорданова от II  „а“ клас на НУ „Иванчо Младенов“, Духов оркестър при читалище „Развитие“. В знак на преклонение и признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Под звучните песни на носителите на награди от „Пирин фолк” – Юри Крумов и Светлин Миланов, на площад „Христо Ботев“ се извиха пъстри български хора, предвождани от националния трибагреник.

петък, 2 март 2018 г.

420 ученици оформят българското знаме на 3-ти март във Враца

С нова патриотична инициатива на 3-ти март ще започнат тържествата във Враца, посветени на националния празник на България. Зелено знаме, с надпис „Свобода или смърт”, с размери 6 на 4,5 метра ще бъде тържествено пренесено от пространството пред бившето кино до площад „Христо Ботев”. Знамето ще бъде носено от ученици от Средно училище „Христо Ботев”, младежки работници от Звено „Център за младежки дейности” Враца и  съпроводено от заместник-кмета Петя Долапчиева.
За първи път по повод националния празник на България, Община Враца организира и флашмоб, посветен на българското знаме. Ученици от началните училища „Иван Вазов”, „Иванчо Младенов” и „Св. Софроний Врачански” ще пресъздадат националния флаг. Всеки цвят на българското знаме ще бъде  оформен с участието на 140 ученика, символизиращи 140 години от Освобождението. Общият брой на участниците в композицията е 420.
Събитието ще се състои по време на официалната церемония за издигане на националния флаг на 3 март 2018 г. на  пл. „Христо Ботев”. Тържественият ритуал по издигане на българския трикольор ще започне в 11:00 ч.
След края на церемонията, пъстро българско хоро ще се извие на централния площад, под звучните песни на носителите на награди от „Пирин фолк” – Юри Крумов и Светлин Миланов.
От 12:00 ч., отдел „Възраждане” при Регионалния исторически музей отбелязва 188 г. от рождението на славния български войвода Филип Тотю с откриване на временна мобилна експозиция „Филип Тотю-между мита и историята”.  
Посещенията  в Регионалния исторически музей на 3 март 2018 г. са безплатни за всички желаещи.

Област Враца е с най-много спечелени проекти за инфраструктура


Област Враца е сред 5-те области от Северозападен район за планиране, която има най-много спечели проекти по програмата за развитие на селските райони, касаещи ремонт на пътна инфраструктура и улици. Това стана ясно на провелата се кръгла маса във Враца, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите, на която присъства заместник-министър д-р Лозана Василева. Дискусията бе насочена за разясняване Програмата, с цел нейното по-добро и ускорено изпълнение.
„Радвам се, че Враца е домакин на тази среща, която се надявам да бъде ползотворна за всички.“  -  каза при откриването на форума кметът Калин Каменов.
Заместник-министър Лозана Василева посочи, че общият брой на общините от Северозападния район за планиране, които са подали и са с одобрени за финансиране проекти по Програмата са 33, а спечелените проекти са 57. Най-много сред 5-те области е Враца. Броят на кандидатствалите от областта общини е 8 и те имат одобрени 17 проекти. Останалите са: Видин – 7 общини с 8 проекта; Монтана 7 общини - 11 проекта; Плевен 8 общини - 14  проекта и Ловеч - 3 общини  и 7 спечелени проекта.
Кметът Калин Каменов уточни, че спечелените проекти за Северозападен район на планиране не са малко и след като бъдат изпълнени ще се види и ефектът от тях. „Инфраструктурата е актуална тема за нашия регион и точно този финансов механизъм е изключително важен за общините“ – допълни още Каменов.

Калин Каменов: На националния празник всеки трябва да се гордее, че е българин


„Ние, българите трябва да се гордеем със своята история, със своето настояще и съм убеден, че благодарение на вас и със своето бъдеще. За да се случи това, всеки един от вас трябва да се гордее, че е българин, да бъде позитивен и да знае, че България ще бъде такава, каквато я направим ние. Ако я съхраняваме, ако я пазим чиста тя ще е красива и нашите предци, които са загивали за нейната свобода ще се гордеят, че имат достойни наследници.“ . С тези думи кметът Калин Каменов откри патриотичната инициатива, която се организира от Община Враца и се провежда за трета поредна година. Каменов призова заедно да се празнува Националният празник – 3-ти март и всеки да се включи в честването му на площад „Христо Ботев“.
„На Националния празник всеки трябва да се гордее, че е българин и гордо да развява българския флаг“, добави още той.  Кметът подари трикольора на учениците от I и VII клас от ОУ „Васил Левски“, своето знаме получиха и първокласниците от НУ „Иван Вазов“. Седмокласниците от ПЕГ „Йоан Екзарх“ и СУ „Св. Климент Охридски“ също получиха трибагреника лично от кмета. Пред учениците застанаха актьорът и учител Филип Филипов, превъплътен в образа на великия поет и революционер Христо Ботев и представители на Младежкия център,  които по интересен начин представиха историята на българското знаме и неговата символика.
Стотици знамена бяха раздадени и от зам.-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова в СУ „Никола Войводов“, СУ „Отец Паисий“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Св. Софроний Врачански“, СУ „Васил Кънчов“ и СУ „Христо Ботев“. Изпълняващият длъжността председател на Общински съвет – Враца д-р Владимир Христов също се включи в патриотичната инициатива и раздаде знамена в училищата „Иванчо Младенов“, „Козма Тричков“ и ППМГ „Акад. Иван Ценов“.
За три години, откакто стартира родолюбивата инициатива, Община Враца е раздала 8 500 национални трибагреници на ученици.

През 2018 г. фирмите без дейност не подават годишна декларация



От тази година юридическите лица, които през 2017 г. не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството, не са длъжни да подават както годишен отчет за дейността, така и годишна данъчна декларация.
 Според анализ на НАП тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на близо 200 000 фирми, които досега изпращаха в НАП своите декларации без да имат дейност.
Останалите дружества подават годишна декларация за облагане с корпоративен данък за 2017 г. в срок до 2 април 2018 г. (31 март е в събота.). С  тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. В същия срок трябва да се плати и дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски.
Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Данъчната декларация се подава по електронен път (чрез интернет с електронен подпис).  
Досега в офис на НАП Враца са приети 1 400 декларации за облагане с корпоративен данък, очакват се до крайния срок за подаване още близо 5 000 формуляра.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
 Юлия Грънчарова                

                           




четвъртък, 1 март 2018 г.

Обработват улиците със сол и магнезиев хлорид




            Екипи на ОП „БКС“ – Враца обработват пътните артерии за масов градски транспорт със сол и воден разтвор на магнезиев хлорид против заледяване. През последното денонощие за уличната мрежа в града са използвани над 15 тона сол.
            Всички служители на общинското предприятие са ангажирани в почистването на вътрешно-кварталните улици, както и разчистването около контейнерите.
От Националния институт по метеорология и хидрология е обявен жълт код за област Враца за опасност от заледяване.
           



Враца става част от европейската седмица на предприемачеството


За първи път Враца става част от Европейската седмица на предприемачеството със събитие на 6 март. от 17:30 часа. Входът е свободен, но се изисква предварителна регистрация на този адрес . Домакини и организатори на местно ниво са Враца софтуер общество под егидата на платформата EDIT.BG

Какво е Европейска седмица на предприемачеството?

През първата седмица от месец март Startup Europe Week ще обедини европейските региони, за да подкрепи предприемачите в реализацията на техните идеи. Форматът е ориентиран към локалната предприемаческа екосистема и цели да подпомогне предприемачи на местно ниво, като ги запознае с възможностите за финансиране, подкрепа и сътрудничество, които са подходящи в техния контекст.
Какво ще се случи във Враца?
Специален гост-лектор ще бъде Калин Илиев, който е съосновател на brandЪ и WonderSwamp , който ще разкаже как от най-бедният регион в Европа се създаде мечта за успешно предприемачество.  Цветана Иванова от Областен информационен център - Враца и Тонко Влахов от Враца софтуер общество ще разкажат повече за възможностите пред предприемачите във Враца.


Представители на ПП ГЕРБ подариха мартеници на деца и възрастни от социалните звена във Враца


С мартинички, лакомства и пожелания за здраве и дълголетие представителите на ПП ГЕРБ - Враца зарадваха деца и възрастни от социалните звена на Община Враца  по повод 1 март. Историята за Кубратовата дъщеря Хуба и гълъба, който пренесъл бяло-червен конец на хан Аспарух разказаха младежи и жени ГЕРБ.Те бяха посрещнати с много радост от потребителите на социалните услуги от Центровете за настаняване от семеен тип и Преходно жилище, ДДЛРГ „Асен Златаров“ и  Дом за стари хора „Зора”, които също подариха мартеници на своите гости.  Посещаващите Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница” бяха подготвили и музикална програма, с която поздравиха представителите на ПП ГЕРБ.
„Вярваме, че дарявайки българския символ на здраве, дълъг живот и изобилие, успяхме да внесем радост и приятни емоции в сърцата на децата и възрастните от социалните звена на Община Враца”, казаха представителите на Жени и Младежи ГЕРБ.


Комисията за изготвяне на Областната здравна карта


проведе днес трето работно заседание, което беше председателствано от областния управител Малина Николова.
На срещата присъстваха директорът на Районна здравноосигурителна каса Светозар Симеонов, д-р Орлин Димитров, директор на Регионалната здравна инспекция - Враца, представители на лекарските колегии и на общините от областта.
„На днешното последно работно заседание на комисията, предстои да приемем Областната здравна карта на област Враца. Документът е изработен след направен анализ на здравно-демографската характеристика на областта, състоянието и тенденциите за развитие на системата за здравеопазване, оценка на потребностите от спешна, първична и специализирана извънболнична и болнична помощ и съгласно утвърдената от министъра на здравеопазването Методика“. С тези думи областният управител Малина Николова откри заседанието.
Проектът на Областната здравна карта беше представен от директора на Районната здравна каса Светозар Симеонов.
„Десетте броя здравни райони в област Враца съвпадат с административните граници на общините от областта. Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на общия брой на населението, раждаемост под средната за страната, смъртност над средната за страната и естествен прираст с отрицателни стойности над средния за страната“, информира Светозар Симеонов. Той уточни, че по отношение на общата и хоспитализирана заболеваемост по структура на населението, с най-висок относителен дял при лица до 17 г. възраст са заболявания на дихателната система и инфекциозните болести. За лицата над 18 г. с най-висок относителен дял са заболяванията на дихателната система, следвани от заболявания на органите на кръвообращението и болести на костно-мускулната система.
Светозар Симеонов представи състоянието на съществуващата здравна мрежа в област Враца по вид, брой, дейности и разпределение на съществуващите в областта лечебни заведения, както и необходимия минимален брой лекари, лекари по дентална медицина и специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в извънболничната медицинска помощ по специалности. Представен беше и броят на съществуващите легла за болнично лечение и осъществяваните медицински дейности по видове и разпределението им по лечебни заведения и по нива на компетентност на съответните структури в областта.
„По отношение на Първичната извънболнична медицинска помощ, по договор с РЗОК работят 101 общопрактикуващи лекари на 97 индивидуални практики и 2 групови. Констатира се недостатъчно добра осигуреност на населението с лечебни заведения за първичната извънболнична медицинска помощ“ допълни Светозар Симеонов.
На комисията бяха представени предложения за броя и разпределението на лекарите и лекарите по дентална медицина в Първичната извънболнична медицинска помощ по общини, както и броя и разпределението на специалистите от професионално направление „Здравни грижи”. По така направеното предложение, броят на общопрактикуващите лекари на територията на област Враца е 113, а броят на лекарите в специализираната извънболнична помощ е 227. Броят на специалистите по дентална медицина в първичната помощ е 168.
Значително е увеличен броят и разпределението на специалистите от професионално направление „Здравни грижи” – 255. Мотивите, които са залегнали в Областната здравна карта са, че е необходим еднакъв брой на специалисти по здравни грижи и лекари.
Светозар Симеонов представи разпределението на болничните легла в област Враца по видове и нива на компетентност към момента. Общият брой на болничните легла в област Враца е 1295, от тях активни са 920. Останалите 375 легла в болничните заведения са за продължително лечение и палиативни грижи, психиатрични и легла за физиотерапия и рехабилитация.
Съгласно направените изчисления по Методика за областа се предлагат общо 1144, от които 44 интензивни легла, 450 терапевтични, 140 хирургични, 68 педиатрични, 55 акушеро-гинекологични, 148 легла за дългосрочни грижи и палиативни легла, психиатрични 125 и физиотерапевтични – 114.
Така направеното предложение беше гласувано с единодушие от всички членове на Комисията за изготвянето на Областната здравна карта и ще бъде представен в Министерство на здравеопазването.


Над 2 000 знамена подарява Община Враца по повод 3-ти март



От 1-ви март, за трета поредна година, по повод предстоящия Национален празник 3-ти март,  Община Враца организира раздаване на знамена. Българският трикольор е подарък от кмета Калин Каменов. Първи трибагреника ще получат живеещите на булевард  „Никола Войводов“. Призивът на градоначалника е той да бъде поставен от страната на централната пешеходна зона, за да може цялата улица да бъде украсена с националния флаг на празника.
Традиционно знамена, по повод 3-ти март, ще се раздават и на учениците в Община Враца. Кметът Калин Каменов, заместник-кметовете -  Петя Долапчиева и Мария Попова, както и изпълняващият длъжността председател на Общински съвет - Враца д-р Владимир Христов ще подарят знамена на всички  първокласници и седмокласници. Връчването на националния трикольор ще бъде съпроводено от патриотичен час, проведен от екипа на Младежки център – Враца. По интересен за учениците начин ще бъде представена историята на българското знаме и неговата символика.
          В Регионален исторически музей, на 2-ри март, в 15:00 ч. своя трибагреник ще получат и децата от училищата в малките населени места.

Над 500 мартеници раздаде Баба Марта във Враца


Над 500 мартеници  раздаде Баба Марта във Враца на малки и големи, жители и гости на града. Усмихнатата старица радваше всеки минувач, който освен усукания бял и червен конец, получаваше и пожелание за здраве, сили и дълголетие.
Мартеничка от Баба Марта получи и заместник-кметът Петя Долапчиева, както и футболисти от ПОФК „Ботев“. Възпитаниците на врачанския футболен отбор получиха и пожелание за победа в предстоящия мач на 3-ти март.

Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 март



До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи.
В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи на физически лица от:
-        друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др. посочени в чл. 29 от ЗДДФЛ;
-        наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
-        други доходи  като стипендии за обучения, доходи от управление и контрол и др. посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.
Доходите, които следва да се включат в справката, изчерпателно са описани в номенклатурата за вид на дохода към утвърдения от министъра на финансите образец на справката.
От НАП обръщат внимание, че в тази справка предприятията подават информация към приходната агенция и за всички изплатени  парични награди, както и предметните на стойност над 30 лв., тъй като тези доходи се облагат с данък върху доходите. Тези доходи подлежат на деклариране от получателите им с годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица в срок до 30 април на годината, следващата годината на придобиването им.
Информацията от справките, които предприятията подават, позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи. Така, ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или ревизия.
До този момент в офис на НАП Враца са приети 1 120 справки за изплатени доходи на физически лица по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ. Подадените по интернет са 975, в т.ч. 23 с ПИК.
Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко физическо лице, за което не е подадена информация или подадената информация не е коректна.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

 Юлия Грънчарова                


Разширява се площта на снегопочистването по улици във Враца


Екипи на звено „Инспекторат“, към Община Враца, ОП „БКС - Враца“ и Районно полицейско управление започнаха акция по разширяване периметъра на снегопочистването на улици в града.
Контролните органи следят да не се паркира или спира на отсечката, която в момента се обработва. В момента се работи по ул. „Петропавловска“.

На 1 -ви март, на 103 години почина баба Сева от Лиляче


На 1 –ви март, на 103-годишна възраст почина най-възрастният жител на Община Враца – баба Сева Кепрова от село Лиляче. На 11 юли, тя трябваше да навърши 104 години.
„Напусна ни един достоен, трудолюбив и мъдър човек, с голямо сърце. Поклон пред светлата й памет!“ – написа в съболезнователния адрес до близките кметът Калин Каменов.
Погребението на баба Сева ще бъде на 2 март, в 12:00 ч. в село Лиляче.

Зимната обстановка в Община Враца се нормализира


            На територията на община Враца са спрели валежите от сняг. Днес, на 1 март, в региона е обявен жълт код за опасно ниски температури, като за общината те ще са между -15° и -10°.
            Населените места във Враца са без проблеми с електрозахранването и водоподаването. През последното денонощие всички пътни артерии са обработени с над 10 тона сол и са проходими при зимни условия. Екипи от ОП „БКС“ – Враца продължават да извозват натрупания сняг, както и да разчистват около контейнерите, с цел по-добра организация на сметоизвозването.





сряда, 28 февруари 2018 г.

Започват проверки за опасни ледени висулки във Враца


Служители на звено „Инспекторат“  започват проверки на търговски обекти и сгради за почистване на ледени висулки или обезопасяване на имота.
Според чл. 67 от Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Враца всички собственици, ползватели, лица, които фактически владеят или държат недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват тротоарите пред и около сградите на имотите от сняг и лед, а така също и ледените висулки от сградите, нарушена мазилка и други застрашаващи живота и здравето на преминаващите до сградите.
Собствениците са предупредени за задължението да отстраняват опасните ледени висулки и сега ще се установи дали се спазва общинската Наредба.

вторник, 27 февруари 2018 г.

Продължава да е усложнена зимната обстановка в Община Враца



Усложнена остава зимната обстановка в Община Враца. И днес, 28 февруари, на територията на региона е обявен жълт код за опасно ниски температури, като за общината ще са между –12° и –9° . През последното денонощие снежната покривка се е увеличила и на места достига до 95 см., като най-много е в селата Паволче, Челопек, Върбица. Снеговалежът продължи повече от 24 часа. На територията на община Враца няма населени места без електрозахранване и водоподаване. Пътищата са заснежени, обработени и проходими при зимни условия.
Предвид зимната обстановка , линиите на общоградския транспорт до населените места се движат със закъснение.
8 снегорина на общинско предприятие и 9 трактори на арендатори са обработвали главните пътни артерии, районите около болницата, детски, здравни и социални заведения. Без прекъсване на работата, се извършва снегопочистването във Враца, като след почистването на основата градска мрежа, комбинираните машини влизат и във вътрешно-кварталните улици. С над 60 тона сол са осолени трасетата на града. Пешеходните зони, около спирките и тротоарите се обработват от 50 служители на комуналното предприятие и 5 роторни машини.
Започна разчистването и около контейнерите, за по-добра организация на сметоизвозването в града.
Община Враца призовава гражданите да бъдат внимателни и толерантни на пътя, да оказват съдействие и да не възпрепятстват дейностите по снегопочистването.

Баба Марта ще раздава мартенички във Враца


Над 500 мартеници ще раздаде на 1-ви март, в 12:00 ч. Баба Марта във Враца.  С усукани бели и червени конци ще бъдат закичени малки и големи, жители и гости на града, които ще преминат в района на НЧ „Развитие 1969“  и централната пешеходна зона. Заедно с традиционния български символ на пролетта те ще получат и пожелание за здраве и дълголетие.
Инициативата „Баба Марта бързала, мартенички вързала” се провежда за поредна година и организатор е Община Враца.
В навечерието на предстоящия празник, за трета поредна година, Община Враца украси с над 200 мартеници 14 дървета по централния булевард „Никола Войводов“.

1 март

Представители на ПП ГЕРБ Враца ще поздравят деца и възрастни от социалните звена на Община Враца по повод 1 март. 
Младежи и жени ГЕРБ ще им разкажат историята за Кубратовата дъщеря Хуба и гълъба, който пренесъл бяло-червен конец на хан Аспарух.
Потребителите на социалните услуги от Центровете за настаняване от семеен тип и Преходно жилище, Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница”, ДДЛРГ „Асен Златаров“,  Дом за стари хора „Зора” ще получат мартеници, лакомства и пожелания за здраве и дълголетие. 

Калин Каменов поздрави пазители на българщината по случай празника Деня на любителското художествено творчество

Поздравителни адреси до всички самодейни колективи начиталищата в Община Враца, както и до работещите в Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца” и Младежки дом изпрати кметът Калин Каменов по случай 1-ви март - Деня на любителското художествено творчество.
„Приемете моите поздрави по повод деня на българския талант, на българския дух, на любовта към творчеството и непресъхващия стремеж на човека към красота и съвършенство. Честит да е празникът на всички самодейци, раздаващи с любов своята дарба, своя труд и изкуство за доброто и красивото в живота“ – се казва в поздравителния адрес. В него се посочва още, че всички се гордеят с постиженията на самодейците в областта на художественото творчество – музика, танци театър, които са издигнати на високо професионално ниво. 
„Благодаря Ви, че ви има, че пазите народните традиции, че развивате и обогатявате любителското творчество! Желая Ви нови успешни изяви!“ – пише още в поздравителния адрес.

Продължава да е усложнена зимната обстановка на територията на област Враца.


Днес Националният институт по метрология и хидрология към БАН обяви жълт код за опасно ниски температури. За област Враца се очакват стойности от –12° до –5°. Има слаби превалявания от сняг в отделни райони, като снежната покривка на места достигна 50 см.
Републиканската и общинска пътни мрежи на територията на област Враца се снегопочистват и обработват и са проходими при зимни условия. 
Няма въведени ограничения за движението на лекотоварни и тежкотоварни автомобили.
От днес още в 2 общини от област Враца – Мездра и Мизия са преустановени учебните занятия поради усложнената зимна обстановка. В с. Зверино занятията ще бъдат възстановени на 2 март, учениците от община Мизия ще бъдат отново на училище на 6 март
Няма населени места в област Враца с прекъснато електричество или водоподаване
Областният управител на област Враца Малина Николова с писмо е дала указания на кметовете на общини да се извършва непрекъснато 24 ч. наблюдение на хидротехническите съоръжения с превантивна цел при очакваното снеготопене.

Регламентът на конкурса, посветен на 140 години от Освобождението на България се променя

Поради постъпили предложения от участници срокът за изготвяне на мултимедийни продукти се удължава до 6.04.2018 г. Мултимедийните продукти ще се представят пред оценителна комисия на 14.04.2018г. от 11.00ч. /събота/ в малката зала на Регионален исторически музей – Враца.

понеделник, 26 февруари 2018 г.

Отмяна на представления

Поради тежките атмосферни условия,
ръководството на ДКТ-Враца ОТМЕНЯ за края на март
последните две представления от февруарския календар:
27.02 - "Бащата" и 28.02 - "Женитба"

Калин Каменов връчи подарък и парична награда на талантливата математичка от Враца – Никол


Кметът Калин Каменов приветства Никол Илиева, която спечели преди дни Международното математическо състезание, провело се в Тайланд. Малката математичка е възпитаничка на НУ „Св. Софроний Врачански“ и представи не само Враца, но и цяла България на олимпиадата в Банкок. Талантливата третокласничка спечели първо място, златен медал и значка.
Калин Каменов подари на Никол книгата „1 000 страници България“ и парична награда. „Пожелавам ти да си много здрава и да имаш още по-големи успехи.“ - каза в приветствието си към талантливото дете Каменов.
С „Честита победа, Никол“ и бурни аплодисменти малката математичка бе  посрещната от директора Антоанета Сиракова, учениците и преподавателите на Начално училище „Св. Софроний Врачански“.

Кметът Калин Каменов обяви 27 и 28 февруари за неучебни


Извънредна ученическа ваканция обяви кметът на Община Враца Калин Каменов заради снега, усложнената зимна обстановка и очакваните минусови температури. Ваканцията касае дните 27 и 28 февруари.
Заповедта вече е изпратена до директорите на учебните заведения на територията на Община Враца и е уведомен началникът на Регионалното управление на образованието – Галина Евденова.

Служители на звено „Инспекторат“ започнаха проверки за непочистени от сняг търговски обекти



Служители на звено „Инспекторат“ към Община Враца започнаха проверки, свързани със спазване на Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Враца. Според нормативния документ, чл. 67,  всички собственици, ползватели, лица, които фактически владеят или държат недвижими имоти или части от тях, са длъжни да опазват, почистват и поддържат чистотата в имотите, дворовете, както и в определените прилежащи площ, да почистват тротоарите пред и около сградите на имотите от сняг и лед, а също така и ледените висулки от сградите, нарушена мазилка и други застрашаващи живота и здравето на преминаващите до сградите.
Според Наредбата почистването и поддържането на чистотата на части от тротоари, площади, улични платна и др. терени - общинска или частна собственост, ползвани за търговска дейност на открито, е задължение на лицата, извършващи съответната дейност.
Нарушителите ще бъдат санкционирани, съгласно посочения размер глоба в Наредбата.

Усложнена е зимната обстановка на територията на цялата област Враца


 Въведен е оранжев код за обилен снеговалеж и снегонавявания. Температурите са в интервала от –12° до +2°. Снежната покривка е над 20 см. Републиканските пътища на територията на област Враца са проходими при зимни условия. Пътните настилки са частично заснежени, заледени и обработени.
Силни са снегонавяванията на път II-11 Мизия – Оряхово. Временно е ограничено движението по път I-1 Ботевград – Мездра за МПС над 12 т. поради снегопочистване.
На територията на всички общини от областта се извършва постоянно снегопочистване на улиците и пешеходните зони.
От днес в община Оряхово са прекратени учебните занятия поради усложнената зимна обстановка. Занятията ще бъдат възстановени в четвъртък.
Прекъснато е електрозахранването в село Селановци, община Оряхово поради скъсан електропровод. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняването на повредата. Няма други населени места в област Враца с прекъснато електричество и водоподаване.
В Областният съвет по сигурност не са постъпвали данни за закъсали автомобили и бедстващи хора.


Без „синя зона“ във Враца заради снега и ниските температури


От днес, 26 февруари до 1 март  /включително/,  „синята зона" във Враца временно няма да работи, поради усложнената зимна обстановка и очакваните минусови температури. Паркирането в платените зони  в града няма да се таксува. Служителите от ОП „Паркинги и гаражи“, съвместно с екипи на ОП „БКС - Враца“ ще работят по почистването на местата от „синята зона“.
Служителите на репатриращия автомобил ще се отзовават по сигнали на граждани и институции за преместване на неправомерно паркирали автомобили, които възпрепятстват снегопочистването във Враца.

Усложнена зимна обстановка в община Враца, жълт код за снеговалежи

Усложнена е зимната обстановка на територията на община Враца, жълт код е обявен за интензивен снеговалеж. Снежната покривка на места стига до 30 см. Общо 14 снегорина на ОП „БКС - Враца“ и трактори на частни арендатори са включени и работят от неделя вечерта в снегопочистването на пътните артерии в града. В обработването на улиците и пешеходните зони се използва грейдер и роторни машини, както и 50 човека от общоградска чистота, които ръчно почистват улиците. По пътната мрежа са разпръснати над 130 тона сол. В почистването на улиците ще се включат и машини на строителни фирми от града.
До момента, на територията на Община Враца няма сигнали за закъсали и бедстващи хора, затворени пътища и селища с прекъснато електроподаване и водоснабдяване. Снегонавявания има по пътя за село Три кладенци.
Превозните средства на градския транспорт във Враца се движат нормално при зимни условия с леки закъснения. Част от извънградските линии не са изпълнени и те са до селата Горно Пещене, Тишевица, Вировско и Върбица.
Училищните автобуси са се придвижили нормално до учебните заведения.
Контролът по снегопочистването е възложен на служителите от Звено „Инспекторат“ към Община Враца, както и на дежурни екипи на администрацията. Проблем при снегопочистването във Враца продължава да са неправилно паркираните автомобили,  a в снегопочистването ще се включат и 10 машини на строителни фирми. От Община Враца приканват жителите на града да оказват съдействие и да не възпрепятстват работата на ОП „БКС-Враца“.