Бисквитки

петък, 9 март 2018 г.

Медали за ППМГ – Враца от зимния кръг на „Математика без граници“


Възпитаниците на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца отново се представиха отлично на зимния кръг на международен турнир „Математика без граници“. Девет ученици от V до XI клас завоюваха призови места на престижното математическо състезание и бяха наградени с медали и почетни грамоти.
Отново златен медалист в своята възрастова група е осмокласника Георги Игнатов. Сребърни отличия получиха Стивън Василев (7 клас) и Цветислава Димиторва (6 клас). Бронзови медалисти от състезанието са ученците: Христо Георгиев (11 клас), Георги Господинов (8 клас), Момчил Танчев (7 клас), Румен Иванов (7 клас), Ема Дилова (6 клас) и Лиана Нинова (5 клас).
Директорът на профилиранта природо-математическа гимназия г-жа Татяна Василева поздравява младите математически таланти за забележителните им успехи и изказва своята благодарност към техните учители – Максим Йорданов, Галя Петрова, Ваня Иванова, Цветан Петров и Ангелина Банчева.

Започва записването на участници в третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“



За трета поредна година, на 23-ти и 24-ти юни, ще се проведе Национален фолклорен събор „Леденика”. Организатор на събитието е Община Враца.
          На открита сцена, сред великолепната природа на Балкана, в близост до пещерата „Леденика”, ще се изявяват многобройни групи и индивидуални изпълнители от различни крайща на България. Елементите на тазгодишното издание ще бъдат допълнени от артистични ритуали, както и традиционно богата музикална програма. Ще има много песни, танци, народни обичаи, а майстори занаятчии ще представят своите изделия.
Целта на Събора е да популяризира българските традиции и обичаи, представяйки богатството на фолклорното ни изкуство.
Съгласно статута на Събора, в него могат да вземат участие танцови и певчески групи за автентичен, стилизиран и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.
Желаещите да участват във фолклорния събор могат да попълнят заявка, която е публикувана на официалния сайт на Община Враца, сектор Култура, както и във Фейсбук страницата на НФС „Леденика”: https://www.facebook.com/ledenikafest/.
Заявката за участие се подава на електронна поща: sabor_ledenika@abv.bg, а срокът е до 13.04.2018 г. След запълване на фестивалната програма, организаторите си запазват правото да отказват заявки за участие.

Съобщение


В следствие на обилното снеготопене е замътнен водоизточника захранващ с. Върбица. Поради липсата на алтернативно водоснабдяване, „В и К“ ООД гр.Враца  организира снабдяването на засегнатите абонати с минерална вода до решаване на проблема.
Подсигурена е и водоноска с питейна вода.



Заместник-кметът Мария Попова участва в Регионален съвет за развитие на Северозападния регион


            Във връзка с предложенията на междуведомствена работна група за нов териториален обхват на районите, във Враца се провежда Регионален съвет за развитие на Северозападния регион. На форума присъстват заместник-министърът на труда и социалната политика  д-р Султанка Петрова, както и ресорният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството – Деница Николова. Представители на Община Враца в срещата са заместник-кметът Мария Попова и главният архитект Чавдар Спасов.
            Заседанието се провежда в залата на Търговско-промишлената палата и ще продължи в рамките на деня. Сред обсъжданите теми, включени в дневния ред на Съвета, са трите варианта за ново райониране на страната, както и анализ на актуалното състояние на републиканската пътна мрежа в Северозападна България. От страна на Министерството на земеделието, храните и горите ще бъде представена информация относно мерките и процедурите, които ще стартират през настоящата година. В програмата на Регионалния съвет е предвидена и дискусия относно дейностите по въвеждане на електронно управление и административно обслужване на гражданите в структурите на държавната администрация.
            На форума присъстват още: областният управител на област Враца – Малина Николова, експерти от министерства, областните управители на Видин, Монтана, Ловеч и Плевен, кметове на общини от региона, членове на работодателски организации, както и представители на академичните среди.
           

Временна организация на движението по улица „Бистришко шосе“



Във връзка с планирани строително-монтажни работи по канализационната мрежа на квартал Бистрец, от 10 март до 20 април 2018г., ще бъде затворен участъкът за движение на ППС по улица „Бистришко шосе“. Извършваните дейности са част от проекта за воден цикъл на града. Алтернативният маршрут за движение е по отклонението за квартал Бистрец, на главен път Е-79 Враца -Монтана.
Фирмата-изпълнител на строително-монтажни работи - „Понсстройинженеринг“ АД ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение. Временната организация за безопасност на движението е съгласувана със сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ - Враца, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението и Областно пътно управление.
Движението на моторни-превозни средства ще се нормализира незабавно след приключване на ремонтните дейности.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.
Телефон за информация: 0887 54 88 29 - Найден Николаев  – Ръководител на строително-монтажни работи.


Жозеф Дол: Социалистите завиждат, защото Бойко Борисов е най-успешният шеф в Европа



Президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозед Дол се срещна с кметовете и председателите на Общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ. Разговорът се проведе преди началото на форума на Групата на ЕНП в Комитета на регионите, който се провежда в София в момента.  Президентът на ЕНП бе категоричен, че България трябва да е горда с председателството на Съвета на ЕС. “От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не същестуват откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко”, коментира Дол.


Жозеф Дол поздрави българските градоначалници за успешното развитие на българските региони в последните години. По думите му, управляваните от ГЕРБ населени места са придобили истински европейски облик в последните години. Президентът на ЕНП подчерта, че българските градове и села се развиват непрекъснато и изрази увереност, че стандартът на живот на всички български граждани ще бъде усезаемо подобрен под ръководството на тези кметове.

Градоначалниците от своя страна изразиха благодарността си към ЕНП и заявиха, че европейската солидарност и финансирането на важните за българите проекти от страна на ЕС е от изключително значение за всички населени места в страната. Всеки от българските кметове даде своите убедителни доводи пред Дол защо кохезионната политика не трябва да се променя като дадоха примери от регионите, които управляват. Президентът на ЕНП подчерта, че страната ни е сред отличниците в тази сфера и заяви, че кохезионната политика е важна не само за България, но и за целия ЕС, защото обединява страните-членки. “България се доказа като надежден партньор и отговорна страна-членка на ЕС. Кохезионната политика намалява разликите между държавите и това се вижда в много от българските градове, придобили европейски облик в последните години”, обясни още Жозеф Дол.

По време на срещата си с българските кметове и председатели на Общински съвети от цялата страна президентът на ЕНП изрази задоволството си, че те живеят с проблемите на хората на населените места, които ръководят. Жозеф Дол поздрави градоначалниците от ГЕРБ, че взимат добри и мъдри решения, с които разрешават проблемите на хората. Той ги посъветва да следват примера на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е направил така, че т.нар. политическите елити да остават на равнището на проблемите на хората.

“Вие познавате семействата, развитието на регионите, работните места, вие сте корените на вашата партия –ГЕРБ. Благодаря на моите приятели Бойко и Цветан, които ме послушаха при формирането на ГЕРБ и днес успеха на България се основава на отношението на ГЕРБ към всеки човек”, добави Дол. Той бе категоричен, че успехите, иновациите и развитието на региони като София, Варна, Бургас, Габрово и други се дължат на силните кметове от ГЕРБ. Жозеф Дол изтъкна, че Пловив е Европейска столица на културата.

Жозеф Дол подчерта, че за ГЕРБ като част от семейството на ЕНП най-важното е всички избиратели да отидат до урните и да гласуват на следващите избори, защото това е гаранция за успеха на ГЕРБ. Tой бе категоричен, че Мария Габриел е изключителен еврокомисар. “Въпреки че пое поста по време на средата на манадата тя показа, че само една решителна жена като нея може толкова бързо да се ориентира в ситуацията. Мария върши наистина страхотна работа по цифровизацията и съм сигурен, че ще докара интернет дори в най-малките селца в ЕС”, добави той и коментира, че това ще бъде печеливш ход за ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент.


четвъртък, 8 март 2018 г.

Среща-матине по повод Деня на жената организира ПП ГЕРБ – Враца


Много настроение донесе на всички присъстващи срещата-матине,организирана от ПП ГЕРБ – Враца по повод Деня на жената 8-март. На бяло сладко и чаша ликьор бяха поканени дами от всички сфери на обществения живот във Враца и нежната половина от представителите на медиите.
Областният управител Малина Николова поздрави всички дами по повод предстоящия празник.
„Много искрено и топло ви посрещаме днес, на нашето следобедно матине, което посвещаваме на врачанката, както подобни срещи са събирали, обединявали и вдъхновявали нашите майки и баби.
Днес жената еднакво успешно съчетава кариера и семейство и това изисква много време и усилия. Същевременно с това тя трябва да е позитивна, усмихната и жизнерадостна. Радвам се, че сме заедно, за да можем да споделим емоцията от приятния следобед и предстоящия празник”, каза Малина Николова. Тя поздрави всички присъстващи от името на народния представител инж. Петя Аврамова, като предаде пожеланията ѝ за здраве,успех и вдъхновение.
Специален поздрав за всички дами от името на евродепутатът Владимир Уручев поднесе Мария Дончева.
„Освен общоприетите схващания за непреходната красота, очарование, богата душевност и интелект на жената, бих искал да изтъкна вашия безспорен приоритет – Вие сте българки. Няма кътче по света, в което да не се знае, че българките се отличават с интелект, стил, обаяние и завидна красота. За мен българката е олицетворение на живот, развитие, интуиция и хубост”, се казва още в поздравителния адрес.
Етнографът Неда Димитрова представи пред всички присъстващи увлекателни факти за живота на врачанката в миналото. Гостите на срещата-матине успяха да се потопят в атмосферата на отминалата епоха и с песните на Дамска вокална група „Зорница”. Всички дами получиха красиви цветя.

Нова растителност ще бъде засадена по ската на река Лева


Нова и подходяща за местността растителност ще бъде засадена по ската на река Лева, след извършеното санитарно прочистване. На 14 февруари 2018 година, след преминалата през града буря, със заповед на кмета на Община Враца е назначена комисия за преглед на фитосанитарното и техническо състояние на растителността около реката.
След извършената проверка, експертите са установили, че е необходимо аварийно премахване на част от растителността. По скатовете на р. Лева съществуват и дървета, опасни за живота и здравето на хората, поради лошото им състояние. С протокол са описани дейностите, които ще бъдат извършени, а дърветата за премахване – маркирани.
Ще бъдат запазени всички растителни видове, а премахнатите ще бъдат заменени с нови през пролетта, както следва:

Широколистна растителност:
-        Alnus glutinosa (Черна елша)
-        Rubinia pseudoacacia (Рубиния акация)
-        Carpinus betulus (Обикновен габър)
-        Albizia julibrissin (Албиция)
-        Cercis siliquastrum (Див рошков)
Иглолистна растителност:
-        Picea pungens ‘Glauca’ (Сребролистен смърч)
-        Pinus nigra (Черен бор)
-        Cedrus atlantica (Атласки кедър)
Храстова растителност:
-        Corylus avellana (Леска)
-        Cornus mas (Кучешки дрян)





сряда, 7 март 2018 г.

Пътят Видин-Ботевград


Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет днес, което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин Албена Георгиева, на Враца Малина Николова и на Монтана Росен Белчев, както и представители на протестиращите граждани от Видин.
Областният управител на Враца и председател в първото полугодие на 2018 г. на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район благодари от името на областите Враца, Видин и Монтана за правителствените решения, свързани с индикативните срокове за изпълнение на проектите.
„Днешните решения на Министерски съвет са най-важните за последните 10 години и дългоочаквани от жителите на нашите области. Те са свързани с икономическото, инфраструктурното, инвестиционното, демографското и екологичното развитие на Северозападна България. От името на Регионалния съвет за развитие и гражданите на Враца, Видин и Монтана отправям благодарност на премиера Борисов, министър Павлова, министър Нанков и цялото правителство за усилията и последователните действия за изравняване на регионите в страната“, заяви Малина Николова.
„За реализацията на проекта за разширяване на скоростен път Видин-Ботевград е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, които да се изпълняват“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се осигури още скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4.
За изграждането на пътя Видин – Ботевград е предвидена реализация на 6 участъка:
-         Етап 1 „Видин – Димово” – с дължина 35,7 км.
-         Етап 2 „Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км.
-         Етап 3 „Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км.
-         Етап 4 „Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км.
-         Етап 5 „Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация.
-         Етап 6 „Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км.
„Изграждането им ще бъде разделено на няколко проекта, при подготовката на които се спазват всички законови и подзаконови нормативни актове и регламентираните процедури. До 10 дни ще обявим обществените поръчки за най-тежките участъци. Тях ще завършим до края на 2020 г.“, информира министър Нанков. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат  осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.
Николай Нанков съобщи още, че е планирано проектното трасе на скоростния път да бъде разположено извън населените места по направлението и ще изведе интензивния трафик от моста над р. Дунав при гр. Видин към гр. София. Част от трасето до Монтана е планирано да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока, посочи регионалният министър.
Министерският съвет прие и решение за подкрепа реализацията на проект за тунел под прохода „Петрохан“, който ще бъде подготвен за концесия. Предвижда се още през месец май тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за тунелно преминаване през прохода.
„За Петрохан сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Ще предлагаме проекта на инвеститори, които идват в България“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че в момента средства от бюджета не могат да бъдат обещани, но може да се подготвят всички процедури, да е готов за концесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство.
„Коридор № 4 е изключително важен и осигурява връзка от Солун през София, Видин, към Братислава и Будапеща. От забавянето на въвеждането на тол система заради обжалвания дневните загуби са от 1,5 млн.лв. Сметнете по 1,5 млн. лв. на ден, ако даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца“, добави премиерът.
Вицепремиерът Валери Симеонов, както и министър Нанков отбелязаха, че двата проекта са заложени в програмата на коалиционното правителство и ще бъдат изпълнени в сроковете, предвидени в решенията.
Росица Кирова, представител на протестиращите от Видин, благодари на премиера за това, че е направил необходимото двете решения да станат факт.
„Изричното решение на Министерски съвет означава, че правителството има волята да изгради пътя при спазване на сроковете и заложените етапи и параметри. Това ще даде възможност за развитие на регионите и за безопасно и сигурно пътуване за всички, които живеят в този край на България“, допълни г-жа Кирова.


На 90% са пълни язовирите в Община Враца


На 90 % са пълни язовирите в Община Враца. Това установи проверка, извършена от експерти на общинска администрация в града. Инспектирани са всички язовири и реки на територията на Общината.
Установено е, че има повишаване на нивото на водоемите, но няма опасност от преливане през стените на язовирите. Навсякъде водата се изпуска контролирано през основните изпускатели.
Изпратени са писма до всички концесионери на язовири и кметове на населени места да следят нивата на водоемите и тяхното състояние, като ежедневно ще бъде извършван контрол.
На територията на Община Враца има 21 язовири и един рибарник. От тях 7 се стопанисват от Общината, а останалите са дадени на концесия.

Със стихове за възхвала, молебен и тържество Враца почита Св. Софроний Врачански


С тържество, водосвет - молебен и стихове за възхвала на 11 март Враца почита небесния закрилник на Враца - свети Софроний Епископ Врачански. Отбелязването на неговата 279-годишнина и патронния празник на Начално училище „Св. Софроний Врачански” ще започне в 11:00 ч. пред паметника на светеца.
Поетична композиция, в която са включени стихове в прослава към великия българин, ще поднесат учениците от учебното заведение, носещо името на бележития възрожденец. Водосвет – молебен и Тропар на Св. Софроний ще отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. Слово по повод честването ще поднесе кметът Калин Каменов.
Участие в празника ще вземат представителни групи от врачанските училища, духовият оркестър при НЧ „Развитие 1869”  и свещеници от Врачанска митрополия. В знак на признателност пред паметника на небесния закрилник на Враца ще бъдат поднесени венци и цветя.

Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 април



Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г.
До края на 2016 г. дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Отделно от това, получените през годината доходи се декларираха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите (по чл. 50 от ЗДДФЛ) за годината на придобиването им.
От началото на 2017 г., както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък, подлежат на деклариране от местните физически лица само в годишната данъчна декларация. Данните се попълват отново в Приложение № 8.
Новият ред за деклариране и внасяне на окончателния данък, дължим от местни физически лица, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина:
-         дивиденти;
-         ликвидационни дялове;
-         лихви по банкови сметки;
-         доходи от доброволно осигуряване и застраховане (по реда на чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ);
-         доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества (по глава деветнадесета, раздел ІІ от Закона за корпоративното подоходно облагане), които се облагат с окончателен данък.
Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
От началото на годината в офис Враца са подадени над 500 заявления за издаване на персонален идентификационен код /ПИК/. До момента приетите  декларации за облагане на доходите са близо 2200, от тях 973 са подадени по електронен път, в т.ч. 495 чрез ПИК.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.
 Юлия Грънчарова




вторник, 6 март 2018 г.

ПРЕМИЕРА

На 9 март, петък, от 19 часа в Камерна зала ще се състои ПРЕМИЕРА на "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир.
Режистьор: Венцислав Асенов
Участват: Сабина Коен, Виктор Ганчев, Румяна Мерджанска, Огнян Симеонов, Кирил Стаменов, Борислав Борисов, Борислав Сарафанов, Цветана Горкиева, Петър Горанов, Емона Илиева, Красен Ханджиев, Теодор Софрониев, Стефани Ивайло и Иван Юруков /в ролята на Парнас/

Cъстоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца.


В Областният съвет по сигурност денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца.
Към 17.30 ч. на 6 март нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован е 214 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 165 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия достигна 137 см, при критичен праг 290 см. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети.
Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см.
Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението.
Язовир „Лесура“ в община Криводол и язовир „Бързина“ в община Хайредин преливат през преливниците си с около 150 л/с. и на тях са монтирани допълнителни сифони за контролираното изпускане на водни маси.
Всички останали язовири имат достатъчно свободен обем за поемане на водни маси.


Петя Долапчиева прие учители от 5 държави


Заместник – кметът Петя Долапчиева прие участници по проект „Развитие на ключовите компетентности чрез проектобазирани дейности“, реализиран в рамките на програма Еразъм +. Участниците в делегацията, включваше преподаватели в учебни заведения от държавите Испания, Франция, Италия, Литва и Португалия, които са партньори на врачанското Начално училище „Св. Софроний Врачански“.
            От името на кмета Калин Каменов, Петя Долапчиева приветства участниците в срещата с „Добре дошли“ и представи образователната мрежа в Община Враца, в която влизат 16 детски градини и 20 учебни заведения.
Директорът на учебното заведение Антоанета Сиракова благодари за топлото посрещане и разясни целите на проекта. Тя посочи, че темата, която ще се разисква във Враца е „Развитие на дигиталните компетентности в класната стая“. Чрез прилагане на иновативни методи в обучението, работни ателиета и др. дейности ще се укрепи сътрудничеството между образователни организации и ще се подобри квалификацията на учителите.
В края на срещата гостите получиха подаръци от Община Враца и пожелания за нови срещи от заместник-кмета Петя Долапчиева.


Временно се преустановява приемът на пациенти в Кардиологично отделение

Временно се преустановява приемът на пациенти в Кардиологично отделение на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Причината е невъзможността да бъде изготвен работен график, поради напускането на лекари и недостиг на персонал. РЗИ, РЗОК и ЦСМП са уведомени, за да се осигури своевременното обслужване на пациенти с кардиологични проблеми. 

Aсфалтовата настилка на моста над р. Ботуня при с. Краводер бе сериозно разрушена


Във връзка с обилното снеготопене през последните дни, асфалтовата настилка на моста над р. Ботуня при с. Краводер бе сериозно разрушена. Съоръжението се намира в лошо техническо състояние от години, а на пътната настилка е правен няколкократен частичен ремонт.
Областният управител Малина Николова днес предприе мерки по осигуряване на ремонтно-възстановителните дейности на пътното съоръжение, като след проведени разговори с управителя на Областно пътно управление – Враца инж. Веселин Николов и управителя на поддържащата фирма се започнаха действия по частично възстановяване на участъка със студена фрезована смес.
Пътният участък е с интензивен трафик и с цел предотвратяване на пътни инциденти е наложително неговото цялостно възстановяване. При подходящи метеорологични условия след 15 март ще започне основният ремонт на моста над р. Ботуня по сключения договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Пътинженеринг – М“ АД. Предметът на договора е „Извършване на възстановителни дейности на моста над р. Ботуня на път I – 1 Монтана – Враца при км 129+355“. Срокът за изпълнение на договора е 90 дни от момента на стартиране на строителството.



понеделник, 5 март 2018 г.

Калин Каменов: БСП отправят лъжливи обвинения, Враца не е била в бедствено положение


„Несериозно e от страна на БСП да се твърди, че община Враца е била в бедствено положение при последните обилни снеговалежи”. Това заяви кметът на Община Враца Калин Каменов на съвместната пресконференция с народните представители  от ПП ГЕРБ инж. Петя Аврамова, Красен Кръстев и областния управител Малина Николова.
„Фактите, които бяха изнесени с декларация преди няколко дни от БСП – Враца, че сме били пред бедствено положение и снегопочистването е пълен провал са политически лъжи. Те най-добре знаят какво е бедствие, защото са управлявали и са го създавали. Нека преди да говорят да се поинтересуват какво са гласували в Общинския съвет и да четат докладните, които в голямата си част не подкрепят”, каза Калин Каменов.
Той опроверга твърденията от страна на левицата, че община Враца е закупила техника за 1.5 млн. лева.
„Община Враца не е закупила такава техника и е несериозно да се твърди подобно нещо. Нека преди да дават пресконференция, от БСП да се поинтересуват какво са гласували. Миналата година в ОбС е взето решение да се закупят снегопочистващи машини на стойност 390 000 лева, а не за 1.5 млн. лева”, допълни Каменов.
Той подчерта, че твърденията от страна на левицата могат да бъдат атакувани и съдебно и призова да бъдат по-сериозни, когато коментират ситуации, които въвеждат гражданите в заблуда.
„При двадесет и четири часов снеговалеж, при който на места снегът достигна 85 см, няма град, който може да бъде перфектно почистен. Във Враца нямаше непроходими улици. Аз имах забележки и съм ги казал на ръководството на БКС. Имаше труднопроходими улици, но не непроходими”, категоричен бе Калин Каменов.
Кметът на Враца подчерта, че дори при най-обилните снеговалежи не е имало бедстващи хора, проблеми с градския транспорт, населени места без електрозахранване или проблеми с доставката на храна.
„Само преди година при много по-малък като интензитет снеговалеж автобусите и тролейбусите трудно се движеха. Да се твърди, че сега е имало бедствено положение е най-малкото несериозно. През цялото време съм следил процеса на снегопочистването, но не видях никой от представителите на БСП да следи снегорините. Почистването на улиците продължава и в момента”, допълни Калин Каменов.
Община Враца разполага с ограничен ресурс от снегопочистваща техника, а за да се осигури необходимата техника са необходими финансови средства.
„Вариантът с увеличаване на данъците няма да се възприеме, затова е логично да търсим съкращения и спестяване на разходи. Затова миналата година се направи преструктурирането на БКС от търговско дружество в общинско предприятие, а със спестените средства се закупи част от необходимата техника”, каза още кметът на Враца.  
В заключение той призова да не се отравят несъстоятелни и лъжливи обвинения от страна на БСП, а да предложат как и откъде могат да се спестят средства, за да се закупи още техника.



П.Аврамова: „Политическо лицемерие е „загрижеността” на БСП за МБАЛ „Христо Ботев”


 „Обвиненията отправени от страна на БСП срещу ПП ГЕРБ за състоянието, в което се намира МБАЛ „Христо Ботев” са политическо лицемерие, цинизъм и атака срещу лечебното заведение и гражданите на областта.  Затова решихме да върнем лентата назад и да припомним фактите около МБАЛ „Христо Ботев“ в последните години, за да отговорим на въпроса толкова изненадващо ли беше катастрофалното състояние, в което се намира сега тя”.  Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ инж. Петя Аврамова на организираната днес съвместна пресконференция с народният представител Красен Кръстев, областният управител Малина Николова и кметът на Община Враца Калин Каменов.
Петя  Аврамова припомни, че сегашният изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“  Орлин Цветков заема този пост за втори път. Той е изпълнителен директор на болницата от месец ноември 2009 и напуска поста по лични причини на 11 септември 2013 година. Тогава за изпълнителен  директор е назначен Светозар Луканов, по това време зам.-кмет в екипа на инж. Николай Иванов. През 2009 г., когато Цветков поема поста за първи път, задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“  към доставчици са 2,8 млн. лв. При напускането му след 4 години, през 2013 г. те са в размер на 4,5 млн. лв.
По време на управлението на Светозар Луканов трупането на дългове от МБАЛ нараства лавинообразно, достигайки 12 млн. лева.  След отправено питане от страна на народния представител Петя Аврамова към здравния министър Петър Москов за дълговете на врачанската болница се правят три опита за смяна на ръководството, които са обжалвани от кметове на  БСП или близки до левицата, като така са му дали възможност да трупа дългове още една година.
Орлин Цветков поема отново поста на изпълнителен директор на врачанската болница на 12 юли 2016 г., като заварва дълговете над 12 млн. лв. наследство от Светозар Луканов. Кредиторите започват да запорират сметките на лечебното заведение. 
„Година и половина ръководството на болницата водеше преговори с всички кредитори за вдигане на запори с цел осигуряване на средства за лекарства, консумативи и заплати за работещите в лечебното заведение. Изготви се оздравителен план, който е внесен в МЗ и е одобрен”, допълни Петя Аврамова. Тя подчерта, че стремежът е  да се намалят разходите, така че приходите да бъдат в по-голям размер от тях и да останат средства за покриване на стари задължения. Бяха подготвени документи за изтеглянето на кредит, който банките отказаха. Причината е изискването за държавна гаранция или болницата да докаже, наличието на финансов ресурс, с който да покрива дълга към банковата институция. .
„В момента продължават усилията за стабилизирането на МБАЛ „Христо Ботев”, като насажданото изкуствено напрежение сред работещите в болницата по никакъв начин не помага за постигането на тази цел. Категорично заявявам, че ръководството на болницата няма да закрива отделения, като това беше заявено и от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Гражданите трябва да знаят, че спекулациите по темата, които наблюдаваме водят до оставки на лекари, а това действително може да доведе до закриването на отделения”, каза още Петя Аврамова.
Тя подчерта, че в момента се полагат всички усилия да бъде запазено отделението по инванзивна кардиология. Получено е уверение от страна на  министър Ананиев и зам.-министър Жени Начева, че ще се търсят варианти за закупуване на ангиограф за МБАЛ „Христо Ботев” или за оставане на Медика Кор до закупуването и монтирането на собствена апаратура. 
Петя Аврамова изрази недоумението си от синхронното говорене на организаторите на протеста и представителите на БСП.
„Странно е как единственото предложение за спасяване на нашата болница, което ръководителят на протеста д-р Емил Младенов и представителите на БСП дадоха е да бъде освободен изпълнителният директор и ръководството на болницата. Моето лично мнение е, че това ръководство работи и полага усилия за изпълнение на плана за преструктуриране и стабилизиране на болницата”, допълни Аврамова.
Тя заяви, че ръководството на болницата няма да закрива отделения и апелира към всички работещи в МБАЛ „Христо Ботев” да запазят спокойствие и да не дават възможност самите те това да се случи поради липса на персонал.
Народният представител Петя Аврамова допълни, че се очаква да бъде изготвен изцяло нов модел за функциониране и финансиране на българското здравеопазване.
Тя настоя средствата за наема на офиса, които БСП дължи на Община Враца да бъдат изплатени незабавно.
„Наемът за ползването на 700 кв. м общинска собственост, изчислен по най-ниска тарифа на лицензирани оценители е около 300 хил. лева. Нека БСП, като загрижени за врачанската болница да възстановят тези средства на Община Враца и с тях да бъде изплатена забавената заплата, която работещите в МБАЛ очакват да получат”, призова Аврамова.
Кметът Калин Каменов каза, че Община Враца е единствената, която помага на МБАЛ ”Христо Ботев”.
„Миналата година отпуснахме 50 000 лева от общинския бюджет, а тази година средствата са в размер на 100 000 лева”, каза Калин Каменов.
Той беше категоричен, че е необходимо да бъде променена формата на управление на МБАЛ „Христо Ботев”. 
„Не е ефективно болницата да е акционерно дружество, защото много от кметовете изобщо не присъстват на събранията и по никакъв начин не подпомагат лечебното заведение. Затова трябва да се промени формата на управление и болницата да стане изцяло държавна. Така няма да се изпада и в абсурдни ситуации за блокиращи квоти и политически позиции, които бавят взимането на важни решения”, подчерта Каменов. 
Областният управител Малина Николова заяви, че през последната година и половина в Министерство на здравеопазването са обсъдени различни възможности за преодоляване на кризата в областната болница.
„ Сегашното ръководство на министерството ясно заяви, че използва всички законови форми и методи за оздравяване и няма да допусне закриване на едиственото структуроопределящо лечебно заведение на територията на област Враца, което приема и лекува тежките случаи и здравнонеосигурените лица, допълни Николова.
Идеята на колегите от опозицията е да започне отново да ерозира врачанската болница, в момент, в който трябва да сключи договор със Здравната каса. Предстои  врачанската болница да подготви своите отделения и екипи, за да изпълни условията и да сключи договор. Колкото по-добри са условията, толкова повече приходи ще има лечебното заведение. По този начин ще премине към изплащане на задълженията към персонала и към кредиторите. Призовавам да не се нагнетява напрежение, да се окомплектоват отделенията и да се даде възможност за сключване на най-изгодния за здравното заведение договор”, каза народният представител Красен Кръстев.
Народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова и кметът на Община Враца Калин Каменов бяха категорични, че ще продължат да работят за оздравяването и запазването на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца.
„Уважаеми съграждани, уважаеми работещи в МБАЛ „Христо Ботев”, не обръщайте внимание на интригите, манипулациите и лъжите на БСП, които целят насаждане на напрежение и извличане на политически дивиденти. Това по никакъв начин не помага на врачанската болница и гражданите на Враца и областта”, каза в заключение Петя Аврамова.

Български филм обединява Русия и Америка

„Освободителят на България“ на Искрен Красимиров с двойна премиера в руските и американските културни центрове в София
Български филм обединява Русия и Америка! Новата лента на младия режисьор Искрен Красимиров – „Освободителят на България“, която е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България, ще се завърти премиерно в София. Първата прожекция е от 18ч. в Американския корнер на Столична библиотека на пл. „Славейков“ 4А в столицата. Премиерата е организирана със специалното съдействие на Посолството на САЩ в България и се очакват да присъстват много англоговорящи гости на София, които ще видят на екрана своя сънародник Дженуариъс Макгахан, изигран от Искрен Красимиров. Филмовата фиеста продължава в 18:30ч. в Руски културно-информационен център – София, където в големия салон се очаква публиката да изпълни до краен предел залата, като организаторите от „Незабравимата България“ и Посолството на Русия в Република България са приготвили за публиката цял куп изненади – истински опълченци и руски солдати от НД „Традиция“, стихове за героите от поета Красимир Стефанов, както и специалното участие на актьора Симеон Владов, изиграл във филма руския военен кореспондент Немирович-Данченко. Сюжетът на „Освободителят на България“ е базиран основно върху кореспонденциите на журналистите Дженуариъс Макгахан и Немирович-Данченко, като главен герой във филма е американеца Макгахан, наречен от цяла Европа „Освободителят на България“. Той е единствения човек на перото, дошъл в България след турските зверства в Батак, написал репортажи за лондонския вестник „Дейли нюз“, и спомогнал общественото мнение да принуди Англия да снеме подкрепата си от Османската империя, и Русия да дойде да ни освободи. Филмът на Искрен Красимиров показва целия победоносен поход на руските войски от Свищов до Сан Стефано, както и трагичната смърт на Макгахан край Цариград малко след Освобождението. Входът е свободен, а продължителността на филма е точно час.

неделя, 4 март 2018 г.

Отборът по стрелба на СК „Спартак – Враца“ при ОД на МВР – Враца взе участие в Републикански турнир по стрелба „Освобождение“

 . Турнирът се проведе  от 28.02.2018г. до 02.03.2018г за седми пореден път в гр. Бургас и се организира от Спорна Асоциация на МВР и ОДМВР-Бургас в чест на националния празник на страната 3- ти март, със съдействието на Община  Бургас и Областния управител на област  Бургас. В турнира взеха участие 17 отбора и общо 94  състезатели.
Врачанските стрелци затвърждават мястото си сред най-добрите в полицейската стрелба с пистолет. Мъжкият отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Румен Николов завоюва първото място и взе най- красивия от кристалните плакети, осигурени от организаторите – ОД на МВР Бургас. Женският отбор в състав Катя Василева и Ани Цанова останаха на секунди от призовата тройка- на четвърто място. Така в комплексното отборно класиране врачани безапелационно спечелиха първото място. 
В индивидуалната надпревара врачани отчетоха пето място при жените на Катя Василева и пето и шесто място при мъжете съответно на Ивайло Флоров и Николай Милушев. 
На нашите стрелци предстои участие в тунира „Величко Величков“ в гр. Плевен в началото на април, а женският отбор ще вземе участие в турнир „ 8-ми март“ на 06 и 07.03.2018г. в гр. София, който е организиран от Главна Дирекция Национална Полиция и за участие са поканени състезатели – жени от МВР, НСО, МО и други охранителни структури .