Бисквитки

събота, 24 март 2018 г.

Фирмата-изпълнител ще възстанови компрометирания участък в блок №54



            След ураганния вятър, който премина през града и нанесе сериозни щети, е установен компрометиран участък от фасадата на блок №54 в ж.к. "Сениче". Експертите от Община Враца веднага са уведомили управителя на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности за проблема.
            Кметът Калин Каменов е издал заповед за сформиране на комисия, която да установи каква е конкретната причина за възникналия проблем в многофамилната жилищна сграда, както и да направи предписание за конкретни ремонтни дейности.
            Съгласно подписания договор между Община Враца и Мегатурс 1“ ЕООД, екип от фирмата незабавно ще отстрани щетите по блока, след подобряване на метеорологичните условия.

Във връзка със силния вятър и нанесените от него щети „Мегатурс 1“ ЕООД заявява своята позиция за незабавно отстраняване на появилите се компрометирани участъци на бл. 54 - ж.к. „Сениче“, като се спазят договорените процедури на гаранционен ремонт.

Информираме етажната собственост, че при подходящи метеорологични условия ще пристъпим към отстраняване на пораженията и ще осигурим по нататъшната нормална експлоатация.



петък, 23 март 2018 г.

Община Враца ще инвестира шест милиона лева за изграждането на кризисен център и закупуването на нови машини


Близо шест милиона лева ще получи Община Враца за реализиране на трансграничен проект между Враца и румънския окръг Долж. Договорът за националното съфинансиране по предложението бе подписан от кмета Калин Каменов с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Основната цел на проекта е подобряване на реакциите при бедствия и кризисни ситуации, както и намаляване на последиците от тях. За целта на територията на област Враца ще бъде изградена Трансгранична точка, от която ще могат да се координират дейностите при извънредни ситуации в региона. Съоръжението ще предостави възможност и за непрестанен мониторинг от страна на експертите.
С част от предоставеното финансиране ще бъде закупена и нова специализирана техника, която да се използва от предприятията на Община Враца. За нуждите на снегопочистването в града ще бъде закупен снегорин, с разпръскващ модул за пясък и сол. За пръв път градът ще разполага и с репатриращ автомобил за катастрофирали тежкотоварни автомобили. С цел ефективното наблюдение на водоемите на територията на общината, ще бъде взет и високопроходим пикап.
В проекта е предвидено оборудването на Спешната медицинска помощ в града с линейка с кувьоз и десет многофункционални ЕКГ апарати. Медиците ще получат и специализиран автомобил за транспортиране на пациенти, човешки органи и кръвни продукти, оборудван с необходимата  животоспасяваща техника.
За нуждите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъде предоставена лодка, с транспортен колесар и спасителен технически автомобил.
Проектните дейности предвиждат и изграждането на Пункт за интервенции при извънредни ситуации, който ще бъде създаден на Международното летище в град Крайова.
В рамките на проекта ще бъдат провеждани съвместни учения във Враца и румънския град, с цел повишаване информираността на населението при кризисни ситуации.
Проектът „Координирани и ефективни реакции на властите при извънредни ситуации в региона Враца-Долж“ ще бъде реализиран в следващите три години. Одобреният допустим бюджет за всички партньори е над 11 милиона лева. Европейският фонд за регионално развитие ще финансира 85 % от разходите, а държавните бюджети на двете страни ще предоставят 13 % от средствата. От своя страна, партньорите ще участват с 2 % от бюджета на допустимите разходи.

Калин Каменов с престижна награда от Фондация „Искам бебе“


            Управителният съвет на Фондация „Искам бебе“ удостои кмета Каменов с приза „АНГЕЛ НА БЛАГОДАРНОСТТА 2018“.  Наградата му бе връчена от  Здравка Гергова – координатор на Фондацията.
            Каменов благодари за наградата и отбеляза, че за последните две години Община Враца е отпуснала над 50 000 лева за асистирана репродукция на нуждаещи се двойки. Той допълни, че за 2018 година са предвидени над 20 хиляди лева за подкрепа на хора с репродуктивни проблеми. В заключение кметът Калин Каменов подчерта, че трябва да бъдат положени повече усилия в психологическата подкрепа на двойките с подобни проблеми.
            Отличието, което получи Каменов, е в резултат от съпричастността към каузата на Фондацията – „За повече деца на България!“, както и заради ползотворното партньорство между Община Враца и екипа на „Искам бебе“.
             Наградени бяха и премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов – за осигуреното финансиране на четири ин витро опита за нуждаещи се пациенти, както и за финансова подкрепа за замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени.
            На Церемонията по връчване на годишните награди на Фондация „Искам бебе“ присъстваха още: представители на министерства, кметове на общини и партньори на Фондацията. Събитието се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева.




Усложнена обстановка


Усложнена остава обстановката в област Враца след падналите снеговалежи през изминалото денонощие. Снежната покривка достигна 30 см. Пътищата от републиканската и общинска пътни мрежи се снегопочистват и обработват и са проходими при зимни условия. Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона на път I-1 Ботевград - Мездра в посока Мездра. Няма въведени ограничения за тежкотоварни и лекотоварни автомобили. 
В Областния съвет по сигурност денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца. 
Към 10.00 ч. на 23 март нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован, е 135 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 20 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия е 118 см, при критичен праг 290 см. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 смНяма опасност от разливи и нанасяне на материални щети. 
Водният стоеж в българския участък на река Дунав при град Оряхово е 652 см, при критично ниво 700 см. През следващите часове се очаква понижаване. 
Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението. 
Язовир „Лесура“ в община Криводол прелива с 15 см през преливника. 
Язовир „Бързина“ в община Хайредин прелива с около 1м3/с, а чрез монтиранитедопълнителни сифони контролирано се изпускат водни маси с около 2 м3/сЯзовир „Рогозен 1“ е пълен на 50 % от своя воден обем, контролирано се изпускат водни маси с около 3 м3/с чрез монтирани четири сифона и основен изпускател. Така се осигурява необходимиятсвободен обем за поемане на допълнителни водни количества при предстоящото снеготопене.
Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия поддържа постоянна връзка с кметовете на общини от област Враца с цел проследяване на оперативната обстановка.


Снежната покривка достига до 30 см. в община Враца



            От Националния институт по метеорология и хидрология е обявен жълт код за валежи от сняг на територията на община Враца. До 30 см. достига снежната покривка, като през последното денонощие за снегопочистването в града са ангажирани 5 специализирани машини и 7 трактори от ОП „БКС“ – Враца. Почистени са пътните артерии за масов градски транспорт, както и зоните около обществените сгради и спирките на градския транспорт. Към момента екипите на предприятието продължават дейностите по обработване на улици, тротоарните ивици, вътрешно-кварталните зони, както и централната пешеходна зона. Използвани са над 50 тона сол против заледяване.
            Експертите от местната администрация продължават да следят нивата на водоемите на територията на общината.
            Във връзка с извършваното снегопочистване в града, Община Враца призовава водачите на автомобили да не паркират на улиците, обозначени със забранителен знак за престой при зимни условия. Паркираните неправилно автомобили ще бъдат отстранявани с репатриращия автомобил.
       

четвъртък, 22 март 2018 г.

П О К А Н А


за свикване на редовно годишно общо събрание на акционерите в „Многопрофилна болница за активно лечени
е-Христо Ботев” АД


Уважаеми акционери,

Съветът на директорите на МБАЛ „Христо Ботев” АД Враца, със седалище и адрес на управление: гр. Врацабул. „Втори юни” № 66, на основание чл.223, ал.1, във връзка с чл.222, ал.2 от Търговския закон свиква редовно годишно общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 30.04.2018 г. от 13.00 часа в седалището и адреса на управление на дружеството: гр. Враца, бул. „Втори Юни” № 66 в административната сграда на лечебното заведение (заседателна зала, ет. 3), при следния 


ДНЕВЕН РЕД:

1. Приемане на Доклада на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2017 г.

2. Одобряване на годишния финансов отчет на дружеството за 2017г., заверен от регистриран одитор

3. Освобождаване от отговорност на членовете на съвета на директорите за дейността им през 2017г.

4. Избор на регистриран одитор за 2018 г.

5. Промяна в състава на съвета на директорите  

6. Определяне мандата на новоизбрания съвет на директорите

7. Определяне възнаграждението на членовете на съвета на директорите, на които няма да бъде възложено управлението  

8. Промяна в капитала на дружеството

9. Промяна в Устава на дружеството –

  
С уважение,
          
Орлин Цветков
Изпълнителен директор
на МБАЛ “Хр.Ботев” АД Враца
Страница 1 от 1

Община Враца се присъединява към Часът на Земята 2018


За девета поредна година в България се провежда световното събитие на WWF – Часът на Земята. Община Враца ще се присъедини в тазгодишното издание на формата, което ще се проведе на 24 март /събота/, от 20:30 до 21:30 часа.
По време за инициативата, за един час, в сградата на общинска администрация ще бъде спряно електрическото захранване. С цел по-голяма ефективност на събитието, Община Враца апелира ръководителите на културни институции и обществени сгради в града да се присъединят, като изключат за един час осветлението на стопанисваните от тях обекти.
Символичното „гасене на осветлението“, познато като Часът на Земята, се провежда за пръв път пред 2007 година в Австралия. През последното десетилетие в инициативата участват над 170 държави и над 7000 града в света. Последни изследвания показват, че световното движение е спомогнало за създаването на 3,4 милиона хектара защитена морска зона в Аржентина и над 2, 700 хектара гора в Уганда, наречена „Часът на Земята“.

Кметът Калин Каменов откри нов кабинет в Основно училище „Васил Левски“



            Кабинет по химия и природни науки е изграден в Основно училище „Васил Левски“ във Враца. Многофункционалното помещение бе открито от кмета Калин Каменов и Румен Петков -  директор на учебното заведение.
            В рамките на събитието бяха наградени изявени ученици от начален етап, обучаващи се в иновативни паралелки. Връстниците им от петите класове получиха първите си стипендии за отличен успех.
            Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.


Експерти от Община Враца участваха в регионален семинар


            В регионален форум „Мехатронна промишленост и автоматизация“ взеха участие експерти по европейски проекти от местната администрация.
            Срещата беше организирана от врачанската фирма „Ромтех-3ЕС“ ООД, с основател – инж. Диана Върганова. Лектор на семинара бе представителят на Българска стопанска камара – Кирил Желязков.
            По време на дискусиите участниците обсъдиха моделите за по-практично ориентирано обучение на кадрите и техните нужди.
            В иновативния форум присъстваха представители на „Холсим (България)“ АД, „Лестопродукт“ ЕООД, Търговско-промишлена палата - Враца, Българска стопанска камара, Регионално управление на образованието, Областна администрация - Враца, Асоциация за екологичен инженеринг, директори на професионални гимназии от града и медии.
            Срещата се организира в рамките на проекта на Община Враца „EDU-LAB Ново дунавско управление за постигане на съответствие между висшето образование и пазара на труд“. Общинските експерти увериха, че това е началото от поредица работни срещи и семинари, които ще се организират по време на пилотните дейности по проекта.
           






Калин Каменов пред ученици: Трудностите създават характер!





            „В деня на вашия юбилей, искам да ви дам един съвет. Никога не се отказвайте от поставените си цели, продължавайте да полагате все повече усилия за вашето развитие, защото всеки един от вас е частица от бъдещето на нашия град и държава.“ – каза кметът Каменов в приветствието си към учениците, по повод 90-годишния юбилей на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство.
В рамките на празничната програма, градоначалникът допълни: „В дни като този, ние политиците, трябва да си дадем сметка за ползите от професионалното образование и да се обединим в името на неговото съществуване. Скъпи ученици, запомнете, че именно трудностите, пред които сте изправени, създават силен и непоколебим характер. Аз, като кмет, заставам зад вас и учебното ви заведение и ще продължа да търся начини за ремонт на материално-техническата база“.
Поздрав към педагогическия колектив, училищното настоятелство и учениците на ПГТР – Враца, отправи директорът на гимназията – инж. Румяна Петрова.
            Юбилейните чествания продължиха с тематична програма, представена от възпитаниците на професионалната гимназия. На 90-годишнината на учебното заведение присъстваха общински съветници, директори на училища и детски градини от Враца, бивши и настоящи педагози и възпитаници на гимназията.

Над 35 тона сол са използвани за последното денонощие



            С оглед влошаващата се метеорологична обстановка, осем специализирани машини на ОП „БКС“ – Враца обработват всички пътни артерии за масов градски транспорт против заледяване. Към момента техниката на предприятието продължава дейностите по почистване на снега, като се обработват зоните около обществените сгради, спирките на градския транспорт, тротоарните ивици, вътрешно-кварталните улици, както и централната пешеходна зона. Използваното количество сол е над 35 тона за последното денонощие.
            Дежурни екипи следят нивата на водоемите на територията на община Враца. В инспектирането на водните съоръжения участват кметовете на населени места и концесионери.
            Населените места във Враца са без проблеми с електрозахранването и водоподаването. От Националния институт по метеорология и хидрология е обявен оранжев код за обилни валежи от сняг и опасност от заледяване.











Млади творци четоха в КДК



Двадесет  млади творци от Литературен клуб „Ботевци”  от СУ „Христо Ботев” във Враца взеха участие в поетична вечер „Пролетни гласове”. За поредна година Клуб на дейците на културата организира литературна среща на младите врачански таланти, на която те четат свои творби пред публика.
Диана Николчева- поет и ръководител на литературния клуб  представи поотделно всички участници в четенето, като припомни и техните награди от национални литературни конкурси, които никак не са малко.
Свои стихове, есета и къси разкази представиха  Велимира Ганчева, Виктория  Андреева, Владимира Евгениева, Елица Светозарова, Михаил Митев, Пепа Петкова,  Симона Николаева, Анна Иванова, Елизабет Валентинова, Изабела Велчева, Симона Бориславова и други.
Коментар на прочетените творби и напътствия към младите творци направиха поетите  Иван Пенев и писателят Петър Доневски. В края на творческата вечер в дебатите се включиха и поетесите Татяна Стоянова и Виктория Иванова.
Литературен клуб „Ботевци” е създаден през 2013 год. и продължава традициите на предходни литературни клубове във врачанската гимназия.
В последните две години клубните дейности са по проект "Твоят час".



сряда, 21 март 2018 г.

Оперативно заседание


С писмо на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ областните управители са запознати с информация от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, че се очаква речният отток на Дунав да достигне 11000 м3/s в следващите дни, което налага обявяване на първа степен на готовност при високи води на реката. В тази връзка днес областният управител и председател на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия Малина Николова проведе оперативно заседание с членовете на щаба. На заседанието присъстваха старши комисар Янко Янколов, директор на ОД на МВР – Враца, старши комисар Николай Димитров, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Галина Лещарска и Гриша Босашки, управител на „Напоителни системи“ – ЕАД – клон Мизия. 
Обсъдени и приети са конкретни превантивни мерки за намаляване риска от наводнение на територията на областта, включващи организирано денонощно наблюдение на нивата на всички реки и хидротехнически съоръжения, както и на нивото на р. Дунав в общините Козлодуй и Оряхово, определени са критичните участъци за повишено внимание - поречието на река Скът при с. Нивянин, община Борован, при Бяла Слатина и Мизия, поречието на река Огоста при с. Хайредин, язовир „Рогозен 1“, община Хайредин, река Дунав при пристанището на град Оряхово и топлоцентралата при град Козлодуй, направени са работни списъци на домакинствата в заливните зони за готовност при евакуация, описани са републиканските и общински пътни участъци, които може да бъдат залети и маршрутите, по които се пренасочва движението.
В Центъра за спешна медицинска помощ е разработен план за действие при кризисни ситуации, като са определени алтернативни обходни маршрути за достъп на санитарните автомобили и екипите на „Спешна помощ“ до населението. С повишено внимание са двата мобилни екипа в Бяла Слатина, които обслужват община Хайредин. Раздадени са резервни спешни пакети във всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ. Създадена е организация за резервни спешни екипи за осъществяване на евентуални спасителни мероприятия.
Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия поддържа постоянна връзка с кметовете на общини от област Враца с цел проследяване на оперативната обстановка и е в повишена готовност за реакция при възникване на извънредни ситуации.
Превантивните мерки са свързани с дейността на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и се предприемат за ограничаване на рисковете, без да са налице предпоставки за възникване на ситуации, застрашаващи населението и инфраструктурата към настоящия момент

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 22.03.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00ч до 17:00ч в :
1.района между Крайречен булевард, ул."Одрин", ул."Петропавловска", ул."Тутракан" и ул."Поп Сава Катрафилов".
2. района между бул."Христо Ботев", ул."Искър", ул."Димитраки Хаджитошин", ул."Ген. Леонов", ул."Г. Бързашки" и бул."2-ри юни".

Остава един месец до Първия Национален форум на младите фермери в Пловдив

 news_pict_20180321120549000000.jpg


Остава един месец до Първия Национален форум на младите фермери в Пловдив
Регистрирайте участието си във Форума тук
На 20 април в Аграрен университет-Пловдив ще се проведе първия по рода си Национален форум на младите фермери. Съорганизатори на Националния форум са евродепутатът Владимир Уручев,  Министерство на земеделието, храните и горите, Асоциацията на земеделските производители в България и Националната служба за съвети в земеделието. Домакин на събитието е Аграрен университет-Пловдив, а медиен партньор - Агрозона.
С оглед на важността за осигуряване на плавен преход между поколенията на основата на взаимен консенсус, сътрудничество, споделяне на знания и опит, както и приемственост при наследяване, първият по рода си Национален форум на младите фермери ще премине под мотото „Предай нататък“.
Националният форум се провежда с цел да подчертае значението и ключовата роля на обновяването на поколенията и привличането на повече млади хора за развитието на устойчив земеделски сектор в България. С форума ще бъде стартиран дебат относно предизвикателствата пред младите земеделски производители в контекста на бъдещата рамка на ОСП.
Съпътстващите инициативи на Националния форум включват:

Община Враца обяви записването на двойки младоженци за Северняшката сватба


Община Враца започна записването на кандидат-младоженци за участие в Северняшката сватба, част от Национален фолклорен събор „Леденика“.
Влюбените двойки, желаещи да се венчаят по стар български обичай, трябва да попълнят анкетна карта, публикувана на Официалния сайт на Община Враца, в категория „Култура“, сектор Национален фолклорен събор „Леденика“. След като комисия разгледа получените и попълнени анкетни карти, кандидатите, събрали най-много точки, ще бъдат поканени на събеседване.
Крайният срок за изпращане на анкетната карта е 27.04.2018 г. и се подава на електронна поща: sabor_ledenika@abv.bg.
За повече информация: тел.: 0887 900 351 - Стела Димитрова, началник отдел „Образование и култура” към Община Враца.
Национален фолклорен събор „Леденика“ се провежда за трета поредна година и се организира от Община Враца. Събитието, което събира хиляди почитатели на българския фолклор, ще се проведе на 23-ти и 24-ти юни на открита сцена, в близост до пещерата „Леденика“.

Заместник-кметът Петя Долапчиева прие гости от четири държави



            В рамките на проект „Постави се на мястото на имигранта“, в Заседателната зала на Общински съвет – Враца, зам.-кметът Долапчиева прие гости от четири държави. Чуждестранната делегация включваше ученици и учители от Турция, Румъния, Италия и Португалия, които са партньори на врачанската гимназия по търговия и ресторантьорство.
            „От името на кмета на Община Враца – Калин Каменов, искам да ви поздравя за поставените цели по проекта, както и за предвидените дейности, които ще изпълните. Уверена съм, че ще успеете да проведете конструктивен диалог, пряко свързан с темата на проекта.“ – каза зам.-кметът Петя Долапчиева в приветствието си към участниците в проекта.
            „Постави се на мястото на имигранта“ има за цел да запознае участниците с проблемите на имигрантите, като учениците ще имат възможността да създадат документални филми по темата. Предвижда се да бъдат организирани социални и доброволчески дейности по темата, използвайки интерактивни методи.
           




вторник, 20 март 2018 г.

Община Враца с богата програма за пролетните празници


В навечерието на Великден, Община Враца организира разнообразна програма за предстоящите пролетни празници в града.
Началото на пролетта ще бъде отбелязано със засаждане на лози от сорта „Врачански мискет“. Събитието ще се проведе на 26 март, от 11:30 часа в двора зад Детска музикална школа, непосредствено до сградата на общинска администрация. Програмата включва ритуал по засаждане на лозите от танцьорите към представителен танцов състав „Хемус“, след което насажденията ще бъдат осветени от свещеници от Врачанска митрополия. В края на празничния ден гражданите ще имат възможност да дегустират вино, под звуците на духовия оркестър при читалище „Развитие“ – Враца.
Отново на 26 март, ще бъде украсено Великденско дърво, разположено в началото на булевард „Никола Войводов“ – централната пешеходна зона.
Организаторите на пролетните празници са предвидили тематично отбелязване на емблематичния празник Лазаровден. На 31 март, от 11:30 часа, на площад „Христо Ботев“ врачани ще могат да се насладят на лазарски танци, изпълнявани от танцов състав „Хемус“. Кулминацията в програмата за деня е представяне на ритуала лазаруване, от възпитаници на детски градини във Враца, съвместно с малките танцьори от състав „Радост“.
Празничната програма в града ще продължи с отбелязване на Цветница, под звуците на духова музика, в изпълнение на оркестъра към читалище „Развитие“. Празникът ще се състои на 1 април, от 11:30 часа, отново на площад „Христо Ботев“.
На Велики четвъртък - 5 април, от 10:30 часа, на площад „Христо Ботев“ ще бъде създадена работилница за писани яйца. В специално обособени шатри и кътове деца, ученици и учители ще участват в боядисването на великденски яйца, рисуването на тематични картини и интерактивни игри.
Пролетните празници в община Враца ще бъдат закрити на 8 април, от 11:00 часа, на централния площад в града. Великден ще бъде отбелязан с концерт на изпълнителя Райко Кирилов, съвместно с духовия оркестър към читалище „Развитие“.

Община Враца продължава да събира предложения за саниране на сград


След активната година на обновяване на над 11 жилищни сгради в града, Община Враца обявява процедура по събиране на предложения от сдружения на собственици за саниране на жилищни обекти.
В рамките на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ за подобряване на енергийна ефективност на жилищните сгради във Враца. 
В рамките на проекта ще бъдат обновени многофамилни жилищни сгради, с капацитет до 35 самостоятелни обекта, проектирани преди 26 април 1999 година. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ.
Обновяването на сградите включва дейности по конструктивно възстановяване на сградата, внедряване на мерки за енергийна ефективност, подмяна на локалните източници на топлина, ремонт на общи части и електрическата инсталация, както и подобряване на достъпа за лица с увреждания.
За участие в проекта е необходимо изпълнението на следните изисквания: учредяване и регистриране на Сдружение на собствениците, вписано в регистър БУЛСТАТ, както и подаване на заявление за интерес и финансова помощ към Община Враца. 
Крайният срок за подаване на заявленията от сдружения на собственици е 11 май 2018 година. За повече информация, начините за участие и необходимите документи, гражданите могат да се запознаят на следния адрес: http://www.vratza.bg/?category=55.

Експерти от общинска администрация посетиха Дневен център във връзка със сигнал



Експерти от Община Враца направиха посещение в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, където се срещнаха с родителя на потребител на услугата. Срещата е в резултат от сигнал в социалните мрежи, както и от публикация в информационен сайт.
Родителят на Виктор Александров /Ирена Христова/ – ползвател на социалната услуга, се срещна с началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ – Ива Станчева, старши експерт Мариета Димитрова, както и с трудотерапевта Петя Димитрова. По време на разговора госпожа Христова посочи случай на грубо отношение към своето дете, от страна на педагога Димитрова. От своя страна, трудотерапевтът посочи, че никога не си е позволявал грубо и неморално отношение към Виктор. В допълнение Петя Димитрова обясни на родителя, че още през месец ноември, в писмено обяснение категорично е заявила, че е готова да бъде атестирана от независима комисия. Специалистът отрече всички обвинения на родителя за дискриминация, тъй като разполага със снимков материал, от който е видно, че нейният син всеки ден участва в груповите занятия на Дневния център.
В рамките на срещата стана ясно, че потребителят на услугата Виктор не посещава социалното заведение от 19 февруари. Същевременно Ирена Христова отказа синът й да използва услугите на трудотерапевт. Началник отдел „ЗСД“ към Община Враца разясни на родителя, че в Дневния център може да  ползва услугите и на други специалисти. В края на срещата Ирена Христова заяви своето желание синът й да проведе разговор с психологкойто да потвърди или отрече обвиненията, цитирани в жалбите и сигналите. С цел ефективното осъществяване на комуникация с Виктор, Община Враца ще осигури квалифициран психолог за провеждане на щадящо изслушване.
Община Враца ще продължи да бъде активна страна при разрешаването на възникналия спор, позовавайки се на фактите и обективната действителност.



Умения за работа в екип



КТ „Подкрепа” – Враца връчи свидетелства за успешно завършено обучение по ключова компетентност „Умение за работа в екип” на осемдесет безработни лица от общините Враца и Криводол. До средата на месец май курсистите ще продължат да се обучават по специалностите „Текстообработване”, „Готвач” и „Продава-консултант”. След полагане на изпит по теория и практика на професията те ще получат удостоверение за професионално обучение, което ще повиши конкурентността им на пазара на труда.
През 2017 г. 82 безработни лица завършиха подобно обучение, като осем от тях започнаха работа в рамките на субсидираната заетост в двете общини – Враца и Криводол, а повече от тридесет лица намериха своята реализация на свободния пазар.
За трета поредна година КТ „Подкрепа” – Враца предлага обучения по ключови компетентности и професия, с което на практика разширява набора от социални услуги, насочени не само към синдикални членове, а към всички граждани от областта.


Информацията изготви
Десислава Димитрова
Председател на КТ „Подкрепа” – Враца

20.03.2018 г.
Гр. Враца