Бисквитки

събота, 14 април 2018 г.

Деца мериха сили в турнир за „Купата на Coca-Cola”.




            За втора поредна година стадион „Христо Ботев” в гр. Враца бе домакин на училищното първенство по футбол  „Купата на Coca-Cola”. Началото на полуфиналите започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Откриването на турнира бе дадено от кмета на Община Враца Калин Каменов, който приветства и пожела успех на всички участници.
            Тази година във футболната надпревара участваха 20 отбора на ученици от 5 до 7 клас. Срещите се играха паралелно на два терена, като за първа година във всеки един от съставите имаше възможност да се включат по две момичета. За зрителите на мачовете бяха подготвени интересни игри, сред които мини футбол, забавен катапулт, маратон с препятствия, състезание със спортни колички, скоростни голове и скоростна джага.
            Детският междуучилищен турнир „Купата на Coca-Cola” се организира със съдействието на Община Враца.





ПП ГЕРБ - Враца награди победителите в конкурс на тема „Свята и чиста Република”


При голям интерес протече конкурса за мултимедиен продукт под надслов: „СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА“. Инициативата, организирана от ПП ГЕРБ – Враца по повод 140-та годишнина от Освобождението на България бе открита със стихотворението „Възпоминания от Батак”, изпълнено от Петър Доков. В залата на Регионалния исторически музей – Враца над 20 ученици, студенти и учители представиха своите разработки. Те бяха разделени в три категории - презентация, клип и е-постер. Победителите определи жури в състав Георги Ганецовски – директор на РИМ – Враца, Илия Ваков – преподавател по история и Лилия Маркова – преподавател по информационни технологии.
„Поздравявам всички участници. Признавам, че ни затруднихте много да определим победителите. Благодарим за труда, който сте положили и вярвам, че ще продължите и занапред да работите, да се развивате и постигате нови успехи”, каза председателят на журито Георги Ганецовски.
Той връчи специалната награда на конкурса на учителя в НУ „Св. Софроний Врачански” Весела Вълчева за подготовката на двамата най-малки участници Десислава Вутова и Дарислав Кръстев.
Наградите в категория електронен постер връчи Малина Николова – областен управител на област Враца и общински ръководител на ПП ГЕРБ – Враца. В групата учители първа награда получи Доброслава Бонева - учител в ПТГ "Н. Й. Вапцаров", а на второ място журито класира Пламена Цветанова – директор на Детска градина „Европейчета“. Отличени бяха и студентите от Педагогическия филиал на ВТУ Виктория Николчова, Грациела Георгиева, Оля Филипова и Елизабет Иванова.
В категория клип първа награда получиха учениците от ППМГ „Акад. Иван Ценов” Никола Узунов и Цветослав Николов, на второ място бе класиран Дарислав Кръстев - ученик от НУ "Св. С. Врачански", а третата награда заслужиха Габриел Ангелов и Любослав Лиловски от ПГ „Димитраки Хаджитошин”. В групата учител журито отличи Теодора Симеонова от ПГ „Димитраки Хаджитошин”. Наградите бяха връчени от общинският съветник от групата на ПП ГЕРБ Нели Стоянова.
В категория презентация наградите връчи народният представител инж. Петя Аврамова. На първо място от учениците бе класирана Десислава Вутова от НУ „Св. Софроний Врачански”, на второ място Венелина Андреева от ППМГ "Акад. Иван Ценов". Журито присъди две трети награди на Деница Узунова от ППМГ "Акад. Иван Ценов" и Златослав Цветелинов – ученик в ПГТР. В категория учител на първо място бяха класирани Татяна Донева и Тодор Тодоров - учители от ПГТР, а на второ Пламена Цветанова – директор на Детска градина „Европейчета“.
Народният представител и областен координатор на партията инж. Петя Аврамова поздрави всички участници в конкурса.
„Благодаря на всички вас, че се включихте в патриотичната инициатива, която се провежда за втора поредна година и вече става традиционна. Ние от ГЕРБ ще работим за повече такива събития, защото вярваме, че познавайки миналото можем да градим успешно бъдеще.Скъпи ученици, бъдете горди българи, поставяйте си високи цели, работете упорито и последователно за тяхното постигане. Уважаеми учители, продължавайте със същия ентусиазъм да възпитавате у децата патриотичен дух и любов към родината. Бъдете здрави и обичайте България”, каза инж. Петя Аврамова.

петък, 13 април 2018 г.

Централната пешеходна зона в града ще бъде напълно обновена


Централната пешеходна зона в града ще бъде напълно обновена
Община Враца ще започне изпълнението на проект за обновяване и модернизиране на централната пешеходна зона в града. Към момента е подписан договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на регионалното развитие и благоустройството на стойност над 6 милиона лева. Проектът е част от Инвестиционната програма на местната администрация и се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.
            В края на месец март беше открита процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по централната градска част. Очаква се реалното строителство да започне в средата на юни месец, съгласно всички срокове, упоменати в Закона за обществените поръчки.
            Предвидените дейности по проекта са свързани с обновяване и модернизиране на следните участъци от Централната пешеходна зона в града – бул. „Никола Войводов” и площад „Христо Ботев“, с прилежащия парк до църквата „Св. Николай Мирликийски“.
            С реконструкцията ще се изгради по-добра визия на пешеходните зони и тротоари, както и на местата за обществен отдих. С реализацията на проекта ще се постигне единна концепция, която включва пешеходни настилки, велосипедни алеи, цветово оформление и художествено осветление, указателни знаци, енергоспестяващо улично осветление, както и различни форми на градско озеленяване.
 
            В рамките на проекта съществуващите дървесни видове няма да бъдат премахвани, с изключение на тези, които са изсъхнали. Предвижда се засаждането и на нови растителни видове и дървета, които са специфични за географските ширини. Целта е да се увеличат значително зелените площи, както и да бъдат изградени изолиращи ивици – или така наречената ветро -, шумо - и прахова бариера. Новите дървесни видове ще са с по-голяма цветна корона, която позволява украсяване през есенно-зимния период.
            След реализиране на проектните дейности, Враца ще разполага с модернизирана пешеходна зона, осигуряваща необходимия комфорт на преминаващите и съобразена със специфичната архитектура на града.
            Проектантите подчертават, че настоящият проект е разработен на база оценка от страна на 7-членна комисия от експерти, създадена със заповед №2696/29.12.2014г. В допълнение, специалистите посочват, че през 2015 година е извършено публично оценяване от населението. Мнозинството от  участвалите граждани са гласували за настоящия идеен проект.
            Строителните дейности ще се извършват поетапно, съгласно утвърдена и предварително публично оповестена схема. Предстои монтирането на информационни табла в различните зони, на които ще бъдат поставени графични изображения на идейния проект, одобрен от гражданите. Проектантите уточняват, че визуализациите са спомагателни средства, тъй като реалните строителни дейности се извършват по чертежи и архитектурни планове.


Гости от четири държави посетиха Община Враца

  

            В рамките на проект „Заедно за по-привлекателно и подкрепящо училище“, учители от четири европейски държави посетиха сградата на общинска администрация. Гостите бяха приети от заместник-кмета Петя Долапчиева. Чуждестранната делегация включваше представители от Франция, Испания, Литва и Гърция, които са партньори на врачанското средно училище „Отец Паисий“.
            Петя Долапчиева приветства присъстващите и ги запозна с политиката на местната администрация по отношение на отпадналите ученици. В края на срещата участниците в проекта получиха фотоси със забележителностите от града, както и рекламни материали, популяризиращи Враца.         
Сред основните цели на проекта е проблемът с отпадането от училище в различните европейски страни. По време на своето посещение във Враца, младежи и педагози ще разработят инструменти за мотивиране на младите хора да посещават учебните заведения. Участниците коментираха, че чрез реализирането на предвидените дейности ще бъде осъзнат проблема с отпадането от училище в Европа и ще се търси адекватното му разрешаване.



четвъртък, 12 април 2018 г.

Служители от звено „Инспекторат“ санкционираха нарушител


            При извършена проверка в района на ул. „Христо Смирненски“ №7, служители от звено „Инспекторат“ санкционираха собственик на пътно превозно средство с животинска тяга.
            Експертите от общинското звено, съвместно с представител на Районното управление на полицията в града, съставиха акт на нарушителя. На животното е извършен преглед от ветеринарен лекар, за да бъде установено здравословното му състояние.
            Проверките на Инспектората, свързани със спазването на местните наредби, продължават.
           



Приеха програмата на Ботеви дни 2018


          Ботевският организационен комитет утвърди програмата на Ботеви дни 2018. Тя бе приета по време на трето заседание, председателствано от кмета на Община Враца Калин Каменов, в присъствието на народния представител Петя Аврамова, заместник областния управител Мирослав Комитски и заместник-кмета Мария Попова.
Първото събитие, включено в културната програма е концерт на Дамски хор „Враца“, който ще се проведе  на 11 май – в Деня на светите братя Кирил и Методий. Официалното откриване на Ботеви дни 2018 ще бъде дадено на 26 май с 3 D мапинг проекта „Балканът пее хайдушка песен“. Сред останалите нови събития, част от честванията са провеждане на конкурс-рецитал за ученици от четвърти клас под надслов „С Ботев в сърцето“, представяне на дигитализирано копие на тефтерчето на войводата, изработка и поставяне на паметни знаци в църквите „Св. Възнесение“ и „Св. 12 апостоли“ в гр. Враца. Мемориалите ще бъдат изработени от възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино. За втори път ще се проведе и конкурсът „Най-патриотичен клас“, като тази година участие ще могат да вземат ученици от 10 и 11 клас на училищата в община Враца. В дните на честванията отново са включени вечерни концерти на открито. Край на културните мероприятия ще бъде даден на 1 и 2 юни с тържествен митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България и всенародно поклонение на връх Околчица.