Бисквитки

петък, 27 април 2018 г.

Калин Каменов откри параклис в село Оходен



         Новоизграден източноправославен храм „Св. Дух“ бе открит тържествено в село Оходен. На освещаването на християнската обител присъства кметът Калин Каменов, който приветства жителите на населеното място и подари икона на „Св. Мина“. „В интензивното ни ежедневие, често забравяме за истински важните неща в нашия живот – семейството и вярата. Нека този храм да ви закриля и да бъде пазител на вярата в село Оходен“ – каза Каменов при откриването на параклиса.
         Православният храм бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
         На церемонията присъстваха още областният управител Малина Николова, заместник областният управител Мирослав Комитски, кметът на село Оходен Тодор Тодоров, кметове на населени места и жители.
След официалната церемония, по откриването на църковния храм, бе осветен курбан за здраве и благоденствие.
Православният параклис „Св. Дух“ в село Оходен е изграден със средства от бюджета на Община Враца. За извършването на строително-ремонтните дейности, вертикална планировка и изографисването на храма са инвестирани над 100 000 лева.

Изтича срокът за подаване на декларацията за облагане на доходите




До момента са подадени 435 000 формуляри

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят още от НАП. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията. До момента в цялата страна са приети 435 000 декларации, като почти половината от тях са изпратени в НАП по електронен път – с ПИК или електронен подпис.
До сега в офис на НАП Враца са приети близо 8 000 декларации, от тях по електронен път са изпратени 35%, като за първи път подадените с ПИК са повече от подадените с електронен подпис.
От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два начина - чрез е-услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП, както и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Агенцията. Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg
          


До края на април се подава декларацията за дължими данъци
за първото тримесечие на 2018 г.
                
                          
Декларация за дължими данъци (образец 4001) се подава от предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи. Дължимите авансови данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът.
Декларация за дължими данъци (по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други). Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни юридически лица, които не са търговци, включително общините.
От НАП напомнят също, че предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на доходи от наем или от управление и контрол, които се облагат с окончателен данък, начислени и/или изплатени в полза на лица, местни на друга държава-членка на Европейския съюз, също предоставят на НАП информация за тези доходи с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, подавана за четвъртото тримесечие на годината.
От 2018 г. предприятията-платци на доходи подават декларацията за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО само по електронен път. Това важи за тези декларации за дължими данъци, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2017 г.
 За самоосигуряващите се лица-платци на доходи няма промяна в начина на подаване на формуляра, т.е. те могат да го представят в НАП, както по електронен път, така и на хартия.
Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор, на интернет страницата на агенцията или в офисите на приходната администрация.
Юлия Грънчарова

Мостът над река Ботуня ще бъде ремонтиран за близо 700 000 лв.



Агенция „Пътна инфраструктура“ е осигурила бюджет в размер на 689 807, 09 лв. за ремонт на моста над река Ботуня при път I – 1 Монтана – Враца. Това стана ясно днес от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на въпрос от народните представители от ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев.
„Мостовото съоръжение над река Ботуня е построено преди повече от 35 години и оттогава не е правен основен ремонт. Огромните дупки са непроходими, затруднява се движението на превозните средства и дори се стига до инциденти. Заради натоварения трафик мостът е сериозно повреден и само цялостен ремонт би довел до решение на проблема“, се казва във въпроса на народните представители към министър Нанков. През февруари 2017 г. експерти от Института по пътища и мостове се извършили обследване на съоръжението, което е установило, че то е със сериозни повреди по пътната плоча и по основните елементи от мостовата конструкция. За рехабилитацията на моста е изготвен технически проект, който предвижда цялосто подновяване на пътното платно върху съоръжението, направа на нова пътна плоча, нова асфалтова настилка, нови тротоарни блокове, нови дилатационни фуги, нови предпазни огради и парапети, ремонт на повредите и саниране на елементите от мостовата конструкция, изграждане на нова отводнителна-колекторна система. Предвижда се и ремонт на пътния участък около съоръжението, който ще подобри отводняването, отговаря регионални министър.
От отговора му стана ясно, че АПИ е провела процедури и е сключила договори с изпълнители на строително-монтажните работи и строителен надзор. В момента тече процеура по съгласуване и одобряване на проектната документация, след което ще стартира и ремонта.
„Предстоящият основен ремонт на моста над река Ботуня е поредната добра новина за жителите на региона ни“, коментира инж. Петя Аврамова. „В последната година правителството обръща сериозно внимание на нуждата от обновяване на инфраструктурата в областта и това е добър знак за всички ни“, добави тя.


четвъртък, 26 април 2018 г.

В местността Речка ще се проведе Общинският пролетен спортно-туристически празник


Общинският пролетен спортно-туристически празник „Леденика 2018“ тази година ще се проведе в местността Речка. Спортната проява, която се организира от Община Враца, ще бъде на 28 април /събота/ и ще започне от 10:00 ч.
В надпреварата ще вземат участие ученици от всички общински училища във възрастови групи – IV, V – VIIIIX - XII клас.

Калин Каменов откри шестото издание на Панорама на образованието


Кметът Калин Каменов откри шестото издание на Панорама на образованието във Враца. „Не забравяйте, че четящият човек е знаещ, а знаещият е успешен. На добър час на всички!“ – каза кметът в приветствието си. Поздрав към присъстващите отправи и областният управител Малина Николова. Официални гости на Панорамата бяха д-р Елеонора Лилова – председател на Държавната агенция за закрила на детето, Галина Евденова – началник на Регионалното управление по образование, заместник-кметът Петя Долапчиева.
В програмата  на откриването се включиха с изпълнения младежкият духов оркестър и мажоретният състав към ЦПЛР - „Център за работа с деца, както и танцьорите от СУ „Отец Паисий”.
Участие във форума взеха начални, средни и профилирани училища, професионални гимназии, филиалите на висшите учебни заведения в града, образователни, езикови школи и Центърът за кариерно развитие. Тази година в Панорамата участва и Висшето училище по телекомуникации - София.
Панорамата на образованието се организира от Община Враца и  се проведе пред сградата на администрацията.
Кметът Калин Каменов посети щандовете на участниците в Панорама на образованието, на които всяко учебно заведение бе представило своите постижения, купи, медали и грамоти, презентираха се атрактивни и иновативни специалности.
В рамките на форума бяха отличени победителите в конкурса, организиран от Регионалното управление по образование, „Професията – мечта и реалност“. Наградите бяха връчени от кмета Калин Каменов, областния управител Малина Николова и Председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

сряда, 25 април 2018 г.

С детско парти Детска градина „Вълшебница“ отбеляза 50-годишен юбилей



С детско парти-шоу Детска градина „Вълшебница“ отпразнува 50 години от своето създаване. Официален гост на тържеството бе заместник-кметът Петя Долапчиева. Празникът се проведе в ЦПЛР - „Център за работа с деца”, а водещ на шоуто бе актрисата Илиана Балийска.

От името на кмета Калин Каменов, по повод рождения ден на детската градина, заместник-кметът Петя Долапчиева връчи поздравителен адрес и поднесе своите благопожелания към директора – Маринела Василева, служителите, децата, родителите и гостите на празника.


Калин Каменов поздрави участниците във викторината „Чети! Сподели! Бъди крачка напред!“



Кметът на Община Враца Калин Каменов бе официален гост на областния кръг на викторината „Чети! Сподели! Бъди крачка напред!“. Домакин на състезанието за детска литература бе ОУ „Васил Левски“. В надпреварата се включиха 8 отбора от 1 до 4 клас от област Враца.

Начало на състезанието бе дадено със слово на кмета, който поздрави гостите и участниците в инициативата и им пожела успех. „Бъдете здрави и никога не се отказвайте от четенето, защото четящият човек е знаещ, а знаещият човек е успешен“, заяви в словото си Калин Каменов.  Поздрави към всички присъстващи отправиха също Пламенка Ангелова, експерт в Регионално управление на образованието и директорът на училището-домакин Румен Петков. Те благодариха за подкрепата на Община Враца и пожелаха на децата много позитивни емоции.

Викторината „Чети! Сподели! Бъди крачна напред!“ се организира за поредна година от Регионално управление на образованието, като нейна основна цел е да насърчи четенето при ученици от начален етап. Тази година тема на училищния, общинския и областния кръг бяха авторите Джани Родари, Леда Милева и Атанас Далчев.

Пролетен празник събира над 350 самодейци във Враца



Над 350 танцьори и певци от 19 читалища в община Враца ще покажат своите талантливи изпълнения в XXIII издание на Общинския пролетен празник. Културното събитие ще се проведе на 29 април 2018 г. (неделя), от 10:00 ч., в НЧ „Развитие 1869” – Враца.

Традиционната проява има за цел да покаже най-доброто от програмата на художествените състави, които работят в читалищата. Очаква се програмата да продължи около пет часа и на нея ще бъдат представени над 70 изпълнения - песни и танци.

Община Враца кани гражданите и гостите да посетят събитието. Входът за празника е свободен.


понеделник, 23 април 2018 г.

Община Враца посрещна гости от 8 държави по проект


В периода 23-25 април 2018 г., град Враца е домакин на третата поред работна среща по проект „EDU-LAB Ново Дунавско управление в търсене и предлагане на работна ръка в съответствие с висшето образование“, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020 г.
Градът посреща гости от България и от още 8 Европейски държави, партньори по проекта, сред които Германия, Хърватска, Унгария, Румъния, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина и Сърбия.
Третата работна среща се проведе в Конферентната зала на Общински съвет-Враца и бе открита от проф. Волфганг Шустер - Президент на европейска фондация за обучение. В словото си към присъстващите той насочи вниманието към проблемите в образователната система и ползите от дуалното обучение. Приветствие към участниците отправи и кметът на Община Враца Калин Каменов, който посочи, че в рамките на проекта ще бъдат начертани правилните мерки, които ще помогнат за повишаване качеството на образованието. Той изрази увереност в успешното реализиране на „Писмо за намерение за създаване на академия за професионално обучение“, документ, който ще бъде подписан в София, в рамките на Европейското председателство на България. Споразумението обвързва пет институции, сред които Технически университет – София, Българска стопанска камара, Българо-Германска търговско-индустриална камара, Клъстер „Средногорие – мед“ и Европейска фондация за образование и обучение – Щутгарт.
На третата работна среща във Враца присъстваха ръководителят на проекта д-р Агнес Себастиян, ръководителите от държавите, партньори по проекта, както и кметът на Община Видин.
Основна цел на проект „EDU-LAB Ново Дунавско управление в търсене и предлагане на работна ръка в съответствие с висшето образование“ е подобряване на институционалния капацитет за повишаване адаптивността на висшето образование, с цел задържане на повече млади таланти, учещи и работещи в региона на река Дунав.
Специфичните цели на проекта са:
·       Засилване на сътрудничеството между бизнеса, висшето образование и публичните органи;
·       Насърчаване развитието на изменения на закона за висшето образование;
·       Насърчаване на създаването на по-професионално ориентирани учебни програми.
Проектът е насочен към три основни предизвикателства пред обществото:
·       Образователни системи и политики;
·       Политики на пазара на труда;
·       Демографски промени и миграцията.
Проектът ще засили многостепенното и междусекторно управление и институционален капацитет, за да се осигурят надеждни рамки и модели за по-ефективно, по-широко и по-дълбоко транснационално сътрудничество в целия регион.

За шести път във Враца ще се проведе Панорама на образованието


        На 26 април за поредна година училища, професионални гимназии, филиали на висши учебни заведения от Враца и страната  и  езикови школи ще представят възможностите, които предлагат за обучение и професионална и профилирана подготовка. Тази, станала вече традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички училища на територията на общината да се представят пред обществеността. Панорамата на образованието е организирана от Община Враца, в изпълнение на приета Областна програма за информационната кампания за прием 2018/2019г. 
       Всяко училище има специално подготвена шатра и с атрактивно представяне ще се опита да привлече интерес към своето учебно заведение. Участниците са подготвили рекламни материали и специални изненади за гостите на събитието. Особено внимание ще бъде отделено на атрактивното представяне на професионалните гимназии и дуалното обучение. Атрактивни специалности, предполагащи добра реализация на младите хора са новите възможности предлагани през предстоящата учебна година.
     В Панорама на образованието със свои щандове ще се включат и частните езикови школи „ Англеланд”, „Адванс” и „Училища Европа”, както и Центърът за кариерно ориентиране, който вече е част от ЦПЛР- „Център за работа с деца”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - филиал Враца, Медицински университет „Д-р Иван Митев” - филиал Враца, Висше училище по телекомуникации - София.  
Шестото издание на Панорамата на образованието ще започне в 10.00 ч. с изпълнение на младежкия духов оркестър и мажоретния състав към ЦПЛР - „Център за работа с деца, както  и с изпълнение на танцьорите от СОУ „Отец Паисий”.
До 18.00 ч., на 26 април, всички ученици, родители, граждани ще имат възможност да се запознаят с предлаганите възможности и да направят информиран избор за своето бъдещо образование. Тазгодишният форум ще се проведе пред сградата на община Враца.
     

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


  
Екипът по управление и изпълнение на проект „EDU-LAB Ново Дунавско управление в търсене и предлагане на работна ръка в съответствие с висшето образование“, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020 г., организира третата поред работна среща по проекта.

Официалното откриване на работната среща ще започне със среща на Управителния съвет по проекта на 23.04.2018 г., от 15:30 ч., в Конферентната зала на Община Враца. На срещата ще присъстват гости от България и от още 8 Европейски държави, партньори по проекта, сред които Германия, Хърватска, Унгария, Румъния, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Проектът има за цел да засили многостепенното и междусекторното управление и институционален капацитет, за да се осигурят надеждни рамки и модели за по-ефективно, по-широко и по-дълбоко транснационално сътрудничество в целия регион.

Директор Дирекция МПП

Изготвил:
инж. Ралица Гешовска
Главен експерт „Инвестиционни проекти“


Ремонтни дейности затварят за движение ул. „Найден Геров“


Във връзка с извършване на ремонтни работи, част от проекта за водния цикъл на гр. Враца, от 23.04.2018 г. до 04.05.2018 г., ще бъде затворен участъкът за движение на ППС по ул. „Найден Геров“. Дейностите са свързани с ремонт на канализация в част от ул. „Екзарх Йосиф” до края на жилищен блок №10 на ул. „Найден Геров”.
Изпълнител на строително-монтажните работи е „Понсстройинженеринг” АД. Фирмата ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение.
За временната организация, при изпълнение на ремонтните дейности, по участъка от уличната мрежа своевременно са уведомени:
- Сектор „Пътна полиция“;
- ЦСМП – Враца;
- РСПБНЗ – Враца;
- ОПУ – Враца.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.
Телефон за информация: 0887548829, Найден Николаев  – Ръководител СМР.